Yhdysvalloissa etenee lakiehdotuksia, jotka toisivat toteutuessaan valtavia muutoksia myös teknologiajättien toimintaan ja markkina-asemaan.
Yhdysvaltojen senaatin oikeuslaitoskomitea (Senate Judiciary Committee) käsittelee American Innovation and Choice Online Act -lakiehdotusta torstaina. Tämän alla Apple ja Google ovat tuoneet julki kitkerät näkemyksensä uudesta lakiehdotuksesta.
Lakiehdotuksen tavoitteena on rajoittaa Applen, Googlen ja muiden teknologiajättien markkina-asemaa ja valtaa sekä mahdollistaa kilpailun parempi toteutuminen. Lakiehdotus estäisi markkinoita hallitsevia alustoja hyväksikäyttämästä portinvartijan asemaansa suosimalla omia tuotteitaan ja pavelujaan ja laiminlyömästä kilpailijoita tavalla, joka haittaisi kilpailun toteutumista alustalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Yhdysvalloissa on vireillä myös toinen Open App Markets Act -lakiehdotus, joka avaisi kilpailua erityisesti sovelluskaupoissa.
Lakiehdotuksista juontuvat käytännön vaikutukset ovat osittain hämärän peitossa, mutta ne voisivat esimerkiksi edellyttää Applen ja Googlen mahdollistavan ja tarjoavan vaihtoehtona muita sovelluskauppoja mobiililaitteissa kuin myös käyttöönoton yhteydessä tarjoavan valinnanmahdollisuuden kaikista sovelluksista omien esiasennettujen vaihtoehtojen sijaan.
Lisäksi lakiehdotuksessa muun muassa kiellettäisiin alustoilta kilpailijaan liittyvän datan käyttö sitä vastaan kilpailemiseen tai hakutuloksissa omien palvelujen suosiminen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Senaattoreille lähettämässään kirjeessä Apple vastustaa uusia lakiehdotuksia jyrkästi ja kertoo näkevänsä niiden vaarantavan amerikkalaisten kuluttajien yksityisyyden ja turvallisuuden. Lisäksi Applen näkemyksen mukaan kilpailun parantamisen sijaan ne ”haittaisivat kilpailua ja lannistaisivat innovaatioita”.
Erityisesti Apple puolustaa App Store -sovelluskauppaansa ja sen merkittävyyttä turvallisena markkinapaikkana. Applen mukaan ”kehittynyt teknologia- ja ihmisarviointi” tekee App Storesta ”dramaattisesti turvallisemman” muihin ratkaisuihin nähden. iPhonen avaaminen kolmansien osapuolten sovelluskaupoille ja sovellusten asentamiselle suoraan asennustiedostoista (sideloading) olisi Applen mukaan merkittävä heikennys turvallisuuden kannalta. Väitteensä tueksi Apple esittää, että iOS:llä on 98 prosenttia vähemmän haittaohjelmia kuin Androidilla.
Applen mukaan lainsäätäjien ei pitäisi hyväksyä lakiehdotuksia nykyisessä muodossaan, vaan niitä tulisi muokata paremmaksi erityisesti turvallisuuden ja yksityisyyden näkökulmasta. Muuten uhkana on, että miljoonat amerikkalaiset tulevat kärsimään haittaohjelmista iPhoneissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google toteaa, että lakiehdotukset voisivat rikkoa sen ja monien muiden suosittujen verkkopalvelujen toiminnan nykymuodossaan.
Myös Googlen mukaan lakiehdotukset heikentäisivät turvallisuutta ja yksityisyyttä, sillä ne voisivat esimerkiksi estää Googlea oletuksena turvaamasta tuotteitaan, koska automatisoitujen turvallisuusominaisuuksien integrointi ei välttämättä olisi enää mahdollista.
Esimerkiksi Googlen Chrome-verkkoselain ja Gmail-sähköpostipalvelu eivät välttämättä voisi enää sisältää verkkoselailun turvallisuutta parantavaa SafeBrowsing-toimintoa sekä roskapostin suodatusta, sillä Google ei saisi suosia näitä omia toimintojaan muiden kustannuksella.
Lisäksi Google varoittaa sen turvallisuusuhkien havointokyvyn voivan heikentyä, jos se ei pysty enää keräämään tietoja samalla tavalla tuotteissaan. Toisaalta Googlen mukaan yksityisyyttä voisi heikentää sekin, jos lainsäädäntö pakottaisi Googlen jakamaan keräämiään tietoja myös muille osapuolille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google varoittaa myös, että se saattaisi joutua antamaan yleistä tasoa vastaavaa näkyvyyttä Google-haussa ja Play-kaupassa myös heikkolaatuisille sisällöille.
Samoin Google-haussa ja esimerkiksi Google Mapsissa Google ei voisi välttämättä enää tarjota ”integroituja, korkean laadun tuloksia” perustuen omiin palveluihinsa, sillä jonkin muun yhtiön voitaisiin katsoa tarjoavan näiden kanssa kilpailevia tuloksia.
Google vihjaa, ettei esimerkiksi Google-haussa voisi välttämättä enää olla tarjolla reittiohjeita tai paikkatietoja Google Mapsista. Ylipäänsä eri palvelujen integrointi yhteen kärsisi.
Korkeammalla tasolla myös Google näkee kilpailun lisäämiseksi suunnitellut lakiehdotukset nykymuodossaan uhkana uusille innovaatioille, sillä julkinen hallinto saisi niiden myötä ”ennennäkemättömän” vallan kuluttajatuotteiden suunnittelusta.
Toistaiseksi kyse Yhdysvalloissa on vasta lakiehdotuksista, joihin todennäköisesti tulee vielä muutoksia, jos ne ylipäänsä toteutuvat lainkaan. Lakiehdotukset ovat edenneet kuitenkin komiteakäsittelyyn, mutta valmiiksi ja voimaan tulevaksi lainsäädännöksi on vielä edessä pitkä matka.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »