Motorola Edge 30 Neo on älypuhelin, joka pyrkii erottumaan keskihintaluokassa erottuvilla väreillään.
Väriasiantuntija Pantonen kanssa suunnitellut värivaihtoehdot ovat violetti Very Peri, musta Black Onyx, vihreä Aqua Foam sekä hopeanharmaa Ice Palace, joista kaksi ensin mainittua ovat saatavilla Suomessa.
Motorola Edge 30 Neo
- 6,28" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 64 + 13 Mpiks. kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 695 -piiri
- 4020 mAh akku
Edge 30 Neo on toki muutakin kuin värinsä. Kyseessä on nykymittapuulla kompakti älypuhelin 6,28-tuumaisella AMOLED-näytöllä, Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiirillä, 5G-yhteyksillä ja nopealla 68 watin latauksella – sekä myös hintaluokassaan harvinaisella langattomalla latauksella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siron ja pirtsakan värisen Motorola Edge 30 Neon suositushinta Suomessa on 399 euroa (6 +128 Gt), ja hinta-ominaisuussuhdetta tarkasteltaessa kyseessä on kokonaisuutena lupaavan oloinen vaihtoehto kilpailtuun keskihintaluokkaan.
Motorola Edge 30 Neon tekniset tiedot
- Takapinta ja runko sivuilta muovia
- 6,28 tuuman AMOLED-näyttö (POLED) Full HD+ -tarkkuudella, 120 hertsin virkistystaajuudella, 240 hertsin kosketustunnistuksella 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, kirkkaus huipussaan 1 000 nitiä
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennusmuistia
- Kaksi takakameraa
- 64 megapikselin pääkamera 0,7 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 16 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- Videokuvaus pääkameralla 1080p 30 / 60 fps, ultralaajakulmakameralla 1080p 30 fps, hidastuskuvaus pääkameralla 1080p 120 fps
- 32 megapikselin etukamera 0,7 mikronin mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,4-aukolla
- 2 mikrofonia
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi (2,4 ja 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac) / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä
- 4 020 milliampeeritunnin akku 68 watin pikalatauksella ja 5 watin langattomalla latauksella
- Mitat 152,9 x 71,2 x 7,75 millimetriä ja paino 155 grammaa
- IP52-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio
- Kaksi vuotta järjestelmäversiopäivityksiä (Android 13 ja 14) ja kolme vuotta Android-tietoturvapäivityksiä (syksyyn 2025)
Hyvää Motorola Edge 30 Neossa
- Mukavan kompakti. Pienet älypuhelimet ovat nykyään harvassa, ja yhden käden käyttöönkin soveltuva Edge 30 Neo on tervetullut poikkeus. Vain 155-grammainen puhelin tuntuu kädessä todella sirolta, mutta laatutuntuma on silti korkealla.
- Oiva näyttö. Edge 30 Neon 6,28-tuumainen AMOLED-paneeli on hintaluokassaan oiva tapaus. Se on kirkas, tarkka ja 120 hertsin taajuutta tukeva, eikä sen toiminnasta ole juuri pahaa sanottavaa.
- Selkeän sulava Android. Vakio-Android on monen mieleen, ja Edge 30 Neossa sitä on vielä höystetty muutamilla Motorolan näppärillä lisillä. Myös päivitystakuu (2+3 vuotta) on perushyvällä tasolla.
- Hyvä lataus. Edge 30 Neo latautuu 68 watin teholla noin 40 minuutissa, ja laturi sisältyy myyntipakkaukseen. Älypuhelin tukee myös viiden watin teholla langatonta latausta, mikä on hintaluokka huomioiden poikkeuksellista.
Huonoa Motorola Edge 30 Neossa
- Keskinkertaiset kamerat. Valokuvaajalle Edge 30 Neo ei ole mikään paras valinta. Pää- ja ultralaajakulmakamerakaksikko suoriutuu hyvin päivänvalossa, mutta hämärässä tilanne muuttuu niiden kannalta nopeasti vaikeaksi. Etukameran prosessointi puolestaan on toisinaan turhan ärhäkkää, vaikka muuten selfiet ovatkin kelpo tasolla.
- Pienet puutteet. Edge 30 Neossa ei ole muistikorttipaikkaa, mikä on hyvä huomioida. Myös kuulokeliitäntä puuttuu, eikä puhelin kykene lainkaan 4K-videokuvaukseen tai liioin yökuvaukseen ultralaajakulmakameralla.
Raikkaan kompakti älypuhelin keskihintaluokkaan
Älypuhelimia lanseerataan Suomenkin markkinoille vuodessa kymmeniä, ja sangen usein värivaihtojen valikoima jää hyvin rajoitetuksi. Tummat, arvokkaiksi koetut sävyt harmaasta mustaan hallitsevat, ja kirkkaat värit ovat harvassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Poikkeuksiakin kuitenkin on, kuten Motorolan Edge 30 Neo, joka laajentaa huippupuhelimiakin sisältävät Mtorolan Edge 30 -malliston tarjontaa edullisempaan keskihintaluokkaan. Yhteensä neljästä värivaihtoehdosta kaksi – musta ja violetti – ovat saatavilla Suomessa, ja etenkin jälkimmäisenä mainittu erottuu mukavasti joukosta.
Edge 30 Neo miellyttää myös rakenteellisesti. Muovirunkoisena ja nykymittapuulla pieninäyttöisenä älypuhelin on todella siro, ja 155 gramman paino tuntuu kädessä höyhenenkevyeltä.
Muotoilunsa puolesta Edge 30 Neo edustaa tuttua Motorola-linjaa. Pyöreät kulmat, takapinnan Motorola-logo sekä stereokaiuttimet ovat tuttuja aiemmin tänä vuonna nähdyistä älypuhelimista.
Tällä kertaa takakuorta koristaa kuitenkin myös Pantonen logo sekä värin nimestä kertova Very Peri -teksti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pantone on yhdysvaltalaisyritys, joka tunnetaan parhaiten Pantone Matching System -värijärjestelmästään. Se on yleisesti käytössä esimerkiksi muotoilun, taiteen ja muodin aloilla.
Pantone, jonka kanssa Motorola on hiljattain aloittanut yhteistyön, on vuodesta 2000 lähtien valinnut vuosittain vuoden värin, jota se korostaa viestinnässään. Vuoden 2022 väri on, kuinka ollakaan, violetinsävyinen Very Peri, jonka mukaan myös Edge 30 Neon violetti värivaihtoehto on nimetty.
Takana Edge 30 Neossa, oikeammin kamerakohoumassa, on toinenkin yllätys. Sitä reunustaa kirkas LED-valo, joka toimii haluttaessa ilmoitusvalon tavoin välkkyen vaikkapa viestin saapuessa.
Kuten mainittua, on Edge 30 Neon runko takaa ja reunoilta muovia. Näyttö sen sijaan on Corningin Gorilla Glass 3 -lasia, joka ei ole aivan uusimmasta ja kehittyneimmästä päästä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytönsuojaa ei ole Edge 30 Neossa valmiina. Sen sijaan myyntipakkaus sisältää oivasti istuvan muovisen suojakuoren sekä 68 watin laturin USB-C-kaapeleineen.
Motorola Edge 30 Neo on IP52-luokituksen mukaisesti kevyesti roisketiivis. Uimareissun ajaksi puhelinta ei siis kannata jättää taskuun, mutta esimerkiksi sadevettä ja pärskeitä sen tulisi sietää ongelmitta.
Siron ja kevyen älypuhelimen käyttäminen on todella mukavaa myös yhdellä kädellä. Osaltaan sujuvuutta tukee 6,28-tuumainen AMOLED-näyttö, joka on nykypäivän standardeihin suhteutettuna kompakti.
Näytön tarkkuus on 2400×1080 pikseliä, pikselitiheys tuumaa kohti 419, kuvasuhde 20:9 ja virkistystaajuus korkeimmillaan 120 hertsiä. Myös paneelin kirkkaus vakuuttaa etenkin automaattiasetuksilla, ja hintaluokka huomioiden kyseessä onkin kelpo kokonaisuus.
Edge 30 Neon näytöltä katselee mielellään videoita, valokuvia ja muuta sisältöä. Värit, joiden sävyjä näyttö toistaa 1,07 miljardia, piirtyvät eläväisinä, tarkkuus miellyttää, ja katselukulmat ovat laajat.
Värimaailmaa voi kohtalaisen monipuolisesti mukauttaa asetuksista, joissa on myös oma valintansa virkistystaajuudelle. Oletuksena käytössä on mukautuva tila, jossa taajuus vaihtelee esimerkiksi sovelluksen mukaan, mutta valittavissa ovat myös 60 ja 120 hertsin vaihtoehdot.
Näyttöön integroitu sormenjälkilukija täyttää tehtävänsä hyvin. Lukija ei ole markkinoiden nopein, mutta tunnistusalue on laaja ja toiminta luotettavaa.
Edge 30 Neossa on stereokaiuttimet Dolby Atmos -tilaäänituella, josta puhelimen yläreunaan lisätty bränditekstikin muistuttaa. Alareunassa sijaitseva kaiutin on hieman kuulokkeen yhteyteen lisättyä kaveriaan kovaäänisempi, ja kaikkiaan jokseenkin latteaksi jäävä ääni on hintaluokassaan perustasoa.
Äänenvoimakkuus nousee todella korkealle, mutta esimerkiksi matalat taajuudet ovat varsin hentoisia.
Erillistä kuulokeliitäntää Edge 30 Neossa ei ole, mikä on hyvä huomioida monien keskihintaisten puhelinten sisältäessä yhä paikan 3,5 millimetrin äänipiuhalle.
Langattomat yhteydet ovat kunnossa, vaikka Bluetooth 5.1 ei uusinta tasoa olekaan. Käytössä ovat Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC muun muassa lähimaksuja varten sekä tietenkin 5G-mobiiliverkkoyhteydet.
Edge 30 Neon Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on tuttu monista kuluvan vuoden keskihintaisista älypuhelimista.
Kyseessä on alemman keskiluokan järjestelmäpiiri, joka tarjoaa mainiosti suorituskykyä jokapäiväisiin perustoimiin. Myös valikoitu mobiilipelaaminen onnistuu, kunhan grafiikoissa hieman joustaa.
Snapdragon 695:n virrankulutus on alhainen verrattuna tehokkaampiin huippupiireihin, mikä osaltaan vaikuttaa myös lämpötilaan. Motorola Edge 30:lla lämpötila pysyy hyvin kurissa, ja pitkänkin käyttörupeaman tai haastavien suorituskykytestien jälkeen puhelin on pääsääntöisesti mukavan viileä.
Kuten alla olevat kaaviot osoittavat, on Edge 30 Neon suorituskyky alempaa keskitasoa. Testien mukaan puhelimen tulokset ovat jotakuinkin linjassa vastaavasti varusteltujen haastajien kanssa.
Jokapäiväiseen käyttöön Snapdragon 695:n tehot riittävät mainiosti, mutta esimerkiksi samassa hintaluokassa Snapdragon 778G:llä tai 778G+:lla varustetuille puhelimille Edge 30 Neon Snapdragon 695:n suorituskyky ei kuitenkaan pärjää millään tavalla, vaan erot mittauksissa kasvavat useisiin kymmeniin prosentteihin.
Suomen markkinoilla Motorola Edge 30 Neossa on 6 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistua. Maailmalla on valikoidusti saatavilla myös 8 ja 256 gigatavun muisteilla varustettu versio.
Harmi kyllä muistia, jota esiasennusten jälkeen on vapaana noin 114 gigatavua, ei voi laajentaa esimerkiksi microSD-muistikortilla. Kahdelle nano-SIM-kortille Edge 30 Neossa sen sijaan on tilaa.
Motorola on varustanut Edge 30 Neon 4 020 milliampeeritunnin kiinteällä akulla. Kapasiteetti ei ole suurimmasta päästä, mutta käyttöaika on silti hyvällä tasolla.
Älypuhelimen näyttö on nykymittapuulla pieni, ja Snapdragon 695 tunnetaan kohtalaisen vähävirtaisena. Myös Motorolan suosima puhdas, kevyt Android voi parantaa osaltaan akunkestoa, joka hillityllä käytöllä lähentelee kahta päivää.
Aamusta iltaan Edge 30 Neo jaksaa kyllä, raskaallakin käytöllä, mutta toisena päivänä lataus lienee useimmilla tarpeen. Akku tuntuu kestävän erityisen hyvin suoratoistoa ja kuluen kenties hieman tavanomaista nopeammin kameraa käytettäessä.
Tyhjä akku täyttyy ripeästi 68 watin teholla, ja laturi USB-C-kaapeleineen sisältyy myyntipakkaukseen kuten aiemmin mainittiin. Täysi lataus kestää noin 40 minuuttia ja jo varttitunnin latauksella varausta kertyy noin 48 prosenttia, joka saattaa käyttötavasta riippuen riittää jopa koko päiväksi. Latausnopeus on keskihintaluokassa nykymittapuulla perushyvällä tasolla.
Asetuksilla ei ole suurtakaan vaikutusta käyttöaikaan, joten esimerkiksi näytön 120 hertsin virkistystaajuudesta voi nauttia huoletta.
Käyttö- ja latausajat ovat Edge 30 Neolla kokonaisuutena kelpo tasolla.
Erityishuomion ansaitsee langaton lataus, joka on tässä hintaluokassa jokseenkin harvinainen ilmestys. Vaikka langattoman latauksen osalta tuettuna on vain matala 5 watin teho, tuo langaton lataus kuitenkin mukaan uusia mahdollisuuksia lataamisen helpottumiseen niin kotona kuin muuallakin, mukaan lukien julkisista langattoman latauksen pisteistä esimerkiksi ravintoloiden tai kahviloiden pöydissä.
Tutun puhdas Android-kokemus
Kaikissa Android-puhelimissa on sama käyttöjärjestelmä, mutta itse ohjelmistot vaihtelevat huomattavasti. Osa valmistajista suosii puhdasta, Googlen Pixel-mallistossa nähdyn kaltaista ratkaisua, toiset taas pidemmälle mukautettua käyttöliittymää.
Motorola on perinteisesti kuulunut ensinnä mainittuihin, ja myös Edge 30 Neo jatkaa hyväksi koetulla linjalla. Android 12 -ohjelmisto on lähes vakiotasoinen ja täten sujuvan sulava sekä nopeasti omaksuttavissa.
Sovellustarjonnassa luotetaan Googlen palveluihin, ja esiasennetun Facebookin saa halutessaan poistettua. Motorolan kädenjälki näkyy Moto- ja kameraohjelmissa sekä erillisessä tukisovelluksessa.
Moto-sovellus sisältää aiempia Motorola-älypuhelimia käyttäneille jo tutuksi tulleita lisätoimintoja. Kätevimmästä päästä ovat esimerkiksi kolmen sormen ruutukaappaus, puhelimen heilautuksella aktivoituva taskulamppu ja niin sanottu huomioiva näyttö, joka herää havaitessaan käyttäjän lähellä.
Uutuutena Edge 30 Neo sisältää malliston huippupuhelimesta tutun napautuseleen – takakuoren kaksoiskopautuksella voi halutessaan avata ennalta määritellyn sovelluksen. Toiminto on hauska, vaikka suurta lisäarvoa se ei tarjoakaan.
Moto-sovelluksessa on myös muun muassa erillinen pelitila, perus-Androidia kattavampi mukautusvalikko ja monia muita lisätoimintoja. Parhaimmillaan Moto-kikoista on todellista hyötyä, ja niihin kannattaa ainakin tutustua.
Monien muiden Motorola-älypuhelinten tavoin Edge 30 Neossa on myös niin kutsuttu Ready For -tuki. Puhelimen voi täten yhdistää ulkoiseen suurempaan näyttöä ja täten nauttia vaikkapa mobiilipeleistä isolla näytöllä.
Tarvittaessa Edge 30 Neo korvaa tietokoneenkin Windowsia muistuttavaa käyttöliittymää mukaillen. Tietokonetilassa voi käyttää myös hiirtä ja näppäimistöä, ja Ready For onkin kätevä lisä jo valmiiksi sujuvaan Android-kokemukseen.
Motorola on luvannut Edge 30 Neolle kaksi Android-järjestelmäversiopäivitystä (Android 13 ja 14) ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelimen tulisi siis säilyä turvallisena syksyyn 2025 saakka.
Keskihintaluokassa 2+3 vuoden päivitystakuu on hyvää keskitasoa. Esimerkiksi Samsung tarjoaa parempiakin lupauksia, mutta monet haastajat ovat Edge 30 Neon kanssa samalla linjalla.
Perushyvät kamerat
Nimensä perusteella samaan mallistoon kuuluva Motorola Edge 30 Ultra, joka hiljattain saapui myyntiin, oli ensimmäinen älypuhelin 200 megapikselin pääkameralla. Edge 30 Neon kamerakattaus ei tarjoile yhtä merkittäviä elämyksiä, vaikka teknisesti kattaus onkin kohtalainen.
Yhteensä kameroita on kolme – kaksi takana ja yksi edessä:
Motorola Edge 30 Neo on ensimmäinen käytännön esimerkki Motorolan ja Pantonen väreihin keskittyvästä yhteistyöstä. On mielenkiintoista nähdä, miten projekti jatkuu, mutta alku on ainakin lupaava.
Edge 30 Neo on siro, tyylikäs ja etenkin violettina pirteän erilainen vaihtoehto keskihintaluokkaan. Noin 400 euron hintansa vastineeksi se tarjoaa keveytensä ohella oivan näytön, nopean latauksen sekä mukavan Android-kokemuksen. Langattoman latauksen tuki on erikoisuus Edge 30 Neon alle 400 euron hintaluokassa.
Pienikokoisen älypuhelimen heikkous on vain kohtuuhyvälle tasolle yltävä kamera, ja runsaasti kuvaaville onkin saatavilla myös parempia vaihtoehtoja samalla rahalla. Lisäksi suorituskyvyn puolesta ahkeralle pelaajalle Motorola Edge 30 Neo ei ole oikea valinta.
Enemmän tehoja kaipaavien kannattaa ottaa vertailuun ainakin Xiaomi 11T ja tarjouksissa halpaan hintaan jopa alle 200 eurolla myytävä Xiaomi 11 Lite 5G NE. Niin ikään OnePlus Nord 2T 5G on kova haastaja Motorolan älypuhelimelle.
Erinomaista päivitystukea arvostaville Samsung Galaxy A53 5G on oiva ehdokas, ja Motorolan omasta leiristä listalle nousee ainakin tehokas Edge 30, jonka hinta on ehtinyt laskea jo hyvin lähelle Edge 30 Neon tasoa. Tyylin puolesta erottuvaa puhelinta hakevalle vaihtoehto voi olla myös jonkin verran tyyriimpi Honor 70.
Erittäin kilpaillussa 300-500 euron hintaluokassa on tällä hetkellä runsaasti valinnanvaraa. Tarjouksia ja kampanjoita kannattaa pitää silmällä, sillä hinnat vaihtelevat helposti useilla kymmenillä euroilla, mikä vaikuttaa nopeasti siihen, mikä älypuhelin milloinkin on kaikkein paras valinta.
Motorola Edge 30 Neon hinta-ominaisuussuhde on kohtalaisen hyvä, joskaan ei moitteeton. Siroa, helppokäyttöistä ja nopeasti latautuvaa keskihintaista älypuhelinta etsivälle se on kuitenkin kelpo vaihtoehto.
—
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Motorola Edge 30 Neon kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »