OnePlussan kevään 2021 huippupuhelinmalleista OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro on paljastanut optimointeja, joita voidaan pitää suorituskyvyn keinotekoisena manipulointina.
AnandTech-sivusto on selvittänyt kattavissa tutkimuksissaan, että OnePlus 9 -puhelimet havaitsevat laajan joukon suosittuja sovelluksia, jolloin ne rajoittavat suorituskykyään käyttöjärjestelmän osana toimivan OnePlus Performance -palvelun avulla.
OnePlus 9
- Android
- Lasi + polymeerikomposiitti
- 6,55" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 50 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 4500 mAh akku
OnePlus 9 Pro
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 50 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 4500 mAh akku
OnePlus ei siis pyri manipuloinnilla suoraan saavuttamaan parempia suorituskykytestituloksia, vaan esimerkiksi GeekBench-suorituskykytesti toimii puhelimissa ilman suorituskyvyn rajoittamista. Välillisesti OnePlus 9 -puhelimet kuitenkin tarjoavat lopulta useissa suorituskykytesteissä todellista, monissa suosituissa sovelluksissa toteutuvaa suorituskykyään parempia tuloksia, kun monia suosittuja sovelluksia ajettaessa suorituskykyä rajoitetaan sovelluksen tunnistamisen perusteella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syyksi OnePlussan äkkiseltään yllättävään, suorituskykyä keinotekoisesti tietyissä sovelluksissa rajoittavaan ratkaisuun on arvailtu halua parantaa akunkestoa tai välttää puhelimen ylikuumenemista käytettäessä monia suosittuja sovelluksia.
AnandTechin mukaan OnePlus 9 -puhelimet tunnistavat esimerkiksi laajasti eri Google-sovellukset, kaikki suositut some-sovellukset, kaikki Microsoftin Office-sovellukset sekä eri suositut selaimet, kuten Firefoxin ja Microsoft Edgen, ja rajoittavat niitä käytettäessä puhelimen suorituskykyä.
Rajoitetun suorituskyvyn sovelluksia ovat esimerkiksi Chrome, YouTube, Facebook, WhatsApp, Instagram, Snapchat, TikTok, Twitter ja Zoom – sekä myös OnePlussan omat järjestelmäsovellukset, jotka löytyvät puhelimesta esiasennettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaiken kattavaa listaa OnePlussan valitsemista sovelluksista, joissa suorituskykyä rajoitetaan, ei ole saatavilla.
Suorituskyvyn rajoittaminen edellä kuvatulla tavalla on myös syy sille, miksi AnandTechin kokeilemissa selainpohjaisissa suorituskykytesteissä, kuten Speedometer 2.0:ssa, OnePlus 9 Pro suoriutui heikosti. Puhelimen toiminnan seuraaminen paljasti, ettei se Chromen kautta ajetussa testissä käyttänyt lainkaan järjestelmäpiirinsä tehokkainta ARM Cortex-X1 -pohjaista suoritinydintä. Sen sijaan ensimmäisessä testiajossa OnePlus 9 käytti astetta vähemmän tehokkaampia ARM Cortex-A78-ytimiä kellotaajuudeltaan 2,41 gigahertsin maksimin sijaan lisäksi 2 gigahertsiin rajoittuen, mikä johti heikkoon testitulokseen 61.5. Toisessa testiajossa heti perään suoritinkäyttö rajoittui vieläpä vain vähävirtaisiin, mutta myös vähemmän tehokkaisiin ARM Cortex-A55-ytimiin ja tämän seurauksena testin lopputuloksena oli surkea pistelukema 16.8.
Sen sijaan erillisissä suorituskykytestisovelluksissa, kuten GeekBenchissä tai monissa suosituissa peleissä, pois lukien kuitenkin esimerkiksi Pokémon GO, OnePlus 9 -puhelimet eivät rajoita suorituskykyä sovelluksen tunnistamiseen perustuen.
AnandTech testasi tätä myös luomalla yhteistyössä GeekBenchin luojan Primate Labsin kanssa GeekBenchistä sovellusversion, joka näyttäytyi käyttöjärjestelmälle Twitter-sovelluksena. Kun OnePlus 9 Prolla sitten ajettiin tämä Twitteriksi itsensä ilmoittava versio GeekBenchistä, olivat tulokset jopa noin 20 prosenttia heikompia kuin tavallisella GeekBench-versiolla. Puhelin siis luuli käytössä olevan Twitterin, joka löytyy listalta sovelluksia, joissa suorituskykyä rajoitetaan sovelluksen tunnistamisen perusteella eikä antanut käyttöön kaikkea tehoa.
Vaikka OnePlus ei OnePlus 9 -puhelinten kanssa ole suoraan huijannut saavuttaakseen keinotekoisen korkeita pisteitä suorituskykytesteissä, pitää GeekBench-suorituskykytestin luoja kuitenkin OnePlussan toimintaa suorituskykytestimanipulointina, koska puhelin tekee suorituskykyyn liittyviä päätöksiä keinotekoisesti sen perusteella, onko sovellus mukana OnePlussan luomalla listalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlussan toimintatapa tarkoittaa myös sitä, etteivät OnePlus 9 -puhelimet käytännössä tarjoa useimmissa suosituissa sovelluksissa sen tason suorituskykyä mitä niiltä voisi olettaa Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin yleisen tason sekä myös useimpien suorituskykytestisovellusten perusteella. AnandTechin Andrei Frumusanun mukaan välttämättä suorituskyvyn rajoittumista OnePlus 9 -puhelimissa ei ole helppoa huomata peruskäytössä, mutta rinnakkain vertaillen Samsungin ja Xiaomin huippupuhelinten kanssa OnePlus 9 Pro osoittautui hitaammin toimivaksi.
Reaktiona AnandTechin löydöksiin OnePlus 9:n ja OnePlus 9 Pron testitulokset on nyt poistettu GeekBench-suorituskykytestin listoilta. Lisäksi GeekBench-suorituskykytestin kehittäjät ovat kertoneet testaavansa myös muita OnePlus-puhelimia nähdäkseen manipuloivatko myös ne suorituskykyä samalla tavalla – jos näin on, myös ne saavat lähteä listoilta, joilla laitteet on esitetty suorituskykynsä mukaisessa järjestyksessä.
Päivitys kello 21.00: OnePlus on kommentoinut asiaa muun muassa XDA Developers -sivustolle:
”Tärkein prioriteettimme on aina tarjota paras mahdollinen käyttäjäkokemus tuotteissamme, perustuen osin nopeaan reagointiin käyttäjiltä saatavaan palautteeseen. OnePlus 9:n ja 9 Pron maaliskuussa tapahtuneen lanseerauksen jälkeen osa käyttäjistä kertoi meille joistakin alueista, joilla voisimme parantaa laitteiden akunkestoa ja lämmönhallintaa. Tämän palautteen seurauksena, tutkimus- ja tuotekehitystiimimme on työskennellyt muutaman viime kuukauden ajan optimoidakseen laitteiden suorituskyvyn käytettäessä monia suosituimpia sovelluksia, mukaan lukien Chromea, sovittamalla sovelluksen suoritinvaatimukset yhteen asianmukaisen tehokkuuden kanssa. Tämä on auttanut meitä tarjoamaan sulavan kokemuksen samanaikaisesti virrankulutusta vähentäen. Vaikka tämä voi vaikuttaa laitteiden suorituskykyyn joissakin mittaussovelluksissa, keskitymme aina tekemään sen mitä pystymme parantaaksemme laitteiden suorituskykyä käyttäjien kannalta.”
///
We will also test the other OnePlus handsets in our performance lab to see if these handsets also manipulate performance in the same way. If they do, we will delist them from the Android Benchmark chart.
— Geekbench (@geekbench) July 6, 2021
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »