Suositun videopalvelun TikTokin kohtalo oli kovasti esillä syyskuussa ja vielä lokakuun alkupuolella, mutta sittemmin asia vain unohtui – myös Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinnolta.
Huomenna torstaina 12. marraskuuta on kuitenkin yhä TikTokin ”tuomionpäivä”, vaikka puheet TikTokin liiketoiminnan myynnistä, neuvotellusta järjestelystä tilanteen ratkaisemiseksi, ovat viime viikkoina jääneet täysin taka-alalle.
Nyt näyttää yhä mahdolliselta, että TikTokin toiminta Yhdysvalloissa kielletään torstain jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuomari on aiemmin keskeyttänyt kahden presidentti Trumpin allekirjoittaman TikTokin kieltoasetuksen toimeenpanon, mutta nyt 12. marraskuuta eteen tuleva aikaraja liittyy lisäksi ulkomaisia investointeja Yhdysvaltoihin valvovan CFIUS-komitean määräykseen. On yhä mahdollista, että oikeus tulee myös tältä osin lykkäämään kiellon toimeenpanoa, mutta eri arvioiden mukaan rima tälle on paljon korkeammalla kuin aiemmin oikeuden tyrmäämien Trumpin asetusten suhteen.
Lisäksi itse CFIUS-komitealla on mahdollisuus pidentää 12. marraskuuta takarajaa 30 päivällä, mutta se ei ole vielä näin tehnyt. CFIUS:lla on asiassa toimivaltaa, koska TikTok perustuu kiinalaisen ByteDancen ostaman yhdysvaltalaisyrityksen Musical.ly-sovellukseen.
TikTokin kieltäminen Yhdysvalloissa voisi toteutua sovelluksen poistamisella sovelluskaupoista ja käytön estymisellä Yhdysvaltojen kieltäessä palveluiden ylläpidon ja sisällönjakeluverkostojen toiminnan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos tilanteesessa ei tapahdu mitään muutosta, tulee Yhdysvaltojen oikeusministeriöllä olemaan toimivaltuudet CFIUS-komitean määräämän kiellon toteuttamiseksi.
TikTok pyysi eilen tiistaina oikeutta puuttumaan asiaan.
”Vuoden ajan TikTok on aktiivisesti pitänyt yhteyttä CFIUS:n kanssa hyvässä hengessä kansalliseen turvallisuuden liittyvien huolien ratkaisemiseksi, vaikka olemmekin eri mieltä sen arviosta. Lähes kahden kuukauden ajan sen jälkeen, kun presidentti antoi alustavan hyväksyntänsä ehdotuksellemme huolien ratkaisemiseksi, olemme tarjonneet yksityiskohtaisia ratkaisuja sopimuksen viimeistelemiseksi, mutta emme ole saaneet merkittävää palautetta laajasta tietosuoja- ja -turvamallistamme”, TikTokin suunnalta on nyt todettu.
Yhdysvallat on perustellut toimiaan TikTokia ja toista kiinalaissovellusta WeChatia vastaan kansallisella turvallisuudella, jota tietojen paljastuminen niiden kautta voisi heikentää.
TikTokin osalta ratkaisuna ongelmiin on neuvoteltu sen toiminnan uudelleenjärjestelystä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump näytti jo aiemmin alustavasti vihreää valoa järjestelylle, jossa TikTokin kiinalaisomistaja ByteDance on tehnyt yhteistyösopimuksen yhdysvaltalaisen, yritysohjelmistoihin erikoistuneen Oraclen kanssa. Osana järjestelyä Oracle ja vähittäiskauppajätti Walmart tulisivat hankkimaan yhteensä 20 prosentin osuuden TikTok Globalista, joka sisältää aluksi TikTokin toiminnot Yhdysvalloissa, myöhemmin mahdollisesti maailmanlaajuiset toiminnot.
Sittemmin koko diili tuntuu vain unohtuneen, sillä lopulta sillä ei vielä ollutkaan Yhdysvaltojen tai Kiinan siunausta. Kiinan hallinto on hallitsimiensa medioiden välityksellä todennut, että neuvoteltu järjestely on ”likainen” ja ”salakähmäinen”.
Alun perin myös presidentti Trump oli vaatinut TikTokin toimintojen Yhdysvalloissa täyttä myyntiä ratkaisuna sovelluksen kiinalaisomistajuudessa nähtyihin uhkiin Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle. Pelkoja ovat olleet tietojen siirto Kiinaan sekä toisaalta palvelun käyttö propagandavälineenä tulevaisuudessa. TikTokilla on Yhdysvalloissa noin 100 miljoonaa käyttäjää, ennen kaikkea nuoria. Videopalvelun suosio on kasvanut nopeasti parin viime vuoden aikana.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »