Honor on tätä nykyä itsenäinen yhtiö, joka on hiljalleen viime aikoina tehnyt paluuta myös Suomen älypuhelinmarkkinoille.
Vielä Huawein brändinä toimiessaan oli Honor tunnettu etenkin keskihintaluokkaisista ja edullisista älypuhelimistaan. Nyt valikoima kattaa kuitenkin koko lailla kaikki hintaluokat, ja Honor Magic4 Pron myötä Honor-älypuhelinten valikoima Suomessa yltää nyt aivan markkinoiden huippuluokkaan asti.
Aiemmin Honor toi 2. toukokuuta myyntiin jo joukon edullisemman hintaluokan älypuhelimia – 199 euron Honor X7:n, 249 euron Honor X8:n ja 299 euron Honor Magic4 Lite 5G:n. Euroopan ja Suomen älypuhelinmarkkinoille Honor palasi loppuvuodesta 2021 Honor 50:llä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Magic4 Pro on teknisesti tasolla, jolla vuoden 2022 huippupuhelimen täytyykin olla. Näyttö on tasokas, järjestelmäpiiri huipputasoa ja kameratkin hyvin monipuoliset. Peräti 100 watin sekä langallinen että langaton latausteho herättää sekin huomiota.
Honor Magic4 Pron ennakkomyynti alkaa Suomessa 6. kesäkuuta, ja varsinaisesti älypuhelin saapuu markkinoille 13. kesäkuuta 1 099 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat musta Midnight Black ja syaaninsininen Cyan Blue. Muistiversioita on vain yksi 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla.
Ennakkomyynnin aikana 12. kesäkuuta asti Magic4 Pron ostajat saavat kaupan päälle myös vasta myyntiin tulleen suositushinnaltaan 229 euron Honor Watch GS 3 Sport -älykellon mustalla fluoroelastomeerisella urheilurannekkeella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Magic4 Pron tekniset tiedot
- 6,81 tuuman neljältä reunalta kaareva LTPO AMOLED -näyttö joustavasti mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella, 2848×1312 pikselin tarkkuudella (460 PPI) ja HDR10+-laajasävyskaalan väritoistolla, 1 000 nitin enimmäiskirkkaus, erillisellä näyttöpiirillä SDR-HDR-muunnos ja liikkeen sulavoitus (MEMC), 360 hertsin kosketustunnistus
- Näytönalainen sormenjälkilukija (Qualcomm 3D Sonic Sensor Gen 2) ja 3D-kasvojentunnistus
- Stereokaiuttimet
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin pääkamera 1/1,56 tuumakoon kennolla ja f/1,8-aukolla
- 50 megapikselin 122 asteen ultralaajakulmakamera 1/2,5 tuumakoon kennolla ja f/2,2-aukolla
- 64 megapikselin 3,5x optisen zoomin periskooppirakenteinen telekamera 1/2 tuumakoon kennolla, f/3,5-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 100x digizoom
- 8×8 dTOF -laser-tarkennus ja välkkymisanturi
- Videokuvaus 4K (maks. 60 fps) HDR10 / 10-bit Log
- 12 megapikselin etukamera 100 asteen kuvakulmalla ja 1,22 mikronin pikselikoolla sekä 3D-syvyyskamera
- 3 mikrofonia
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri (4 nm, 1x 2,995 GHz ARM Cortex-X2, 3x 2,496 GHz ARM Cortex-A710, 4x 1,785 GHz ARM Cortex-A510, Adreno 730 -grafiikkasuoritin)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5) ja 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1)
- 4 600 milliampeeritunnin akku 100 watin langallisella ja 100 watin langattomalla Honor SuperCharge -pikalatauksella
- Mitat 163,6 x 74,7 x 9,15 millimetriä ja paino 215 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis (1,5 metrin syvyys 30 minuuttia)
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana Magic UI 6.0 -ohjelmistoa
Hyvää Honor Magic4 Prossa
- Huippuvarustelu. Honor Magic4 Prossa on huippunäyttö, tehokas järjestelmäpiiri, kokonaisuutena oivat kamerat, nopea akun lataus ja uusin Android-järjestelmäversio. Se täyttää koko lailla kaikki vuoden 2022 huippupuhelimen edellytykset ollen myös rakenteeltaan pöly- ja vesitiivis (IP68).
- Erottuva, erinomainen kamera. Kamerapuhelimena Honor Magic4 Pro on parhaimmillaan erinomainen. Pää-, ultralaajakulma- ja telekamerat ottavat kaikki laadukkaita kuvia, eikä etukamerassakaan ole valittamista. Periskooppirakenteinen telekamera tarjoaa mainiot zoom-ominaisuudet.
- Turvallinen kasvojentunnistus. Myös Android-huippupuhelinten joukossa harvinainen 3D-kasvojentunnistus on mukana Honor Magic4 Prossa. Kolmiulotteinen kasvoskanneri on nopea ja turvallinen tapa avata puhelimen lukitus, ja samalla se erottaa älypuhelimen useimmista kilpailijoistaan.
- Tehokas lataus. Honor Magic4 Pro latautuu 100 watin teholla sekä langallisesti että langattomasti. Jälkimmäinen latausteho on kuluttajamarkkinoilla ennätys, mutta langaton laturi on toki hankittava erikseen. Langallinen 100 watin laturi sen sijaan sisältyy myyntipakkaukseen.
Huonoa Honor Magic4 Prossa
- Heikko päivitystuki. Päivitystuessa Honor Magic4 Pro antaa kenties eniten tasoitusta kilpailijoihinsa. Android-ohjelmistoversiopäivityksiä on luvassa kaksi (Android 13 ja Android 14), ja tietoturva pysyy ajan tasalla lupausten mukaan kaksi vuotta. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S22 -sarjalaisten (4+5 vuotta) ja OnePlus 10 Pron (3+4 vuotta) päivityskaari on reilusti pidempi. Honor on kertonut pyrkivänsä parantamaan päivitystukea tulevaisuudessa, mutta Honor Magic4 Prota se ei vielä toistaiseksi auta.
- Kameran kauneusvirheet. Honor Magic4 Pro on erinomainen kamerapuhelin, muttei suinkaan täydellinen. Pääkamerasta puuttuu nimittäin optinen kuvanvakautus (OIS), mikä on sääli. Telekamerassa optinen vakautus sen sijaan on.
- Akunkesto vain kohtalainen. Huippupuhelinten akunkesto ei yleensä ole keskihintaisten älypuhelinten veroinen, ja sama on myös Honor Magic4 Pron tilanne. Virtaa riittää kyllä päivän tarpeisiin, mutta kaksi vuorokautta on peruskäytölläkin liikaa vaadittu.
Uuden aikakauden alku
Honor oli pitkälti poissa Suomen älypuhelinmarkkinoilta yli vuoden ajan, mikä johtui sen entisen emoyhtiön Huawein kohtaamista Yhdysvaltojen rajoituksista, jotka alkoivat toden teolla vaikuttaa parisen vuotta sitten. Nyt Honor on itsenäistynyt ja tehnyt pikku hiljaa kiihtyvällä tavalla paluun älypuhelinmarkkinoille myös Suomessa.
Honor Magic4 Pro on esimerkki siitä, mitä ”uudelta Honorilta” sopii odottaa. Kyseessä on täysiverinen lippulaivapuhelin, jollaisia Honorilta ei vielä Huawei-aikana vielä käytännössä nähty. Aiemmin Honor keskittyi enemmän edullisiin ja keskihintaisiin älypuhelimiin, mutta Honor Magic4 Pro on toista maata.
Honor Magic4 Pro maksaa Suomessa 1 099 euroa, ja hintansa vastineeksi se tarjoaa roiman kattauksen huippuominaisuuksia. Myös Huawein kädenjälki näkyy puhelimessa paikoin edelleen, sillä esimerkiksi kameroissa on samanlaisia teknisiä ratkaisuja ja ohjelmisto on osiltaan tuttu jo Huawei-ajoilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei tunnettiin aiemmin älypuhelinkameroiden suunnannäyttäjänä, ja siltä periytynyt tietotaito onkin Honorille selkeä etu.
Honor Magic4 Pro on edestä ja takaa lasia, ja laatutuntuma on erinomainen. Puhelin on kohtalaisen painava, 215 grammaa, mutta toisaalta näyttökin on kookas, peräti 6,81-tuumainen. Painoltaan ja mitoiltaan älypuhelin ei merkittävästi poikkea useimmista huippuluokan kilpailijoistaan.
Puhelimen ulkoisesti erottuvin yksityiskohta on massiivinen takakameraympyrä, joka vangitsee katseen muuten pelkistetyssä rungossa. Pyöreä kohouma sisältää kolme kameraa, joista yksi on periskooppirakenteinen, mutta erityisen paljon se ei rungosta kohoa.
Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat oikealla sivulla vasemman ollessa tyhjä. Puhelimessa on myös stereokaiuttimet, USB-C-liitäntä ja kaksi SIM-korttipaikkaa, mutta muistikorttipaikkaa tai erillistä kuulokeliitäntää ei ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Magic4 Pro on myös IP68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis. Puhelimen tulisi kestää upotus 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi. Virallisesti IP-luokitellun pöly- ja vesitiiviyden myötä Honor Magic4 Pro erottuu edukseen osasta kilpailijoistaan, kuten esimerkiksi OnePlus 10 Prosta ja Xiaomi 12 Prosta.
Älypuhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia on näyttö, ja Honor Magic4 Prossa se on – kuten hintaluokka antaa olettaa – erinomainen. Paneeli on suuri, peräti 6,81-tuumainen, mikä asettaa sen samaan riviin esimerkiksi Samsung Galaxy S22 Ultran kanssa.
Magic4 Pron paneeli on toteutettu virkistystaajuudeltaan joustavasti mukautuvalla LTPO AMOLED -teknologialla useampien muiden terävimmän kärjen huippupuhelinten tavoin. Näyttö kaartuu hienoisesti kaikilta reunoilta, mikä tekee puhelimesta arvokkaan oloisen häiritsemättä kuitenkaan käyttöä.
Oletusarvoisesti näytön virkistystaajuus vaihtelee yhden ja 120 hertsin välillä käyttötavasta riippuen, ja lisäksi valittavissa ovat 60, 90 sekä 120 hertsin tilat. Myös näytön tarkkuudelle on saatavilla kolme käyttötilaa sekä älykäs tarkkuus, joka ottaa kulloinkin esitettävän sisällön huomioon.
Näyttö on erittäin kirkas, ilmoitetun huippukirkkauden ollessa 1 000 nitiä, ja toistaa sisältöä todella tarkasti. Silmämääräisesti 19,5:9-kuvasuhteella toteutetusta paneelista on vaikea keksiä mitään moitittavaa.
Näytössä on käytössä myös jopa 1 920 hertsin tajuudella toimiva PWM-tekniikka (Pulse Width Modulation). PWM on yksinkertaistettuna näytön kirkkauden säätämisessä käytettävä tekniikka, jossa paneeli kytkeytyy päälle ja pois jatkuvasti niin nopeasti, ettei ihmissilmä sitä huomaa. Aivot kuitenkin havaitsevat välkehdinnän etenkin, mikäli sen taajuus on alhainen, mikä voi johtaa esimerkiksi silmäsärkyyn. Honor Magic4 Pron näytössä taajuus on erittäin korkea, 1 920 hertsiä, minkä tulisi käytännön tasolla vähentää silmän kuormitusta kuvaruutua katseltaessa. Puhelimen käyttämisen pitäisi siis olla mukavaa myös alhaisilla kirkkauksilla.
Käytännön tasolla eroja on paljaalla silmällä vaikea huomata, mutta on kaiken kaikkiaan positiivista, että älypuhelinvalmistajat keskittyvät näyttöjään suunnitellessaan myös käyttömukavuuteen. Lisäksi Honor Magic4 Prossa on saatavilla myös esimerkiksi erillinen e-kirjatila mukavaa lukukokemusta varten.
Honor Magic4 Pron suurelta näytöltä on mukava katsella kaikenlaista sisältöä. Puhelin tukee HDR10+-laajasävyskaalan väritoistoa, ja erillinen näyttöpiiri osaa muuntaa SDR-sisältöä realliajassa HDR-tasoiseksi sekä sulavoittaa liikettä (MEMC). Kosketustunnistus toimii jopa 360 hertsin taajuudella, eli varsin nopeasti.
Elokuvien, sarjojen ja miksei mobiilipelienkin ystäville Honor Magic4 Pro tarjoaa myös stereokaiuttimet. Tasapainoista ääntä tuottava kaiutinkaksikko sijaitsee puhelimen ylä- ja alareunassa tuottaen tasapainoista ääntä. Älypuhelimille tyypilliseen tapaan korkeimmat ja matalimmat äänitaajuudet jäävät hieman ontoiksi, mutta kaiken kaikkiaan äänenlaatu on oivalla tasolla, vaikka kaiuttimet käyttäjän sijaan suuntaavatkin äänensä ylös- ja alaspäin tai sivuille.
Kaiken kaikkiaan multimediakokemus on erinomainen Honor Magic4 Prolla.
Näyttöön on integroitu myös Qualcommin toisen sukupolven ultraäänisormenjälkilukija, joka toimii luotettavasti ja nopeasti. Magic4 Prossa on kuitenkin tarjota myös toinen vaihtoehto turvalliseen lukituksen avaamiseen, 3D-kasvojentunnistus. Myös Android-huippupuhelinten kategoriassa harvinainen 3D-kasvojentunnistus on toteutettu varsinaisen etukameran viereen sijoitetulla 3D ToF -anturilla, jota hyödynnetään toki myös valokuvissa.
Yleisesti ottaen 3D-kasvojentunnistus on perinteistä etukameralla toteutettavaa kasvojentunnistusta huomattavasti turvallisempi ja luotettavampi tapa avata puhelimen lukitus. Tunnistus toimii hienosti sekä nopeasti, ja sen avulla voi myös esimerkiksi vahvistaa ostotapahtumia. Käytännössä kasvojentunnistusta ei edes huomaa, sen verran vikkelästi se toimii.
Honor Magic4 Pro mahdollistaa oivalla näytöllään ja stereokaiuttimillaan korkealaatuisen multimediakokemuksen, ja Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri takaa käyttökokemuksen sulavuuden yhdessä Android 12 -pohjaisen Magic UI 6.0 -ohjelmiston kanssa.
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 edustaa Android-puhelinten tehokärkeä, joskin ensimmäiset Snapdragon 8+ Gen 1:llä varustetut älypuhelimet ovat tulossa markkinoille jo kesän 2022 aikana.
Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu neljän nanometrin tuotantoprosessilla, ja aiempiin Snapdragon-huippuihin verrattuna se sisältää parannuksia peruslaskentaan sekä etenkin tekoälylaskentaan. Myös piirin 5G-modeemi ja kuvasignaaliprosessori ovat aiempaa paremmat, ja suorituskykytestien perusteella Snapdragon 8 Gen 1 on kokonaisuutena suorituskyvyltään hyvällä tasolla.
Suomessa Honor Magic4 Pro on saatavilla ainoastaan yhtenä muistiversiona 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla, josta käyttäjälle vapaana käyttöönoton jälkeen on noin 230 gigatavua.
Kuten odottaa saattaa, on Honor Magic4 Pron suorituskyky erinomainen, ja puhelin selviää ilmaan minkäänlaista nikottelua koko lailla kaikesta, mitä käyttäjä keksii. Pelit pyörivät hienosti korkeimmilla grafiikoilla, ja moniajo on suurella näytöllä mukavaa.
Kuten alta löytyvä taulukko kertoo, on Honor Magic4 Pron suorituskyky kokonaisuutena hyvin linjassa monien muiden Snapdragon 8 Gen 1:llä varustettujen älypuhelinten kanssa. Eri puhelinten välillä on hienoista vaihtelua testitulosten yksityiskohdissa: Magic4 Pro esimerkiksi näyttäisi pärjäävän hieman heikommin monen ytimen peruslaskennassa, mutta taas toisaalta vastaavasti paremmin graafisessa suorituskyvyssä verrokkeihinsa nähden.
Samalla järjestelmäpiirillä varustettujen huippupuhelinten väliset suorituskykyerot ovat kuitenkin sen verran vähäisiä, ettei niillä ole suurempaa käytännön vaikutusta.
Esimerkiksi Samsung Galaxy S22 Ultra, jota Euroopassa myydään korealaisjätin omalla Exynos 2200 -järjestelmäpiirillä, on kuitenkin etenkin graafisessa suorituskyvyssä kohtalaisen selvästi Snapdragon 8 Gen 1:llä varustettuja älypuhelimia perässä. Honor Magic4 Pro kirjaa sitä yli 40 prosenttia parempia tuloksia graafisissa suorituskykytesteissä. Tällä voi alkaa olla jo huomattaavakin merkitystä.
Yhdessä suhteessa Honor Magic4 Pro on myös muiden vuoden 2022 huippupuhelinten kanssa samanlainen: sekin lämpenee melkoisesti suorituskykytestien aikana, ja myös esimerkiksi pelattaessa puhelimesta tulee verrattain nopeasti lämpöinen. Muutkin Snapdragon 8 Gen 1 -älypuhelimet ovat kärsineet lämpenemisestä – osa todelliseksi ongelmaksi asti – mutta Magic4 Prolla tilanne ei merkittävästi poikkea esimerkiksi viimevuotisista Snapdragon 888 -älypuhelimista, eikä lämpeneminen vaikuta olevan heikoimmasta päästä Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimia. Puhelimen lämpeneminen kovassa rasituksessa onkin kaiken kaikkiaan tavallista.
Tehokasta latausta langallisesti ja langattomasti
Honor Magic4 Pro tukee 100 watin lataustehoa sekä langallisesti että langattomasti. Honor SuperCharge -pikalataus onkin ennätyksellinen, sillä kuluttajamarkkinoilla ei aiemmin ole nähty 100 watin langatonta lataustehoa.
Esimerkiksi Xiaomin älypuhelimissa on nähty jo jopa yli 100 watin langallisia latauksia myös Suomen markkinoilla, mutta langattomassa lataustehossa Honor Magic4 Pro vie voiton. Valitettavasti Magic4 Pron mukana testiimme ei saapunut langattoman latauksen alustaa, joten emme itse päässeet testaamaan langattoman latauksen toimintaa.
Lataustestissämme langallisella laturilla Honor Magic4 Pron tyhjä akku täyttyi 120 watin teholla 31 minuutissa, mikä on erinomainen suoritus. Käytännössä nopeampaa latausta ei enää kaipaa, vaikka toki lataustesteissämme Xiaomin 120 watin latausta tukevat älypuhelimet ovat latautuneet vielä nopeammin jopa alle 20 minuutissa tyhjästä täyteen.
Honor Magic4 Prossa on puhelimen ominaisuuksiin nähden hieman pienenpuoleinen 4 600 milliampeeritunnin akku, josta riittää kuitenkin virtaa kohtuullisesti. Yhdeksi vuorokaudeksi virtaa riittää helpohkosti, vaikka kaksi päivää jääkin haaveeksi myös peruskäytöllä. Huippupuhelintenkin joukossa Magic4 Pron akunkesto tuntuu olevan keskivertoa tasoa, eikä missään nimessä parhaimmistoa.
Huippupuhelimet taipuvat yleensä keskihintaisille, vähemmän virtaa kuluttaville vaihtoehdoille käyttöajassa, eikä Honor Magic4 Pro ole poikkeus.
Honorin mukaan sen uuden latausalustan kanssa Magic4 Pro tukee jopa 100 watin langatonta latausta, jolla akku latautuu tyhjästä 50 prosentin varaukseen 15 minuutissa.
Lisäksi luonnollisesti Magic4 Pro latautuu hitaammin Qi-standardin mukaisilla langattoman latauksen alustoilla.
100 watin langaton pikalataus lataa Magic4 Pron akkua Honorin mukaan 15 minuutissa 50 prosentin varaukseen asti.
Tuttu ohjelmisto – päivityslupaus saisi olla pidempi
Honor Magic4 Pro sisältää Android 12 -käyttöjärjestelmäversioon pohjautuvan Magic UI 6.0 -ohjelmiston. Takavuosien Huawei- ja Honor-älypuhelimia käyttäneille se on hyvin tutunnäköinen ja monipuolisuudessaan mainio, vaikka tietyiltä osin kaipaisikin jo modernisointia.
Magic UI 6.0 ei ulkoisesti juuri muistuta niin kutsuttua vakio-Androidia, mutta pinnan alla se on silti verrattain kevyt. Google-palveluiden lisäksi käytössä on iso nippu Honorin omia sovelluksia kalenterista kompassiin sekä suorituskyvyn optimoijasta teemaeditoriin, ja käyttökokemus on kokonaisuutena mukava.
Ohjelmiston edut ovat tuttuja takavuosien Honor-älypuhelimista. Käyttöliittymää on helppo mukauttaa, ilmaisilla teemoilla puhelimeen saa uuden ilmeen, ja käyttökokemusta monipuolistavia pikkutoimintoja, kuten sivuvalikko sekä kelluvat sovellusikkunat moniajoa varten, on saatavilla runsain mitoin.
Puhelimen asetuksissa esimerkiksi näytön ominaisuuksia, äänentoistoa ja tietoturvaa voi tarkastella monipuolisesti, ja tarvittaessa Magic4 Pro paikkaa vaikka tietokonettakin kaapelilla ulkoiseen näyttöön liitettynä. Mobiilipelaajien iloksi käytössä on myös erillinen pelitila.
Päivitystuki on toisaalta Honor Magic4 Pron kenties merkittävin heikkous.
Honor on luvannut Magic4 Prolle kaksi Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja kaksi vuotta tietoturvatukea. Puhelimen tulisi siis aikanaan saada sekä Android 13 että Android 14 ja pysyä tietoturvamielessä ajan tasalla vuoden 2024 alkupuoliskolle asti.
Päivityslupaus (2+2 vuotta) on lippulaivaluokassa heikonpuoleinen. Esimerkiksi Samsung Galaxy S22 -älypuhelimilla päivityslupaus on selvästi pidempi (4+5 vuotta), ja myös OnePlus 10 Prolle ja Xiaomi 12 Prolle luvataan roimasti pidempää tukea (3+4 vuotta).
Honor on kertonut ymmärtävänsä päivitystakuun tärkeyden ja pyrkivänsä jatkuvasti parantamaan sitä. Totuus kuitenkin on, että Honor Magic4 Pro joutuu tällä osa-alueella antamaan turhan paljon tasoitusta kalliimpien huippupuhelinten joukossa.
Tasokas kamerapuhelin monipuolisilla ominaisuuksilla
Honor Magic4 Prossa on panostettu erityisen vahvasti kameraominaisuuksiin. Myös entisen emoyhtiön Huawein perintö on edelleen vahvasti läsnä, mikä on mobiilikuvaamista harrastavalle erittäin mieluinen uutinen.
Takakameroita on yhteensä kolme. Pää- ja ultralaajakulmakameroiden tarkkuus on 50 megapikseliä, periskooppirakenteisen telekameran taas 64 megapikseliä. Automaattitarkenteisen etukameran tarkkuus on 12 megapikseliä.
Pääkamerassa on 1/1,56 tuuman kenno ja f/1,8-aukko, ultralaajakulmakamerassa taas 1/2,75 tuuman kenno, f/2,2-aukko ja 122 asteen kuvakulma.
Mielenkiintoisin kameroista on kenties kuitenkin 64 megapikselin telekamera (1/2 tuuman kenno, f/3,5-aukko), joka on toteutettu periskooppirakenteella. Telekamera yltää 3,5-kertaiseen optiseen zoomiin ja jopa 100-kertaiseen digitaaliseen zoomiin. Yhdessä suuren tarkkuuden kanssa kamera tekee vahvaa jälkeä.
Honorin Huawei-menneisyys on parhaiten läsnä juuri telekamerassa, joka lähtökohdiltaan vastaa Huawei P50 Prota. Huawei tunnettiin aiemmin älypuhelinkameroiden edelläkävijänä, mikä lupaa myös ”uuden Honorin” tulevaisuudelle hyvää, sillä osin tietotaitoa ja osaamista on siirtynyt Honorin palkkalistoille.
Takakameroiden tekniset ominaisuudet ovat erinomaiset, ja koko lailla ainoa puute liittyy optiseen kuvanvakautukseen. Se on käytössä vain telekamerassa, mikä on etenkin pääkameran videoiden ja hämäräotosten kannalta sääli.
Honor Magic4 Prossa on takakameroiden tukena myös 8×8 dTOF -laser-tarkennus sekä niin sanottua laskennallisen kuvaamisen Ultra Fusion -teknologiaa, joka käytännössä pyrkii parantamaan kuvanlaatua ja terävyyttä yhdistellen kuviin tietoa joko ultralaajakulma- ja pääkamerasta tai pää- ja telekamerasta.
Honorin mukaan tekniikka johtaa jopa 65-160 prosentin parannuksiin kuvanlaadussa, ja kyllä Magic4 Pro onkin erinomainen kamerapuhelin.
Honor Magic4 Pron kameran kuvanlaatu ja monipuolisuus nostavat sen älypuhelinten terävimmän kärjen tuntumaan. Suurimman vaikutuksen tekevät pää- ja telekamerat.
Pääkameroita vertailtaessa useimmat nykypäivän huippupuhelimet ovat hyvin tasaisia, ja erot ovat lähinnä makuasioita osan käsitellessä kuvia rajummin ja esimerkiksi tallentaessa värit hieman korostetumpina kuin toiset. Honor Magic4 Prollakin kuvanlaatu on useimmiten erinomaista.
Varsinaisia eroja kameroissa alkaa ilmetä, kun kuvausolosuhteet heikkenevät. Esimerkiksi kirkas vastavalo ja pimeys aiheuttavat ongelmia monille älypuhelimille, ja kuvanlaatu yksityiskohtineen heikkenee vääjäämättä jonkin verran. Honor Magic4 Pron pääkamera pärjää pääosin hienosti olosuhteista riippumatta.
Ultralaajakulmakamera on Magic4 Pron takakameroista suhteellisesti heikoin, vaikkei sekään millään muotoa kehno ole. Kuvien värit ovat aavistuksen haaleampia, ja osassa otoksista 122-asteisten kuvien reunoilla on havaittavista hienoista vääristymistä. Yksityiskohtia on kuitenkin mukavasti, ja värimaailma on kohdallaan. Hämärässä laajakulmaotokset menettävät laatuaan suhteessa eniten.
Ultralaajakulmakamerassa – kuten kaikissa Honor Magic4 Pron kameroissa – on automaattinen tarkennus. Ultralaajakulmakameraa voi täten käyttää myös lähikuvissa, eli makrokuvauksessa, noin neljän senttimetrin etäisyydeltä.
Honor Magic4 Pron mielenkiintoisin kamera on ehdottomasti 64 megapikselin periskooppirakenteinen telekamera. Telekamera tarjoaa 3,5-kertaisen optisen zoomin, ja kuvanlaatu säilyy todella hyvänä myös sitä ympäröivillä zoom-alueilla. Myös digitaalisella zoomilla tallennetut otokset miellyttävät silmää jopa 20-30-kertaiselle tasolle saakka, minkä jälkeen kuviin alkaa ymmärrettävästi ilmestyä enemmän kohinaa ja epätarkkuutta.
Digitaalista zoomia on saatavilla peräti 100x-tasolle saakka. Samsung kutsui aikanaan samanveroista zoomiaan ”avaruuszoomiksi”, mutta Honor ei ole keksinyt omalle vastineelleen erikoisnimitystä. On sanomattakin selvää, että satakertaisesti lähennetyt valokuvat eivät ole erityisen tarkkoja.
Aiemmin mainittu Ultra Fusion -teknologia parantaa myös telekameran tuotoksia kohentaen etenkin niin sanotusti kameroiden välisellä tasolla eli silloin, kun käytettävä zoomin taso on pääkameran (1x) ja telekameran (3,5x) välillä.
Alla olevissa otoksissa Honor Magic4 Pron telekameraa verrataan Samsung Galaxy S22 Ultran telekameraan. Vertailukuvissa Magic4 Pron otokset ovat vasemmalla, Galaxy S22 Ultran oikealla.
Telekamera, 3,5x optinen zoom. Honor-kuvien värimaailma on korostetumpi, yksityiskohdissa ei ole suurta eroa.
Telekamera, 10x digitaalinen zoom. Suurimmat erot ovat edelleen värimaailmassa, yksityiskohtia tallentuu tasaisen hyvin.
Kuten vertailukuvista ilmenee, päihittää Galaxy S22 Ultra Honor Magic4 Pron, kun digitaalinen zoom haastetaan äärimmilleen. Noin 30-kertaiselle tasolle asti kyse on pitkälti mieltymyseroista, ja molemmat huippupuhelimet ovat zoom-kykyineen markkinoiden kärkeä.
Kaiken kaikkiaan Honor Magic4 Pro nousee zoom-puhelimena lähelle markkinoiden kärkeä.
Honor Magic4 Pro on myös kokonaisuutena erittäin monipuolinen ja tasokas kamerapuhelin. 12 megapikselin etukamera vakuuttaa myös automaattitarkennuksella sekä mainiosti toimivalla muotokuvatilallaan. Etukameran toimintaa auttaa myös 3D-kasvojentunnistuksessa käytettävä sensori, jota kamera hyödyntää syvyystunnistimen tavoin.
Alla arvostelun lopussa on saatavilla runsaasti lisää esimerkkikuvia Honor Magic4 Pron kameroilla.
Videoita Magic4 Pro tallentaa parhaimmillaan 4K HDR -laatuisina enintään 60 ruutua sekunnissa. Lisäksi se tukee 10-bittistä laajemman jälkikäsittelyn mahdollistavaa LOG-muodon kuvausta, ja ääntä se tallentaa kolmen mikrofonin voimin.
Honor Magic4 Pron kamerasovellus on pyyhkäisyeleineen helppokäyttöinen ja täynnä erilaisia kuvaustoimintoja sekä valo- että videokuvaajille. Toisaalta se on aika samanlainen kuin Huawei- ja Honor-älypuhelimissa jo vuosia sitten, ja sittemmin kamerasovellusten käyttökokemukseen on muiden valmistajien toimesta keksitty oivia parannuksia.
Yleisten yö-, muotokuva- ja panoraamatilojen ohella Honor Magic4 Pron kamerasovelluksessa käytettävissä ovat esimerkiksi timelapse-kuvaus, usean kameran samanaikaisen käytön mahdollistava monivideo-tila sekä elokuva-tila oman elämänsä filmiohjaajille.
Kamerasovelluksessa on myös erillinen tarinatila, jolla voi tallentaa monille sosiaalisen median alustoille tyypillisiä lyhyitä tarinavideoita monenlaisilla tehosteilla höystettynä. Hidastuskuvausta Honor Magic4 Pro sen sijaan tukee korkeintaan 240 ruudun sekuntitahtiin ja 1080p-tarkkuudella.
Kokonaisuutena Honor Magic4 Pro on kuluvan vuoden tähän mennessä monipuolisimpia kamerapuhelimia: sen kaikki kamerat tuottavat parhaimmillaan vakuuttavaa jälkeä.
Yhteenveto: Honor Magic4 Pro on mainio muttei täydellinen huippupuhelin
Honor Magic4 Pro on ensimmäinen Honor-huippupuhelin Suomen markkinoilla ja samalla erittäin mielenkiintonen älypuhelin.
Honor Magic4 Prossa on erinomainen ja suuri 120 hertsin AMOLED-näyttö, huippuluokan järjestelmäpiiri Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, loistava laatutuntuma ja pöly- ja vesitiivis rakenne (IP68).
Edellinen kuvaus pätee toki useisiin muihinkin kuluvan vuoden lippulaivaälypuhelimiin, mutta Honor-lippulaivalla on taskussaan myös muutama erikoislaatuisempi ässä.
Esimerkiksi 100 watin langallinen ja langaton latausnopeus, joista jälkimmäinen on älypuhelinmarkkinoille ennennäkemätön ominaisuus, tarjoavat etua joihinkin kilpailijoihin nähden, ja myös kamerapuhelimena Honor Magic4 Pro on parhaimmillaan lähellä markkinoiden kärkeä. 3D-kasvojentunnistus on myös Android-huippupuhelimissa harvinainen, tervetullut lisä.
Ei Honor Magic4 Pro kuitenkaan täydellinen älypuhelin ole. Hieman suurempi akku olisi tarjonnut paremman akunkeston, ja jämäkkä puhelin on myös kohtalaisen raskas.
Selkein heikkous on kuitenkin Android-päivitystuki (2+2 vuotta), joka on pitkälti kaikkia muita saman hintaluokan kilpailijoita huonompi. Honor on kertonut pyrkivänsä parantamaan asiaa, mutta ainakaan ennen parempia konkreettisia lupauksia se ei auta vielä Magic4 Prota.
Vaihtoehtoja Honor Magic4 Prolle ovat esimerkiksi Samsungin Galaxy S22 -älypuhelimet. Niiden päivitystuki on erinomainen (4+5 vuotta), mutta toisaalta korealaisjätin Exynos 2200 -järjestelmäpiiri ei ole suorituskyvyssä Snapdragon 8 Gen 1:n tasolla ja myös akun latausnopeudessa Samsungit jäävät kauaksi.
Lisäksi on hyvä huomata, että Samsungin uudesta huippumallistosta vain Galaxy S22 Ultran kamerakokoonpano on Honor Magic4 Pron veroinen. Edullisemmat Samsung Galaxy S22 ja Galaxy S22+ sen sijaan ovat hieman kompaktimpia ja yksinkertaisempia vaihtoehtoja.
OnePlus 10 Pro on hyvin vertailukelpoinen vaihtoehto Magic4 Prolle. Myös siinä päivitystuki on Honor Magic4 Prota parempi (3+4 vuotta) suorituskyvyn ollessa pitkälti samalla viivalla. Kameroita vertailtaessa Honor on vahvalla monipuolisuudellaan hieman edellä, minkä lisäksi valttikorttina Honor Magic4 Prolle on IP68-luokiteltu kestävyys.
Xiaomi 12 ja Xiaomi 12 Pro kannattaa myös ottaa huomioon. Xiaomi-kaksikon osakkeita laskevat kuitenkin lyhyempi akunkesto ja kokonaisuutena heikommat kameraominaisuudet, vaikka niissäkin etuna on pidempi päivityslupaus.
Kameroiltaan huomattavasti heikompia ja muutenkin pelkistetympiä, mutta samalla edullisempia vaihtoehtoja tehokkaista Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimista ovat Realme GT 2 Pro ja Xiaomin Poco F4 GT.
Kenties kovin kilpailija Magic4 Prolle tällä hetkellä on OnePlus 10 Pro, koska se on vastaavalla 256 gigatavun tallennusmuistillakin satasen halvempi kuin suositushinnaltaan 1 099 euron Magic4 Pro. Laitteena Magic4 Pro tuntuu olevan kameroiltaan, 3D-kasvojentunnistukseltaan ja vedenkestävyydeltään edellä, mutta Magic4 Pron kalliimpi hinta ja päivityslupauksen lyhyys tarkoittavat valinnan näiden kahden välillä riippuvan paljon siitä mitä itse tärkeinä asioina painottaa.
Huippupuhelintenkin joukossa valinnanvaraa on runsaasti, ja on mielenkiintoista seurata, kuinka ”uuden Honorin” ensimmäinen huippupuhelin otetaan Suomessa vastaan.
Kokonaisuutena Honor Magic4 Pro on onnistunut ja vakuuttava huippupuhelin, jossa ei käyttökokemuksen puolesta valtavia heikkouksia ole.
—
Alla on lisää esimerkkikuvia Honor Magic4 Pron kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »