Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Ensitunnelmat Sonyn uusista Xperia XZ2 -huippupuhelimista: designissa uutta ilmettä, tehot ovat kasvaneet mutta niin on paksuuskin

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Xperia XZ2 ja Xperia XZ2 Compact tulevat 18:9-kuvasuhteen näytöillä, mutta näytön ylä- ja alareunukset ovat edelleen kookkaat.

Xperia XZ2 ja Xperia XZ2 Compact tulevat 18:9-kuvasuhteen näytöillä, mutta näytön ylä- ja alareunukset ovat edelleen kookkaat.

Sonyn älypuhelinten design on säilynyt useita vuosia samoilla linjoilla. OmniBalance-nimellä tunnetun muotokielen päivät alkavat kuitenkin olla luetut, ja uusissa nyt maanantaiaamuna Barcelonassa Mobile World Congressissa julkistetuissa puhelimissaan Sony on lähtenyt uudistamaan muotoiluaan.

Uusissa Xperia XZ2:ssa ja Xperia XZ2 Compactissa on 18:9-kuvasuhteen näyttö, mutta molemmissa näytön ylä- ja alareunukset ovat edelleen melko kookkaat ja huomattavasti suuremmat kuin joissakin kilpailijoissa, kuten Huawein Mate 10 Prossa tai Samsungin Galaxy S9 -uutuuksissa. ”Täysnäytöstä” on turha Sonyn uutuuksienkaan kohdalla puhua.

Aiempaan muotoiluun verrattuna Sonyn uutuudet tuovat designiin pyöreämpiä kulmia ja kaarevuutta. Xperia XZ2:ssa käytetään sekä edessä että takana kaarevaa 3D-lasia, Xperia XZ2 Compactissa takapinta on polykarbonaattimuovia. Kädessä Sony-uutuudet tuntuvat kulmikkaampia edeltäjiään mukavammilta, mutta puhelimia vaivaa paksuus. Muotoilu on takaa kaarevaa ja keskiosastaan puhelimet ovat nykymittapuulla hyvin paksuja – paksuudeksi ilmoitetaan 12,1 millimetriä Xperia XZ2 Compactille ja 11,1 millimetriä Xperia XZ2:lle. Lisäksi Xperia XZ2:t eivät ole myöskään älypuhelinten keveimmästä päästä.

Uusien Xperia XZ2 -puhelinten takapinta on hyvin kaareva. Puhelimen keskeiset komponentit on sijoitettu linjaan keskelle, josta tässä kuvassa nähtävä Xperia XZ2 on myös varsin paksu.

Uusien Xperia XZ2 -puhelinten takapinta on hyvin kaareva. Puhelimen keskeiset komponentit on sijoitettu linjaan keskelle, josta tässä kuvassa nähtävä Xperia XZ2 on myös varsin paksu.

Xperia XZ2 Compact.

Xperia XZ2 Compact.

Xperia XZ2 Compactin eri vaihtoehdot päällekkäin.

Xperia XZ2 Compactin eri vaihtoehdot päällekkäin.

Xperia XZ2:n värivaihtoehdoista kaksi päällekkäin.

Xperia XZ2:n värivaihtoehdoista kaksi päällekkäin.

Xperia XZ2 ja Xperia XZ2 Compact jakavat pitkälti keskenään teknisen perustan, jonka kohokohta on Qualcommin uusi Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri. Suorituskyvyn puolesta Sonyn uutuudet edustavat siis aivan terävintä kärkeä markkinoille tullessaan. Sekä Xperia XZ2:ssa että Xperia XZ2 Compactissa on 4 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua sisäistä tallenusmuistia.

Xperia XZ2 Compact on järjestelmäpiirinsä myötä edelleen harvinaisuus älypuhelinten joukossa: kompaktikokoinen älypuhelin huipputekniikalla. Xperia XZ2 Compactissa on nyt 5,0 tuuman näyttö, mutta eri kuvasuhteen myötä itse puhelimen koko on suunnilleen ennallaan 4,6 tuuman näytöllä varustetun edeltäjän Xperia XZ1 Compactin kanssa. Näytön tarkkuus on molemmissa uutuuksissa 2160×1080 pikseliä eli Full HD+ -tasolla. Suuremmassa Xperia XZ2:ssa näytön koko on 5,7 tuumaa.

Xperia XZ2 -puhelimista Sony on pudottanut pois myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän.

Huolimatta koostaan ja kuulokeliitännän pois jättämisestä puhelinten sisältä ei löydy kapasiteetiltaan erikoisin suuria akkuja: Xperia XZ2 Compactissa 2 870 milliampeerituntia ja Xperia XZ2:ssa 3 180 milliampeerituntia. Akkujen kapasiteetit ovat kuitenkin jonkin verran edeltämalleja suurempia. Molemmat tukevat pikalatausta, suurempi Xperia XZ2 myös langatonta latausta.

Molemmista Xperia XZ2 -malleista löytyy takaa jo aiemmin useammista Sony-malleista tuttu 19 megapikselin kamera Sonyn Exmor RS -kennolla. Uutta on tällä kertaa 4K-tarkkuuden videokuvaus ensi kertaa älypuhelimissa HDR:n kera sekä 960 kuvan sekuntinopeuden hidastuskuvauksen tarkkuuden nousu 720p HD -tasolta 1080p Full HD -tarkkuuteen.

Etukamerana kaksikossa on 5 megapikselin laajakulmakamera f/2,2-aukolla.

Sormenjälkilukijat on Xperia XZ2:ssa sekä Xperia XZ2 Compactissa sijoitettu kameroiden alapuolelle, ja ne ovat monia muita älypuhelimia selvästi alempana, mikä vaatii hieman totuttelua. Lisäksi varsin alas myös sijoitettu kamera tuntuu välillä helposti jäävän sormen alle, jolloin sen linssiin voi jäädä usein sormenjälkiä.

Xperia XZ2:n erikoisuuksia ominaisuuksissa pienempään verrattuna ovat tuki langattomalle lataukselle sekä erikoinen värinävahvistus toistetulle musiikille. Jälkimmäinen vaikutti pikaisella kokeilulla mielenkiintoiselta lisältä, joka ainakin lyhyellä käytöllä toi mukavan lisän esimerkiksi videoiden katseluun. Värinätehosteen voimakkuutta voi säätää neljän pykälän asteikolla.

Xperia XZ2:ssa äänentoistoa tehostaa värinä.

Xperia XZ2:ssa äänentoistoa tehostaa värinä.

Tuttuun Sony-tapaan molemmat Xperia XZ2 -mallit on luokiteltu pölyn- ja vedenkestäviksi (IP65/IP68).

Xperia XZ2 Compactin hinnaksi on tulossa 599 euroa ja Xperia XZ2:n 799 euroa. Xperia XZ2:n hinta on hyvin linjassa kilpailijoiden kanssa, jopa varsin kilpailukykyinen – joskin näytön tarkkuus jää jälkeen osasta kilpailijoita eikä mukana ole esimerkiksi kaksoiskameraa, joiden tulosta myöhemmin Sony vasta vihjasi Mobile World Congressissa.

Xperia XZ2 -puhelimet tulevat myyntiin melko nopealla aikataululla, 6. huhtikuuta, ja ovat todennäköisesti näin ollen ensimmäiset Snapdragon 845 -puhelimet Suomen markkinoilla. Xperia XZ2 Compactilla suoria kilpailijoita samassa kokoluokassa ei käytännössä ole, joten jos hakusessa on kompakti huippupuhelin, nousee Sonyn uutuus jälleen ehdottomaksi ykkösvalinnaksi.

Xperia XZ2 ja XZ2 Compact -mallien ennakkotilaajat saavat myös kaupan päälle Sonyn WF-1000X -kuulokkeet, joiden arvoksi mainitaan 265 euroa.

Xperia XZ2 Compactin värivaihtoehdot.

Xperia XZ2 Compactin värivaihtoehdot.

Xperia XZ2:n värivaihtoehtoja.

Xperia XZ2:n värivaihtoehtoja.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Leon

  Ymmärrän, että aina pitää tuoda jotakin uutta. Sony muotokielen tunnistaa heti, sillä sen kulmikkuus ei ole juuri muuttunut vuosien saatossa. Omaan makuuni nuo Sony XZ2 Compact -uutuuden värivaihtoehdot ovat keskimäärin mauttomia. Tarkoitan lähinnä tuota kuparihtavaa ja vihertävänharmaata vaihtoehtoa.

 2. SANDY

  Ei hyvä onneksi minulla on enämi ajattelu taitoa sillä en loisi noin paksua Puhelinta

 3. Leon

  Ottaisin koska tahansa modernin paksun luurin, jos siinä olisi yhtä hyvät kuvausominaisuuden makrokuvauksen ja bokehin osalta kuin Nokia 808 Pureview. Arvostan erityisesti luonnollista värimaisemaa karkkien sijaan. Ohjelmallinen bokeh ei tällä hetkellä kykene tuottamaan aidonnäköistä syvyysterävyyttä oikeiden linssien tapaan, jos kohteita on useampia. Pelkkä ihmishahmo toki onnistuu, koska kaiken muun taustalta voi vain blurrata. Aika meh, sanoisin.

 4. Hendriks

  Esittelykuvissa näytti vielä hyvältä, mutta ainakaan näissä kuvissa ei, 👎.

  • Hendriks

   Hendriks ei, 👎.

   • Hendriks

    Älkää ottako tosissaan mitään, minkä yhteydessä lukee Hendriks!. Myöskään tätä viestiä!.

 5. Tiätsäsillee

  Ei kuulokeliitäntää ja kaareva takakansi. Ei jatkoon. Ei vaihdu Z1C vielä pitkään aikaan.

 6. Nowau

  Otsikossa on ilmeisesti K ja S-kirjaimet mennyt väärin päin. Kaveri hengitti kerran Xperia-luuriin päin ja se hajosi. Aivan täyttä sekundaa koko mallisto.

Tuoreimmat jutut