Honor palasi älypuhelinmarkkinoille marraskuussa 2021 myyntiin tuomallaan keskihintaluokan Honor 50 -älypuhelimella. Sittemmin lisää Honor-älypuhelimia on nähty niin edullisemmassa kuin kalliimmassa huippupuhelinten hintaluokassa.
Alkusyksystä 2022 Honor 50:n seuraajaksi globaaleille markkinoille Honor toi Honor 70:n, joka alun perin esiteltiin Honorin kotimarkkinoilla Kiinassa jo toukokuun lopulla. Vain Kiinan markkinoille lanseerattu Honor 60 -sukupolvi jäi globaaleilla markkinoilla kokonaan välistä.
Honor 70
- Android
- Lasi + muovi
- 6,67" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 54 + 50 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 778G+ -piiri
- 4800 mAh akku
Honor 70 tuo muutoksina Honor 50:stä hieman suuremman näytön, uuden pääkameran kennon alemmalla 54 megapikselin tarkkuudella yhdessä suuremman pikselikoon kanssa, selvästi suuremman tarkkuuden 50 megapikselin ultralaajakulmakameran, parannellun Qualcomm Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirin sekä kapasiteetiltaan 12 prosenttia kasvaneen 4 800 milliampeeritunnin akun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 70:n suositushinnat Suomessa ovat 549 euroa (8+128 Gt) ja 599 euroa (8+256 Gt). Puhelimen myynti alkoi 5. syyskuuta. Myynnin avausviikon ajan 11. syyskuuta asti Honor 70 on saatavilla Early Bird -kampanjaedulla: varhaisen vaiheen ostajat saavat kaupan päälle Honorin toukokuun lopulla Suomessa myyntiin tulleet, 199 euron arvoiset Earbuds 3 Pro -kuulokkeet.
Suomessa Honor 70 on saatavilla värivaihtoehtona, jotka ovat musta Midnight Black, vihreä Emerald Green sekä hopea Crystal Silver.
Honor 70:n tekniset tiedot
- 6,67 tuuman reunoilta kaareva AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella, 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella (395 PPI), 120 hertsin virkistystaajuudella, 1,07 miljardin sävyn väritoistolla sekä HDR10+-tuella
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Kolme takakameraa
- 54 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,49 tuuman kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla 2,0 mikronia) ja f/1,9-aukolla
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 122 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla ja makrokuvauksella
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus pääkameralla 4K 30 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps, ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps, 1080p 30 fps, 720p 30 fps
- 10x digizoom kuvissa, 6x digizoom videoissa
- LED-kuvausvalo
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen 90 asteen etukamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 fps
- Qualcomm Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri (1x 2,5 GHz ARM Cortex-A78 + 3x 2,4 GHz ARM Cortex-A78 + 4x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Adreno 642L -grafiikkasuoritin)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 (2,4 ja 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.2 (SBC / AAC / aptX / aptX HD / LDAC) / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS. / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- 4 800 milliampeeritunnin akku 66 watin Honor SuperCharge -pikalatauksella
- Mitat 161,4 x 73,3 x 7,91 millimetriä ja paino 178 grammaa
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana Magic UI 6.1 -ohjelmistoa
- Päivityslupauksena kaksi Android-versiopäivitystä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myyntipakkauksen sisältö:
- Honor 70 -puhelin
- 66 watin Honor SuperCharge-laturi
- USB-A-USB-C-kaapeli
- Läpinäkyvä suojakuori
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Ohje- ja muita lappusia
Hyvää Honor 70:ssä
- Tyylikäs design kaarevalla näytöllä. Honor 70 on muotoiltu tyylikkäästi. Kaarevat näytöt alkavat olla melko harvinaisia älypuhelimissa nykyisin, erityisesti muissa kuin kalleimmissa huippupuhelimissa. Kaarevista näytöistä pitävälle Honor 70 onkin erinomainen valinta keskihintaluokasta. Kokoisekseen Honor 70 on myös varsin kevyt.
- Sulava käyttökokemus. Honor 70 tarjoaa kokonaisuutena sulavan käyttökokemuksen suorituskyvyltään monipuolisesti eri käyttöön riittävän Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirin sekä 120 hertsin AMOLED-näytön ansiosta.
- Kameroiden kuvanlaatu. Honor 70:n pää- ja ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on kokonaisuutena hyvää. Molemmilla kameroilla on mahdollista tallentaa hienoja kuvia. Erityisesti ultralaajakulmakamera ansaitsee Honor 70:n hintaluokassa kehuja. Se on lisäksi automaattitarkenteinen mahdollistaen laadukkaan makrokuvauksen.
- Asiallinen akunkesto. Honor 70:n akunkesto osoittautui hyväksi akun kestäessä kohtuullisella käytöllä kaksikin päivää. Akunkesto vaikuttaa olevan keskimääräistä parempi ja lunastavan odotukset.
Huonoa Honor 70:ssä
- Samalla rahalla saa enemmänkin suorituskykyä pelaamiseen. Honor 70 Snapdragon 778G+:n voimin tarjoaa hyvän, jopa erinomaisen suorituskyvyn kaikkeen muuhun kuin pelaamiseen. Jos puhelimellaan pelaa enemmän raskaita pelejä, löytyy samalla hinnalla kuitenkin tehokkaampiakin älypuhelimia esimerkiksi Snapdragon 8 -sarjan piireillä varustettuna.
- Optisen kuvanvakaimen puuttuminen. Honor 70:n pääkamerasta puuttuu optinen kuvanvakain, mikä osaltaan syö muuten kyvykkään kameran käytettävyyttä.
- Ei stereokaiuttimia. Honor 70:stä puuttuvista ominaisuuksista selkein heikkous on stereokaiutinten puute. Niiden voisi odottaa olevan nykyisin jo pikku hiljaa vakio-ominaisuus 500 euron hintaluokassa, mutta Honor 70:stä stereokaiuttimia ei löydy.
- Ei vedenkestävää rakennetta. Honor 70 ei tarjoa pöly- ja vesitiiviydestä kertovaa IP-luokitusta. Lisäksi ominaisuuksista Honor 70:stä puuttuvat myös muistikorttipaikka, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä tuki langattomalle lataukselle.
Kaareva näyttö – hopea kristalliväri tarjoaa tyylikkään viimeistelyn
Rakenteeltaan Honor 70 jatkaa edeltäjänsä Honor 50:n kanssa samankaltaisilla linjoilla. Molemmissa on reunoiltaan kaareva näyttö, samoin takana kohti reunoja kaartuva lasipinta sekä välissä sivut muovia.
Honor 70 tuntuu miellyttävältä kädeltä. Pyöristetyt muodot auttavat osaltaan tekemään kookkaasta puhelimesta hallittavamman. Kokoonsa nähden Honor 70 on suhteellisen kevyt painaen vain 178 grammaa. Laatutuntuma on kohdallaan: rakenne tuntuu erittäin jämäkältä, eivätkä muoviset sivut tee missään nimessä Honor 70:stä mitenkään halvan tuntuista.
6,67 tuuman näyttö Honor 70:ssä on hieman suurempi kuin Honor 50:ssä, jossa näytöllä on kokoa 6,57 tuumaa. Kuvasuhde on muuttunut aiemmasta 19,5:9:stä 20:9-kuvasuhteeseen, edelleen Full HD+ -tarkkuudella ja nyt 2400×1080 pikselillä.
Reunoiltaan kaarevat näytöt eivät enää nykyään ole yhtä yleisiä kuin vielä jokunen vuosi sitten, ja erityisesti keskihintaluokassa ne ovat harvinaisia. Jos itse pitää kaarevan näytön designista, on Honor 70 mielenkiintoinen vaihtoehto kaventuneesta valikoimasta. Käytettävyyden kannalta kaareva näyttö ei ole ongelma, sillä esimerkiksi virhekosketusten esto toimii Honor 70:ssä hyvin eikä testin aikana tapahtunut yhden yhtä virhekosketusta näytön kaarevuuden takia. Sinällään näytön kaarevuus Honor 70:ssä on varsin maltillisella tasolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muotoilullisesti Honor 70:n huomiota kiinnittävin ja samalla tunnistettavin yksityiskohta ovat takayläkulman kaksi erillistä kameraympyrää. Jo Honor 50:stä tuttu kahden renkaan design on saanut jatkoa, mutta hieman erilaisella tavalla. Ympyrät ovat nyt erilliset eikä niitä ympäröi muuta kohoumaa. Ylemmässä ympyrässä sijaitsevat pääkamera sekä syvyyskamera, alemmassa ultralaajakulmakameran lisäksi LED-kuvausvalo.
Honor 70:n värivaihtoehdoista hopea on jälleen erikoisin. Tällä kertaa Crystal Silver -nimeä kantava värivaihtoehto on viimeistelty nimensä mukaisesti kristallimaisesti kiiltelevällä vinoneliökuvioinnilla. Lisäksi takapinnassa on pistemäinen säihkyvä kerros. Omanlaisensa kokonaisuus on tyylikäs ollen samanaikaisesti sekä näyttävä että hillityn elegantti.
Crystal Silver -värisen Honor 70:n takapinnan ulkonäkö näyttää erilaiselta eri kulmista katseltuna ja sen heijastellessa valoa eri tavoin.
Jos kimalteleva hopea on liikaa omaan makuun, niin tarjolla ovat muina vaihtoehtoina musta Midnight Black sekä vihreä Emerald Green ilman kuviointia tai säihkettä. Näistä vihreä ei ole värinä kovin voimakas, ja näyttää lähes harmaalta sopivassa valaistuksessa. Vihreä Emerald Green on pinnaltaan matta, kun taas musta Midnight Black on kiiltävä.
Testissämme olleessa Crystal Silver -värissä takapinnasta eivät sormenjäljet juuri erotu, mutta kiiltävässä mustassa värissä tämä on yllätyksettömästi ongelmana.
Kuvanlaadultaan Honor 70:n 6,67 tuuman näyttö täyttää odotukset. Katselukokemuksesta ei silmämääräisesti löydy moitittavaa, vaan näyttö on väritoistoltaan miellyttävä, riittävän tarkka sekä tarjoaa laajat katselukulmat.
120 hertsin virkistystaajuuden ansiosta näyttö toimii mukavan sujuvasti, ja kaiken kaikkiaan Honor 70 tarjoaa hyvän käyttökokemuksen.
Näyttöasetuksissa väritilan osalta valittavissa on oletuksena käytössä olevan Eloisan lisäksi vaisumpi Normaali. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää oletusasetuksen lisäksi lämpimäksi tai kylmäksi, tai vapaasti oman makunsa mukaan. Honor 70 tukee 1,07 miljardin sävyn väritoistoa ja sisältää myös HDR10+-tuen.
Näytön virkistystaajuuden voi asetuksista valita Dynaaminen-oletuksen, joka laskee taajuutta 120 hertsin maksimista alaspäin tilanteen mukaan, lisäksi kiinteästi korkeaksi 120 hertsiin tai sitten 60 hertsiin, jos haluaa säästää akkua. Näytön tarkkuuden osalta tarjolla on oletuksena päällä oleva Älykäs tarkkuus -asetus, joka laskee näytön tarkkuutta virrankulutuksen vähentämiseksi, kun korkeammalla tarkkuudella ei arvioida olevan hyötyä.
Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alla, melko lähellä sen alareunaa. Lukija toimi nopeasti ja varmasti, joskin tunnistusvarmuuden osalta lukija ei ole aivan markkinoiden parhaimmistoa. Lähes poikkeuksetta tunnistuksen onnistuessa se tapahtuu kuitenkin hyvin nopeasti, ja kokonaisuutena sormenjälkilukijaa voi pitää hyvänä.
Yhtenä merkittävä ominaisuuspuutteena Honor 70 ei sisällä stereokaiuttimia, vaan äänentoistoon ainoa kaiutin löytyy puhelimen pohjasta. Honor 70:n hintaluokassa stereokaiuttimet löytyvät tätä nykyä lähes kaikista puhelimista, joten puute on Honor 70:ssä merkittävä. Alareunan kaiuttimen äänenlaatu sinällään on ihan hyvällä tasolla ja äänenvoimakkuus riittää hyvin.
USB-C on Honor 70:n ainoa liitäntä, eli 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole tarjolla.
Pöly- ja vesitiiviydestä kertovaa IP-luokitusta Honor 70:llä ei ole, mutta se on muutenkin melko harvinaista samassa hintaluokassa lukuun ottamatta lähinnä Samsungin ja Sonyn puhelimia.
Suorituskyky odotetulla tasolla – akunkesto ilahdutti
Järjestelmäpiirinä Honor 70:ssä on Qualcomm Snapdragon 778G+. Kyseessä on pieni päivitys Honor 50:ssä käytetystä Snapdragon 778G:stä.
Lokakuun 2021 lopulla julkistetussa Snapdragon 778G+:ssa Qualcomm nosti tehokkaimman keskussuoritinytimen enimmäiskellotaajuutta 2,5 gigahertsiin edeltävän Snapdragon 778G:n 2,4 gigahertsistä. Lisäksi Adreno 642L -grafiikkasuorittimen suorituskykyä parannettiin samalla 20 prosentilla. Muuten 6 nanometrin prosessilla valmistettava piiri vastaa jo toukokuussa 2021 julkistettua ja monista keskihintaluokan Android-puhelimista tuttua Snapdragon 778G:tä: neljä tehokkaampaa Kryo 670 -ydintä ovat ARM Cortex-A78-pohjaisia ja neljä vähävirtaisempaa ARM Cortex-A55 -pohjaisia.
Snapdragon 778G+ on yksi parhaimpia keskihintaluokan älypuhelinten järjestelmäpiirejä, ja tarjoaa sujuvaan peruskäyttöön hyvin riittävät tehot. Graafisesti raskaampien pelien pelaamiseen tarjolla ei kuitenkaan ole suorituskykyä aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiireissä, joita alle 500 euronkin älypuhelimista löytyy.
Suorituskykytesteistä Honor 70 kirjasi odotetun tasoisia tuloksia. Verrattuna aiemmin testaamiimme kahteen muuhun samalla Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirillä varustettuun puhelimeen, Motorola Edge 30:een ja Nothing phone (1):een, jäivät Honor 70:n testitulokset pääosin muutamalla prosentilla alhaisemmiksi, mutta näin pienet erot ovat käytännössä häviävän pieniä ja voivat johtua vain eri ympäristötekijöiden aiheuttamasta satunnaisesta vaihtelusta.
Snapdragon 778G+:llä varustetun Honor 70:n mitattu suorituskykyero Snapdragon 778G:llä varustettuun Honor 50:een ei myöskään ole suuri – alle 10 prosentin luokkaa.
Käytännön suorituskyky Honor 70:llä on erinomaisella tasolla, eikä puhelin tuntunut hitaalta kertaakaan testin aikana.
Testissämme Honor 70 oli 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna parempana versiona. Toinen muistivariantti on varustettu 128 gigatavun tallennusmuistilla. Muistikorttipaikkaa Honor 70 ei sisällä.
Nano-SIM-korttipaikkoja Honor 70:ssä on kaksin kappalein. Integroitua eSIMiä ei sen sijaan ole tuettuna. Testin aikana Honor 70:tä käytettiin pääasiassa Helsingin keskusta-alueella 5G-verkossa, automatkoilla ja haja-asutusalueella 4G-verkossa. Yhteyksien toiminnan kanssa ei havaittu mitään erikoista.
5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi Honor 70 tukee Wi-Fi 6 / Bluetooth 5.2 -yhteyksiä sekä NFC-lähiyhteyttä. Bluetooth-koodekkituki kattaa tavanomaisten SBC:n ja AAC:n lisäksi aptX:n, aptX HD:n sekä LDAC:n.
Akunkesto Honor 70:ssä vaikuttaa olevan hyvällä tasolla. Kohtuullisella käytöllä kahdenkin päivän käyttöaika on realismia ja yhden päivän läpi akku kestää todella runsastakin käyttöä. Näyttöaika täydellä latauksella vaihteli 8-9 tunnin välillä.
Honor 70:ssä akunkesto on parantunut edeltävästä Honor 50:stä, mikä ei ole suuri yllätys huomioiden akun kapasiteetin kasvu 500 milliampeeritunnilla 4 800 milliampeerituntiin ja muuten virrankulutuksen kannalta todennäköisesti varsin vastaavana säilynyt tekninen kokoonpano.
Kokonaisuutena akunkesto täyttää Honor 70:ssä on odotukset.
Pikalatausta Honor 70 tukee Honor 50:n tavoin 66 watin enimmäisteholla mukana myyntipakkauksessa toimitettavalla Honor SuperCharge -laturilla. Vaikka Honor 70 latautuu varsin nopeasti, ei sen pikalatausnopeus ole enää nykyisin mitään ihmeellistä – edes älypuhelinten keskihintaluokassa.
Honor 70:n akku latautui testissämme 15 minuutissa 48 prosentin ja 30 minuutissa jo 87 prosentin varaukseen. Täynnä akku oli alle 45 minuutissa lataustestin aloittamisesta. Esimerkiksi OnePlus ja Xiaomi tarjoavat eri älypuhelimissaan vielä tehokkaampia pikalatauksia, ja Honor 70:n kilpailijoista OnePlus Nord 2T 5G peittoaa sen selvästi latausnopeudessa. Kuinka merkittävää tämä sitten on, kun Honor 70:lläkin 15 minuutin lataus riittää jo päivän käyttöön, jää jokaisen itse omien käyttötarpeiden perusteella arvioitavaksi.
Samsungit ja iPhonet Honor 70 pesee latausnopeudessa selvästi, ja tärkeistä kilpailijoista lisäksi esimerkiksi Nothing phone (1) taipuu tältä osin Honor 70:lle.
Honor 70:n mukana toimitettava laturi on varustettu USB-A-liitännällä, eikä laturi tue korkeatehoista latausta muille laitteille.
Langatonta latausta Honor 70 ei tue.
Ohjelmisto tuttua Honoria – 2+3 vuoden päivityslupaus täyttää hyvän tason minimivaatimuksen
Honor 70 on varustettu markkinoille tullessaan Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla osana Magic UI 6.1 -ohjelmistoa.
Honorin Magic UI -ohjelmisto on tyyliltään yhä paljon Huawei-aikojen kaltainen, ja Magic UI 6.1 näyttää ja tuntuu tutulta Huawei- ja Honor-puhelinten käyttäjille. Vakio-Androidista Magic UI eroaa edelleen merkittävästi ulkoasultaan. Ero on oikeastaan vain kasvanut, kun Honorin ohjelmisto on tyylillisesti pysynyt samanlaisena ja samalla vakio-Android on muuttunut runsaasti sillä välin, muun muassa juuri Android 12 -versiossa Material You -muotokielen ja esimerkiksi uuden teemajärjestelmän myötä.
Magic UI tarjoaa kuitenkin myös kattavat asetukset tyylin mukauttamiseen oman maun mukaiseksi.
Erikseen on hyvä mainita, että Google-palvelut ovat tietenkin mukana Honor 70:ssä tavalliseen tapaan. Honorin itsenäistymisen myötä se vapautui sitäkin aiemmin koskeneista, Yhdysvaltojen Huaweille asettamista rajoituksista, jotka johtivat muun muassa esiasennettujen Google-palvelujen jäämiseen pois Huawein laitteista.
Esiasennettuna Honor 70:ssä on todella runsaasti sovelluksia, sillä monien Honorin omien ja Googlen sovellusten lisäksi esiasennettuna on myös muun muassa Facebook, Netflix, TikTok ja Booking.com sekä pari peliä. Nämä ylimääräiset sovellukset voi halutessaan poistaa.
Päivityslupauksena Honor on kertonut tuovansa Honor 70:lle kaksi Android-versiopäivitystä (Android 13 ja 14) sekä kolmen vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Keskihintaluokassa 2+3 vuoden päivityslupaus on kohtuullisen hyvä, ja vastaa esimerkiksi OnePlussan keskihintaisia puhelimia. Honor on parantanut päivityslupaustaan sitten Honor 50:n, jolle luvattiin markkinoilletulon yhteydessä vasta 1+2 vuoden päivitykset.
Honor 70:n hintaluokassa 2+3 vuotta voidaan pitää nykyään hyvän päivitystuen minimivaatimuksena. Parempaakin toki on tarjolla: Samsung lupaa Honor 70:n kanssa kilpaileville Galaxy A -sarjan älypuhelimille jopa 4+5 vuoden päivitykset, ja esimerkiksi muista kilpailijoista Nothing phone (1):n päivityslupaus on kolmen version ja neljän vuoden tietoturvapäivitysten myötä pidempi kuin Honor 70:ssä.
Kaksi hyvää takakameraa
Kamerat ovat Honor 70:n muotoilun keskiössä, ja niihin Honor onkin panostanut.
Edeltävästä Honor 70:stä kamerat ovat ottaneet laadullisesti harppauksen eteenpäin. Pääkameran tarkkuus on puolittunut 54 megapikseliin, mutta samalla suuremmalla pikselikoolla ja uudella kennolla. Ultralaajakulmakamera puolestaan on noussut uudelle tasolle, kun Honor 50:n kiinteätarkenteinen 8 megapikselin ultralaajakulmakamera on vaihtunut Honor 70:ssä 50 megapikselin ultralaajakulmakameraan automaattitarkennuksella.
Kolmantena takakamerana Honor 70:ssä on näön vuoksi mukana 2 megapikselin syvyyskamera, joka osana kokonaisuutta on käytännössä täysin turha.
Honor 70:n pääkamera rakentuu 1/1,49″-koon Sony IMX800 -kennolle, joka ensimmäisenä markkinoilla nähtiinkin juuri Honor 70 -älypuhelimissa. 54 megapikselin kennon pikselikoko on 1,0 mikronia, josta se neljä pikseliä yhdistäen oletuskuvakoolla kasvaa 2,0 mikroniin. Aukon koko on f/1,9.
Honor 70 tallentaa oletuksena kuvat pää- ja ultralaajakulmakameralla 12,6 megapikselin kuvakoolla (4096×3072 pikseliä). Kamera-sovelluksen erillisen Suuri tarkkuus -tilan kautta käytettävissä on sekä pää- että ultralaajakulmakameralla täysi tarkkuus.
Honor 70:n pääkameran kuvanlaatu on parhaimmillaan erinomainen hyvällä dynamiikalla, luonnollisilla väreillä ja suurella yksityiskohtien määrällä. Kamera toimii varsin johdomukaisesti eri kuvaustilanteissa, eikä käytettävyyttä haittaa oikeastaan kuin optisen kuvanvakaimen puute. Nopeammin näppäistyt kuvat saattavat helposti tärähtää.
Useammasta Honor 70:n kilpailijasta optinen kuvanvakain löytyy, joten sen puute Honor 70:n pääkamerasta on selkeä heikkous.
50 megapikselin ultralaajakulmakameran kuvakulma on 122 astetta ja aukon koko f/2,2.
Ultralaajakulmakameraksi kuvanlaatu on erittäin hyvä. Värien taltioinniltaan ultralaajakulmakamera vastaa ilahduttavalla tavalla pääkameraa. Suuri tarkkuus mahdollistaa kuviin runsaasti yksityiskohtia.
Automaattitarkennuksen ansiosta ultralaajakulmakamera sopii makrokuvaukseenkin. Korkean tarkkuuden kamera onkin tähän monin verroin parempi kuin monista muista älypuhelimista löytyvät erilliset matalan tarkkuuden makrokamerat.
Erillistä telekameraa Honor 70 ei sisällä. Maltillisilla zoom-tasoilla, kuten 2x ja 3x, pääkamera tarjoaa edelleen hyvin riittävää tarkkuutta ja kuvanlaatua. Kaikkiaan digizoomia Kamera-sovellus tarjoaa kuvissa 10x-tasolle ja videoissa 6x-tasolle.
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x):
Videokuvausta pääkamera tukee 4K-tarkkuudella 30 fps -nopeudella sekä 1080p- ja 720p-tarkkuuksilla 30 ja 60 fps -nopeuksilla. Ultralaajakulmakameralla kuvausnopeus rajoittuu 30 fps -tasolle, mutta myös ultralaajakulmakameralla voi kuvata 4K-videoita.
Videokuvaukseen Honor 70 tarjoaa uutuutena erityisen Solo Cut Mode -kohdennustilan.
Sen avulla paikallaan asetetulla tai käsin vakaana pidetyllä puhelimella voi videota kuvatessa asettaa puhelimen seuraamaan valittua henkilöä. Lopputuloksena tallentuu täyden kuvakulman videon lisäksi toinen, valittua henkilöä seuraava rajattu video. Muutamien kokeilujen perusteella Solo Cut Mode -kohdennnus toimii hyvin valoisissa olosuhteissa, mutta hämärässä ominaisuudella voi olla vaikeuksia tunnistaa oikein seurattavaa henkilöä ja pitää kohdennus oikein lukittuna.
Solo Cut Mode on hauska pieni lisä Kamera-sovelluksessa, mutta loppujen lopuksi harvalla käyttäjälle se tuskin nousee arkipäväiseen käyttöön.
Honor 70:n Kamera-sovellus tarjoaa erittäin runsaasti erilaisia kuvaustiloja. Tavanomaisten Valokuva-, Yö-, Videot-, Muotokuva- ja Panoraama-tilojen sekä edellä mainittujen tilojen Suuri tarkkuus, Kohdennus ja Supermakro lisäksi tarjolla ovat:
- Aukko-tila, jossa taustan sumennusta voi säätää
- Monivideo-tila, joka mahdollistaa 1080p 30 fps -tarkkuudella videon tallentamisen samanaikaisesti kahdella kameralla. Nämä voivat olla kaksi eri takakameraa tai taka- ja etukamera puoliksi jaetulla näytöllä, tai kuva kuvassa tilassa taka- ja etukamera. Eri tilojen sekä pelkän taka- tai etukameran välillä voi vaihdella kuvaamisen aikana.
- Pro-tila manuaalisäädöillä
- Hidastus-tila hidastettavaan videokuvaukseen (tarkkuudet 1080p 120 fps ja 720p 240 fps)
- Erillinen HDR-kuvaustila
- Time-lapse-videokuvaus
- Tarrat-tila, jolla voi lisätä jo kuvatessa kuviin erilaisia ”vesileimoja” ja muita graafisia lisäyksiä
- Asiakirjat-tila asiakirjojen kuvaamiseen
- Tarina-tila, joka auttaa koostamaan valmiiden mallien mukaisia videotarinoita
Honor 70:n kiinteätarkenteisen etukameran tarkkuus on 32 megapikseliä, kuvakulma 90 astetta ja aukon koko f/2,4. Videokuvaus etukameralla onnistuu 1080p-tarkkuudella 30 ja 60 fps -nopeuksilla sekä lisäksi 720p-tarkkuudella 30 fps -nopeudella.
Kuvanlaadultaan etukamera on keskimääräistä parempi hyvällä yksityiskohtien määrällä ja tarkkuudella. Kameran 90 asteen kuvakulma on varsin laaja.
Yhteenveto: Kaarevalla näytöllä erottuva tyylikäs älypuhelin hyvillä kameroilla
Honor 70 on hyvä älypuhelin, johon Honor on tehnyt onnistuneita muutoksia verrattuna Suomen markkinoilla edeltäjänä toimineeseen Honor 50:een. Parannusta on tapahtunut muun muassa kameroissa kuin myös akunkestossa suuremman akun ansiosta.
Honor 70:n vahvuuksia ovat sen tyylikäs design kaarevalla näytöllä varustettuna, sulava käyttökokemus Snapdragon 778G+:lla ja 120 hertsin AMOLED-näytöllä, hyvät 54 megapikselin pääkamera ja 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä akunkesto, joka yltää kohtuullisella käytöllä kahteenkin päivään.
Honor 70:n markkinoille saapuessa alkaen 549 euron suositushinnalla se asettuu kovaan kilpailutilanteeseen.
Jos graafisesti raskaampien pelien pelaaminen kiinnostaa, enemmän suorituskykyä samalla rahalla löytyy Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiireillä varustetuista puhelimista.
Lisäksi heikkouksia Honor 70:ssä on optisen kuvanvakaimen puuttuminen, mikä himmentää Honor 70:n hintaluokassaan muuten erinomaista kamerakokonaisuutta. Lisäksi Honor 70:stä puuttuu stereokaiuttimet, muistikorttipaikka, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, langaton lataus, eikä rakenne ole IP-luokitellusti pöly- ja vesitiivis.
Honor 70:tä olisi helpompi suositella hieman edullisemmalla hinnalla suhteessa kilpailijoihinsa. Kovia haastajia markkinoilla Honor 70:lle on todella paljon. Yksi kovimmista on uuden älypuhelinbrändin Nothingin ensimmäinen älypuhelin phone (1), joka on vähintään viisikymppiä halvempi ja varustettu samalla Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirillä. Nothing tarjoaa etuina esimerkiksi alumiinirungon, optisesti vakautetun pääkameran ja langattoman latauksen. Designiltaan Nothing phone (1) ja Honor 70 ovat varsin erilaisia, joten ratkaisevin tekijä valinnassa taitaa lopulta olla tyyli.
Motorola-älypuhelimista Edge 30:ssä on Honor 70:n kanssa sama Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri, käytännössä täysin samankokoinen AMOLED-näyttö ja takana 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamerat.
Useammat vuonna 2021 kalliimmalla hinnalla markkinoille saapuneet huippupuhelimet pyörivät nyt noin 500 euron hinnoissa. Tällaisia vaihtoehtoja Honor 70:lle ovat OnePlus 9, Xiaomi 11T Pro ja Asus ZenFone 8. Nämä tarjoavat enemmän laskentatehoa Snapdragon 888 -järjestelmäpiirien voimin ja vaihtelevasti muutakin lisää. Honor 70:n valttikortteja vertailussa ovat hyvät kaksi takakameraa sekä osin akunkesto.
Lisäksi alle 400 eurolla kaupasta saa OnePlus Nord 2T 5G:n tai Samsung Galaxy A53 5G:n tai vielä saatavuuden riittäessä alle 300 eurolla vanhemman OnePlus Nord 2 5G:n tai Samsung Galaxy A52s 5G:n. Näillä OnePlussan ja Samsungin puhelimilla on puolellaan etujakin Honor 70:een verrattuna – OnePlussalla nopeampi lataus, Samsungilla pidempi päivityslupaus ja vedenkestävyys – ja halvemmilla hinnoillaan ne ovatkin erittäin houkuttelevia vaihtoehtoja.
Muuten monet Xiaomin vuonna 2022 julkaistut älypuhelimet ovat myös vaihtoehtoja, kuten Xiaomi 12, Poco F4 GT ja Poco F4. Näistä erityisesti kaksi ensin mainittua tarjoavat selvästi enemmän suorituskykyä ja muitakin omia vahvuuksiaan, kun taas Poco F4 on hieman edullisempi.
Honor 70:n valintaperusteena voi olla sen tyylikäs ulkonäkö. Jos tykkää kaarevasta näytöstä, ei parempia vaihtoehtoja samaan hintaan löydy. Toki Honor 70:ssä on paljon muutakin hyvää, kuten kameroiden kuvanlaatu parhaimmillaan. Lisäksi suorituskyky on laajasti tarkasteltuna hyvällä tasolla.
On erinomaista nähdä Suomen älypuhelinmarkkinoille Honor 50:llä loppuvuodesta 2021 palanneen Honorin parantaneen paljon Honor 70:llä. Tiukasti kilpaillussa älypuhelinten keskihintaluokassa hyvä puhelin vaatisi vielä tuekseen aggressiivista hinnoittelua.
Honor 70:n myynnin alkuvaiheessa toki sen hintakilpailukykyä parantaa selvästi suositushinnaltaan 199 euron Honor Earbuds 3 Pro -kuulokkeiden saaminen kaupan päälle. Tämä tarjous on kuitenkin voimassa vain 11. syyskuuta asti, mutta jos kuulokkeille on käyttöä niin yhdessä Honor 70 ja Honor Earbuds 3 Pro -kuulokkeet tarjoavat paljon vastinetta puhelimen alkaen 549 euron suositushinnalle.
Lue tästä aiempi arvostelumme Honor Earbuds 3 Pro -kuulokkeista!
—
Alla vielä esimerkkikuvia Honor 70:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x):
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Supermakrotila, ultralaajakulmakamera:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »