Koronakevät toi suomalaisten matkapuhelimen käyttöön valtavan muutoksen alkuvuoden aikana.
Puheluiden kestot pitenivät keväällä sekä kiinteässä että matkaviestinverkossa samaan aikaan kun suuri osa suomalaisista siirtyi etätöihin ja opiskelemaan kotiseinien sisäpuolelle, kertovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin koostamat tilastot.
Matkaviestinverkossa puhuttiin yhteensä yli 8 miljoonaa minuuttia ja keskimäärin yhden puhelun kesto oli 5 minuuttia. Puhelujen kappalemäärä jatkoi laskuaan, mutta kesto piteni keväällä selvästi nostaen puheluminuuttien määrää jopa noin miljoonalla minuutilla sekä vuodentakaiseen että edeltävään vuosipuoliskoon verrattuna. Puheluminuuttien määrä kasvoi noin 17 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Traficomin julkaisema tilasto mittaa perinteisen verkon kautta soitettuja puheluja. Erilaiset sovellusten, kuten WhatsAppin, kautta soitetut puhelut eivät siis näy luvuissa.
Matkaviestinverkossa siirretyn datan määrä jatkoi alkuvuonna myös vahvassa kasvussa. Se kasvoi vuoden 2020 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 15 prosenttia edelliseen puolivuotisjaksoon verrattuna, kun edellisellä kaudella kasvua oli 11 prosenttia. Dataa käytettiin alkuvuonna 44 gigatavua suomalaista kohden kuukaudessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siirretyn datamäärän kasvu on ollut vauhdikasta jo pitkään, kuten alta löytyvä kuvaaja kertoo, mutta tältäkin osin suhteellinen kasvu kiihtyi alkuvuonna suurimmilleen sitten vuoden 2018 alkupuoliskon.
Kasvaneen datakäytön myötä asiakkaat ovat myös pikku hiljaa siirtyneet nopeampiin liittymätyyppeihin.
Erityisesti 100-300 megaisten mobiililiittymien suosio on kasvanut nopeasti vuodesta 2016 alkaen, niiden osuus liittymämäärästä on lisääntynyt 18 prosentista 48 prosenttiin. Vajaa viidennes liittymistä on edelleen maksimilatausnopeudeltaan alle 10 megan. Matkaviestinverkon liittymien nopeuksissa on huomioitava, että kyse on maksiminopeudesta ideaaliolosuhteissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuoden 2020 aikana matkaviestinverkossa on toden teolla siirrytty myös uuteen 5G-aikakauteen.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan 5G-tukiasemia oli Suomessa 2020 kesäkuun lopussa hieman yli 1 300. Tukiasemia lisätään verkkoon kovalla tahdilla, sillä edellisen vuoden lopusta niiden määrä on kolminkertaistunut. 5G-verkkoa oli kesäkuun 2020 lopussa 38 kaupungissa.
4G-matkaviestinverkon 100 megan laskennallinen peittoalue kattoi 18 prosenttia Suomen maapinta-alasta kesäkuun 2020 lopussa, kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin puoli vuotta aiemmin. 100 megan mobiiliyhteys oli ideaaliolosuhteissa saatavilla hieman yli 93 prosenttiin kaikista kotitalouksista. Suomen kanta- ja valtateistä 57 prosenttia oli 100 megan mobiilipeiton alueella, ja vastaavasti rataverkosta peitto kattoi 58 prosenttia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »