Alkuperäinen OnePlus Nord palautti OnePlussan viime vuonna menestyksekkäästi älypuhelinten edullisempaan keskihintaluokkaan. Pidetty Nord pärjäsi hienosti Suomessakin, ja odotukset seuraajalle OnePlus Nord 2 5G:lle ovatkin sen myötä korkealla.
OnePlus Nord 2 5G on lähtökohdiltaan monin tavoin edeltäjänsä kaltainen. Puhelimessa on tekniikan puolesta mainio hinta-ominaisuussuhde, ja ennakkoon yksi vahvuus on MediaTekin tehokkain ja Suomessa vielä perin harvinainen järjestelmäpiiri. Lisäksi OnePlus Nord 2 5G:ssä on muun muassa 90 hertsin AMOLED-näyttö, 50 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakaimella, 32 megapikselin etukamera sekä nopea 65 watin lataus, joka valmistajan mukaan täyttää tyhjän akun vain 30 minuutissa.
OnePlus Nord 2 5G
- Android
- Lasi + muovi
- 6,43" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- MediaTek Dimensity 1200-AI -piiri
- 4500 mAh akku
Huippupuhelimista tuttujen ominaisuuksien, kuten Sony IMX766 -kamerakennon ja Warp Charge 65 -pikalatauksen, myötä OnePlus puhuu jälleen Nord 2 5G:stä muutaman vuoden tauon jälkeen lippulaivapuhelinten tappajana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord 2 5G:n suositushinnat Suomessa ovat 399 euroa (8 Gt + 128 Gt) ja 499 euroa (12 Gt + 256 Gt). Saatavilla olevia värivaihtoehtoja ovat harmaa mattapintainen Gray Sierra ja kiiltävä turkoosinsininen Blue Haze. Testissämme ollut yksilö oli varustettu 12 ja 256 gigatavun muisteilla ja sinisellä ulkokuorella.
Nord 2 5G on saatavilla 28. heinäkuuta alkaen ennakkomyynnin alkaessa heti julkistuksen jälkeen.
OnePlus Nord 2 5G:n tekniset tiedot
- 6,43 tuuman AMOLED-näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella (410 PPI), Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera Sony IMX766 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,88-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen 119,7 asteen ultralaajakulmakamera f/2,25-aukolla
- 2 megapikselin monokromikamera f/2,5-aukolla
- 2x LED -kuvausvalo
- Videokuvaus 4K 30 fps, 1080p 30 / 60 fps, 720p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 120 fps ja 720p 240 fps
- 32 megapikselin etukamera Sony IMX615 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 fps, 720p 30 fps
- MediaTek Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiiri (1x 3,0 GHz ARM Cortex-A78 + 3x 2,6 GHz ARM Cortex-A78 + 4x 2,0 GHz ARM Cortex-A55, ARM Mali-G77 MC9 -grafiikkasuoritin)
- 6, 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X) ja 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1), ei muistikorttipaikkaa
- Suomessa muistivariantit 8+128 Gt ja 12+256 Gt
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 18/13, 1,2 Gbit/s / 150 Mbit/s
- 5G: taajuudet n1, n3, n7, n8, n20, n28, n38, n41, n78 (NSA) ja n1, n3, n7, n8, n20, n28, n41, n78 (SA)
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax / Bluetooth 5.2 (aptX, aptX HD, LDAC, AAC) / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- 4 500 milliampeeritunnin akku 65 watin Warp Charge 65 -pikalatauksella
- Mitat 158,9 x 73,2 x 8,25 millimetriä ja paino 189 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS-ohjelmistoa
Hyvää OnePlus Nord 2 5G:ssä
- Edelleen hyvä näyttö. OnePlus Nord 2 5G:ssä on alkuperäistä Nordia teknisiltä määreiltään vastaava 6,43-tuumainen AMOLED-näyttö. Näytön virkistystaajuus on 90 hertsiä, kuvasuhde 20:9 ja tarkkuuskin tarpeeksi korkea. Niin ikään kirkkaus on automaattiasetuksilla sananmukaisesti loistava, eikä käyttö tuota ongelmia auringossakaan.
- Erinomainen suorituskyky. MediaTek Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiiri tarjoaa Nord 2 5G:lle erinomaisen suorituskyvyn, joka on aivan ylemmän keskiluokan kärkeä ja haastaa varsin vahvasti jopa kalleimmat Android-huippupuhelimet.
- Nopea lataus ja mukava akunkesto. Valmistajan lupausten mukaisesti mukana toimitettava 65 watin Warp Charge 65 -laturi täyttää Nord 2 5G:n tyhjenneen akun jotakuinkin tasan 30 minuutissa. Jo vartin latauksella saa reilut 60 prosenttia varausta myös käyttöajan ollessa koko lailla moitteeton.
- Tasokas pääkamera. Etenkin OnePlus Nord 2:n pääkamera on hintaluokassa kiitettävä, ja optinen kuvanvakautus auttaa saavuttamaan paremmanlaatuisia kuvia. Parhaimmillaan pääkamera haastaa kalliimmatkin mallit, eikä ultralaajakulmakamerakaan huono ole. Sama pätee etukameraan.
- OxygenOS ja varsin hyvä päivityslupaus. Myös Nord 2 5G kuuluu OnePlussan melko kattavan päivitystuen piiriin. Puhelimelle on luvassa kaksi Android-versiopäivitystä – Android 12 ja Android 13 – sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. OxygenOS on tunnetusti pidetyimpiä Android-ohjelmistoja ja edelleen sujuvan toimiva sekä vakio-Androidia monipuolisempi.
Huonoa OnePlus Nord 2 5G:ssä
- Tutut OnePlus-puutteet. Kuten useimmista OnePlus-puhelimista, myös Nord 2 5G:stä puuttuvat 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja muistikorttipaikka. Myöskään vedenkestävyysluokitusta ei ole, mikä on sääli.
- Ei telekameraa. Telekameran puute on OnePlus Nord 2 5G:n kamerakokoonpanon heikkous. Samalla viimevuotinen makrokamera on jäänyt unholaan, mutta harmi kyllä sitä ei ole korvattu optisen zoomin mahdollistavalla telekameralla, vaan kokokonaisuuden kannalta melko turhalla 2 megapikselin monokromikameralla. Suuren tarkkuuden pääkamera tarjoaa varsin hyvän digitaalisen zoomin, mutta erillinen telekamera olisi tietenkin hyvä lisä.
Keskiluokan valioyksilön vuosipäivitys
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord nosti viime vuonna riman korkealle, ja Nord 2 5G jatkaa samaa vahvaa suorittamista. Kaksikko on monin paikoin hyvin samankaltainen esimerkiksi näytön säilyttyä pitkälti samanlaisena, mutta kehitystäkin on tapahtunut. Suoritintehoa on huomattavasti enemmän, kameraa on uudistettu ja pikalataus on jälleen entistä ripeämpi.
Ulkoisesti OnePlus Nord ja Nord 2 ovat selkeästi samaa maata. Eräs merkittävä ero kaksikossa on, ja se löytyy takakameroiden ympäriltä. Nord 2:n kamerakohouma on selkeästi edeltäjämallin vastaavaa isompi ja tyyliltään OnePlus 9 -sarjan henkeä huokuva. Linssit ovat suuremmat ja ainakin omaan makuuni tyylikkäämmät – tietyllä tavalla mukavan retromaiset.
Myöhemmin arvostelussa on myös tarkemmin käsitelty alkuperäisen Nordin ja Nord 2:n eroavaisuuksia. Lisäksi kaksikkoa vertaillaan sopivissa kohdissa pitkin arvostelua.
Nord 2 on edestä ja takaa Gorilla Glass 5 -lasia ja kyljiltä muovia, aivan kuten edeltäjänsäkin. Myös koko on pysynyt hyvin samankaltaisena, vaikka Nord 2 onkin joitakin millimetrin kymmenyksiä korkeampi, leveämpi ja paksumpi. Myös 189 gramman painossa on lisäystä viiden gramman verran.
Kädessä OnePlus Nord 2 tuntuu jämäkältä, mikä parantaa muutoinkin korkeaa laatutuntumaa. Näppäinasettelukin on tuttu: oikealla kyljellä lepää virtapainike, vasemmalla taas äänenvoimakkuuden säädin. OnePlussan tunnusmerkki, kätevä Alert Slider -profiilikytkin, tekee sekin paluun ja on yhä yhtä mukava lisä kuin aina ennenkin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord 2 5G:n 6,43-tuumainen Fluid AMOLED -näyttö on teknisesti samalla tasolla edeltäjämallin kanssa. Eroavaisuutena etukameroita on kamerareiässä tällä kertaa vain yksi, kun alkuperäisessä Nordissa niitä oli kaksin kappalein. Kamerareikä ei käyttöä haittaa, ja halutessaan sen voi myös piilottaa asetuksista tummalla yläreunuksella.
Näyttö on OnePlus Nord 2:ssa oikein hyvä. AMOLED-paneelikaan ei 400 euron hintaluokassa ole itsestäänselvyys, ja tummemmat mustat tarjoava teknologia on monien mielestä LCD-näyttöjä miellyttävämpi. Etenkin automaattisella säädöllä myös kirkkaus nousee erittäin korkealle.
Värit toistuvat luonnollisesti ja katselukulmat ovat laajat. Asetuksista voi kohtalaisen kattavasti muokata esimerkiksi värimaailmaa, ja lisäksi saatavilla on valinnaisena lisänä niin kutsuttu Videon tehostusmoottori liikkuvan kuvan laatua parantamassa.
Sisältö soljuu paneelilla sulavasti 90 hertsin virkistystaajuuden ansiosta, eikä Nord 2:n näytössä ole suurempaa huomautettavaa. Manuaalisesti kirkkautta säädettäessä enimmäistaso jää hieman toivottua himmeämmäksi, mutta pääasiassa hyvin ympäristöön reagoiva automaattitila paikkaa puutteen.
Sormenjälkilukija on asennettu näytön alle, ja tätä nykyä näytönalaiset lukijat toimivat parhaimmillaan mainiosti. OnePlus Nord 2:n lukija ei useimpien muiden samalla teknologialla toteutettujen tavoin yllä aivan erillisten näytön ulkopuolisten lukijoiden tasolle, mutta lukitus aukeaa silti luotettavasti. Lukija-alue näytön alalaidassa on melko laaja ja sen sijoittelu onnistunut.
OnePlus Nord 2 sopii kirkkaalla ja muutenkin hyvällä näytöllään hienosti mediatoistoon ja sisältää myös äänekkäät stereokaiuttimet. Toinen kovaäänisistä sijaitsee puhelimen alalaidassa, toinen taas näytön ohuessa yläreunuksessa, ja äänen tasapaino on kohdallaan. Paljaalla korvalla kuulosteltaessa äänenlaatu on puhdas eikä särise kovemmillakaan voimakkuuksilla. Kuten yleensäkin älypuhelimilla, myös Nord 2:lla bassot jäävät melko vaisuiksi muun muassa kaiutinelementtien pienen koon rajoitteiden vuoksi.
OnePlus Nord 2 on muuten varsin pätevä myös tavallisena puhelimena. Usein puhelunäkökulma jää tätä nykyä pienemmälle huomiolle myös valmistajilla, ja täten esimerkiksi kaiuttimen ääni saattaa puheluissa olla varsin vaimea. Nord 2:lla tätä ongelmaa ei ole, vaan puhelut kuuluvat oivasti puolin ja toisin. Myös 5G-verkossa puhelin pysyy kiinni ongelmitta, eikä toiminnassa niiden osalta havaittu testin aikana mitään erikoisempaa.
OnePlus Nord 2:n kiintoisimpia teknisiä yksityiskohtia on sen järjestelmäpiiri. MediaTekin valikoiman huippupiiri, integroidun 5G-modeemin sisältävä Dimensity 1200 on Suomen markkinoilla ainakin toistaiseksi harvinaisuus, ja samalla Nord 2 on ensimmäinen OnePlus muulla kuin Qualcommin piirillä. Viime vuoden alkuperäinen Nord oli vielä varustettu Qualcommin Snapdragon 765G:llä. OnePlus on kustomoinut Dimensity 1200:sta tekoälyominaisuuksiltaan optimoidun Dimensity 1200-AI:n – käytännössä tekoälyominaisuudet jäävät kuriositeetiksi, mutta suorituskyky itsessään loistaa.
MediaTekin piirit eivät aivan korkeimpia enimmäistehoja vertailtaessa useimmiten vedä vertoja Qualcommin parhaimmistolle, mutta niillä on useita muita etuja, joista merkittävimpiä lienee edullisempi hinta. Nytkin Nord 2:ssa MediaTekin huippupiiri on osa lähtöhinnaltaan alle 400 euron älypuhelinta.
Hintaluokassaan OnePlus Nord 2 5G MediaTek Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiirillä tarjoaakin suorastaan erinomaisen suorituskyvyn.
Kuten alla löytyvä taulukko kertoo, päihittää OnePlus Nord 2 5G myös saman hintaluokan Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n ja vie näin keskihintaluokan suorituskykyjohtajuuden itselleen. Kokonaisuutena kaksikon suorituskyky on kuitenkin tasainen, ja onkin mainittava, että sekä OnePlus Nord 2 5G:n Dimensity 1200-AI:lla että Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n Snapdragon 780G:llä suorituskyky on noin 400 euron hintaluokassa todella hyvä, eivätkä useimmat käyttäjät todennäköisesti edes tarvitse tätä enempää vääntöä älypuhelimeltaan.
Suorituskyvyltään OnePlus Nord 2 5G ja Xiaomi Mi 11 Lite 5G ovat keskihintaluokassa tällä hetkellä omilla luvuillaan, ja parhaimmillaan Nord 2 hätyyttelee jo Qualcommin huippupiireillä varustettuja älypuhelimia. Qualcommin toistaiseksi tehokkaimmalla Snapdragon 888:lla varustettu OnePlus 9 Pro on Nord 2:n edellä suorituskyvyssä pääosin vain noin 20-30 prosentilla, mikä ei ole kovin suuri ero.
Verrattuna alkuperäiseen Nordiin suorituskyky on kasvanut CPU-peruslaskennassa ja laajemmin 50-70 prosentilla, ja graafisessa suorituskyvyssä jopa 110-130 prosentilla. OnePlus itse mainitsee Nord 2 5G:n olevan CPU-peruslaskennassa 65 prosenttia ja graafisessa GPU-suorituskyvyssä 125 prosenttia tehokkaampi kuin alkuperäinen Nord. Näin suuret suorituskykyhyppäykset uuden sukupolven mallin välillä ovat nykypäivänä harvinaisia.
Vahva suorituskyky on ehdottomasti yksi OnePlus Nord 2 5G:n suurimpia vahvuuksia. Se on myös keskeinen ero hieman ennen OnePlus Nord 2 5G:tä markkinoille saapuneesta edullisemmasta OnePlus Nord CE 5G -sisarmallista.
Todellisessa käytössä OnePlus Nord 2 selviää muitta mutkitta moniajosta ja raskaistakin peleistä, ja lämpeneekin kokonaisuutena vain melko kohtuullisesti. Huomattavammin uutuus lämpenee vain ladattaessa ja yllättävän paljon myös verkkoyhteyttä joko langallisesti tai langattomasti muille laitteille jaettaessa, mutta mitenkään ongelmalliseksi tilannetta ei voi kutsua – jonkinlainen lämpeneminen on älypuhelimilla ihan tavallinen ilmiö nykyisin.
Nord 2:een saa tarpeen mukaan joko 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X) ja vastaavasti 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.1).
Ikävä kyllä OnePlus ei suosi muistikortteja paremmissa malleissaan, eikä Nord 2:ssakaan näin ollen ole mahdollisuutta lisämuistille muistikorttipaikan kautta. SIM-korttipaikkoja sen sijaan on kaksi.
OnePlus Nord 2:ssa ei ole myöskään 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, langatonta latausta tai virallista pöly- ja vesitiiviydestä kertovaa luokitusta. Muilta osin uutuuden tekniset vajavaisuudet ovat vähissä.
OnePlus Nordin 30 watin pikalatausta pidettiin vielä vuosi sitten mainiona hintaluokassaan. Viime aikoine etenkin latausnopeudet ovat älypuhelimissa kuitenkin kehittyneet aimo harppauksin, ja Nord 2:ssa onkin jo OnePlussan huippumalleista, mukaan lukien viimeisimmistä OnePlus 9 -sarjalaisista, tuttu 65 watin Warp Charge 65 -pikalataus.
OnePlus lupaa tyhjän akun täyttyvän puolessa tunnissa, ja lupaus pitää kutinsa. OnePlus Nord 2:n akku saavutti testissämme 100 prosentin varauksen lähes sekunnilleen 30 minuutin kohdalla, ja jo vartissa akkuun kertyi peräti 61 prosenttia varausta, enemmän kuin tarpeeksi perusaktiivisen käyttöpäivän tarpeisiin.
Langatonta latausta OnePlus Nord 2 ei siis tue. Keskihintaluokassa langaton latausteknologia on kuitenkin vielä perin harvinainen näky. Se on kuitenkin yksi etu, joka säilyy kalliimmilla OnePlus 9 -sarjan huippumalleilla OnePlus-mallistossa.
OnePlus Nord 2:n akkukapasiteetti on 4 500 milliampeerituntia, mikä tarkoittaa selkeää parannusta Nordin 4 115 milliampeerituntiin nähden. Esimerkiksi tehokkaampi järjestelmäpiiri vaatii kuitenkin veronsa, ja akunkesto onkin jotakuinkin samalla tasolla kuin edeltäjämallilla. Yhden vuorokauden pärjäilee runsaallakin käytöllä helposti, ja säästäväisempi käyttäjä saattaa päästä lähelle kahtakin, tai läpikin tinkimällä esimerkiksi näytön kirkkaudesta.
Mikäli näytön virkistystaajuuden malttaa laskea 90 hertsistä 60:een, paranee akunkesto jonkin verran. Samaten 5G-verkkojen välttely auttaa pidentämään käyttöaikaa. Kaiken kaikkiaan keskihintaiset älypuhelimet jaksavat keskimäärin lippulaivoja pidempään, ja myös OnePlus Nord 2 tuntuu päihittävän tältä osin saman valmistajan OnePlus 9 -huippupuhelimet. Nord 2:n tarjoama käyttöaika ei ole hintaluokkansa pisin, mutta vahvaa keskikastia kuitenkin.
OnePlus Nordin ja Nord 2 5G:n eroavaisuudet
OnePlus Nord ja OnePlus Nord 2 ovat ulkoisesti samaa maata takakamerakomponenttia lukuun ottamatta. Myös teknisiä yhtäläisyyksiä on runsain mitoin, ja esimerkiksi näytöt ovat hyvin samankaltaisia, vaikka ilmoitetussa koossa onkin tekninen ero (Nordissa 6,44 vs. Nord 2:ssa 6,43 tuumaa). Tarkkuus, kuvasuhde ja virkistystaajuus sen sijaan ovat samat (2400 x 1080 pikseliä, 20:9 ja 90 hertsiä).
Takakameroissa on havaittavissa enemmän eroja. Nordin 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla on päivittynyt Nord 2:ssa laadukkaampaan 50 megapikselin kameraan paremmalla IMX766-kennolla. Ultralaajakulmakamera on molemmissa samankaltainen, mutta Nord 2:sta puuttuvat Nordin makro- ja syvyyskamerat, jotka ovat korvautuneet monokromikameralla.
Se, onko makro-, syvyys- tai monokromikamerasta mistään sitten sen suurempaa hyötyä, on hyvä kysymys. Kovin suurena menetyksenä tai etuna mitään niistä ei voi pitää.
Etukamerassa alkuperäinen Nord on yllättävästi seuraajaansa edellä. Molemmissa on yhtä tarkka 32 megapikselin etukamera, mutta Nordissa sen rinnalta löytyi 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, jollaisen olisi mieluusti nähnyt myös Nord 2:ssa. Lisäksi Nordin etukamera kykeni 4K-kuvaukseen (30/60 fps) Nord 2:n rajoittuessa 1080p-tarkkuuteen (30 fps). Tässä suhteessa heikennys on merkittävä.
OnePlus Nord 2:n Dimensity 1200-AI -järjestelmäpiiri on suorituskyvyltään todella selkeästi Nordin Snapdragon 765G:tä edellä, vaikka myös Nordin suorituskyky riittää tänäkin päivänä helposti pääosin sujuvaan käyttöön. Myös Nord 2:n tallennusmuisti on nopeampaa UFS 3.1 -laatua (vs. Nordin UFS 2.1) muistikapasiteettien pysyttyä samana, 128 tai 256 gigatavua.
Nord 2 on ottanut aimo harppauksen eteenpäin myös latausnopeudessa. Uutuus tukee 65 watin pikalatausta Nordin ollessa rajoittunut 30 watin tehoon. Nord 2:n akku täyttyykin vain 30 minuutissa Nordin vaatiessa 55 minuuttia. Myös akkukapasiteetti on Nord 2:ssa kasvanut (4 500 vs. 4 115 milliampeerituntia), vaikka käyttöaika vaikuttaisikin olevan jokseenkin samansuuntainen.
Merkittävimmät kehitysaskeleet OnePlus Nord 2 on siis ottanut suorituskyvyssä ja latausnopeudessa. Myös pääkamera takana on aiempaa pätevämpi, kun taas etukamerassa on tultu taaksepäin. Nord 2:ta voidaan kuitenkin pitä jokseenkin onnistuneena vuosipäivityksenä, vaikka esimerkiksi vedenkestävyyden ja toki myös telekameran puuttuminen harmittaa yhä.
Kuten OnePlus Nord viime vuonna, myös OnePlus Nord 2 5G on erinomainen uutuus omassa hintaluokassaan.
Hyvän pääkameran johtama kamerakokoonpano
OnePlus julkisti aiemmin tänä vuonna suurieleisesti monivuotisen yhteistyösopimuksen kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. Tunnetun ruotsalaisfirman brändi ilmestyikin OnePlus 9 -älypuhelinten kamerakomponenttiin ollen näkyvästi esillä myös uudistuneessa kamerasovelluksessa. OnePlus Nord 2:een uudistukset ja yhteistyö kuitenkaan ole yltäneet.
OnePlus Nord 2 on kuitenkin kaikin puolin pätevä kamerapuhelin. Takakameroita on kolme, ja 50 megapikselin pääkamera f/1,88-aukolla sekä 1,0 mikronin pikselikoon Sony IMX766 -kennolla on saanut seurakseen 8 megapikselin ultralaajakulmakameran 119,7 asteen kuvakulmalla ja f/2,25-aukolla. Kolmantena lenkkinä takakamerakokoonpanossa on 2 megapikselin monokromikamera, josta on valmistajan mukaan hyötyä esimerkiksi muotokuvissa.
Pääkamerassa on yhä optinen kuvanvakautus (OIS). Kuvaaminen onkin helpon mukavaa, ja eritoten pääkameralla myös videoista tulee vakaita kuin itsestään.
Parhaimmillaan etenkin OnePlus Nord 2:n pääkamera on erinomainen. Valokuvat ovat miellyttävän tarkkoja, kirkkaita ja värimaailmaltaan juuri oikealla tavalla todenmukaista hitusen eläväisempiä ja täten hienosti jaettavaksi sopivia. Värimaailmaa voi toki myös muokata halutessaan, mutta ainakin itseäni automaattiasetukset tuntuivat palvelevan parhaiten.
OnePlussan mukaan pääkameran Sony IMX766 -sensori haalii otoksiin runsaasti aiempaa enemmän valoa (jopa 56 prosenttia), ja hämäräkuvat ovatkin keskihintaiselle älypuhelimelle hienoja. Toden teolla yökuvaus toki pääsee tulikokeeseen vasta syksymmällä iltojen hämärtyessä, mutta ainakin keskikesän kajastuksessa Nord 2 pärjäsi mainiosti.
Pääkameralla on myös heikommat hetkensä, ja toisinaan esimerkiksi lähelle tarkentaminen on automaattiasetuksilla syystä tai toisesta yllättävän vaikeaa. HDR-tilalla kuvattaessa taivasta vasten oleviin kohteisiin ilmestyy myös silloin tällöin epäluonnollisia heijastuksia, mutta tulevat ohjelmistopäivitykset saattavat tuttuun tapaan korjata tilannetta. Pääsääntöisesti pääkameran kuvanlaatu on kuitenkin hintaluokka huomioiden kiitettävällä tasolla.
Ultralaajakulmaotoksiin mahtuu runsaasti sisältöä värien ollessa kuvien parasta antia. Yksityiskohdat puuroutuvat pääkameraa enemmän, mutta OnePlussalle perinteisesti vahvat ultralaajakulmaotokset ovat hyviä myös Nord 2:lla.
OnePlus Nord 2:ssa ei ole telekameraa, mikä on pienoinen harmi. Puhelin kykenee parhaimmillaan kymmenkertaiseen digitaalizeen zoomiin, ja kamerasovelluksessa on valmiina valinnat 2x- ja 5x-tasoille. Digizoomatut otokset ovat pääkameran suuren tarkkuuden ansiosta ihan mukiinmeneviä, mutta ero esimerkiksi OnePlus 9 Prohon telekameroineen on selvä – ja onhan kaksikko toki aivan eri hintaluokkaakin.
Asetimme arvostelussa OnePlus Nord 2 5G:n sekä telekameralla varustetun OnePlus 9 Pro -huippupuhelimen vastakkain. Mielenkiinnon vuoksi mukana on myös OnePlus Nord CE 5G, joka kameroineen pääsee yllättävän lähelle Nord 2:ta. Kauemmas zoomattaessa erot keskihintaisen Nord-kaksikon ja lippulaivaluokan OnePlus 9 Pron välillä ovat suuremmat, mikä myös alla olevista valokuvista käy ilmi.
Etukamera on 32-megapikselisenä ja f/2,5-aukkoisena samankaltainen kuin viimevuotisessa Nordissa. Automaattitarkenteinen kamera räpsii peruslaadukkaita omakuvia myös muotokuvatilassa ja tukee videokuvausta 1080p-tasolla.
Takakameralla videokuvaus käy 4K-tarkkuudellakin, vaikkakin vain 30 ruutua sekunnissa. Videot ansaitsevat kuitenkin kehuja etenkin vakaudestaan.
OnePlus Nord 2:n kamerasovellus on jokseenkin samankaltainen kuin edeltäjämallissa. Pyyhkäisyelein toimiva sovellus on pääosiltaan tuttu toiminnoiltaan myös muita OnePlus-älypuhelimia käyttäneille, ja OnePlus 9 -älypuhelinten Hasselblad-teema oransseine sulkimineen loistaa poissaolollaan.
Kameran käyttöliittymästä on helppo löytää tärkeimmät valinnat ja säätää haluamiaan asetuksia. Käyttö on sujuvaa ja kuvaustiloja on mukavan monipuolisesti panoraamoista muotokuviin ja yötilasta ammattilaistilaan. Videokuvaajille näppärä ominaisuus on myös etu- ja takakameralla samanaikaisesti kuvaava tila.
Videoita voi kuvata myös hidastettuina jopa 240 ruutua sekunnissa. Lisäksi käytettävissä ovat erillinen elokuvatila 21:9-kuvasuhteella sekä Time Lapse -nopeutuskuvaus.
Lisää esimerkkivalokuvia OnePlus Nord 2:n kameroilla on nähtävissä arvostelun lopussa.
Kokonaisuutena OnePlus Nord 2:n Android 11 -perustainen Oxygen OS 11 -ohjelmisto on edelleen miellyttävä. Ulkoisesti joiltakin osin vakio-Androidin ohella myös hieman Samsungin One UI:ta muistuttava käyttöliittymä on riemukkaan sulava ja toimiva.
Oxygen OS luetaan monesti Android-maailman parhaimmistoon eikä suotta. Mukana on hyvin vähän turhuuksia, ja OnePlus on lisännyt mukaan muutamia oikeasti hyödyllisiä lisiä, joita vakio-Androidissa ei ole. Esimerkiksi käyttöliittymän ulkoasua voi tätä nykyä mukauttaa, sovelluksia nimetä uudelleen haluamallaan tavalla ja kuvakkeitakin muokkailla aina kun sille päälle sattuu.
OnePlussan mukaan Nord 2 5G:n OxygenOS 11.3 on ensimmäinen ohjelmisto, joka perustuu Oppon ColorOS:n kanssa yhdistetylle koodipohjalle. Käyttäjälle tämä ei kuitenkaan juuri näy, mutta se helpottaa yhtenäistämisen myötä kehitystyötä pinnan alla.
OnePlussan omia sovelluksia ovat kamerasovelluksen lisäksi esimerkiksi muistiinpanot, ääninauhuri, sää ja kiintoisa Zen Mode -tila, joka kehottaa unohtamaan puhelimen hetkeksi ja nauttimaan hiljaisuudesta. Zen Mode lukitsee puhelimen älytoiminnot ennalta määrätyksi ajaksi, ja etänä tapahtuvaan zen-sessioon voi haastaa OnePlus-puhelimia käyttävät tuttavatkin.
Nord 2 5G:n vahvuuksiin lukeutuu myös yhä keskihintaluokassa varsin hyvä päivitystuki.
OnePlus lupaa uutuudelleen kaksi Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Käytännössä Nord 2:n ostaja voi siis odottaa saavansa nauttia sekä Android 12:sta että Android 13:sta tietoturvatuen jatkuessa loppukesälle 2024.
Arvostelun julkaisuhetkellä OnePlus Nord 2:ssa on asennettuna kesäkuun 2021 tietoturvapaketti.
Tärkeimmistä kilpailijoista OnePlus Nord 2:n päivityslupaus kalpenee Samsungin Galaxy A52 5G:n kolmen Android-versiopäivityksen sekä neljän vuoden tietoturvapäivitystuen rinnalla, mutta on silti varsin hyvä ja peittoaa muut haastajat, kuten Xiaomin tarjokkaat.
Yhteenveto: OnePlus Nord 2 5G:lle on helppo povata menestystä
Lippulaivojen tappaja on kielikuva, jota OnePlus mielellään viljeli takavuosina. OnePlus Nord 2 5G:n myötä tuttu termi on palannut käyttöön, ja uutuudessa todella on potentiaalia lippulaivapuhelinten horjuttamiseksi. Pienemmällä rahalla saa pitkälti vastaavan käyttökokemuksen.
Useimmille käyttäjille parhaimpien noin 400 euron älypuhelinten sisältämä tekninen kattaus riittää varsin mainiosti, ja OnePlus Nord 2 5G on alkaen 399 euron suositushinnaltaan erittäin kilpailukykyinen paketti. Näyttö on hyvä, pikalataus vikkelä ja suorituskyky enemmän kuin kohdillaan hinta huomioiden. Kaikki toimii hienosti, ja päivityksiäkin on tulossa varsin mukavasti.
Huippupuhelimiin verrattuna OnePlus Nord 2 5G:stä puuttuvat esimerkiksi langaton latausmahdollisuus, vesitiiviysluokitus ja optisen zoomin tarjoava telekamera. Mikäli ilman näitä pärjäilee, on keskihintaluokan puhelin oikea valinta ja OnePlus Nord 2 5G tarjokkaista ehdottomasti parhaita.
Etevimpiä haastajia OnePlus-uutuudelle ovat samoin vajaan 400 euron Xiaomi Mi 11 Lite 5G ja jotakuinkin samanhintainen Samsung Galaxy A52 5G.
OnePlus Nord 2 5G:hen verrattuna Xiaomi Mi 11 Lite 5G:ssä on muun muassa ohuempi rakenne ja hieman suurempi näyttö. Molempien vahvuutena on hintaluokassaan erinomainen suorituskyky.
Samsung Galaxy A52 5G:n erottavia tekijöitä ovat sen sijaan IP67-luokitus pölyn- ja vedenkestävyyden osalta, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja muistikorttipaikka. Myös päivityslupaus on hintaluokkansa paras: kolme Android-versiota ja neljä vuotta tietoturvatukea. Samsung jää kuitenkin OnePlussalle suorituskyvyssä, latausnopeudessa ja myös laatuvaikutelmassa.
OnePlussan, Xiaomin ja Samsungin lisäksi markkinoilla on laaja kattaus keskihintaisia älypuhelimia myös esimerkiksi Motorolan, Sonyn ja Nokia-puhelinten valikoimista. Vastineessa rahalle ne eivät kuitenkaan yllä OnePlus Nord 2 5G:n tasolle.
Jos vähempikin suorituskyky riittää, yksi hyvä vaihtoehto voi olla myös hieman vaatimattomampi, mutta silti laadukas ja hinta-laatusuhteeltaan pätevä OnePlus Nord CE 5G, jonka hinnat alkavat alle 300 eurosta.
Yhteenvetona, OnePlus Nord 2 5G on käytännössä jokaisella osa-alueella vahva, ja tasapainoisesti varusteltuna älypuhelimena se ansaitsee jälleen ostosuosituksen.
Arvostelun lopuksi vielä perinteisesti lisää esimerkkikuvia OnePlus Nord 2 5G:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »