Japanilainen SoftBank osti vuoden 2016 kesällä alun perin ilmoitetussa noin 29 miljardin euron kaupassa brittiläisen ARMin, joka on keskeinen taustavaikuttaja niin älypuhelimissa kuin lukemattomissa muissakin laitteissa.
ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei osallistu lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Applelle, Huaweille, Samsungille ja Qualcommille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. ARMille nämä kumppanit maksavat käytännössä suoritinten lukumäärään perustuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt raporttien mukaan SoftBank harkitsee mahdollisuutta myydä ARM tai listata se pörssiin. SoftBank on viime aikoina vähentänyt lukuisia omistuksiaan ostaakseen takaisin omia, aliarvostetuiksi näkemiään osakkeita sekä vähentääkseen pääomarakenteensa velkaisuutta. Mahdollisista suunnitelmista ARM-omistuksen muuttamisesta rahaksi raportoi jo viime viikolla Wall Street Journal.
Sittemmin kiinnostus on luonnollisesti siirtynyt siihen, kuka ARMin voisi ostaa. Toistaiseksi vahvimmin ostajakandidaatiksi on huhuttu Nvidiaa, jonka on kerrottu olevan lähtökohtaisesti kiinnostunut ARMin ostamisesta. Nvidia tunnetaan grafiikka- ja muista piireistään, joiden menekki on viime vuosina kasvanut vauhdilla niiden sopiessa hyvin muun muassa koneoppimiseen liittyvän laskentaan.
Bloomberg on raportoinut myös Applen alustavista keskusteluista SoftBankin kanssa ARMiin liittyen mutta Apple hylkäsi nopeasti ajatukset kaupoista, sillä ARM-ostos olisi hankala niin kilpailuoikeudellisesta näkökulmasta kuin jo lähtökohdiltaan, sillä ARMin nykybisnes on täysin erilaista verrattuna Applen liiketoimintamalliin. Vaikka Apple hyödyntää ARMin asiakkaana sen suunnitteluosaamista omien piiriensä pohjana, ei Applen kannattaisi ostaa ARMia vain omiin tarpeisiinsa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Esimerkiksi Nvidia voisi olla parempi ostaja ARMille. Kauppojen toteutuminen missään muodossa Nvidian tai ylipäänsä minkään muunkaan ostajan kanssa ei kuitenkaan ole vielä varmaa. SoftBank voi päätyä myös erilaisiin ratkaisuihin, kuten vain ARMin listaamiseen pörssiin ja osaomistuksen säilyttämiseen.
ARMin historia on pitkä ja vivahteikas. Se perustettiin aikanaan Advanced RISC Machines -nimellä vuonna 1990 Acorn Computersin, Applen ja VLSI Technologyn yhteisyrityksenä.
SoftBankin omistuksessa ARM ei ole toistaiseksi yltänyt sille ladattuihin suuriin kasvuodotuksiin huolimatta tutkimus- ja tuotekehityspanostusten merkittävästä kasvattamisesta. Yleinen arvio onkin, ettei SoftBank välttämättä saisi ARMista enää samaa hintaa mitä se itse siitä muutama vuosi sitten maksoi. Silti ARMin myynti olisi kokoluokaltaan mittava yrityskauppa, sillä puhuttaisiin kuitenkin vähintään 20-30 miljardista eurosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »