Apple on vahvistanut WWDC-kehittäjäkonferenssinsa avauksessa huhut odotetulla tavalla todeksi: Apple tulee siirtymään jatkossa myös Mac-tietokoneissaan omiin ARM-arkkitehtuuriin perustuviin suorittimiinsa. Tähän asti Apple on käyttänyt Mac-tietokoneissaan Intelin x86-arkkitehtuurin suorittimia siirryttyään niihin PowerPC-suorittimista.
Keskeinen siirtymän tuoma etu on parempi suorituskyvyn ja virrankulutuksen suhde (enemmän tehoa wattia kohden). Lisäksi omiin piireihin siirtyminen vapauttaa Applen Intelin rajoitteista ja aikataulusta, joten jatkossa Apple voi päivittää Mac-tietokonemallejaan uuden sukupolven tekniikalla itse määrittelemässään tahdissa. iPhoneissa Apple on käyttänyt omia piirejään jo iPhone 4:stä alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen mukaan siirtymä omiin suorittimiin Maceissa tulee tapahtumaan parin vuoden aikana sen alkamisesta. Ensimmäinen Applen omalla suorittimella varustettu Mac on tulossa saataville vielä tänä vuonna.
Apple vahvisti myös, että siltä on vielä tulossa uusia Mac-tietokonemalleja myös Intel-suorittimilla ennen muutoksen valmistumista kokonaisuudessaan, ja macOS:n tuki Intel-suorittimella varustetuille Maceille tulee jatkumaan vielä useiden vuosien ajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple tuo omat suorittimensa Maceihin yllätyksettömästi järjestelmäpiireinä, jotka sisältävät myös esimerkiksi grafiikkasuorittimen, eristetyn turva-alueen sekä muita osia, kuten neuroverkkolaskentayksikön tekoälylaskennan tehostamiseen. Järjestelmäpiirillä yhdistyy myös korkean suorituskyvyn ja toisaalta vähäisen virrankulutuksen suoritinytimiä.
Minkäänlaisia tarkkoja suorituskykylukemia tai -vertailuja Apple ei tänään tulevien Mac-piiriensä suorituskyvystä kertonut.
Apple kertoo jo nyt tulossa olevan sen suunnittelema ”järjestelmäpiirien perhe” Maceille, joten piirivalikoima tulee mahdollisesti jo pian kattamaan useampia erilaisiin tietokoneisiin sopivia vaihtoehtoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen mukaan iOS/iPadOS-laitteiden sekä macOS-laitteiden yhdistetty suoritinpohja helpottaa jatkossa myös sovelluskehittäjien työtä.
Mac-tietokoneiden uusi macOS Big Sur -käyttöjärjestelmäversio sisältää jo Applen omat sovellukset ARM-pohjaiselle arkkitehtuurille muunnettuna.
Lisäksi Apple tuo kehittäjille Xcode 12 -kehitysympäristöön helpon sovellusten käännösmahdollisuuden uudelle suoritinarkkitehtuurille. Applen mukaan useimmissa tapauksissa muunnoksen vaatiman kehitystyön määrän pitäisi jäädä vain päiviin.
Applen mukaan osa suurimmista sovelluskehittäjistä, kuten Microsoft Officen ja Adobe tärkeimpien sovellustensa osalta, on jo aloittanut sovellustensa käännöstyön uusille suorittimille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple esitteli jo esimerkiksi Microsoftin Excelin ja Adoben Lightroomin sekä Photoshopin toimintaa ARM-pohjaisella suorittimella varustetulla Mac-tietokoneella, jossa käytössä oli vielä jo iPad Prosta tuttu A12Z Bionic -järjestelmäpiiri.
Apple tukee sovelluskehittäjiä sovellusten muunnoksissa monipuolisella tietosisällöllä, henkilökohtaisella tuella sekä tarjoamalla rajoitetusti käyttöön Developer Transition Kitin, joka sisältää Mac minin kuoriin rakennetun tietokoneen A12Z Bionic -piirillä. Kehittäjäohjelmaan tulee hakea erikseen, se maksaa 500 dollaria ja DTK-laite tulee palauttaa ohjelman päätteeksi.
Olemassa olevien macOS-sovellusten, joita kehittäjät eivät ole muuntaneet uudelle suoritinarkkitehtuurille, käyttöön uusilla tietokoneilla Apple esitteli uuden Rosetta 2 -emulaattorin. Rosetta toimii läpinäkymättömästi käyttäjän kannalta ja Apple lupaa suorituskyvyn myös sillä olevan hyvä. Muiden järjestelmien, kuten Linuxin ajaminen, onnistuu uusilla virtualisointitoiminnoilla.
macOS Big Surilla pystyy myös käyttämään jo olemassa olevia iPhone- ja iPad-sovelluksia, ja niitä voi jatkossa myös ladata Mac App Storesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »