Microsoftin Surface-tietokonemalliston pienin ja edullisin Go-malli sai loppukeväästä seuraajan, kun Surface Go 2 saapui markkinoille. Uutuus tarjoaa isomman näytön ennallaan säilyneissä kuorissa. Suurempi näyttö ja nippu muita uudistuksia toivat laitteen mukavasti uudelle vuosikymmenelle. Edullisimmillaan laitteen saa alle 500 eurolla, eli hintakaan ei ole paha. Lopputulosta voi suositella, jos pieni koko noin muuten miellyttää, eikä ole tarvetta erityisen tehokkaalle tietokoneelle.
Tekniset tiedot
- 10,5-tuumainen PixelSense-näyttö 3:2-kuvasuhteella ja 1920×1280 pikselillä (220 PPI), Corning Gorilla Glass 3 -lasi
- Suorittimena Intel Pentium Gold 4425Y tai Intel Core m3
- Intel UHD Graphics 615 integroitu näytönohjain
- 4 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- Tallennusmuisti 64 gigatavun eMMC tai 128 gigatavun SSD
- 5 megapikselin etukamera, 1080p-videokuvaus, Windows Hello -kasvontunnistus
- 8 megapikselin takakamera, automaattitarkennus, 1080p-videokuvaus
- Kaksi mikrofonia, 2 watin stereokaiuttimet, Dolby Audio -tuki
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ac/ax, saatavilla myös Qualcomm Snapdragon X16 LTE -mobiilidatamodeemilla 4G-mobiiliverkkoyhteysversiona
- GPS/GLONASS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri / valaisuuden tunnistin
- 1 kpl USB-C, 3,5 mm kuulokeliitäntä, Surface Connect -liitäntä, Surface Type Cover -näppäimistöliitäntä, microSD-muistikorttipaikka
- Tuki Microsoft Surface Dialille
- Mitat 245 x 175 x 8,3 millimetriä
- Paino 544 grammaa (Wi-Fi) tai 553 grammaa (Wi-Fi + 4G LTE)
- Windows 10 Home S mode -käyttöjärjestelmä
Toivomisen varaa jättävä tuntuma
Lähtökohtaisesti Surface Go 2 on tablettilaite, jonka voi näppäimistökannella laajentaa kannettavaksi tietokoneeksi. 10,5-tuumainen näyttö on tabletille peruskauraa, mutta lähes täysiveristen PC-sisuksiensa vuoksi Surface Go 2 ei varsinaisesti ole kovin siro tabletiksi. 8,3 millimetrin paksuus ei ehkä kuulosta paljolta, mutta markkinoilta löytyviin, alle 6 millmetriä paksuihin tabletteihin verrattuna Microsoftin laite on kieltämättä hieman kömpelö. Kulmikas muotoilu ehkäpä vielä korostaa asiaa, eli tablettikäytössä Surface Go 2 ei ole kaikkein miellyttävimpiä käsiteltäviä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoft Surface Go 2 sisältää 10,5-tuumaisen näytön, ja edeltäjään verrattuna ruudun läpimitta on kasvanut puoli tuumaa. Koska ulkomitat ovat säilyneet ennallaan, on muutos tehty näytön reunuksia kaventamalla. Tämä tietysti saa laitteen näyttämään modernimmalta, mutta muutos toi esille myös kurjan kääntöpuolen. Pienempi kehys tarkoittaa vähäisempää tilaa laitteen pitelylle, mikä herkästi johtaa haamukosketuksiin näytön laidoilla.
Type Cover -näppäimistökannen kanssa Surface Go 2 laajenee täysiveriseksi läppäriksi fyysisine näppäimistöineen ja ohjauslevyineen. Windows 10:n tablettitilaa ei voi pitää erityisen luotettavana tai sujuvasti käytettävänä, varsinkaan Applen iPadOS:ään tai Androidiin verrattuna, joten hyvin mieluusti Surface Go 2:n laajentaakin läppärin tavoin käytettäväksi.
Tuttuun Surface-tapaan näppäimistökansi on varsin siisti ja hienosti viimeistelty, mutta valitettavasti se tuntuu kovin pahviselta näppäillessä. Näppäimiä painellessa kansi saa aikaan kovaäänistä läpsytystä. Kannen voi asettaa kahteen asentoon, joko pieneen kulmaan tai suoraksi alustaa vasten. Alustaa vasten käyttäessä läpsytys oli vähäisempää, mutta silti läsnä. Muilta osin tämä alcantaralla verhoiltu näppäimistökansi tuntui miellyttävältä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eräs itselläni huomiota kiinnittänyt seikka Surface Go 2:ssa oli laitteen käyttäminen läppärinä sylissä. Kookaampien Surface-sarjan laitteiden kanssa ei ongelmia ole ollut, vaan takakannen avattava tukijalka yhdessä näppäimistökannen kanssa ovat saaneet aikaan aivan moitteettoman läppärikokemuksen. Surface Go 2 sen sijaan tuntui tähän tarkoitukseen turhan pieneltä. Jalat ristissä sohvalla istuskellessa ei pieni laite omaan, isoon syliini järin mukavasti sopinut, ja kulmikas muotoilu vain lisäsi ahdinkoa.
Kokonaisuutena Surface Go 2:n käyttö toi mieleen reilut 10 vuotta sitten muodissa olleet miniläppärit, jotka olivat toki halpoja ja olevinaan näppäriä, mutta silti loppujen lopuksi aika ärsyttäviä, kun niillä oikeasti yritti jotain järkevää saada aikaan. Windowsin ikkunoita ja tekstejä joutuu jonkin verran myös tihrustelemaan, kun käytössä on pieni, vain 10-tuumainen näyttö.
Täysiverinen PC, mutta vain kevyeen käyttöön
Microsoft Surface Go 2 on sisuksiltaan tietysti ”täysiverinen” PC, mutta kuitenkin hyvin mobiiliksi ja suhteellisen edulliseksi mitoitettu, eli kovin raskaaseen työskentelyyn siitä ei ole. Suoritinvaihtoehdot ovat matalan virrankulutuksen malleja, ja niiden kanssa ei ole käytössä aktiivista jäähdytystä eli pyörivää tuuletinta, mikä asettaa omat tehorajoitteensa. Edullisimmassa mallissa on RAM-käyttömuistia vain 4 gigatavua, mikä riittää asiallisesti peruskäyttöön, mutta raskaita sovelluksia tai verkkosivuja käyttäessä saattaa ilmetä tahmeutta.
Testilaitteemme oli varustettu Intel Pentium -suorittimella, 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavua tallennusmuistia. Missään vaiheessa laite ei osoittanut erityisiä väsymisen merkkejä, ja Surface-telakkaan kytkettynä se jaksoi mukavasti puskea liikkuvaa sisältöä sisäänrakennetun näytön lisäksi myös kahdelle ulkoiselle Full HD -näytölle. 3D-mallinnusta en silti lähtisi Surface Go 2:lla tekemään, ja uudet huippuluokan PC-pelitkin jäävät vain haaveeksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Akkukestoksi Microsoft ilmoittaa jopa 10 tuntia ”tyypillisessä käytössä”. Lupaus on helppo uskoa, jos tyypillinen käyttö on suhteellisen kevyttä näpyttelyä. Excel-taulukoiden tai tekstinkäsittelyn pyörittely tuskin kuormittavat akkua valtavasti, mutta raskaassa käytössä akunkulutus tietysti kasvaa merkittävästi. Kun laite ylipäänsä on kevyempään työskentelyyn tarkoitettu, voi akkukestoa pitää asiallisena. Pääsääntöisesti sillä selvinnee kahdeksan tunnin työpäivästä mukavasti.
Windows 10:n rampautettu S-tila
Surface Go 2 periaatteessa sisältää ihan aidon Windows 10:n, mutta oletuksena se on yksityisasiakkaille myytävissä versioissa rajattu S-tilaan.
Windows 10:n S-tila tarkoittaa versiota, joka ei salli ohjelmien ja sovellusten asennusta muualta kuin Microsoftin omasta sovelluskaupasta, eikä anna esimerkiksi vaihtaa oletusselainta. Tämä konkretisoitui tylysti ensimetreillä, kun vanha Edge ei suostunut lataamaan Viaplaytä, Chromea ei voinut verkosta ladata, eikä sovelluskaupasta löytynyt suoratoistopalvelun omaa sovellusta.
Sovelluskauppasääntöä oli onneksi sen verran höllennetty, että uuden Chromium-Edgen sai Microsoftin verkkosivuilta ladattua, ja sillä pääsi videoita katselemaan. Sittemmin tilanne onkin jo muuttunut, kun uusi Edge on tullut Windows 10:n päivityksen mukana, eikä sitä tarvitse enää erikseen ladata. Toki edelleenkään esimerkiksi Edgen oletushakukonetta ei voi muuttaa, ja kyllähän Bing saa nopeasti ikävöimään Googlea.
Windows 10:n S-tilasta on toki helppo siirtyä täysiveriseen Windows 10:een, mutta testilaitetta en halunnut parin viikon testijaksolla muokata, vaan päätin tehdä testin oletuksena tulevan käyttöjärjestelmän kanssa.
S-tila nimittäin muuttaa asetelmaa merkittävästi. Sovellusasennusten rajaaminen vain Microsoftin omaan sovelluskauppaan ikään kuin vie laitteen samalle viivalle Applen iPad-malliston kanssa, mutta samalla tulee hyvin nopeasti todettua, että tarjonta Microsoftin sovelluskaupassa on suorastaan surullisen huono Applen App Storeen verrattuna. Niin pelejä kuin huvi- ja hyötysovelluksia on tarjolla todella, todella nihkeästi. Vaikka Android-puolellakin on varsinaisesti tablettiystävällisten sovellusten tarjonta jokseenkin heikkoa, jää Microsoftin sovelluskauppa vielä Google Playllekin selvästi kakkoseksi.
Etuna S-tilassa on tietysti tietoturva, ja esimerkiksi opetuskäytössä sillä voidaan tehokkaasti estää yli-innokkaiden opiskelijoiden vippaskonstit, mutta muuten S-tilalle on vaikea keksiä järkiperusteluja. Tilan voi onneksi helposti poistaa käytöstä, mutta ainakin tällä hetkellä S-tilasta poistuminen on yksisuuntainen tie, eli paluuta ei ole, jos muutoksen tekee. Peruskäyttäjälle ratkaisun ei pitäisi silti olla kovinkaan vaikea.
S-tilasta poistuminen tuo vapauden ja mahdollistaa niinkin yksinkertaisia ratkaisuja, kuin oletusselaimen vaihtamisen Edgestä joksikin muuksi.
Mainio kaveri työpaikoille ja videokokouksiin
Microsoft hehkuttaa Surface Go 2:n mahdollisuuksia työelämän eri tarpeissa, ja potentiaalia siinä onkin. Tietokoneeksi se on todella pieni, kevyt ja helppo kuljettaa mukana esimerkiksi varastohommissa.
Lisäksi sen suunnittelussa on huomioitu esimerkiksi videokokousten vaatimukset. Laitteesta löytyy asialliset kamerat sekä edestä että takaa. Maisemakuvaajille on varmasti tarjolla parempiakin laitteita, mutta Full HD -tarkkuuteen yltävien videokameroiden kanssa Surface Go 2 antaa hyvät visuaaliset eväät videokokousteluun.
Erinäiset etätyöratkaisut ovat menneen koronakevään myötä nousseet arvoon arvaamattomaan, ja Surface Go 2 tarjoaa välineitä etätyöskentelyyn. Kuvapuolen lisäksi myös ääneen on satsattu. Microsoftin mukaan Surface Go 2:n stereomikrofonit ovat studiotasoa, ja tuovat käyttäjänsä ääneen hienosti esiin etäkokouksissa. Valitettavasti tätä ei testijaksolla ennätetty kovin perusteellisesti testata.
Maksulliset lisävarusteet lähes pakollisia
Alussa tuli mainittua, että Microsoft Surface Go 2 ei sinänsä ole pahan hintainen, hinnan alkaessa alle 500 eurosta. Valitettavasti tuolla rahalla ei kuitenkaan vielä saa aivan hirveästi vastinetta.
Edullisin malli on varustettu Pentium-suorittimella, 4 gigatavun RAM-muistilla ja 64 gigatavun tallennusmuistilla. Muistien tuplaus nostaa hinnan jo 650 euron tuntumaan, tehokkaampi Intel Core -suoritin 750 euroon ja LTE-mobiilidatayhteys jo yli 850 euroon. Tässä vaiheessa kädessä on pelkkä tabletti, ja lähes pakollisena lisävarusteena pidettävä Type Cover -näppäimistökotelo nostaa hintaa vielä yli satasella. Silloin puhutaankin jo lähes 1000 euron paketista, ja erillisen Surface-kynän kanssa päästään yli 1100 euroon.
Yhteenveto: Kevyt Windows-tietokonevaihtoehto
Surface Go 2 on ehdottomasti hyvin viimeistelty laite, joka on helppo napata mukaan ja kokonsa ansiosta mukava käsitellä tablettina vaikkapa seisomatyössä.
Valitettavasti joissain tilanteissa Surface Go 2:sta tulee kuitenkin mieleen reilut kymmenen vuotta sitten muodissa olleet miniläppärit. Ne olivat halpoja ja helposti mukana kulkevia, mutta tehoiltaan todella heikkoja ja käytettävyydeltään hieman rampautettuja. Surface Go 2 on vähän vastaavanlainen, paitsi ettei se ole varsinaisesti halpa.
Yritys- ja opetuskäytössä laitteen hinta ei välttämättä tunnu pahalta. Yksityiskäyttäjälle laitetta onkin sitten hieman vaikeampi perustella. Jos vanhalle äitimuorille pitäisi löytää läppäri laskujen maksamiseen, uutisten lukemiseen ja lastenlapsien kuulumisten kertaamiseen videopuhelun välityksellä, saa samalla rahalla jo ihan mainion ”markettiläppärin”. Sellaisen isompi näyttö on vieläpä vanhoilla silmillä helpompi katsella.
Surface Go 2 on hienosti viimeistelty ja asiallisesti toimiva laite sellaiselle, jonka mielestä pieni on kaunista ja siististi suunniteltu tekniikka kiehtovaa, eikä ole tarvetta hirmuisen tehokkaalle pelikoneelle.
Hyvää Microsoft Surface Go 2:ssa
- Siisti viimeistely
- Windows 10:n kaikki ominaisuudet pienessä tablettikoossa, kun S-tilan poistaa käytöstä
- Helppo napata mukaan
- Asiallinen akkukesto
Huonoa Microsoft Surface Go 2:ssa
- Windows 10 ei ole erityisen hyvä tablettikäytössä
- S-tilassa pahasti karsitut käyttömahdollisuudet ja todella huono sovellustarjonta
- Akkukesto vain asiallinen, ei häikäisevän hyvä
- Hinta nousee äkkiä korkealle, edullisin paketti ei riitä pitkälle
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »