Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoo maan tarkastelevan TikTokin kieltämistä.
Yhdysvallat harkitsee TikTokin kieltämistä, CNBC uutisoi. Maan ulkoministeri Mike Pompeo kertoi Yhdysvaltojen tarkastelevan asiaa.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on Fox Newsin haastattelussa kertonut, että Yhdysvallat tarkastelee TikTokin ja muiden kiinalaisperäisten sovellusten kieltämistä. Ilmoitus ei liene yllättävä, sillä Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet ovat olleet kasvussa jo hyvän aikaa. Ulkoministerin mukaan asiaan suhtaudutaan vakavasti.
”Otamme tämän [sovellusten kieltämisen] hyvin vakavasti, ehdottomasti tarkastelemme asiaa. Olemme työskennelleet asian parissa jo kauan. Mitä tulee kiinalaisiin sovelluksiin käyttäjien älypuhelimissa, me kyllä korjaamme senkin tilanteen”, Pompeo totesi.
Yhdysvallat asetti Huawein kuuluisalle kieltolistalleen viime vuonna, ja sittemmin syytökset ja epäilykset kiinalaistoimijoita vastaan ovat vain kiihtyneet. Yhdysvallat julisti kiinalaisvalmistaja ZTE:n olevan ”uhka kansalliselle turvallisuudelle”, ja nyt myös kiinalaisperäiset sovellukset on asetettu suurennuslasin alle. Sekä Huawei että ZTE ovat toistuvasti kieltäneet Yhdysvaltojen syytökset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinalaiset sovellukset ovat joutuneet poliittisiksi pelinappuloiksi muuallakin. Rajakahakkaan Kiinan kanssa ajautunut Intia kielsi hiljattain 59 kiinalaisperäisen sovelluksen, esimerkiksi TikTokin, käytön kansalaisiltaan.
TikTok ei toistaiseksi ole kommentoinut tilannetta ja Pompeon kannanottoa medialle. Sen aiempien lausuntojen mukaan kaikki Yhdysvalloissa kerätty data tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseviin palvelinkeskuksiin lukuun ottamatta Singaporessa säilytettävää varmuuskopiota. Itse asiassa kaikki TikTokin datakeskukset sijaitsevat Kiinan ulkopuolella, eikä niihin voida soveltaa Kiinan lakeja, TikTok vakuuttaa.
TikTokin taustalla on kuitenkin kiinalainen ByteDance-yritys, mikä herättää huolta Yhdysvalloissa. TikTok on suosittu etenkin nuorison keskuudessa, ja Kiinassa lyhyisiin videoihin perustuva sovellus tunnetaan nimellä Douyin.
Kun Pompeolta kysyttiin, kannattaisiko yhdysvaltalaisten asentaa älylaitteilleen kiinalaisperäisiä sovelluksia, oli ulkoministerin vastaus ytimekäs: ”Vain, mikäli haluat antaa yksityiset tietosi Kiinan kommunistisen puolueen käsiin.”
Mainos: Jätä tästä yhteydenottopyyntö DNA:lle ja voit voittaa iPhone 12 Pro Maxin!
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »