Pian markkinoille saapuvat ensimmäiset uudenlaiset Windows 10 ARM -tietokoneet. Ne on varustettu AMD:n tai Intelin suoritinten sijaan samoilla piireillä kuin käytetään älypuhelimissa.
Windows 10 ARM -tietokoneet tuovat välittömän heräämisen valmiustilasta, huomattavasti pidemmät toiminta-ajat sekä jatkuvan mobiiliverkkoyhteyden. Näistä seikoista uutuuksille sataakin kiitosta ensimmäisissä arvioissa, mutta pinnan alla piilee myös ongelmia.
Microsoft on aiemminkin yrittänyt ARM-pohjaista Windowsia, mutta silloisesta Windows RT:stä tuli vain täysfloppi. Nyt Windows 10 ARMin kanssa lähtökohta vaikuttaisi olevan jonkin verran parempi, joskaan ei ongelmaton.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The Vergen testiraportti kertoo, että useimmat Windowsin Kaupasta hankitut sovellukset toimivat hyvin. ”Useimmat modernit sovellukset, erityisesti Microsoft Kaupasta ladatut tai koneelle esiasennetut, avautuivat nopeasti, ilman huomattavaa eroa kuinka ne toimivat Intel-pohjaisissa tietokoneissa”, kirjoittaa Asus NovaGo -laitetta testannut Dan Seifert. Asus NovaGo, kuten muutkin ensimmäiset Windows 10 ARM -laitteet, pohjautuu useista tuoreista Android-älypuhelimista tuttuun Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriin.
Ongelmia aiheuttavat kuitenkin tietyt sovellukset – sekä Windows 10 ARMista täysin puuttuva tuki 64-bittisille sovelluksille.
”On mahdollista ladata ja asentaa Chrome-selain Snapdragon-PC:eille (olettaen, että vaihdat esiasennetusta Windows 10 S -tilasta Windows 10 Prohon, kuten tehtiin tälle koneelle), mutta et varmaankaan halua. Suorituskyky Chromella on varsin huono, latausajat verkkaisia, selaaminen tökkivää ja välilehtien välillä vaihtaminen hidasta”, toteaa Seifert.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovelluksista erityisen huonosti toimi myös esimerkiksi tiimikeskustelusovellus Slack.
64-bittisten sovellusten tuen puute on myös pitkä miinus Windows 10 ARM -laitteille. 64-bittisyyden puutteen ”tuloksena, monet tuoreet työkalut ja hyötyohjelmat eivät vain ole käytettävissä tässä järjestelmässä, ja törmäsin nopeasti ongelmiin, kun suosimani Twitter-sovellus ja näyttökuvatyökalu molemmat vaativat x64-tukea, vaikka ne olikin listattu Microsoft Kaupassa”, sanoo Seifert.
Kokonaisuutena Seifert ei olisi valmis ottamaan käyttöön Windows 10 ARM -tietokonetta huolimatta sen merkittävistä eduista nopeassa heräämisessä valmiustilasta, jatkuvassa mobiiliyhteydessä sekä pitkässä akunkestossa.
Vastaavia huomioita on myös Laptop Magazinella. ”Useimmat sovelluksista, joita tarvitsen tehdäkseni työni, eivät toimineet tai toimivat huonosti näissä kannettavissa. Tarvitsen OpenVPN:n saadakseni yhteyden yritysverkkoomme, mutta 32-bittinen versio antoi minulle varoituksen ajuriongelmasta yrittäessäni asentaa sitä. Käytän Photoshop Elementsiä kuvien muokkaamiseen, mutta Adoben sovellus on saatavilla vain 64-bittisenä”, toteaa Laptop Magazinen Avram Piltch.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »