OnePlussan Nord-mallisarja kasvaa nimihirviö Nord CE 2 Lite 5G:n myötä uudella tulokkaalla, joka laajentaa mallistoa sen edullisemmasta päästä.
299 eurolla Nord CE 2 Lite 5G on suositushinnaltaan toistaiseksi OnePlussan edullisin 5G-älypuhelin, vaikka toki aiempaa Nord N10 5G:tä myytiin selvästikin alle tämän myöhemmin myyntiintulonsa jälkeen.
OnePlus Nord CE 2 Lite 5G
- 6,59" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 64 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 695 -piiri
- 5000 mAh akku
OnePlus Nord CE 2 Lite 5G on ennakkotilattavissa heti lanseerauksensa jälkeen 19. toukokuuta. Toimitukset ja myynti kaupoista alkavat 24. toukokuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopan markkinoille Nord CE 2 Lite 5G saapuu vain yhtenä 6+128 gigatavun muistiversiona 299 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat musta Black Dusk sekä vaaleansininen Blue Tide.
Nord CE 2 Lite 5G on oiva esimerkki siitä, kuinka OnePlussan yhteistyö Oppo-ryhmän kanssa on tiivistynyt viime vuosina. OnePlus on yhtä teknistä yksityiskohtaa, viimeistelyään ja ohjelmistoa lukuun ottamatta sama puhelin kuin Suomessakin jo hetken aikaa myynnissä ollut Realme 9 Pro.
OnePlus Nord CE 2 Lite 5G:n tekniset tiedot
- 6,59 tuuman LCD-näyttö 20,1:9.kuvasuhteella, 2412×1080 pikselillä (401 PPI) ja 120 hertsin virkistystaajuudella
- Sormenjälkilukija sivulla virtapainikkeessa
- Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri (6 nm, Kryo 660, 2x 2,2 GHz ARM Cortex-A78 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Adreno 619 -grafiikkasuoritin)
- 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X) ja 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.2) sekä microSD-muistikorttipaikka (tuki maks. 1 teratavun korteille)
- Euroopassa muistivariantti 6+128 Gt
- Kolme takakameraa
- 64 megapikselin pääkamera 0,7 mikronin pikselikoolla (16 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/1,7-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- LED-kuvausvalo
- Videokuvaus pääkameralla maks. 1080p 30 fps, hidastuskuvaus 720p 120 fps
- 16 megapikselin etukamera Sony IMX471 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
- Videokuvaus maks. 1080p 30 fps
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78 (NSA) ja n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78 (SA)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.2 (SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC, LHDC) / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galielo / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku 33 watin SuperVOOC-pikalatauksella
- 164,3 x 75,6 x 8,5 millimetriä ja paino 195 grammaa
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 12.1 -ohjelmistoa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myyntipakkauksen sisältö:
- OnePlus Nord CE 2 Lite 5G -puhelin
- Läpinäkyvä suojakuori
- 33 watin SuperVOOC-pikalaturi
- USB-A-USB-C-kaapeli
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Ohje- ja muita lappusia
Sisarbrändin puhelin uudella nimellä, viimeistelyllä ja yhdellä teknisellä erolla
Kilpailu älypuhelinmarkkinoilla on tiukkaa, ja yhtenä aseena kilpailussa samat firmat pyrkivät valtaamaan markkinoita useammilla brändeillä. OnePlus on yksi Oppon alabrändeistä, kuten on myös Realme.
Realme oli tähän kevääseen asti Suomessa vielä tuntematon, mutta kuluvan vuoden edetessä Realme-älypuhelinten myynti Suomessa on laajentunut. Realme ehti myös tuoda jo kevään 2022 aikana myyntiin Suomessakin Realme 9 Pro -älypuhelimen, joka on teknisesti lähes täysin sama laite OnePlus Nord CE 2 Lite 5G:n kanssa.
Tekniikassa ainoa ero löytyy takakameroista: Realme 9 Prossa pääkameran lisäksi takaa löytyy 8 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 2 megapikselin makrokamera, kun OnePlussassa ultralaajakulmakameran paikalla on vain 2 megapikselin syvyyskamera.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lue tästä myös arvostelumme Realme 9 Prosta!
Realme 9 Pron suositushinta Suomessa 6+128 gigatavun muistiversiona on 319 euroa verrattuna OnePlus Nord CE 2 Lite 5G:n 299 euroon, joten eron tekniikassa voi sanoa huomioidun edullisemmassa hinnassa.
Viimeistelyltään OnePlus Nord CE 2 Lite 5G ja Realme 9 Pro eroavat myös toisistaan. Realme 9 Pron värivaihtoehdot ovat kiiltäväpintaisia, kun Nord CE 2 Lite 5G:ssä muovi on viimeistelty mattapintaiseksi. Mattapinnan etuna on sormenjälkien ja muun rasvan vähempi näkyvyys.
Nord CE 2 Lite 5G:ssä kamerakohouman viereinen alue takapinnasta on lisäksi viimeistelty viivamaisella tekstuurilla ja hieman muusta takapinnasta erilaisella värisävyllä, mikä luo puhelimelle massasta erottuvaa ilmettä. Kokonaisuutena keskihintaluokan älypuhelimeksi Nord CE 2 Lite 5G:n laatutuntumaa voi myös pitää asiallisena. Rakenne on jämäkkä ja tuntuu vankkarakenteiselta, mutta toki muovin käyttö sekä takapinnassa että kylkiä kiertävässä rungossa syö hieman fiilistä lasipintaisiin puhelimiin verrattuna. Muovin verraton etu toisaalta on kestävyys: koko pinta ei mene säröille puhelimen pudotessa.
300 eurolla odotettuja ominaisuuksia
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord CE 2 Lite 5G:n ominaisuudet ovat varsin tavanomaisia alle 300 euron älypuhelimelle.
Järjestelmäpiirinä suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 695, joka on ollut vakiovalinta lukemattomissa muissakin vuoden 2022 alemman keskihintaluokan älypuhelimissa. Suorituskyky on kohtuullista tasoa, muttei mitenkään ihmeellistä – alle 300 eurolla on myynnissä nähty tehokkaampiakin älypuhelimia esimerkiksi Snapdragon 778G -järjestelmäpiireillä varustettuna. Alle 300 euron älypuhelimessa Snapdragon 695 on kuitenkin tällä hetkellä vielä passeli valinta.
Suorituskykymittauksissa ei paljastunut mitään yllättävää.
Nord CE 2 Lite 5G on Suomessa tarjolla vain yhtenä muistiversiona, 6 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla. Ilahduttavaa on, ettei tallennusmuistin määrästä ole tingitty, vaikka Nord CE 2 Lite 5G:stä löytyy myös microSD-muistikorttipaikka tallennusmuistin laajentamiseksi jopa 1 teratavun kortilla.
Myös Nord CE 2 Lite 5G:n 6,59 tuuman, Full HD+ -tarkkuuden ja 120 hertsin virkistystaajuuden näyttö on odotettua tasoa puhelimen hintaluokassa. Näyttö on riittävän tarkka ja kirkkauskin on kohtuullista tasoa. Korkea virkistystaajuus mahdollistaa hyvin sulavan käyttökokemuksen, mutta toisaalta joistakin kilpailijoista löytyvät AMOLED-näytöt ovat väritoistoltaan ja kontrastiltaan edellä. Kookas Nord CE 2 Lite 5G:n näyttö kuitenkin on, joka kannattaa huomioon ostopäätöstä tehdessä: kun reunuksetkaan näytön ympärillä eivät ole aivan pienimmät, on Nord CE 2 Lite 5G melko kookas älypuhelin.
Sormenjälkilukija löytyy virtapainikkeesta puhelimen oikealta sivulta ja toimi testin aikana odotetusti, eli pääosin varmasti ja nopeasti.
5 000 milliampeeritunnin akku yhdistettynä kohtuullisen virtapihiin tekniikkaan merkitsee Nord CE 2 Lite 5G:n akunkeston olevan hyvällä tasolla. Akku voi kestää jopa kahdenkin käyttöpäivän läpi enemmän säästelemättä. Näyttöaika täydellä latauksella yltää noin 8-10 tuntiin.
Nord CE 2 Lite 5G:n yhteydet tai liitännätkään eivät yllätä. 5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi tuettuna ovat Wi-Fi kahdella taajuudella, Bluetooth 5.2 sekä NFC-lähiyhteys. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntäkin löytyy yhä monista edullisemmista älypuhelimista USB-C:n rinnalta – niin myös Nord CE 2 Lite 5G:stä.
Toisaalta esimerkiksi stereokaiuttimia Nord CE 2 Lite 5G ei sisällä, eikä siinä ole kalliimmista OnePlus-puhelimista tuttua kolmiasentoista fyysistä Alert Slider -kytkintä.
Akun pikalataus Nord CE 2 Lite 5G:ssä hoituu 33 watin teholla mukana tulevalla SuperVOOC-laturilla.
Pikalataus ei nykymittapuulla ole kovin nopea, mutta alle 300 euron hintaluokassa nopeus on kuitenkin kohtuullista tasoa. Testissämme Nord CE 2 Lite 5G latautui 30 minuutissa 35 prosentin varaukseen ja tunnin lataamisen jälkeen akussa oli varausta jo 92 prosentin edestä. Täyteen asti akku latautui alle 75 minuutissa.
Samasta hintaluokasta löytyy sekä hitaammin että myös nopeammin latautuvia älypuhelimia.
Nord CE 2 Lite 5G:n takakamerakokoonpano koostuu 64 megapikselin pääkamerasta 0,7 mikronin pikselikoolla ja f/1,7-aukolla sekä 2 megapikselin makro- ja syvyyskameroista. Ultralaajakulmakameran puuttumista voi pitää merkittävä heikkoutena alle 300 euronkin älypuhelimessa, sillä se kaventaa kuvausmahdollisuuksia.
Nord CE 2 Lite 5G:n 64 megapikselin pääkameran kuvanlaatu ei myöskään suuresta megapikselimäärästä huolimatta ole mitenkään erikoista, mutta kuitenkin kokonaisuutena varsin odotetunlaista. Kamera tuntuu korostavan värejä melko paljon, minkä lisäksi tietyissä tilanteissa tarkennuksen kanssa on hieman ongelmia. Toki kameran käytettävyys kärsii myös optisen kuvanvakaimen puutteesta. 2 megapikselin makrokamera voi olla kätevä ajoittain, mutta laatu on vain välttävää tasoa. 16 megapikselin etukameralla saa kuvattua laadultaan kohtuullisia selfeitä.
Mitään ihmeellistä on 300 euron älypuhelimelta kameroiden osalta vaikea odottaa, eikä sellaista Nord CE 2 Lite 5G tarjoakaan. Videokuvaus rajoittuu vain 1080p-tasolle, ja 4K-tarkkuustuen puutetta voi jo pitää heikkoutena.
Myös kamerat kuitenkin noudattelevat pääosin Nord CE 2 Lite 5G:n yleistä linjaa: ominaisuudet ovat aika hyvin kohdallaan hintaan verrattuna.
Alta löytyy vielä esimerkkikuvia Nord CE 2 Lite 5G:n kameroilla. Kuvat avautuvat täysikokoisina painamalla, minkä lisäksi kuvat löytyvät täydessä koossa alkuperäisversioina myös tästä Dropbox-kansiosta.
Yhteenveto: Kookas ja konstailematon älypuhelin peruskäyttöön
OnePlus Nord CE 2 Lite 5G on mutkaton älypuhelin peruskäyttöön. Vahvuuksia siinä ovat kookas näyttö sulavalla 120 hertsin virkistystaajuuden mahdollistamalla käyttökokemuksella, jopa kahteen päivään venyvä akunkesto sekä monipuoliset ominaisuudet sisältäen muun muassa muistikorttipaikan ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännän.
Markkinoille Nord CE 2 Lite 5G saapuu suoraan Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla varustettuna osana OxygenOS 12.1 -ohjelmistoa, ja OnePlus lupaa tuoda puhelimelle kaksi suurta Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä, jota voidaan pitää kohtuullisena päivityslupauksena alle 300 euron älypuhelimelle.
Heikkouksien puolelta puolestaan voidaan mainita, että Nord CE 2 Lite 5G:n LCD-näyttö kalpenee kuvanlaadussa osasta kilpailijoita löytyville AMOLED-näytöille. Lisäksi ultralaajakulmakameran puuttuminen kamerakokoonpanosta on harvinaista jo alle 300 euron älypuhelimissakin, eikä Nord CE 2 Lite 5G myöskään tue esimerkiksi 4K-videokuvausta.
Lisäksi suorituskyvyn tai akun pikalatauksen osalta Nord CE 2 Lite 5G ei tarjoa mitään ihmeellistä.
Kokonaisuutena Nord CE 2 Lite 5G tarjoaa kuitenkin hyvän käyttökokemuksen, jos haussa on kookas älypuhelin peruskäyttöön, kuten verkkoselailuun, viestittelyyn, suoratoistopalvelujen katseluun ja some-palvelujen käyttöön.
Erilaisia haastajia Nord CE 2 Lite 5G:lle on paljon. OnePlussan omista valikoimista tehokkaampaa, AMOLED-näytöllä (joskin pienemmällä ja hitaammalla) ja paremmilla kameroilla varustettua viime vuoden Nord 2 5G:tä on myyty tarjouksissa jo 299 eurollakin, ja useimmille ostajille samalla hinnalla se on järkevämpi ostos kuin Nord CE 2 Lite 5G, jollei sitten erityisesti kaipaa muistikorttipaikkaa tai 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.
Samsung Galaxy A52s 5G maksaa myös tarjouksissa alle 300 euroa, ja on tehokkaampi Snapdragon 778G -järjestelmäpiirillä sekä varustettu 6,5 tuuman AMOLED-näytöllä, optisesti vakautetulla pääkameralla ja esimerkiksi IP67-luokitellusti pöly- ja vesitiiviillä rakenteella.
Xiaomilta vaihtoehtoja löytyy monia. Xiaomi Mi 11 Lite 5G / Xiaomi 11 Lite 5G NE tarjoaa alle 300 euron hinnalla 6,55 tuuman AMOLED-näytön 90 hertsin virkistystaajuudella sekä enemmän tehoa Snapdragon 780G / 778G -järjestelmäpiirillä. Kevään 2022 uutuuksista Redmi Note 11 Pro 5G on myös sen hinnan painuessa alaspäin vahva haastaja: Redmi Note 11 Pro 5G:ssä on sama Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, mutta 6,67 tuuman AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella. Eikä sovi unohtaa myöskään Xiaomi 11T -mallia, joka on myös tehokkaampi MediaTek Dimensity 1200-Ultralla ja sisältää 120 hertsin AMOLED-näytön, 108 megapikselin pääkameran ja 67 watin pikalatauksen, muttei muistikorttipaikkaa tai erillistä kuulokeliitäntää.
Honorilta haastajaksi löytyy Nord CE 2 Lite 5G:n kanssa samalla 299 euron suositushinnalla Magic4 Lite 5G samalla Snapdragon 695 -järjestelmäpiirillä, mutta vielä suuremmalla 6,81 tuuman näytöllä sekä nopeammalla 66 watin pikalatauksella. OnePlussan tavoin Honorista puuttuu ultralaajakulmakamera.
Lisäksi tietenkin Nord CE 2 Lite 5G:n teknisesti lähes identtinen sisarmalli Realme 9 Pro on myös harkitsemisen arvoinen. Se on lähes samanhintainen Nord CE 2 Lite 5G:n kanssa, mutta sisältää lisänä ultralaajakulmakameran ja tarjoaa muuten hyvin samanlaisen käyttökokemuksen.
Kuten edeltä kävi ilmi, erilaisia vaihtoehtoja kilpaillussa 300 euron älypuhelinten hintaluokassa riittää runsaasti. Oikea valinta riippuu paljon siitä, mitä ominaisuuksia itse tarvitsee ja eniten painottaa. Lisäksi Nord CE 2 Lite 5G:n houkuttelevuus kasvaa sitä mukaa, kun sen hinta todennäköisesti ajan kanssa painuu 299 euron suositushintaa matalammaksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »