Yhdysvaltojen kauppaministeriö on tänään tiedottanut presidentti Donald Trumpin 6. elokuuta allekirjoittamien presidentin asetusten toimeenpanosta.
Kauppaministeriön mukaan kiinalaisomisteisten TikTok- ja WeChat-sovellusten levittäminen Yhdysvalloissa muuttuu kielletyksi sunnuntaina 20. syyskuuta.
Trump allekirjoitti elokuussa presidentin asetukset, jotka kieltävät ”transaktiot” kiinalaisomisteisten TikTok- ja WeChat-sovellusten kanssa asetusten allekirjoittamisestaan 45 päivän päästä eli 20. syyskuuta alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi kauppaministeriön mukaan päätökset kieltävät TikTokin ja WeChatin ylläpidon ja sisällön jakeluverkoston toimintojen käytön Yhdysvalloissa. TikTokin toiminta Yhdysvalloissa sallitaan kuitenkin erikseen 12. marraskuuta asti.
Lisäksi Yhdysvallat on kieltämässä myös rahansiirrot WeChatissa.
Käytännössä, jollei presidentti Trump tee uusia päätöksiä, tulevat TikTok- ja WeChat-sovellukset katoamaan sunnuntaina sovelluskaupoista Yhdysvalloissa. Muualla sovellusten jakelu näyttää voivan jatkua Applen ja Googlen ylläpitämissä App Storessa ja Google Playssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tilanne ei kuitenkaan ole näin selkeä, sillä presidentti Trumpilta nimenomaan odotetaan uusia päätöksiä TikTokin osalta. Käyttäjien lataamista yleisesti lyhyistä, mahdollisesti musiikin tai muiden äänien tahtiin rytmitetyistä videoista sisällöltään koostuva TikTok on noussut suureen suosioon parin viime vuoden aikana.
TikTokin omistaja ByteDance on löytänyt jo uudeksi teknologiakumppanikseen yhdysvaltalaisen Oraclen, ja yhtiö on jättänyt Yhdysvaltojen hallinnolle hyväksyttäväksi järjestelyn, jonka pitäisi ratkaista Yhdysvaltojen huolia sovelluksen kansalliselle turvallisuudelle mahdollisesti aiheuttamiin uhkiin.
Trump saattaa tehdä päätöksen ehdotetun järjestelyn hyväksymisestä tai hyväksymättä jättämisestä jo tänään tai mahdollisesti myöhemmin viikonlopun aikana. Tämän lopputuloksena TikTokin osalta kauppaministeriön tänään ilmoittama sovelluskaupoista poistaminenkin voi vielä peruuntua.
Yhdysvallat pitää TikTokia uhkana kansalliselle turvallisuudelle sen kiinalaisen omistajan takia. Pelkoja ovat tietojen siirto Kiinaan sekä toisaalta palvelun käyttö propagandavälineenä tulevaisuudessa. Tämän takia TikTokille on haluttu uusi omistaja Yhdysvalloissa.
Neuvottelut TikTokin Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin toimintojen myynnistä näyttivät etenevän hyvin siihen asti, kunnes Kiina asettui elokuun lopulla julkisesti käytännössä vastustamaan kauppaa. Kiina asetti erillisen vientiluvan vaativien teknologioiden listalleen ”data-analyysiin perustuvan teknologian, jota käytetään personoitujen suositusten tarjoamiseen”, jonka on arvioitu käsittävän TikTokin toiminnan keskiössä olevan sisällön suosittelualgoritmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lopulta jonkinlainen diili TikTokin toiminnasta Yhdysvalloissa näyttää olevan toteutumassa ilman, että algoritmit ovat lainkaan mukana järjestelyssä.
Sen sijaan Oraclen tehtäväksi tulisi valvoa TikTokin lähdekoodia ja siinä tapahtuvia muutoksia. Osana järjestelyä Oracle ja mahdollisesti myös sen rinnalla vähittäiskauppajätti Walmart voisivat myös hankkia TikTokin toiminnoista Yhdysvalloissa ja mahdollisesti muualla vähemmistöosuuden.
Diilin rakenne on elänyt vielä aivan viime aikoina, eikä ehdotusta ole virallisesti julkistettu, vaan tiedot perustuvat erinäisiin raportteihin.
On myös täysin epäselvää, mitä Trump tulee lopulta päättämään. Toistaiseksi Trump on viimeksi puhunut ehdotetusta järjestelystä negatiiviseen sävyyn kertomalla, ettei hän pidä siitä.
TikTok ja sen kiinalaisomistaja ByteDance pyrkivät saamaan Yhdysvallat hyväksymään järjestelyn, jossa TikTokin toimintaa ei varsinaisesti myydäkään, vaikka alun perin edellytyksenä oli juuri toiminnan myynti.
Yritysohjelmistojen tarjoajana tunnettu Oracle nousi voittavaksi kumppaniksi TikTokille sen kiinalaisomistajan ByteDancen papereissa juurikin sen vuoksi, ettei se edellyttänyt täyden omistuksen hankkimista TikTokin toiminnasta Yhdysvalloissa osana diiliä – toisin kuin myös järjestelystä neuvotellut Microsoft. Lisäksi Oraclella on läheiset suhteet hallintoon.
Oraclen tavoitteena TikTok-järjestelyn taustalla on muun muassa sen pilvipalveluliiketoiminnan kasvattaminen. Lisäksi Oraclen perustajalla, hallituksen puheenjohtajalla ja teknologiajohtajalla Larry Ellisonilla on tiedetty olevan hyvät välit presidentti Trumpiin, jonka vaalikampanjaa Ellison on myös tukenut.
TikTokilla on Yhdysvalloissa noin 100 miljoonaa käyttäjää kuukausitasolla. Palvelun suosio on kasvanut nopeasti viimeisen parin vuoden aikana. Maailmanlaajuisesti TikTokin käyttäjämäärä on noin 700 miljoonaa.
Päivitetty kello 20.39: Lisätty tieto TikTokin toiminnasta Yhdysvalloissa 12. marraskuuta asti.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »