Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti elokuussa presidentin asetukset, jotka kielsivät ”transaktiot” kiinalaisomisteisten TikTok- ja WeChat-sovellusten kanssa asetusten allekirjoittamisestaan 45 päivän päästä eli 20. syyskuuta alkaen. Viime viikolla kauppaministeriö kertoi asetusten toimeenpanosta, ja esimerkiksi TikTokin ja WeChatin poistamisesta sovelluskaupoista sunnuntain jälkeen.
Kumpikaan, TikTok tai WeChat, ei kuitenkaan sovelluskaupoista Yhdysvalloissa toistaiseksi ainakaan vielä nyt katoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTokin osalta Trump näytti viikonlopun aikana vihreää valoa järjestelylle, jonka TikTokin kiinalaisomistaja ByteDance on neuvotellut yhdysvaltalaisten Oraclen ja Walmartin kanssa. TikTokin data siirtyy jatkossa Oraclen pilvipalveluun, ja Oracle vahtii palvelun lähdekoodia. Lisäksi Oracle ja Walmart ovat ottamassa yhdessä 20 prosentin omistusosuuden TikTokista. Osana järjestelyn alustavaa hyväksyntää TikTokin vastaisten estotoimien toimeenpanoa lykättiin toistaiseksi viikolla.
Toisen kiinalaisomisteisen palvelun, WeChatin, osalta puolestaan oikeuden tuomari Kaliforniassa keskeytti presidentti Trumpin asetuksen toimeenpanon, kertoo muun muassa CNBC. Näin kauppaministeriön julkaisemia määräyksiä sovelluksen poistamisesta sovelluskaupoista ei myöskään vielä toteutettu.
WeChatin käyttäjät ovat aiemmin jättäneet oikeudelle pyynnön, jonka mukaan WeChatin kieltävä asetus on vastoin Yhdysvaltojen perustuslakia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinassa erittäin suosittu ja monipuolisesti käytetty WeChat on Yhdysvalloissa ennen kaikkea siellä asuvien kiinalaisten käytössä, ja se on tärkeä yhteydenpitokanava Kiinassa ja Yhdysvalloissa asuvien välillä, sillä monet länsimaalaiset palvelut on puolestaan Kiinassa estetty.
WeChatin omistaa Tencent, joka on myös suomalaisen peliyhtiön Supercellin pääomistaja.
Sovelluskaupoista lataamisen estymisen lisäksi kauppaministeriön määräykset olisivat estäneet myös WeChatin ylläpidon ja sisällön jakeluverkoston toimintojen käytön Yhdysvalloissa. Tämä olisi vaikuttanut selvästi heikentäen myös WeChatin toimintaan Yhdysvalloissa.
Yhdysvalloissa kiinalaisomisteisia sovelluksia on pidetty uhkana kansalliselle turvallisuudelle muun muassa niiden keräämien tietojen mahdollisen hyödyntämisen vuoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi toimet kiinalaissovelluksia vastaan voi nähdä myös yhdeksi sivujuonteeksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppasodassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »