Mobiilisovelluskauppojen markkina-asema on puhuttanut kiihtyvällä tavalla viime aikoina.
Keskustelua eteenpäin ovat vieneet muun muassa Epic Gamesin ja Applen välinen välinen oikeusvääntö sekä Euroopan komission alustava näkemys, jonka mukaan Apple on App Store -sovelluskaupassaan rikkonut EU:n kilpailulainsäädäntöä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovelluskauppojen, myös Google Playn mutta erityisesti App Storen, osalta tapetilla ovat olleet vaatimus sovelluskaupan tarjoaman maksutavan käyttöön digitaalisen sisällön myynnissä sekä korkeat komissiot – Apple ja Google ottavat ilman paria poikkeusta kaikista sovelluskauppojensa hoitamista maksuista itselleen tuhdin 30 prosentin komission. Komissio on matalampi, 15 prosenttia yli vuoden jatkuneissa tilauksissa, sekä tietyin Applen ja Googlen osalta erilaisin erilaisin edellytyksin alle yhden miljoonan dollarin vuosimyynnistä.
Kun useimmat sovelluksiaan sovelluskaupoissa tarjoavat yhtiöt, mukaan lukien itsessäänkin suuret yhtiöt, kuten Epic Games, Spotify ja Facebook, ovat kritisoineet rankasti sovelluskauppoja ja pyrkineet hakemaan muutosta nykytilanteeseen, ovat vastakkaiset näkemykset tietenkin myös mielenkiintoisia.
Snapchatin perustaja, nykyisin Snap-nimellä tunnetun yhtiön toimitusjohtaja Evan Spiegel kommentoi perjantaina yhtiönsä maksavansa tyytyväisenä Applelle sen pyytämän 30 prosentin siivun sovelluksen sisäisistä ostoista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Me todella ajattelemme, että Snapchatia ei olisi olmeassa ilman iPhonea ja mahtavaa alustaa, jonka Apple on luonut”, Spiegel kommentoi CNBC:n TechCheck-ohjelmassa. ”Siinä mielessä, en tiedä onko meillä vaihtoehtoja 30 prosentin maksamisesta, ja tietenkin teemme sen ilolla vaihdossa siitä mahtavasta teknologiasta, jota he meille tarjoavat mitä tulee ohjelmistoihin mutta myös laitteiden kehittymiseen.”
Spiegel kiitti Applea myös sen hiljattain tekemistä parannuksista yksityisyyteen. iOS ja iPadOS 14.5:stä alkaen sovellusten on täytynyt pyytää käyttäjältä erikseen lupa seurantaan.
Sen sijaan CNBC:n myös haastattelema pitkän linjan teknologia- ja mediayrittäjä Barry Diller, jonka johtamasta IAC:sta itsenäiseksi yritykseksi irtautui muun muassa Tinderin omistava Match Group, pitää Applen ottamaa osuutta täysin hyväksymättömänä.
Dillerin mukaan hänen yhtiöitään Apple ”ylilaskuttaa kuvottavalla tavalla”.
”Idea siitä, että he puolustelevat sitä sanomalla ’Me käytämme kaiken tämän rahan suojellaksemme meidän pientä App Storeamme’… tarkoitan, että se on rikollista. Se tullaan näkemään rikolliseksi.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Epic Gamesin Applea vastaan nostaman kanteen oikeudenkäynnin käsittelyn odotetaan päättyvän maanantaina, jonka jälkeen asiassa jäädään odottamaan tuomarin päätöstä.
Spiegelin ja Dillerin välillä erilaisia kommentteja selittävät todennäköisesti eniten erilaiset lähtökohdat. Snap ei maksa Applelle paljoa, sillä Snapchatin ansaintamalli perustuu pääosin palvelussa esitettävään mainontaan käyttäjien maksujen sijaan. Sen sijaan Dillerin yrityksistä Match Groupille Applen 30 prosentin osuus tarkoittaa satoja miljoonia dollareita Tinderin ollessa yksi eniten App Storessa rahaa, myös Applelle, tuottavista sovelluksista.
Apple itse on puolustanut 30 prosentin komissiotaan lähtökohtaisesti kahdella tavalla. Ensinnäkin, Applen mukaan se on linjassa markkinoiden kanssa, eikä Apple ole ikinä nostanut komissiotaan, vaan sama 30 prosenttia oli käytössä jo vuonna 2008 App Storen aloittaessa. Toiseksi, Applen mukaan 30 prosenttia vastaan se tekee paljon enemmän kuin vain hoitaa maksuliikenteen. Se tarjoaa koko App Store -markkinapaikan, sovellusten ja päivitysten muuten maksuttoman jakelun, käyttäjien näkökulmasta turvallisuutta eri tavoin parantavan hyväksymisprosessin ja valvonnan, App Storeen liittyvän markkinoinnin ja niin edelleen.
Siltikin, näyttää selvältä, etteivät Applen App Store -käytännöt tule ainakaan täysin ennallaan selviämään niihin nyt kohdistuvasta paineesta. Euroopan komissio nimittäin vaikuttaa vankasti olevan vaatimassa Applea ainakin sallimaan vaihtoehtoisten maksutapojen tarjoamisen sovelluksissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »