Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti elokuun alkupuolella presidentin asetukset, jotka kieltävät ”transaktiot” kiinalaisomisteisten TikTok- ja WeChat-sovellusten kanssa asetusten allekirjoittamisestaan 45 päivän päästä eli 20. syyskuuta alkaen.
Toimiaan Yhdysvallat on perustellut kansallisella turvallisuudella: se näkee kiinalaissovellusten kautta voivan paljastua tietoa Kiinan hallinnolle ja maata hallitsevalle kommunistiselle puolueelle.
TikTokin toiminnan myynnistä Yhdysvalloissa ja mahdollisesti myös muualla maailmassa neuvotellaan ratkaisuna tilanteeseen, mutta WeChatin osalta tuleva kielto tulee näillä näkymin tavalla tai toisella toteutumaan – tosin ei uusimpien tietojen valossa yhtä laajasti kuin on pelätty.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTokin osalta raportoitiin jo heti asetusten antamisen jälkeen sen omistajan ByteDancen aikovan viedä asian oikeuteen, ja nyt CNBC on raportoinut tämän tapahtuvan näillä näkymin ensi viikon aikana.
”Vaikka olemme vahvasti eri mieltä hallinnon huolista, lähes vuoden ajan olemme pyrkineet osallistumaan hyvässä hengessä rakentavan ratkaisun löytämiseksi. Olemme sen sijaan kohdanneet asianmukaisen prosessin puuttumisen hallinnolta, joka ei ole kiinnittänyt huomiota faktoihin ja on yrittänyt asettaa itsensä osaksi yksityisten yritysten välisiä neuvottelua. Varmistaaksemme oikeuden ja lain noudattamisen toteutumisen, ja yhtiömme ja käyttäjiemme reilun kohtelun, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin haastaa presidentin asetus oikeusjärjestelmässä”, kommentoi TikTokin edustaja CNBC:lle.
TikTokin mukaan se työskentelee myös sen työntekijöiden palkkojen maksamiseksi asetuksella määrätyn kiellon voimaan astuessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asetuksen haastaminen oikeudessa ei vaikuta käynnissä oleviin neuvotteluihin TikTokin liiketoiminnan myynnistä. Tällä hetkellä johtavina ostajaehdokkaina on pidetty joko Microsoftia tai Oraclea. Viimeisimpien tietojen mukaan näyttää siltä, että ByteDance on valmis myymään vain toiminnann Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
TikTokin lisäksi Trump allekirjoitti samalla asetuksen myös kiinalaisen Tencentin omistaman WeChatin kieltämisestä.
Wechatin osalta sen käyttäjien ryhmä, U.S. WeChat Users Alliance, on jo jättänyt jo oikeudelle kanteen presidentin asetuksesta yrittäen estää sen voimaantulon, kertoo Wall Street Journal. Oman ilmoituksensa mukaan tämä WeChat-käyttäjien ryhmä ei ole sidoksissa WeChatin omistavaan Tencentiin.
WeChatilla on kansainvälisesti Kiinan ulkopuolella huomattavasti vähemmän käyttäjiä kuin TikTokilla, mutta se toimii kuitenkin tärkeänä viestintävälineenä maailmalla, kuten Yhdysvalloissa, asuvien kiinalaisten ja kotimaassa asuvien perheenjäsenten ja ystävien välillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kanteen mukaan Trumpin allekirjoittama asetus WeChatin kieltämisestä olisi perustuslain vastainen. Asetuksen väitetään loukkaavan WeChat-käyttäjien oikeutta sananvapauteen, asianmukaiseen oikeusprosessiin sekä yhtäläiseen suojaan lain alla. Lisäksi kanteessa väitetään asetuksen laittomalla tavalla kohdistuvan kiinalais-amerikkalaisiin.
Useat yhdysvaltalaisyritykset, esimerkiksi Apple ja Disney, ovat myös esittäneet hallinnolle huolensa laajan WeChat-kiellon vaikutuksista niiden mahdollisuuksiin harjoittaa liiketoimintaa Kiinassa, jossa WeChat on koko älypuhelimen käytön keskus.
Viimeisimpien raportoitujen tietojen mukaan hallinto olisikin sallimassa yhtiöiden toiminnan WeChatin kanssa Kiinassa. WeChat-kielto voisi toteutua esimerkiksi sen poistumisella kuitenkin sovelluskaupoista Yhdysvalloissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »