Microsoftin tammikuussa julkistama jättimäinen Activision Blizzard -peliyhtiön osto etenee Yhdysvaltojen kauppaviraston FTC:n tutkintaan.
Asiasta kertoo lähteeseensä perustuen Bloomberg.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
FTC selvittää, onko Activision Blizzardin päätyminen Microsoftin omistukseen haitaksi kilpailulle. Yhdysvalloissa toisena vaihtoehtona olisi ollut kaupan päätyminen oikeusministeriön tutkittavaksi näiden kahden tahon jakaessa vastuun yrityskauppavalvonnasta. FTC on nykyisen johtajansa Lina Khanin johdolla pyrkinyt profiloitumaan tiukkana valvojana. Aiemmin FTC on Khanin johdolla jo vienyt oikeuteen Nvidian ARM-kaupan ja Lockheed Martinin Aerojet Rocketdyne Holdings -kaupan.
Microsoft kertoi 18. tammikuuta tehneensä sopimuksen peliyhtiö Activision Blizzardin ostamisesta peräti 68,7 miljardilla dollarilla eli noin 60 miljardilla eurolla. Kauppahinnan Microsoft maksaisi kokonaisuudessaan rahana. Microsoft on kertonut odottavansa kaupan toteutuvan heinäkuusta 2022 kesäkuulle 2023 ulottuvan tilikautensa 2023 aikana sen jälkeen, kun se on muun muassa saanut vaadittavat viranomaishyväksynnät.
Erityistä huomiota kaupan kilpailuvaikutusten selvittämisessä tultaneen kohdistamaan Activision Blizzardin pelien saatavuuteen jatkossa muilla kuin Microsoftin alustoilla ja tämän kautta syntyviin kilpailullisiin vaikutuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoft on viestinyt, että se aikoo jatkaa tukea nykyisille Activision Blizzardin peleille myös muilla alustoilla. Yleinen arvio kuitenkin on, että tulevaisuudessa ainakin osa uutuuspeleistä saapuisi vain Microsoftin alustoille, eli Windowsille ja Xboxille. Activision Blizzardilla on paljon suosittuja pelibrändejä ja -sarjoja, kuten Warcraft, Diablo, Overwatch ja Call of Duty.
Jo kaupasta kertoneessa tiedotteessa Microsoft kertoi, myös että sen tuleviin suunnitelmiin kuuluu esimerkiksi sisällyttää Activision Blizzardin pelit osaksi Game Pass -pelitilaustaan, jolla on toistaiseksi jo yli 25 miljoonaa tilaajaa.
Kokonaisuutena Microsoftin Activision Blizzard -hankinnassa on merkittävästä kaupasta, joka muuttaisi koko pelialaa. Kaupalla Microsoft nousisi maailman kolmanneksi suurimmaksi peliyhtiöksi Tencentin ja Sonyn jälkeen liikevaihdolla mitattuna. Activision Blizzardilla on pelistudioita ympäri maailman ja yhteensä lähes 10 000 työntekijää. Kaupan toteuttamisen jälkeen Microsoft kertoo sillä olevan yhteensä 30 eri pelistudiota.
Sijoittajien keskuudessa Microsoftin Activision Blizzard -kaupan läpimenoon on suhtauduttu alusta alkaen epäilevästi. Microsoft tarjoaa järjestelyssä Activision Blizzardista 95 dollaria osakkeelta. Eilen yhtiön osakkeen päätöskurssi oli kuitenkin vain 79,06 dollaria eli 16,8 prosenttia tarjottua hintaa alempana. Tämä kertoo tällä hetkellä vallitsevasta laajasta epäluottamuksesta kaupan läpimenoon.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »