Yhdysvalloissa puhaltavat nyt kylmät tuulet kiinalaisille teknologiayhtiöille, lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla. Viimeisimpänä kongressin silmätikuksi on tätä kautta ajautunut myös Google, jonka sopimus Huawein kanssa tekstiviestien korvaajaksi pyrkivän RCS-teknologian osalta on joutunut kongressin tarkasteltavaksi.
Asiasta raportoivan Wall Street Journalin mukaan kongressissa ei olla tyytyväisiä Googlen toimintaan. Kokonaisuuteen liittyy myös se, että Google on vetäytymässä sen tekoälyteknologiaa hyödyntäneestä sopimuksesta Yhdysvaltojen puolustusministeriön kanssa.
Googlella on Huawein kanssa sopimus, jonka myötä Huawei muun muassa asentaa Googlen viestisovelluksen puhelimiinsa sekä tarjoaa operaattoreille Googlen ajaman RCS-viestiteknologian mukaisia palvelinratkaisuja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laajemmin myös uusin Huaweihin liittyvä tutkinta kytkeytyy Kiina-vastaisuuteen, joka on noussut Yhdysvalloissa Donald Trumpin presidenttikaudella viimeisen vuoden aikana uudelle tasolle. Tämä on tuonut Huaweillekin jo lukuisia takaiskuja tänä vuonna: Huawein piti alkuvuodesta kertoa merkittävästä laajentumisesta Yhdysvaltojen älypuhelinmarkkinoilla, kun sen huippupuhelimen piti tulla myyntiin maan suurimmilla AT&T- ja Verizon-operaattoreilla. Edustajat senaatista ja kongressista kuitenkin painostivat operaattoreita niin, että diili haudattiin. Sittemmin myös muut jälleenmyyjät ovat vetäytyneet Huawein myynnistä, Huawei-puhelinten myynti on kielletty Yhdysvaltojen armeijan tukikohtien läheisyydessä ja Huaweita tutkitaan myös Yhdysvaltojen Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta.
Yhdysvalloissa on vallalla käsitys, että Huawei muiden kiinalaisten teknologiayhtiöiden tavoin, voi olla Kiinan valtion tarkassa ohjauksessa ja amerikkalaisten tietoja voisi paljastua niiden kautta Kiinan hallinnolle. Mitään varsinaista näyttöä näiden epäilyjen tueksi ei kuitenkaan ole julkisuudessa nähty.
Myös media Yhdysvalloissa on tehnyt parhaansa pelkojen lietsomiseksi. Esimerkiksi New York Times otsikoi niin sanotun paljastuksensa Huawein ja Facebookin välisestä sopimuksesta, joka mahdollisti Huawei-puhelimiin Facebookin toimintojen tuomisen, erittäin tarkoitushakuisesti Facebook antoi pääsyn tietoihin Yhdysvaltojen tiedustelun merkitsemälle kiinalaiselle yritykselle. Otsikko oli tällainen, vaikka todellisuus on, että Facebookilla oli tai on vastaavat sopimukset käytännössä kaikkien merkittävien älypuhelinvalmistajien kanssa eikä itse sopimuskaan ollut mitenkään mullistava asia tietojen mahdollisessa paljastumisessa. Huawei kun tekee puhelimen ja sen ohjelmiston, niin jos Huawei todella haluaisi kerätä puhelimen käyttäjän Facebook-tietoja, onnistuisi se aivan yhtä helposti tavallista Facebook-sovellusta seuraamalla siihen kirjautumisen jälkeen kuin Facebookin sopimuksen tarjoamilla rajapinnoilla. Kohu näistä ”tiedonjakosopimuksista” viime päivinä on siis ollut yhtä tyhjän kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt samaan soppaan on sotkettu myös Google, vaikka silläkin on vastaavat RCS-viestintädiilit myös monien muiden älypuhelinvalmistajien kanssa.
Sentään kukaan ei taida vielä ainakaan vakavasti vaatineen, että Googlen pitäisi lopettaa Android-sopimuksensa maailman kolmanneksi suurimman älypuhelinvalmistajan, toiseksi suurimman Android-laitevalmistajan Huawein kanssa. Eiköhän sekin tässä ajojahdissa kuitenkin vielä tulla näkemään.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »