Yhdysvaltojen kauppaministeriö on asettanut uusia esteitä kiinalaisen ZTE:n liiketoiminnalle kieltämällä yhdysvaltalaisilta yrityksiltä kaupankäynnin ZTE:n kanssa mitä tulee tärkeisiin teknologioihin. Toimet juontuvat ZTE:n aiempien väärinkäytösten jälkipuinnista.
Nyt Yhdysvaltojen asettama rangaistun liittyy ZTE:n toimintaan johtajiensa kohtelussa. Osana sopimusta ZTE lupasi erottaa neljä johtotason henkilöä ja rangaista lisäksi 35 johtajaa pienentämällä joko näiden bonuksia tai antamalla varoitus. Tämän vuoden maaliskuussa ZTE kuitenkin myönsi, että neljän henkilön irtisanomisen lisäksi se ei ollut suorittanut muihin 35 johtajaan vaikuttavia seuraamustoimenpiteitä. Aiemmin ZTE oli antanut asiasta viranomaisille väärää tietoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”ZTE harjaanjohti kauppaministeriötä. Henkilöstön ja johdon nuhtelemisen sijaan ZTE palkitsi heidät. Tätä törkeää käytöstä ei voi jättää huomiotta”, kommentoi Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Ross.
Yhdysvallat kieltää nyt yhdysvaltalaisilta yrityksiltä komponenttien myynnin ZTE:lle seitsemäksi vuodeksi.
”Tämä tulee olemaan tuhoisaa yhtiölle, perustuen heidän riippuvaisuuteen yhdysvaltalaisista tuotteista ja ohjelmistoista”, kommentoi ZTE:n alihankkijoita edustanut asianajaja Douglas Johnson uutistoimisto Reutersille. ”Se tekee varmasti tuotannosta erittäin vaikeaa ja sillä tulee potentiaalisesti olemaan merkittävä lyhyen ja pitkän tähtäimen vaikutus yhtiölle.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ZTE:tä oli uhattu jo ennen sen myöntymistä viime keväänä solmittuun sovintosopimukseen nyt toteutetun kaltaisella rangaistuksella, jonka se tuolloin onnistui vielä välttämään.
Reutersin siteeraamien arvioiden mukaan jopa 25-30 prosenttia ZTE:n verkko- ja älypuhelinlaitteiden komponenteista tulee amerikkalaisilta yhtiöiltä.
ZTE ei kuulu aivan suurimpien valmistajien joukkoon maailmanlaajuisesti niin verkko- kuin puhelinpuolellakaan, mutta ei se myöskään aivan pieni tekijä ole: yhtiöllä oli noin 60 000 työntekijää ennen kuin se kriisin pyörteissä päätti 3 000 työntekijän vähennyksistä. Yhdysvalloissa ZTE on menestynyt yllättävän hyvin edullisia älypuhelimia myymällä – se ehti nousta neljänneksi suurimmaksi älypuhelinten myyjäksi maassa yli 10 prosentin markkinaosuudella.
ZTE:n alun perin ongelmiin ajaneet toimet jatkuivat vuodesta 2010 aina vuoteen 2016 asti. Se myi Iraniin ja Pohjois-Koreaan Yhdysvalloissa tehtyä teknologiaa. Kaupat eivät liittyneet älypuhelimiin, vaan reitittimiin, suorittimiin ja palvelinlaitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen poliitikot ja virkamiehet ovat viime aikoina torpanneet myös toisen kiinalaisvalmistajan Huawein laajentumispyrkimyksiä Yhdysvalloissa. Huawein epäillään sitkeästi toimivan Kiinan hallinnon kätyrinä ja pelot amerikkalaisten tietojen päätymisestä vääriin käsiin elävät, vaikkei asiasta julkisesti ole saatu minkäänlaista näyttöä.
Lisäksi Yhdysvallat ja Kiina käyvät myös presidentti Donald Trumpin kiihdyttämänä kauppasotaa uhaten toistensa tuotteita uusilla tullimaksuilla.
ZTE:n rankaisemista ei kuitenkaan lähteiden mukaan pidä nähdä osana tätä kokonaisuutta, vaan kyse on erillisestä asianhaarasta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »