Silloin tällöin markkinoille saapuu älypuhelimia, jotka ovat yksittäisen ominaisuutensa ansiosta erittäin kiinnostavia. Hyvä esimerkki tällaisesta on Motorola Edge 30 Ultra, joka kiehtoo ensimmäisenä 200 megapikselin kameralla varustettuna älypuhelimena.
Myöhemmin markkinoille on toki luvassa lisääkin 200 megapikselin kamerapuhelimia, mutta Motorola ehti joka tapauksessa nyt ehtinyt ensimmäiseksi.
Motorola Edge 30 Ultra
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,67" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 200 + 50 + 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -piiri
- 4610 mAh akku
Muutenkin Edge 30 Ultra on erittäin hyvin varusteltu. Kamerakokoonpanon täydentävät 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 12 megapikselin telekamera, ja tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 -huippupiiri.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Merkittäviä ominaisuuksia ovat myös tehokas 125 watin pikalataus ja tuki 50 watin langattomalle lataukselle. Myös näyttö on teknisesti vakuuttava, ja lähtökohtaisesti Motorola Edge 30 Ultra onkin lupaava älypuhelin lippulaivaluokkaan.
Motorola Edge 30 Ultra tuli saataville Suomessa jo syyskuun alkupuolella 899 euron suositushinnalla (12+256 Gt). Värivaihtoehtoja ovat musta Interstellar Black ja valkoinen Starlight White.
9. lokakuuta asti Edge 30 Ultran ostajat saavat kaupan päälle Lenovo Smart Clock 2 -laitteen, joka sisältää langattoman latauksen alustan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola Edge 30 Ultran tekniset tiedot
- Takapinta lasia, runko alumiinia
- 6,67 tuuman reunoilta kaareva AMOLED-näyttö (POLED) 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella, 144 hertsin virkistystaajuudella, 360 hertsin kosketustunnistuksella ja 10-bittisellä 1,07 miljardin sävyn väritoistolla, HDR10+-tuki, kirkkaus huipussaan jopa 1 250 nitiä
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Kolme takakameraa
- 200 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,22″-koon Samsung ISOCELL HP1 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 50 megapikselin kuvakoolla 1,28 mikronia ja 16 pikseliä ydistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,56 mikronia), f/1,95-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 114 asteen ultralaajakulmakamera 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 1,28 mikronia) ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- 12 megapikselin automaattitarkenteinen 2x optisen zoomin muotokuva-telekamera ja f/1,6-aukolla
- Videokuvaus pääkameralla 8K 30 fps, 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, ultralaajakulmakameralla 1080p 30 fps ja muotokuva-telekameralla 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus pääkameralla 1080p 120 / 320 / 960 fps
- 60 megapikselin etukamera 0,61 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla 1,22 mikronia) ja f/2,2-aukolla
- 2 mikrofonia
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4, 5 ja 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä
- 4 610 milliampeeritunnin akku 125 watin TurboPower-pikalatauksella ja 50 watin langattomalla latauksella, 10 watin käänteinen langaton lataus
- Mitat 161,76 x 73,5 x 8,39 millimetriä ja paino 198,5 grammaa
- IP52-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Motorola Edge 30 Ultrassa
- Mainio kokonaisuus. Motorola ilmoittautuu nyt toden teolla mukaan huippupuhelinten kilpaan. Pelkistetyn tyylikkäässä Edge 30 Ultrassa on tehokas järjestelmäpiiri, oiva näyttö, hyvin suoriutuvat kaiuttimet ja ässänä hihassa kamera ennennäkemättömällä megapikselimäärällä. Akunkesto sekä latausnopeus vakuuttavat, ja niin ikään Android-päivitystuki on nyt nostettu uudelle tasolle. Kyseessä on kokonaisuutena Motorolan paras älypuhelin.
- Hyvä akunkesto ja supernopea lataus. Edge 30 Ultran akku kestää yhdellä latauksella aamusta iltaan riippumatta siitä, kuinka ahkerasti puhelinta käyttää. Käytöaika on lippulaivakategoriassa keskivertoa parempi, ja 125 watin latausteho täyttää tyhjentyneen akun vain noin parissakymmenessä minuutissa. Jo 10 minuuttia laturissa tarkoittaa 60 prosenttia varausta.
- Miellyttävä Android-kokemus. Motorolan yhdistelmä puhdasta Androidia ja valmistajan parhaimmillaan erittäin käteviä lisämausteita on toimiva resepti. Myös päivitystuki (3+4 vuotta) on nyt saatu kohdalleen, ja käyttökokemus säilynee täten ajan tasalla vuosien ajan.
- Kiehtova kamera. Edge 30 Ultra on ensimmäinen älypuhelin 200 megapikselin kameralla, ja laatu miellyttää silmää kautta linjan, myös hämärässä. Etukamera ansaitsee kehut laadukkaista selfieistä, ja koko kameranelikko – pää-, ultralaajakulma-, tele- ja etukamera – suoriutuu hienosti.
Huonoa Motorola Edge 30 Ultrassa
- Rakenteen puutteet. Motorola Edge 30 Ultra ei ole IP-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenteeltaan. Puhelin on myös erittäin liukas, mikä on hyvä pitää mielessä, vaikka läpinäkyvä suojakuori myyntipakkaukseen sisältyykin.
- Muut pienet puutteet. Korkeaan 200 megapikselin tarkkuuteen ja 8K-videoihin kykenevällä puhelimella tallennusmuisti (256 gigatavua) voi täyttyä odotettua nopeammin, mutta microSD-muistikorttipaikkaa ei harmi kyllä ole. Lisäksi videokuvaus 4K-tarkkuudella toimii vain pääkameralla, ja suorituskyky kovassa rasituksessa heikkenee väliaikaisesti useita kilpailijoita nopeammin.
Toistaiseksi kehittynein Motorola-älypuhelin
Älypuhelinmarkkinoilla ensimmäiseksi ehtivät saavat aina paljon huomiota, ja Motorola Edge 30 Ultrassa katse kiinnittyy luonnollisesti 200 megapikselin pääkameraan.
Yhtä korkeita tarkkuuksia ei ole älypuhelimissa aiemmin nähty. Megapikselikilpa rauhoittui hieman muutama vuosi vuotta sitten, mutta on sittemmin taas kiihtynyt, mistä uusille sataluvuille kivunnut tarkkuus on vankka esimerkki.
Megapikselien määrä ei toki kerro kuvanlaadusta paljoakaan, mutta odotukset ovat silti korkealla. Motorola Edge 30 Ultran uraauurtavaa kameraa käsitellään arvostelussa tarkemmin tuonnempana, mutta jo nyt voitaneen paljastaa, että laatu miellyttää.
Motorola Edge 30 Ultra täyttää useimmat huippupuhelimelta vaadittavat kriteerit. Sen lasia ja alumiinia yhdistelevä rakenne on hyvin laadukkaan tuntuinen, ja mattapinnoitettu takakuori on mukavaa vaihtelua kiiltäviin sormenjälkimagneetteihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edge 30 Ultraa voitaneenkin pitää aikoihin Motorolan ensimmäisenä todellisena tinkimättömänä huippupuhelimena, jolla brändi todella haastaa Samsungin, OnePlussan ja muut Suomen markkinoita viime vuosina hallinneet valmistajat.
Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat perinteisesti Edge 30 Ultran oikealla kyljellä. Alalaidassa sijaitsevat SIM-korttipaikka, mikrofoni, USB-C-liitäntä, sekä toinen stereokaiuttimista. Dolby Atmos -brändäys sen sijaan koristaa Edge 30 Ultran yläreunaa vasemman kyljen ollessa tyhjä.
Motorola Edge 30 Ultrassa on kaksi nano-SIM-korttipaikkaa. Muistikortille ei sen sijaan ole sijaa, joten sisäisen 256 gigatavun tallennusmuistin on riitettävä. Myös erillinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä puuttuu, mikä korkeimmissa hintaluokissa on toki jo pitkälti vakiintunut käytäntö.
Harmi kyllä Edge 30 Ultra ei ole pöly- ja vesitiivis. IP52-tason luokitus ei tarkoita käytännössä mitään erikoista, ja Motorola itse kertoo puhelimensa selviytyvän yksittäisistä vesiroiskeista. Useat saman hintaluokan puhelimet ovat varusettu IP68-luokituksella, ja vesitiiviyden puuttuminen onkin hyvä ottaa huomioon.
Näytön alle integroidun sormenjälkilukijan toimintavarmuus sekä -nopeus ovat hyvällä tasolla ja tunnistusalue tarpeeksi laaja helppoa käyttöä ajatellen. Pienikin kosteus häiritsee lukijaa, mutta valtaosin sen toiminta on sujuvaa. Myös kasvojentunnistus on saatavilla.
Motorola-perinteitä kunnioittaen myyntipakkaus sisältää kaiken tarvittavan – itse älypuhelimen lisäksi paketissa on läpinäkyvä suojakuori, 125 watin laturi ja USB-C-kaapeli. Uudistuksena myyntipakkaus on nyt valmistettu täysin kierrätetystä materiaalista.
Rakenteellisesti laadukas älypuhelin on myös teknisesti huipputasoa. Sen 6,67-tuumainen AMOLED-näyttö (P-OLED) 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselin tarkkuudella sekä HDR10+-tuella toistaa värit tarkan luonnollisesti, ja väriprofiileja on helppo mukauttaa näyttöasetuksista.
Oletusasetuksilla värit ovat kenties rahtusen viileät, joten näyttöasetuksissa kannattaa ainakin mielenkiinnosta vierailla puhelimen käyttöönoton yhteydessä.
Enimmäiskirkkaus kipuaa Motorolan mukaan jopa 1 250 nitiin, ja niin ikään korkea 144 hertsin virkistystaajuus tekee sisällön selailusta sujuvaa. Käytössä ovat myös 60 hertsin vaihtoehto sekä Auto-tila, jossa taajuus vaihtelee 60-120 hertsin välillä – 144 hertsin taajuus on siis aktivoitava erikseen, mikäli sitä haluaa käyttää.
Käytännössä ihmissilmä ei juuri havaitse taajuuden kohoamista 90 hertsin yläpuolelle siirryttäessä, mutta esimerkiksi mobiilipelaajille 144 hertsistä voi silti olla iloa.
Näytön pintana on Corningin Gorilla Glass 5 -lasi, joka ei ole aivan viimeisintä sukupolvea eikä näin ollen kestävyydeltään aivan paras mahdollinen. Suuria erot eri lasien välillä eivät kuitenkaan ole.
Paljaalla silmällä Edge 30 Ultran näytön toiminnasta on vaikea keksiä mitään huomautettavaa. Sama luonnehdinta koskee toki lähes jokaista huippupuhelinta, mutta Motorola Edge 30 Ultran paneeli pärjää joka tapauksessa hienosti kilpailussa haastajiaan vastaan.
Pyöreäkulmaisen näytön sivureunat kaartuvat hiuksenhienosti puhelimen kyljille, mikä on pääosin tyylivalinta. Saatavilla on myös hauska Valoreunus-toiminto, joka sytyttää valon näytön reunoille aina ilmoituksen saapuessa.
Virhekosketuksia kaartevuudesta ei koidu, ja käyttökokemukseen sillä ei olekaan merkittävää vaikutusta. Sama pätee myös pyöreään etukamerareikään, jonka voi halutessaan piilottaa mustalla digitaalisella yläreunuksella.
Myös äänentoisto on Edge 30 Ultralla vähintäänkin hyvällä tasolla. Alareunassa sijaitseva pääkaiutin saa hienosti tukea puhelukuulokkeenkin virkaa toimittavalta yläreunan apukaiuttimelta, ja kaksikon äänentoisto on varsin tasaista.
Todella kovaääniset kaiuttimet tuottavat myös keskivertoa paremman basson, ja kokonaisuudessaankin älypuhelimen äänentoisto on paljaalle korvalle oikein mallikasta.
Motorola Edge 30 Ultra sopii ominaisuuksiensa puolesta hienosti suoratoistoon, ja tehot riittävät myös tasokkaaseen mobiilipelaamiseen. Puhelimessa on toistaiseksi tehokkain piiri Android-puhelimissa, Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1.
Edeltäjäänsä Snapdragon 8 Gen 1:een verrattuna piiri tarjoaa jopa 10 prosenttia paremman suorituskyvyn ja 30 prosenttia paremman energiatehokkuuden, joka on muutoksista kenties merkittävämpi.
RAM-käyttömuistia on tarjolla 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 256 gigatavua. Molemmat muistit ovat käytännössä vielä nopeinta mahdollista luokkaa (LPDDR5 / UFS 3.1), ja tehojensa puolesta Edge 30 Ultran ei tarvitse hävetä, minkä alla oleva taulukkokin vahvistaa.
Suorituskykytesteissä Edge 30 Ultra ylsi pitkälti kilpailijoitaan vastaaviin tuloksiin. Esimerkiksi OnePlus 10T ja Asus Zenfone 9 venyvät osin hieman korkeampiin pisteisiin, mutta käytännön tasolla erot ovat olemattomat – Edge 30 Ultran tehot ovat huippuluokkaa.
Moniajosta Edge 30 Ultra selviytyy ongelmitta, eikä mobiilipelaajankaan tarvitse joustaa kuvanlaadussa. Käytettävissä on myös erillinen pelitila, joka muun muassa optimoi suorituskykyä entisestään taustatoimintoja rajoittamalla.
Motorola Edge 30 Ultran suorituskyky alenee hieman rasituksen jatkuessa, mikä etenkin pelaajien on hyvä ottaa huomioon. Puhelin myös lämpenee jonkin verran, joskaan ei mitenkään hälyttävän paljon. Pieni lämpötilan nousu on tyypillistä kaikille älypuhelimille, eritoten tehokkaimmille.
Motorolan mukaan Edge 30 Ultrassa on 11-osainen jäähdytysjärjestelmä, joka yli 19 000 neliömillimetrin pinta-alallaan on älypuhelimelle verrattain kookas. Käyttökokemusten perusteella jäähdytys toimii kohtuullisesti – kuumenemisen sijaan Edge 30 Ultran kanssa voidaan puhua ennemmin lämpenemisestä.
Motorola Edge 30 Ultrassa on muihin teknisiin ominaisuuksiin suhteutettuna pienehkö 4 610 milliampeeritunnin akku. Siihen nähden puhelimen akunkesto kuitenkin yllättää jopa iloisesti – monien edellyttämä yhden päivän akunkesto on helposti saavutettavissa myös ahkeralla käytöllä.
Edge 30 Ultran akku tuntuu kestävän erityisen hyvin esimerkiksi suoratoistoa, verkkoselailua ja ylipäätään kaikenlaisia toimia, joissa näyttö on päällä, mutta suorituskykyä ei venytetä äärimmilleen. Sen sijaan niin sanotussa lepotilassa näytön ollessa kiinni kuluu akkua kenties hieman tavanomaista nopeammin.
Käyttöaikaa saa hieman nostettua, mikäli näytön virkistystaajuuden rajoittaa 60 hertsiin tai Auto-tilaan verrattuna 144 hertsiin. Kovinkaan suuria erot eivät kuitenkaan ole, ja toiminta-ajat ovat hyvällä tasolla näyttöasetuksista riippumatta.
Aivan kahta vuorokautta Motorola Edge 30 Ultralle ei uskalla luvata, ellei näytön kirkkaudesta ja muusta tingitä jo enemmän, mutta yhdellä latauksella pärjää kyllä aamusta iltaan, vaikka käyttö ahkeraa olisikin.
Motorola on varustanut Edge 30 Ultran peräti 125 watin pikalatauksella, joka on sille ennätyksellinen latausteho. Laturi kaapeleineen sisältyy myyntipakkaukseen, mikä on mukavaa.
Lataus lähentelee markkinoiden parhaimmistoa tyhjän akun täyttyessä noin 19 minuutissa. Vain kymmenen minuuttia laturissa tarjoaa noin 60 prosenttia varausta, mikä peruskäyttäjällä riittänee päivän tarpeisiin. Latausnopeus onkin sanalla sanoen loistava.
Langatonta latausta Motorola Edge 30 Ultra tukee 50 watin enimmäisteholla yhteensopivan latausalustan kanssa, ja myös käänteinen lataus eli virranjako muille laitteille onnistuu 10 watin teholla. Latausajat ovat erinomaisia, ja myös akunkesto on huippupuhelinten kategoriassa vähintään odotusten mukainen.
Asiallinen akunkesto on osin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin tehtyjen virrankulutusoptimointien ansiota, mutta myös ohjelmistolla on vaikutuksensa. Motorola-perinteitä mukaillen Edge 30 Ultrassa on virtaviivainen, lähes vakiotasoinen Android 12 -ohjelmisto.
Valmistajan omien sovellusten sijaan käytössä ovat Googlen kattavat palvelut. Motorolan oma kädenjälki näkyy kamera- ja Moto-sovelluksissa, joista jälkimmäinen tarjoaa Motorola-käyttäjille tuttuja lisätoimintoja, joista on monenlaista etua.
Moto-toiminnot ovat oikeasti näppäriä. Esimerkiksi puhelinta heilauttamalla saa aktivoitua taskulampun, kolme sormea näytölle painamalla napsaistua ruutukaappauksen ja sormea ruudulla edestakaisin sivaltamalla jaettua näytön kahdelle sovellukselle.
Moto-lisiin lukeutuvat myös aina päällä -näyttö vilkaisutoimintoineen, Android 12:n perusvalikoimaa monipuolisempi teemaeditori ja kokonaan erillinen pelitila monine optimointeineen.
Myös Android 12:n yleiset uudistukset kameran ja mikrofonin käyttöön liittyvistä yksityisyysparannuksista paranneltuun saavutettavuuteen ovat kaikki mukana Motorola Edge 30 Ultralla. Käyttö on mukavaa, yksinkertaista ja sulavaa.
Android-ohjelmistoista puhuttaessa kyse on toki pitkälti makuasioista, mutta Motorolan tasapaino helppokäyttöisen vakio-Androidin ja valmistajan lisäysten välillä miellyttänee monia.
Käytössä on yhä myös kätevä Ready For -tila, joka muuttaa puhelimen käytännössä tietokoneeksi. Myös näppäimistön ja hiiren voi halutessaan kytkeä ja käyttää Androidia Windowsia mukailevalla käyttöliittymällä.
Niin ikään päivitystuki on nyt Edge 30 Ultrassa tapahtuneen parannuksen myötä hyvällä tasolla – kolme käyttöjärjestelmäpäivitystä ja neljä vuotta tietoturvaparannuksia. Motorola Edge 30 Ultra on siis aikanaan saamassa Android 13:n, 14:n ja 15:n ja tietoturvan tulisi pysyä ajan tasalla alkusyksyyn 2026 asti.
Uraauurtava kamera antaa osviittaa tulevasta
Kun Nokia aikanaan julkaisi niin kutsutun hirviökamerapuhelimensa, kävi megapikselikilpa kuumana. Nokia 808 PureView’s ajoista on jo kauan, ja silloin valtavalta vaikuttanut 48 megapikselin lukema on nykyään hyvin tavanomainen jopa edullisimmissa hintaluokissa.
Motorola Edge 30 Ultran pääkamerassa megapikseleitä on yli neljä kertaa enemmän – peräti 200.
Yksi megapikseli vastaa miljoonaa pikseliä – kuvan pienintä yksittäistä kuvapistettä, joista älypuhelimen näytöllä näkyvä sisältö muodostuu, ja käytännössä megapikselimäärä kertoo sen, kuinka monta pikseliä valmiissa valokuvassa enimmillään on.
Megapikselimäärä ei suoraan paljasta mitään kuvanlaadusta, vaikka siltä saattaisi vaikuttaa. Käytännössä pikseleiden suuri määrä tarkoittaa kuitenkin sitä, että kuvatiedostoon mahtuu enemmän sisältöä, yksityiskohtia, jolloin valokuvaa voi teoriassa rajata huoletta tarkkuuden kärsimättä.
Käytännössä megapikselimäärään ei kuitenkaan kannata keskittyä liikaa. Uudelle sataluvulle megapikselimäärät nostava Motorola Edge 30 Ultra on silti tietyllä tavalla merkkitapaus.
Yhteensä älypuhelimessa on neljä kameraa, joista kolme takana ja yksi edessä:
- 200 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,22″-koon Samsung ISOCELL HP1 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 50 megapikselin kuvakoolla 1,28 mikronia ja 16 pikseliä ydistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,56 mikronia), f/1,95-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 114 asteen ultralaajakulmakamera 0,64 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 1,28 mikronia) ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- 12 megapikselin automaattitarkenteinen 2x optisen zoomin muotokuva-telekamera ja f/1,6-aukolla
- Videokuvaus pääkameralla 8K 30 fps, 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps, ultralaajakulmakameralla 1080p 30 fps ja muotokuva-telekameralla 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus pääkameralla 1080p 120 / 320 / 960 fps
- 60 megapikselin etukamera 0,61 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla 1,22 mikronia) ja f/2,2-aukolla.
Pääkamerassa on ensi kertaa käytössä Samsungin 1/1,22-tuumakoon ISOCELL HP1 -kenno, joka esiteltiin jo syksyllä 2021. Kennon pikselikoko – siis yksittäisen kuvapisteen sivu – on kooltaan 0,64 mikronia. Kamera kuitenkin saavuttaa suuremman 2,56 mikronin pikselikoon yhdistämällä 16 pikseliä (4×4) yhdeksi kokonaisuudeksi, mikä mahdollistaa paremman valotuksen eli valon tallentamisen kuvattaessa.
Oletusasetuksilla Motorola Edge 30 Ultran pääkamera tallentaa siis valokuvia 12,5 megapikselin koossa 16 pikseliä yhdistäen. Myös 50 ja 200 megapikselin tarkkuudella voi halutessaan kuvata.
Massiivinen 200 megapikselin kuvakoko todella auttaa tallentamaan enemmän yksityiskohtia, mutta toisaalta yksittäisen valokuvan tiedostokoko saattaa olla jopa 80 megatavua, mikä on melkoisesti verrattuna 12,5 megapikselin kuvien noin 5-8 megatavuun.
Motorola Edge 30 Ultran pääkamera suoriutuu mainiosti. Hyvässä valossa kuvat ovat erinomaisia tarkkuudella kuin tarkkuudella, mikä toki koskee likipitäen jokaista muutakin lähes noin tonnin älypuhelinta. Valotus on kohdallaan, kontrasti mallikkaasti hallussa ja värimaailma luonnollinen.
Hämärässä ja pimeässä myös huippupuhelinten välille syntyy eroja eräiden pärjätessä toisia paremmin. Motorola Edge 30 Ultran pääkamera tallentaa hämärässäkin värit hienosti, ja valotus tuntuu toimivan puhelimella oivallisesti olosuhteissa kuin olosuhteissa.
Erillinen yötila kannattaa ehdottomasti aktivoida viimeistään, kun puhelin sitä itse ehdottaa. Yötilalla varjoista tulee tummempia ja valonlähteistä tarkkarajaisempia, ja kuvanlaatu todella paranee. Edge 30 Ultran hämäräkuvat eivät kenties ole kaikkien aikojen parhaita, mutta kelpo tasolla joka tapauksessa.
Arvostelun lopussa on runsaasti lisää esimerkkikuvia.
Myös Edge 30 Ultran 50 megapikselin ultralaajakulmakamera pärjää mainiosti hyvissä olosuhteissa. Kuvien värit ovat kohdillaan, ja muutenkin laatu miellyttää silmää, vaikka yksityiskohtien reunat toisinaan hieman puuroutuvatkin. Vääristymiä ei juuri ole.
Ultralaajakulmakamera soveltuu automaattitarkenteisena myös makrokuvaukseen. Lähikuvat eivät liene monienkaan prioriteettilistalla kärkipäässä, mutta Edge 30 Ultran makro-otokset ovat kaikesta huolimatta selvästi keskivertoa parempia – tarkkoja ja värikkäitä.
Hämärässä ultralaajakulmakameran väri kärsivät hienoisesti, ja kuvista tulee pääkameraan verrattuna hieman valjumpia. Yötilan aktivoiminen kannattaa jopa pääkameraa enemmän, sillä ero kuvanlaadussa on merkittävä.
Viime vuosina myös älypuhelinten zoom-kyvyt ovat kehittyneet nopeasti, ja niin ikään Motorola Edge 30 Ultrassa on erillinen 12 megapikselin telekamera. Optista zoomia on harmi kyllä vain 2x verran, digitaalista zoomia sen sijaan 16-kertaiselle tasolle saakka.
Zoom-kuvaamisessa Edge 30 Ultra ei ole aivan omimmillaan, mutta suoriutuu silti kohtalaisesti. Värimaailma säilyy jälleen hyvänä, mutta kauemmas zoomattaessa yksityiskohtien rajat pehmentyvät jonkin verran. Teknisiin lähtökohtiin nähden zoom-kuvaus onnistuu kuitenkin mukavasti.
Zoom-kuvat hämärässä yllättävät positiivisesti. Kuvanlaatu säilyy hienolla tasolla, ja olosuhteiden heiketessä Edge 30 Ultran kyvykkyys suhteessa kilpailijoihin kohenee.
Niin ikään 60 megapikselin etukamera, joka oletuksena tallentaa 15 megapikselin valokuvia, tuottaa hyvää jälkeä. Yksityiskohtien tarkkuus ja määrä ovat loistavalla tasolla, mikä pätee myös väreihin, jotka Edge 30 Ultra tallentaa tarkasti kamerasta riippumatta.
Myös muotokuvatila toimii hyvin taustan sumentuessa tyylikkäästi, vaikka sekava hiuspehko saattaakin toisinaan tuottaa boke-tehostetta luovalle kameralle hankaluuksia.
Myös videokuvaus toimii Edge 30 Ultralla hyvin äänenkin tallentuessa sujuvasti. Pääkamera yltää jopa 8K-kuvanlaatuun (24 fps), mutta 4K-tarkkuus tuo parhaimmat tulokset.
On hyvä huomioida, että sekä ultralaajakulmakamera kuin myös telekamera tallentavat videota yllättäen vain 1080p-tarkkuudella ja 30 ruutua sekunnissa. Videokuvaukseen mieltyneiden kannattaa ottaa tämä kenties pieni, mutta mahdollisesti harmittava yksityiskohta huomioon.
Motorola uudisti kamerasovelluksensa käyttöliittymän viime vuonna, ja Edge 30 Ultrassa on käytössä pitkälti edeltäjiään vastaava ominaisuuspaketti. Pääkameran asetukset 200, 50 ja 12,5 megapikselin tiloineen ovat hieman monipuolisemmat, mutta muuten sovellus on tuttu aiempia Motorola-puhelimia käyttäneille.
Kuvaustiloja on monipuolisesti panoraamoista yhtä väriä korostavaan Spottiväri-tilaan. Google Lens -integrointi on saatavilla kahden kameran (etu- ja pääkamera) videokuvauksen ohella, ja kaikki toimii mukavan luontevasti.
Kaiken kaikkiaan Motorola Edge 30 Ultra on oikein hyvä kamerapuhelin. joka ensimmäisenä 200 megapikselin tarkkuuden tarjoavana vaihtoehtona antaa osaltaan osviittaa siitä, mitä tulevaisuudessa voidaan odottaa. Kunhan ennätyssuuret megapikselimäärät yleistyvät, ottanevat älypuhelinkamerat jälleen edistysaskelia etenkin vaikeissa olosuhteissa kuvattaessa.
Yhteenveto: Laadukas ja tasapainoinen huippupuhelin
Motorola on viime vuosina tullut tunnetuksi lähinnä keskihintaisten ja edullisten älypuhelinten valmistajana, ja todelliset huippupuhelimet ovat antaneet odottaa itseään. Suositushinnaltaan 899 euroa maksava Edge 30 Ultra nostaa kuitenkin tietyllä tavalla Motorola-malliston uudelle tasolle ollen kaikin puolin tasainen ja vakuuttava paketti.
Puhelimen vetonaulana toimii luonnollisesti 200 megapikselin pääkamera, ja muutenkin kamerakokoonpanon työnjälki miellyttää silmää. Telekameralta toivoisi hieman enemmän, ja tässä hintaluokassa on saatavilla vielä hieman monipuolisempiakin kamerapuhelimia, mutta kokonaisuus on hyvällä tasolla.
Mainio näyttö, supernopea pikalataus, helppokäyttöinen ja puhdas Android-ohjelmisto hyvällä päivitystuella sekä Android-puhelinten tehokkain piiri tarkoittavat, ettei Motorola Edge 30 Ultran ostaja juuri joudu joustamaan.
Ei Motorola Edge 30 Ultra kuitenkaan virheetön ole. Rakenne ei ole pöly- ja vesitiivis, minkä ohella lisämuistien käyttäminen ei onnistu microSD-muistikorttipaikan puuttuessa. Lisäksi 4K-videotarkkuuden uupuminen ultralaajakulma- ja telekameroista on yllättävä puute.
Edge 30 Ultra myös lämpenee kohtalaisen nopeasti, jos kohta sama kuvaus sopisi jotakuinkin jokaiseen viime vuosina esiteltyyn huippupuhelimeen. Tehokkaat piirit lämpenevät, eikä siroon älypuhelimeen yksinkertaisesti mahdu kovinkaan tehokasta jäähdytystä.
Huippupuhelinten hintaluokassakin kuluttajalla on paljon valinnanvaraa. Esimerkiksi OnePlus 10 Pro ja Honor Magic4 Pro ovat edelleen kelpo vaihtoehtoja, eikä alkuvuodesta nähtyjä Samsung Galaxy S22:ta ja Galaxy S22+:aa sekä jo eittämättä selvästi Motorolaa kalliimpaa Galaxy S22 Ultraa kannata vielä unohtaa.
Myös edullisempi Xiaomi 12 ja jokseenkin samanhintainen Xiaomi 12 Pro ovat hyviä tarjokkaita, joskin heikko akunkesto heikentää niiden asemaa. Eräs kiintoisa vaihtoehto on Asus Zenfone 9 Edge 30 Ultran tavoin Snapdragon 8+ Gen 1:llä varustettuna, mutta kompaktimmalla rakenteella. Tehokasta puhelinta kohtuuhinnalla hakevalle vaihtoehdoksi nousee myös OnePlus 10T.
Motorola Edge 30 Ultralle on siis haastajiakin, jotka myös tarjoavat erinomaisen laadukkaan Android-käyttökokemuksen. Silti Edge 30 Ultran monipuolisesti vahvat ominaisuudet tekevät siitä poikkeuksellisen mielenkiintoisen.
Motorola Edge 30 Ultra toi ensimmäisenä 200 megapikselin kameran älypuhelimeen. Kiinnostava yksittäinen ominaisuus ei ole ostoperuste, mutta tasapainoista ja laadukasta Android-huippupuhelinta etsivälle Edge 30 Ultra on silti nyt enemmän kuin harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.
Kun laadukkaat kamerat, hyvä näyttö, tehokas suorituskyky ja nopea pikalataus otetaan huomioon, ansaitsee Edge 30 Ultra ostosuosituksen.
—
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Motorola Edge 30 Ultran kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »