Huawein sisarbrändi Honorin panostus edullisempiin älypuhelimiin on ollut Suomessakin vahvaa. Nyt jo ennestään kattavaa valikoimaa täydentämään saapuu Honor 10 Lite, joka tuli myyntiin 7. marraskuuta 249 euron suositushinnalla.
Suomen markkinoille Honor 10 Litestä saapuvat liukuväri Sky Blue, musta Midnight Black sekä sininen Sapphire Blue, jollaisen saimme arvosteltavaksemme.
Honor 10 Lite
- Android
- Muovi
- 6,21" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 2 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 710 -piiri
- 3400 mAh akku
Edeltäjäänsä Honor 9 Liteen verrattuna Honor 10 Lite tarjoaa kookkaamman ja tarkemman näytön, tehokkaamman Kirin 710 -järjestelmäpiirin sekä kapasiteetiltaan suuremman akun. Lisäksi näyttö sisältää nyt pisaranmuotoisen loven, johon etukamera on sijoitettu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Takakamera on spekseiltään vastaava 13 + 2 megapikselin kokoonpano kuin jo Honor 9 Litessä, mutta etukameraan on nyt panostettu. Paperilla vakuuttava 24 megapikselin selfie-kamera on myös teknisistä ominaisuuksista ainut, joka erottaa Honor 10 Liten hieman ennen joulua julkaistusta, hyvin samankaltaisesta Huawei P Smart 2019 -älypuhelimesta.
Honor 10 Liten tekniset tiedot
- Muovipintainen rakenne
- 6,21 tuuman IPS LCD -näyttö 2340×1080 pikselillä (415 PPI) eli 19,5:9-kuvasuhteella ja pienikokoisella lovella yläreunassa
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana: 13 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera f/1,8-aukolla ja 2 megapikselin syvyyskamera
- 24 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera f/2,0-aukolla
- Kirin 710 -järjestelmäpiiri (4x 2,2 GHz ARM Cortex-A73 + 4x 1,7 GHz ARM Cortex-A53, ARM
- Mali-G51 MP4 -grafiikkasuoritin)
- 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (jaettu toisen SIM-korttipaikan kanssa)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Micro-USB ja 3,5 mm -liitännät
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 3 400 milliampeeritunnin akku
- Mitat 154,8 x 73,64 x 7,95 millimetriä
- Paino 162 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 9
Hyvää Honor 10 Litessä
- Näyttävä muotoilu. Honor 10 Lite on 249 euron hintaiseksi puhelimeksi erittäin tyylikäs. Puhelin on muovipintainen, mutta takakuoren yhdeksänkerroksinen rakenne todella erottuu: kauniisti valoa heijastava pinta erottuu joukosta.
- Android 9 Pie suoraan paketista. Honor 10 Lite yllättää mukavasti tarjoten käyttöön Android 9 Pien jo heti ensimmäisellä käynnistyskerralla, mikä on etenkin näin edullisessa hintaluokassa toistaiseksi vielä valitettavan harvinaista. Puhtaasta Androidista ollaan kaukana ja EMUI 9 -ohjelmisto jakaa edelleen mielipiteitä, mutta myös käyttöliittymä on Pie-uudistusten myötä aiempaa näppärämpi, ja ainakin omasta mielestäni varsin toimiva ja miellyttävä käyttää.
- Varsin hyvä näyttö. Honor 10 Lite tuntuu kevyeltä ja sirolta, mutta puhelimessa on yhtä kaikki 6,21-tuumainen IPS LCD -kuvaruutu (2340 x 1080, 415 pikseliä tuumaa kohti). Näyttö ei ymmärrettävästi ole aivan huippupuhelinten tasolla, mutta 249 eurolla rahalleen saa vastinetta varsin hyvin. Näytön yläosasta löytyvän loven saa niin halutessaan piilotettua asetuksista.
Huonoa Honor 10 Litessä
- Micro-USB-liitäntä, ei pikalatausta. Harmittavasti Honor 10 Litessä on vanhakantainen Micro-USB-liitäntä. Tuettuna ei myöskään ole nykypäivänä varsin yleistä pikalatausta, mikä tarkoittaa, että 3 400 milliampeeritunnin akun latautumista saa odotella tyhjästä täyteen useita tunteja. Akunkesto on kuitenkin oikein hyvällä tasolla, ja ainakin omassa suhteellisen hillityssä käytössäni kaksi vuorokautta meni yhdellä latauksella suhteellisen helposti.
- Heikohko takakamera. Takakameran 13 + 2 megapikselin kokoonpano pettää hieman odotuksia. Kuvaustiloja on runsaasti ja tekoälyäkin hyödynnetään, mutta kuvat jäävät usein keskinkertaisiksi. Sosiaalisen median käyttöön ne ovat toki sopivia, mutta hieman parempaa olisi jo tässäkin hintaluokassa toivonut.
Kokonaisuutena toimiva paketti
Honor 10 Lite tuntuu kädessä hyvältä, eikä muovinen runko ole ainakaan omasta mielestäni mitenkään haitaksi, vaikka muitakin mielipiteitä varmasti on. Muovi on esimerkiksi lasia kestävämpi materiaali, eivätkä sormenjäljetkään erotu tässä tapauksessa kovin räikeästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kookas 6,21-tuumainen näyttö on hintaluokassaan laadukas. Sen katselukulmat ovat kohdillaan ja väritoistokin miellyttää, vaikka satoja euroja kalliimpiin laitteisiin eron tietenkin huomaa. Honorin mukaan näyttö-runkosuhde on jopa 90 prosenttia, minkä ansiosta Honor 10 Lite tuntuu kädessä erittäin sirolta suhteessa näytön kokoon. Sormenjälkilukija on totutulla paikallaan, juuri sopivasti etusormen ulottuvilla, ja toimii nopeasti ja luotettavasti. Näytönlukituksen voi halutessaan avata myös etukameraa hyödyntävällä kasvojentunnistuksella, joka toimii sekin kiitettävästi, myös hieman hämärämmässä.
Honor 10 Liten käyttö on pääosin sujuvaa, eikä mainittavaa takkuilua esiinny kuin useiden sovellusten välillä vaihdeltaessa. Honorin mukaan järjestelmäpiiriksi valittu Kirin 710 tarjoaa edeltäjämalli Honor 9 Litestä löytyneeseen Kirin 659:ään verrattuna jopa 75 prosenttia paremman suorituskyvyn, joka näkyy myös käytännössä. Moniajo toimii mainiosti, mutta kaikkein vaativimmat pelit kannattaa kuitenkin ymmärrettävästi jättää lataamatta. Pakkasesta Honor 10 Lite ei pitänyt, vaan puhelin alkoi hidastua jopa yllättävänkin nopeasti.
Sama Kirin 710 -järjestelmäpiiri löytyy esimerkiksi tyyriimmästä Honor 8X:stä ja 350 euron Huawei Mate 20 Litestä, ja 249 hintaluokassa suorituskyky voi pitää hyvä. Suomessa myytävä versio sisältää piirin rinnalla 3 gigatavua RAM-muistia, kun taas tallennusmuistia on mukana 64 gigatavua. Tallennustilaa saa lisättyä microSD-muistikortilla, jonka voi valita, mikäli tilaa ei tarvitse jättää toiselle SIM-kortille.
EMUI 9:n myötä sekä Huawei- että Honor-puhelimet saivat eletoiminnot, joilla voi halutessaan korvata oletuksena edelleen käytössä olevat toimintopainikkeet. Eleiden avulla avoinna olevasta sovelluksesta siirrytään kotinäyttöön ylöspäin pyyhkäisemällä, kun taas moniajonäkymän saa avattua pysäyttämällä sormen näytön puolivälin tienoilla. Eleet toimivat hyvin, mutta pidempään Androidia ”normaalisti” käyttäneet saavat varautua totuttelemaan jonkin aikaa.
Kaksijakoinen kamerakokoonpano
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 10 Litessä on takana kaksoiskamera. Pääkamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä (f/1,8-aukolla) 2 megapikselin apukameran tarkkaillessa syvyyksiä parempaa boke-efektiä, eli taustan sumennusta, silmällä pitäen. Ilahduttavasti mukana on runsaasti kuvaustiloja muotokuvista pidemmän valotusajan Yö-tilaan sekä Valomaalaus-tilasta esimerkiksi QR-koodeja tai ruokien kalorimääriä lukevaan HiVision-älytilaan.
Tekoälyä hyödynnetään viimeisenä mainitun lisäksi laajemminkin, kuten takakuoren AI Camera -brändäys kertookin. Totutusti tekoäly auttaa tunnistamaan olosuhteita ja muuttaa asetuksia niiden mukaan, mutta käytännössä tulokset ovat varsin vaihtelevia. Näin talvella valokuvista tulee helposti sinertäviä, kun taas sisätiloissa värit korostuvat toisinaan turhankin paljon. Monesti kuvat ovat miellyttäviä räjähtävine värimaailmoineen, mutta kovinkaan realistisia ne eivät ole. Tekoäly on mukana myös kuvanvakautuksessa.
Kameran tarina on edullisessa hintaluokassa varsin tuttu. Päivällä kuvat vielä menettelevät, mutta taso laskee samaa tahtia auringon kanssa: hämärässä tarkentaminen on paikoitellen todella haastavaa ja kohinaa jää valokuviin runsaasti. Parhaimmillaan Honor 10 Liten kamera onkin kirkkaassa luonnonvalossa, jolloin kuvat ovat ihan mukiinmeneviä. Tarkentaminen on pääosin vikkelää, ja kokeneempi kuvaaja voi hieman parantaa tuloksia kattavan Pro-manuaalitilan avulla.
Paljon videoita kuvaavilta kysytään Honor 10 Liten kanssa hermoja. Tarkennus tökkii paikoitellen todella pahasti, ja kuvattavan kohteen liikkuessa kuva puuroutuu parin sekunnin välein oikeastaan järjestään. Myöskään optista kuvanvakainta ei ole, ja puhelimen käsittelijältä vaaditaan tämän myötä rauhallisia liikkeitä.
Päivitetty 24 megapikselin etukamera (f/2,0-aukko) puolestaan toimii suhteellisesti hieman paremmin. Selfiet eivät ole koko älypuhelinskaalalla vertailtuna mitenkään erityisen mahtavia, mutta 249 euron hintaisessa puhelimessa jälki on ihan hyvää. Mukana on jälleen runsaasti kuvaustiloja, ja tekoälykin tuntuu omakuvia räpsittäessä toimivan jotenkin paremmin. Kauneustila saa raavaankin ukon näyttämään miellyttävämmältä, ja kuvissa on parhaimmillaan mukavasti yksityiskohtia.
Pieni miinus etukameralle on ajoittain ontuva taustan sumennus. Toisinaan esimerkiksi taustalla näkyvien puiden latvat jäävät sumentamatta, eikä kuvan korjaaminen ole siltä osin mahdollista myöskään jälkikäteen. Etukamera ei ehkä aivan yllä Honorin lupailemalle ”selfie-mestaritasolle”, mutta ei se millään muotoa huonokaan ole.
Kannattaako hankkia?
Kokonaisuutena 249 euron Honor 10 Lite on jälleen onnistunut edullinen älypuhelinuutuus, jolle kuitenkin riittää kilpailijoita. Pitkälti kysymys on makuasioista, mutta eri malleilla on silti erilaisia vahvuuksia.
Honorilta itseltään on saatavilla viime vuoden puolella julkaistu Honor 8X, joka on tällä hetkellä saatavilla 299 euron hintaan. Honor 8X tarjoaa muun muassa kookkaamman näytön ja paremmat kamerat, mutta esimerkiksi tehojensa puolesta puhelimet ovat samoilla linjoilla.
Honorin emoyhtiö Huawei puolestaan haastaa esimerkiksi Huawei P Smart 2019 -mallillaan, joka on teknisiltä ominaisuuksiltaan lähes identtinen älypuhelin. Teknisesti Honor 10 Liten erottaa P Smart 2019:stä ainoastaan hieman parempi etukamera, joten hinnan ollessa sama kannattanee katseet kääntää Honor 10 Liten suuntaan.
Muiltakin valmistajilta riittää haastajia. Niistä vakuuttavimpia on jo alle 200 eurolla kauppojen hyllyiltä löytyvä viimevuotinen Nokia 6.1, jossa on pienempi näyttö, mutta muita etuuksia. Puhelin toimii puhtaalla Androidilla, tarjonnee yhä paremman päivitystuen ja on rakennettu jykevästä alumiinista. Mukana on myös USB-C-liitäntä pikalatauksella.
HMD Globalin mallistosta kannattaa katsastaa myös aivan pian julkaistava Nokia 5.1 Plus , joka sisältää 5,86-tuumaisen näytön ja hitusen tehokkaamman kokoonpanon, niin ikään USB-C-liitännällä varustettuna. Nokia 5.1:n toimitukset alkavat 14. tammikuuta kilpailukykyiseen 199 euron hintaan.
Lopulta puhelimen valintapäätös on pitkälti kiinni makuasioista. Nykypäivänä jo 250 euron hinnalla saa varsin mainion käyttökokemuksen, kattavan ominaisuusvalikoiman ja vielä varsin tyylikkään designinkin. Honor 10 Lite on sekin pätevä vaihtoehto Honoriin mieltyneille. Android on ajan tasalla, puhelimen käyttö on mukavaa ja kuuluvuuskin vakuuttaa. Honor 10 Liteen päätyvän ei tarvinne pettyä, kunhan ostopäätös on tehty rauhassa ja omiin käyttötarkoituksiin pohjautuen.
Alla vielä perinteiseen tyyliin muutama esimerkkikuva Honor 10 Liten takakameralla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »