Alun perin 40 miljardin dollarin arvoisesta kaupasta oli sovittu syyskuussa 2020.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Useiden näkemysten mukaan ARMin päätyminen Nvidian omistukseen olisi ollut uhka Nvidian kilpailijoille, joiden tuotteita perustuu ARMin kehittämälle teknologialle. Tästä syystä kilpailuviranomaiset oikeastaan ympäri maailman olivat valmiita estämään kaupan.
Nvidia-kauppojen peruuntumisen jälkeen SoftBank kertoi uudeksi irtautumissuunnitelmakseen listata ARM pörssiin maaliskuun 2023 loppuun mennessä.
Nähtäväksi kuitenkin jää, päätyykö ARM lopulta lainkaan pörssiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltalainen muun muassa älypuhelinten Snapdragon-järjestelmäpiireistä ja yhteysratkaisuista tunnettu Qualcomm on kertonut halustaan ostaa ainakin omistusosuus ARMista osana mahdollista laajempaa konsortiota. Qualcomm on yksi ARMin suurimpia asiakkaita.
”Olemme kiinnostunut sijoittamisesta”, Qualcommin toimitusjohtaja Cristiano Amon kommentoi Financial Timesille. ”Se on erittäin tärkeä kohde ja kohde, joka tulee olemaan elintärkeä toimialamme kehitykselle.”
Toimitusjohtaja Amonin ilmoille heittämässä suunnitelmassa se voisi myös yhdistää voimansa muiden alan yhtiöiden kanssa ja ostaa ARMin jopa kokonaan, jolloin pörssilistautumista ei tapahtuisikaan. Tämä vaatisi ”riittävän suuren” konsortion hankkeen taakse.
”Tarvittaisiin monia yhtiöitä osallistumaan, jotta nettovaikutuksena ARM olisi itsenäinen”, kommentoi Qualcommin toimitusjohtaja Amon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Amonin mukaan hän ei ole kuitenkaan vielä keskustellut ARMin nykyisen omistajan SoftBankin kanssa ARMiin sijoittamisesta.
ARM oli aiemmin listattu Lontoon ja New Yorkin pörsseissä ennen kuin SoftBank osti sen 29 miljardilla eurolla vuonna 2016.
ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei ole osallistunut lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Qualcommille, MediaTekille, Samsungille ja Nvidialle, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. Myös Applen omat suorittimet ovat yhteensopivia ARM-arkkitehtuurin kanssa. ARMille useimmat sen kumppanit maksavat rojalteja käytännössä valmistettujen suoritinten lukumäärään perustuen.
Kokonaisuutena ARM on yksi keskeisimpiä teknologiayhtiöitä koko maailmassa, vaikkei se suuren yleisön silmissä niin tunnettu olekaan. Älypuhelimista ARM-arkkitehtuurin suorittimet ovat laajentuneet entistä voimakkaammin käyttöön myös tietokoneissa sekä pikku hiljaa myös datakeskuksissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Kun katsomme nyt, mielestäni trendi on, että kaikki on siirtymässä ARMiin”, kommentoi Qualcommin Amon. Viime vuodelta ARM raportoi ennätyksellisen liikevaihdon, 2,7 miljardia dollaria, 35 prosentin kasvulla edellisvuodesta.
Qualcommin lisäksi aiemmin tänä vuonna Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger vihjasi, että Intel voisi olla kiinnostunut osallistumaan ARMin ostamiseen osana laajempaa ryhmää.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »