Huawei tuo loppuvuoden uusien Mate 20 -huippupuhelinten esittelyn edellä Suomessa myyntiin vielä myös uuden Nova 3 -älypuhelimen, jossa on panostettu kookkaaseen näyttöön. Lisäksi Nova 3 tuo Suomessa aiemmista Huawei Mate 10 Pro, P20 ja P20 Pro -huippumalleista tutun Kirin 970 -järjestelmäpiirin Huawei-mallistossa hieman edullisemmalla hinnalla.
Nova 3 on teknisesti mielenkiintoinen uutuus myös, koska se sisältää kasvojentunnistusta varten etukameran lisäksi myös erillisen infrapunasensorin.
Huawei Nova 3
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,3" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana Kasvojentunnistus infrapunakameralla
- 16 + 24 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 970 -piiri
- 3750 mAh akku
Nova 3 tulee Suomessa myyntiin 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna malliversiona 449 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja Suomen markkinoilla ovat tumman violetista siniseen taittava Ultra Violet -erikoisväri, musta sekä vaaleansininen Airy Blue, jollainen on testipuhelimemme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei Nova 3:n tekniset tiedot
- Alumiini-lasirakenne
- 6,3 tuuman IPS LCD -näyttö lovella näytön yläreunassa ja 19,5:9-kuvasuhteella (2340×1080 pikseliä)
- Sormenjälkilukija takana ja kasvojentunnistus infrapunasensorilla
- Kaksoiskamera takana: 16 ja 24 megapikselin väri- ja monokromikamerat, aukon koko molemmissa f/1,8, 2x hybridizoom
- Maks. 4K-videokuvaus, 1080p Full HD 120 fps / 720p HD 480 fps -hidastuskuvaus
- Kaksoiskamera edessä: 24 megapikselin pääkamera ja 2 megapikselin apukamera, aukon koko molemmissa f/2,0
- Kirin 970 -järjestelmäpiiri tekoälymoottorilla (4x ARM Cortex-A73 @ 2,36 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,8 GHz, ARM Mali-G72 MP12 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 3 750 milliampeeritunnin akku ja 18 watin pikalataus
- Mitat 157 x 73,7 x 7,3 millimetriä
- Paino 166 grammaa
- Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 8.2
Kookas näyttö ja tyylikäs lasirakenne
Huawei Nova 3:ssa on kookas 6,3 tuuman IPS LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella. Näytön tarkkuus on 2340×1080 pikseliä.
Nova 3 on toistaiseksi kookkaimmalla näytöllä varustettu älypuhelin Huawein mallistossa. Laadultaan näyttö on kaikin puolin varsin hyvä: niin kirkkaus, tarkkuus kuin myös väritoisto ovat riittävän hyvällä tasolla – joskaan tietenkään musta ei ole täysin mustaa, kun kyse ei ole AMOLED-näytöstä. Näytön yläreunassa leveä lovi etukameroille ja antureille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein omistama Honor toi myös juuri käytännössä samanaikaisesti Nova 3:n kanssa Suomen markkinoille uuden Honor Play -älypuhelinmallin, joka on varustettu täysin vastaavalla 6,3 tuuman näytöllä.
Juuri myös arvostelemamme 349 euron Honor Play onkin mielenkiintoinen vertailukohta Nova 3:lle. Puhelinten designissa on merkittävä ero, sillä Honor Play on rakenteeltaan alumiinia, kun Nova 3:ssa takapinta on lasia. Teknisesti puhelimet ovat muuten varsin lähellä toisiaan. Lisänä Nova 3:ssa on jo mainittu infrapunasensori tukemassa kasvojentunnistusta pimeämmissä olosuhteissa. Nova 3:ssa on myös enemmän tallennusmuistia (128 vs. 64 gigatavua) Suomessa myytävien malliversioiden osalta.
Edellä mainittujen erojen ohella Nova 3:ssa on paremmat kamerat. Nova 3:n kaksoiskamera koostuu 16 megapikselin värillisestä pääkamerasta ja 24 megapikselin monokromikamerasta, jotka on molemmat varustettu suurella f/1,8-koon aukolla. Honor Playssa on tyytyminen 16 megapikselin pääkameraan pienemmällä ja vähemmän valovoiman f/2,2-aukolla, ja rinnalla on lisäksi vain 2 megapikselin apukamera. Lisäksi Nova 3:ssa etukameroita on kaksi – tarkkuudeltaan 24 ja 2 megapikseliä – ja Honor Playssa on vain yksi 16-megapikselinen.
Puhelimista Honor Play on suunnattu markkinoinnissa pelipuhelimeksi, kun taas Nova 3:lla tavoitellaan enemmän tyylitietoista yleisöä.
Lasirakenteensa myötä Nova 3 kenties tuntuukin hienostuneemmalta, ja tarjolla olevat vaaleansininen sekä violettia ja sinistä yhdistävä Ultra Violet ovat ovat tyylikkäitä vaihtoehtoja. Puhelimen alumiinikyljet ovat myös tyylikkäästi kiiltäviä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Etupuolella Nova 3:ssa ei ole lainkaan Huawei-logoa, joten vaikutelma on varsin hillitty. Näytön alapuolella on yläreunasta löytyvän loven lisäksi myös selkeä reunus, joka ei ole kuitenkaan kovin korkea.
Kasvojentunnistus infrapunasensorin avulla
Muissa älypuhelimissa Suomen markkinoilla ei ole vielä nähty Applen iPhone X:n kaltaista edistynyttä 3D-kasvojentunnistusratkaisua. Huawein Nova 3 seuraa nyt iPhone X:ää, kun etukameroiden rinnalle kasvojentunnistusta avittamaan on lisätty infrapunasensori.
Nova 3:n kasvojentunnistus toimii vikkelästi: tunnistus tapahtuu nopeasti ja varmasti käytännössä joka kerta. Nopeus jää ehkä hieman nopeimmista pelkkään etukameraan pohjaavista ratkaisuista, mutta vastapainona on ilmeisesti parempi turvallisuus ja ainakin toimivuus myös pimeässä. Infrapunasensorin kannalta ympäristön valoisuudella ei ole merkitystä, vaan tunnistus toimii yhtä hyvin eri valaistusolosuhteissa valoisasta täysin pimeään toisin kuin ainakin jonkin verran valoa vaativa pelkkään etukameraan perustuva kasvojentunnistus.
Nova 3:n asetuksista saa myös valittua näytön heräämään automaattisesti, kun puhelinta nostetaan. Tämä aktivoi myös kasvojentunnistuksen. Asetuksista saa valittua haluaako puhelimen avautuvan välittömästi kotinäkymään onnistuneen kasvojentunnistuksen jälkeen vai siirtymän vaativan vielä näytön pyyhkäisyä. Lisäksi voi valita lukitusnäkymän ilmoitusten näkyvän vain, jos kasvot on tunnistettu.
Ilahduttavaa on, että kasvojentunnistukseen panostamisesta huolimatta Nova 3:ssa on takana edelleen myös sormenjälkilukija. Se toimii Huaweille tuttuun tapaan erittäin nopeasti ja varmasti.
Huippuluokan tekniikkaa hieman edullisempaan hintaan
Huawein mallistossa Nova 3 vertautuu mielenkiintoisella tavalla myös keväällä lanseerattuun P20-malliin, jonka hinta tätä nykyä on 500 euron tasolla. Hinnaltaan Nova 3 on siis nyt toistaiseksi viisikymppiä edullisempi. Nova 3:ssa on puoli tuumaa suurempi näyttö (6,3″ vs. 5,8″) ja lisäominaisuuksina muistikorttipaikka sekä 3,5 millimetrin perinteinen kuulokeliitäntä. Myös akun kapasiteetti on suurempi (3 750 vs. 3 400 mAh).
P20:n eduksi jäänee teknisten tietojen perusteella todennäköisesti parempi takakaksoiskamera (vähemmän megapikseleitä, mutta Leica-optiikalla, pääkamerassa suurempi pikselikoko ja optinen kuvanvakain, toisessa kamerassa suurempi aukko).
Rationaalinen ostopäätöksen tekeminen P20:n ja uuden Nova 3:n välillä riippuu siis paljolti siitä, arvostaako enemmän parempaa kameraa vai puolestaan Nova 3:n muita etuja.
Akun pikalataus Nova 3:ssa hoituu 18 watin enimmäisteholla. 3 750 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa vielä toisellekin päivälle, ja käytön aktiivisuudesta riippuen ehkä myös toisen päivän loppuun asti. Akunkesto on siis parempaa keskiluokkaa.
Nova 3:n sisältämän Kirin 970 -järjestelmäpiirin suorituskyky on karkeasti Qualcommin Snapdragon 835:n tasolla, joten esimerkiksi Samsungin vuoden 2018 huippupuhelimet (Galaxy S9(+), Galaxy Note9) ja OnePlus 6 lyövät myös Nova 3:n suorituskyvyssä. Nova 3:n hintaluokka huomioiden Kirin 970:n suorituskykyä voi kuitenkin pitää yhä riittävänä ja käytännön tasolla raskaammatkin pelit pyörivät täysin moitteetta.
Huawein uudessa Nova 3:ssa on mahdollisesti täysin samanlaiset takakamerat kuin sisarbrändi Honorin kevään Honor 10 -älypuhelimessa.
Värillisen pääkameran tarkkuus on myös Nova 3:ssa 16 megapikseliä ja toisen mustavalkoisen monokromikameran 24 megapikseliä. Molemmat on varustettu f/1,8-koon aukolla. Monokromikamera on pääkameran rinnalla keräämässä kuvaan enemmän valoa, minkä lisäksi se mahdollistaa aidon mustavalkokuvaamisen. Luonnollisesti mukana on myös kuvauskohteen taustan sumentava boke-efekti muotokuvaustilassa. Tarjolla on kaksoiskameran voimin myös 2x hybridizoom, joka on lähellä häviötöntä vaikkei olekaan todellinen optinen zoom.
Kirin 970 -järjestelmäpiiri sisältää myös erillisen neuroverkkolaskentaan erikoistuneen osion, jota aiemmista puhelinmalleista tuttuun tapaan hyödynnetään kamerassa kuvauskohteiden tunnistamiseen tekoälyllä (AI) ja säätöjen optimointiin sen perusteella kulloisenkiin tilanteeseen sopivaksi.
Tekoälyn jälkeen valittujen asetusten vaikutuksen huomaa kameran kuvissa selvästi. Käytännössä Nova 3:n AI-kuvaustila korostaa kuvien piirteitä ja hyödyntää usein esimerkiksi rikkaampia värejä. Tästä osa tykkää, osa ei. Mukavaa on, että AI-kuvausasetukselle on pikapainikkeensa kamerasovelluksessa, jolloin tämän tekoälyn lisäehostuksen saa kytkettyä haluamansa mukaan eri tilanteissa helposti päälle ja pois.
Nova 3:n kamerassa on myös erillinen, pitkää valotusaikaa käyttävä Yö-kuvaustila. Videokuvauksen osalta hidastuskuvaus onnistuu 480 kuvan sekuntinopeudella tai pidempiä videoita 120 kuvan sekuntinopeudella.
Kokonaisuutena Nova 3:n kamera vähintään parempaa keskiluokkaa laadultaan. Kuvat ovat yleensä ottaen yksityiskohtaisia ja myös hämärässä kuviin tallentuu valoa mukavasti.
Nova 3:ssa on 24 megapikselin pääkameran lisäksi edessä myös 2 megapikselin apukamera tallentamassa syvyysinformaatiota. Sen ansiosta etukameran kuvauskohteen taustan sumentavan muotokuvatilan pitäisi toimia hieman tarkemmin taustan erottamisessa.
Uutena lisäyksenä Huawei on tuonut Nova 3:n kameraan myös AR-objektiivi-kuvaustilaan kuusi lisätyn todellisuuden 3D Qmojia, jotka ovat käytännössä kopio Applen Animojeista. Kyse on siis käyttäjän pään liikkeiden mukaan animoiduista emojeista. Qmojeilla voi nauhoittaa videoita kamerasovelluksessa. Kasvon liikkeiden seuranta vaikuttaisi Huawein Qmojeissa toimivan kohtuullisen hyvin, mutta ehkä hieman häviävän Applelle. Qmojien lisäksi tarjolla on myös tavanomaisia kasvoihin kiinnittyviä tehosteita, ympärille tulevia taustoja sekä tosimaailmaan ilmestyviä 3D-objekteja.
Alla muutama esimerkkikuva Nova 3:lla.
Yhteenveto: Nova 3 on tyylikäs vaihtoehto muun muassa OnePlus 6:lle ja Honor 10:lle
Nova 3:lla Huawei haastaa yhdellä uudella mallilla jälleen myös Suomessa erittäin suositun OnePlus 6:n, jossa on käytännössä samankokoinen noin 6,3 tuuman näyttö Nova 3:n kanssa.
OnePlus 6 on hieman Nova 3:aa korkeahintaisempi, mutta tarjoaa myös Snapdragon 845 -järjestelmäpiirillään jonkin verran enemmän suorituskykyä. Molemmissa on samantyyppinen lasi-alumiinirakenne ja muutenkin erot tekniikassa puhelinten välillä ovat varsin vähäisiä. Keskeinen ero on ohjelmistossa, jonka suhteen OnePlussan käyttöliittymä on kevyemmin kustomoitu vakio-Androidiin verrattuna ja joka on myös päivittynyt historiallisesti aktiivisemmin.
Vaihtoehtoja Nova 3:lle ovat myös Honor-mallistosta tarjouksissa jo alle 400 euron hintaan painunut Honor 10 sekä satasen edullisempi uusi Honor Play. Honor 10:een nähden Nova 3:n merkittävin ero on kookkaampi näyttö (6,3″ vs. 5,84″), kun taas Honor Playn kanssa näyttö on samankokoinen mutta ulkoisessa tyylissä on merkittävä ero alumiinirakenteiseen puhelimeen nähden Nova 3:n parempien kameroiden ja artikkelissa edellä läpikäytyjen muiden pienempien erojen lisäksi.
Kokonaisuutena Nova 3 on hyvä puhelin, jossa ei ole merkittäviä heikkouksia. Puhelimen kohokohtia ovat kookas näyttö sekä onnistuneesti premium-tuntuman luova lasirakenne yhdistettynä kohtuulliseen hintaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »