Samsung julkisti kevään Galaxy S10 -huippupuhelintensa rinnalla myös uudet täyslangattomat Galaxy Buds -kuulokkeet. Galaxy S10 ja Galaxy S10+ -ennakkotilaajat myös saivat Galaxy Buds -kuulokkeet kaupan päälle.
Erikseen myytynä Samsungin Galaxy Buds -kuulokkeiden suositushinta on 159 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mukana Galaxy Buds -kuulokkeiden myyntipakkauksessa toimitetaan kaksi kuuloketta, lataus- ja säilytyskotelo, USB-kaapeli sekä korvasovitteet kolmessa koossa.
Täyslangattomista nappikuulokkeista on viime vuosina tullut suosittuja. Apple toimi trendin varsinaisena käynnistäjänä syksyllä 2016 esittelemillään AirPods-kuulokkeilla, vaikka itse asiassa muun muassa Samsung oli jo aiemmin ehtinyt esitellä ensimmäiset täyslangattomansa. Sittemmin erilaisia vaihtoehtoja on markkinoilta nähty paljon, jopa kymmeniä. Osa kilpailevista valmistajista on kopioinut lähes suoraan Applen kuulokkeiden muotoilun, muttei kuitenkaan Samsung. Galaxy Budsien muotokieli on yhä omanlaisensa.
Samsung on kokeillut täyslangattomissa kuulokkeissa erilaisia lähestymistapoja tuotekategoriaan. Budseja edeltäneet Gear IconX -kuulokkeet oli varustettu myös fitness-seurantatoiminnoilla, jollaisia ei nyt Galaxy Buds -kuulokkeissa ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Buds -kuulokkeet voidaan yhdistää älypuhelimiin ja muihin laitteisiin Bluetooth-yhteydellä, mutta täydet toiminnot vaativat Androidille saatavan Galaxy Wearable -sovelluksen. Samsung-laitteissa kuulokkeet ovat vielä helppokäyttöisemmät: paritus onnistuu suoraan avautuvasta valikosta, kun kuulokkeiden kotelo avataan ja se on puhelimen lähellä. Aluksi tosin ihmettelin, miten tämä ei toiminut lainkaan – ennen kuin selvisi helpon yhdistämisen vaativan puhelimeen erillisen SmartThings-sovelluksen asentamisen. Tämä voisi olla paljon selkeämpää, ja koko tarve kahdelle hallintasovellukselle tuntuu hankalalta.
Korviin Galaxy Buds -kuulokkeet istuvat hyvin. Kuulokkeet on varustettu korvakäytävän sulkevilla sovitteilla, jotka samalla varmistavat tiukan istuvuuden korviin. Galaxy Budsit pysyvätkin vaivatta korvissa esimerkiksi kovemmankin juoksun aikana. Korvan sisälle asettuvien sovitteiden lisäksi myös kuuloketta kiertävä toinen silikonikumiosa on vaihdettavissa kolmeen eri kokoon. Kokonaisuutena istuvuus korviin ja käyttömukavuus on Galaxy Buds -kuulokkeissa on jopa erinomaisella tasolla. Osaltaan tässä auttaa myös kuulokkeiden keveys.
Värivaihtoehtoja Galaxy Buds -kuulokkeista on musta, valkoinen sekä keltainen. Viimeksi mainittu pirteä vaihtoehto ei kuitenkaan kuulu Suomen myyntivalikoimaan.
Galaxy Budsit tunnistavat kun ne asetetaan korviin ja kytkeytyvät valmiustilaan. Yhden kuulokkeen ottaminen pois korvasta ei keskeytä toistoa toisin kuin Applen AirPodseissa. Sen sijaan jos molemmat kuulokkeet ottaa pois korvista, katkeaa toisto automaattisesti. Kuulokkeiden asettaminen korviin ei kuitenkaan missään tilanteessa jatka tai aloita automaattisesti toistoa.
Äänentoiston laatu kuulokkeissa kohtuullisen hyvä, muttei kuitenkaan mitenkään mahtava – jos se on sitä missään täyslangattomissa, keveissä nappikuulokkeissa. Vähemmän yllättäen bassotoisto jää vajaaksi. Äänentoisto myös muilla taajuuksilla voisi kaivata hieman lisää selkeyttä ja ikään kuin erottuvuutta, mutta heti perään on todettava, että äänenlaadun arviointi on aina subjektiivista ja kuulijasta kiinni. Täyslangattomien kuulokkeiden sarjassa Galaxy Budsien äänenlaatua voidaan pitää melko onnistuneena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Korvakäytävät tiiviisti sulkevien sovitteiden ansiosta Galaxy Buds -kuulokkeet vaimentavat ulkopuolisia ääniä melko tehokkaasti, vaikka mitään aktiivista vastamelutoimintoa ei kuulokkeissa olekaan. Samsung on lisännyt Galaxy Budseihin erikseen päälle kytkettävän Ympäristön äänet -toiminnon, joka vahvistaa nimensä mukaisesti ympäristön ääniä. Tämä toimi mielestäni huonosti: äänentoiston volyymi laskee, ja laatukin tuntuu samalla heikkenevän mutta ympäristön äänet eivät kuitenkaan korostu mitenkään luonnollisella tavalla.
Molempien Galaxy Buds -kuulokkeiden ulkopuolen kiiltävä pinta tunnistaa kosketuksen. Tarjolla on seuraavat eletoiminnot:
- Yksi painallus: keskeytä tai jatka toistoa
- Kaksi painallusta: seuraava kappale, puheluissa vastaus tai lopetus ja puhelujen välillä vaihto
- Kolme painallusta: edellinen kappale
- Pitkä painallus: Bixby/äänikomento, saapuvan puhelun hylkäys ja puhelun aikana mykistys tai sen poisto, sekä puhelun lopetus ja paluu odottavaan toiseen puheluun
Näistä pitkä painallus on lisäksi kustomoitavissa oman valinnan mukaan Galaxy Wearable -sovelluksessa. Kahdelle kuulokkeelle erikseen saa valita toiminnoksi äänikomennon, ympäristön pikaäänitoiminnon kytkemisen päälle tai äänenvoimakkuuden nostamisen/vähentämisen, joskin viime mainittu varaa pitkän painalluksen toiminnon molemmilta kuulokkeilta.
Eletoiminnot tunnistuvat melko luotettavasti, ja toiston keskeytys yhdellä painalluksella ja siirtymä seuraavaan sisältöön toimivat erittäin hyvin. Valitettavasti vastapainona pitää todeta, että erityisesti kuulokkeita pois korvista otettaessa ainakin itselläni tapahtui jatkuvast virhepainalluksia jotka esimerkiksi jatkoivatkin toistoa toisin kuin oli tarkoitus. Lisäksi kolmen painalluksen käyttö onnistuneesti on haastavaa, sillä usein kaikki kolme kosketusta eivät tunnistu oikein.
Galaxy Buds -kuulokkeiden kantama äänentoiston lähteestä on joitakin metrejä. Tämän jälkeen toisto alkaa pätkiä tai katkeaa kokonaan. Kun äänilähde on lähellä eli metrin parin etäisyydellä, toimivat kuulokkeet hyvin eikä testatessa vastaan tullut tilanteita, joissa yhteys olisi vastoin odotuksia pätkinyt. Testasimme kuulokkeita niin Samsungin oman Galaxy S10+:n kuin myös Applen iPhonen kanssa.
Kuulokkeissa on myös mikrofonit, ja Galaxy Budseilla voikin puhua myös puheluja. Vastapuolen ääni kuuluu kuulokkeista selkeästi. Mikrofonien toiminta voisi sen sijaan olla parempaakin, sillä nyt ääni välittyy hienoisen taustahuminan kera. Ajoittaisiin puheluihin Galaxy Budsit ovat riittävän hyvät, mutta jos puhelukäyttö on jokapäiväistä, kannattaa ehkä harkita joitakin muita kuulokkeita.
Galaxy Wearable -sovelluksesta pääsee valitsemaan, mitkä ilmoitukset haluaa kuulla kuulokkeista. Tämä toimi vaihtelevasti. Joistakin sovelluksista kuten Facebook Messengeristä ei kuulokkeisiin tullut minkäänlaista äänimerkkiä, vaikka niin olisi asetusten perusteella pitänyt tapahtua. Esimerkiksi saapuvista Gmail-sähköposteista kuulokkeet kuitenkin osasivat kertoa.
Akunkestoksi Samsung lupaa itse Galaxy Buds -kuulokkeille 6 tuntia, mikä testin perusteella pitää jotakuinkin paikkansa myös todellisuudessa. Kuulokkeet ladataan niiden säilytyskotelossa, josta virtaa riittää yhteen täyteen kuulokkeiden lataamiseen (Samsung itse kertoo kotelon akun tarjoavan kuulokkeille 7 tuntia lisää käyttöaikaa). Verrattuna kilpailijoihin kuulokkeiden akunkesto on hyvällä tasolla, mutta latauskotelon tarjoama lisävirta on rajallinen. Latauskotelossa sen kokoa kasvattaa tuki langattomalle lataukselle, joten kompaktiin koteloon ei ole mahtunut enää niin suurta akkua.
Pyöreästi muotoillun latauskotelon sopivan pieni koko onkin vastavuoroisesti yksi Galaxy Buds -kuulokkeiden merkittävimmistä vahvuuksista. Se sujahtaa helposti housujen tai takin taskuun. Kotelon pinta on mattaviimeistelty, mikä on myös hyvä ratkaisu. Kuulokkeet asettuvat kotelon sisällä koloihinsa helposti magneetin ohjaamina. Kotelon sisällä on merkkivalo, joka kertoo kuulokkeiden akun varaustilanteesta, ja lisäksi ulkopuolella on toinen merkkivalo, joka puolestaan viestii itse kotelon akun varauksesta. Kotelon kannen tuntuma on miellyttävän vankka ja se napsahtaa kiinni laadukkaasti.
Latauskotelo on ladattavissa sen sisältämän USB-C-liitännän kautta kaapelilla tai sitten langattomasti. Langaton lataus on mukava lisä, ja tekee kuulokkeiden lataamisesta varsin huomaamatonta ajoittain latausalustalle jätettäessä. Galaxy Buds -koteloa on mahdollista ladata myös Samsungin uusista Galaxy S10 -puhelimista niiden Wireless PowerShare -ominaisuudella asettamalla kotelo puhelimen takapinnan päälle.
Kokonaisuutena Galaxy Buds -kuulokkeet vaikuttavat varsin hyviltä täyslangattomilta nappikuulokkeilta. Täyslangattomuuden etu itsessään on tietenkin kätevyydessä ja huomaamattomuudessa, minkä johdottomuus saa aikaan. Galaxy Buds -kuulokkeiden vahvuuksia ovat mukava ja varma istuvuus korviin, kelpo äänenlaatu sekä latauskotelo, joka on kompakti, eleettömän tyylikäs ja tukee myös langatonta latausta.
Eniten Galaxy Buds -kuulokkeissa testirupeaman aikana ärsyttivät virhepainallukset, joita aiheutui erityisesti otettaessa kuulokkeita korvista pois. Lisäksi helppokäyttöisyyttä lisäävässä yksinkertaisuudessa ja saumattomassa yhteistoiminnassa sen omien älypuhelinten kanssa Samsungilla olisi vielä parannettavaa.
Yhteenvetona Samsung- ja laajemmin Android-puhelinten käyttäjille Galaxy Buds -kuulokkeet voivat olla yksi hyvä vaihtoehto, jos täyslangattomuus kiinnostaa. Eri tuotteita markkinoilla alkaa pian olla todella monia, jopa kymmeniä varteenotettavia, joten kokonaisuutena eri kuulokkeiden keskinäinen vertailu ja arviointi on vaikeaa. Samsung kuitenkin tuntuu onnistuneen Galaxy Buds -kuulokkeiden kanssa jopa yllättävän hyvin.
Hyvää Galaxy Buds -kuulokkeissa
- Mukava ja varma istuvuus korviin, sekä sovitteet erikokoisille korville
- Melko hyvä äänenlaatu täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi
- Kuuden tunnin akunkesto kuulokkeissa
- Tyylikkäästi muotoiltu kompakti latauskotelo
- Latauskotelon langaton lataus
Huonoa Galaxy Buds -kuulokkeissa
- Eletoimintojen virhepainallusherkkyys
- Latauskotelon akkukapasiteetin määrä
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »