Suomalainen Jolla täyttää tänään 10 vuotta.
Jolla toimitusjohtajana toimiva Sami Pienimäki kertoo blogimerkinnässään yhtiön perustajajoukon mukaan lukien hänet, Marc Dillonin, Stefano Mosconin, Jussi Hurmolan ja Antti Saarnion vieneen yhtiön perustamispaperit Patentti- ja rekisterihallitukselle 10 vuotta sitten.
Jollan 10-vuotisjuhlaa vietetään Berliinissä, ja Facebook-live-lähetyksenä tarjottavassa, tapahtumassa tänään torstai-iltana kello 19.30 Suomen aikaa alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Entisten Nokian työntekijöiden perustama Jolla esitteli Nokian hylkäämän MeeGo-käyttöjärjestelmän jatkoksi kehittämänsä Sailfish OS -käyttöjärjestelmän alun perin vuonna 2013. Marraskuussa 2013 Jolla toi markkinoille Sailfishillä varustettuna oman Jolla Phone -älypuhelimensa ja myöhemmin se esitteli myös Jolla Tabletin, jonka laajamittaiset toimitukset eivät ikinä käynnistyneet ja joukkorahoituskampanjasta laitteen ostaneet saivat odotella rahojaan pitkään takaisin.
Tätä nykyä Jolla keskittyy oman laitemyynnin sijaan käyttöjärjestelmän kehittämiseen ja lisensoimiseen valituille markkinoille ja niillä toimivien kumppaneiden tarpeisiin, esimerkiksi Venäjällä ja Latinalaisessa Amerikassa. Tämän rinnalla Jolla tarjoaa käyttöjärjestelmäänsä Sailfish X -ohjelman kautta kehittäjäyhteisölle ja muille kiinnostuneille.
Lisäksi Jollan toiseksi tuotteeksi on nyt noussut muun muassa autoteollisuudelle tarjottava AppSupport, jolla voi lisätä tuen Android-sovelluksille Linux-pohjaisissa järjestelmissä. Jolla kehitti Android-sovellustuen alun perin osaksi oman älypuhelimensa käyttöjärjestelmää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Autojen lisäksi kysyntää AppSupport-tuotteelle voi olla esimerkiksi lentokoneiden ja junien viihdejärjestelmissä sekä erilaisissa älykioskeissa.
”Ulkopuolisesta perspektiivistä saattaa vaikuttaa, että Jolla on tehnyt suuria muutoksia ja käännöksiä strategiassaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sisäpuolelta katsottuna tämä on kaukana totuudesta”, toteaa toimitusjohtaja Pienimäki blogimerkinnässään nyt.
”Jollalla tavoitteemme on pysynyt samana, todellisen vaihtoehtoisen avoimen mobiilikäyttöjärjestelmän rakentamisessa ja tarjoamisessa maailmalle. Sellaisen, jonka taustalla on perustavalla tavalla erilaiset arvot verrattuna valtavirran mainos- tai suljettuun omiin vaihtoehtoihin Androidin ja iOS:n muodossa. Taktiikat, kohderyhmät ja niin edelleen ovat muuttuneet ja kehittyneet vuosien varrella, mutta visiomme on aina pysynyt samana ja kirkkaana: Jollan tarkoitus on tarjota valinnanvapaus avoimella lähestymistavalla.”
Alkuperäinen Jolla-puhelin tuli myyntiin tarkalleen 27. marraskuuta Helsingin Kampissa Narinkkatorilla järjestetyssä tapahtumassa, joka keräsi suuren joukon puhelimesta kiinnostuneita ostajia. Myyntitapahtuman yhdessä Jollan kanssa järjesti DNA. Raporttimme lanseeraustapahtumasta löytyy tästä linkistä. Jolla tuki alkuperäistä puhelin päivityksillä lopulta seitsemän vuoden ajan aina vuoden 2020 loppupuolelle asti.
Pitkän odotuksen jälkeen kannattavaa liiketoimintaa
Hiljattain kerrottiin Jollan yltäneen viime vuonna ensi kerran voitolliseen tulokseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jolla keräsi vuonna 2020 liikevaihtoa 5,4 miljoonaa euroa ja ylsi noin 0,5 miljoonan euron tulokseen.
”Se on ehdottomasti virstanpylväs yhtiön historiassa”, Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki kommentoi Kauppalehdelle. Vielä edellisvuonna 2019 Jolla teki noin 3,5 miljoonan euron liikevaihdolla noin 0,7 miljoonan euron tappion. Vuosilta 2016–18 tappiot nousivat yhteensä yli 20 miljoonaan euroon ja pidemmältä ajalta vielä suuremmiksi.
Kuluvalta vuodelta Jollan toimitusjohtaja Pienimäki odottaa maltillisesti voitollista tulosta ja vakaata liikevaihtoa. Jolla on kertonut hakevansa nyt uudella kansainvälisille pääomasijoittajille suunnatulla rahoituskierroksella 20 miljoonan euron lisärahoitusta, jonka avulla yhtiön tavoitteena olisi tuotteiden saaminen laajemmin markkinoille.
Sailfish X -ohjelman seuraavat askeleet
Jollan yhteisön rakentamisessa sen Sailfish X -laiteohjelma on nykyisin tärkeässä roolissa. Jolla tarjoaa ohjelman kautta Sailfish-käyttöjärjestelmää joukolle valittuja laitteita, ennen kaikkea Sony-älypuhelimia.
Kymmenvuotispostauksessaan Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki on kertonut myös Jollan nyt suunnittelevan Sailfish X -ohjelman laajentamista useille uusille maantieteellisille markkina-alueille alkuvuoden 2022 aikana. Vaiheittain ohjelma on avautumassa esimerkiksi Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja uudelleen jälleen myös Isossa-Britanniassa.
Seuraavana laitteena Sailfish X -ohjelmaan on liittymässä Sonyn vuoden 2021 älypuhelinmalli Xperia 10 III myös alkuvuoden 2022 aikana.
Kymmenvuotisjuhlan kunniaksi Jolla tarjoaa Sailfish X -lisenssin nyt 34,90 eurolla rajoitetun ajan, kun tavallinen hinta on 49,90 euroa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »