Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Ajokortti tulee älypuhelimeen – videolla Trafin jo testattava Autoilija-sovellus

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Autoilija-sovellukseen tulee mobiiliajokortti.

Autoilija-sovellukseen tulee mobiiliajokortti.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on aloittanut mobiiliajokorttisovelluksen testaamisen.

Autoilija on älypuhelimelle ladattava sovellus, joka sisältää mobiiliajokortin ja erilaisia ajoneuvopalveluita. Testivaiheen alussa sovellus toimii vain iPhonessa. Testikäyttäjiä on noin tuhat. Android-version testaus alkaa myöhemmin. Tavoitteena on, että sovellus julkaistaan kesällä 2018, jolloin kuka tahansa voi ladata sen App Storesta tai Google Play -kaupasta.

”Autoilijaan yhdistetään ajoneuvon kuljettajan ja omistajan keskeiset palvelut, jolloin ne ovat aina nopeasti saatavilla – puhelinhan meillä on kaikilla lähes aina mukana. Kansainvälisestikin Suomi on edelläkävijä mobiiliajokortin käyttöönotossa”, iloitsee osastopäällikkö Kimmo Pylväs Trafista.

Mobiiliajokortilla voi osoittaa ajo-oikeuden ja iän luotettavasti ja turvallisesti.

”Mobiiliajokortti on tarkoitettu samoihin käyttötarkoituksiin kuin muovikorttikin. Sillä pystyy kätevästi osoittamaan muun muassa ajo-oikeuden tai iän erilaisissa asiointitilanteissa. Olemme keskustelleen syksyn aikana useiden yritysten ja viranomaisten kanssa mobiiliajokortista ja olemme saaneet erittäin myönteistä palautetta. Tästä huolimatta erityisesti testikäyttäjien kannattaa kuitenkin varautua siihen, että jotkin toimijat saattavat vaatia esittämään fyysisen ajokortin tai henkilöllisyystodistuksen”, toteaa Trafin yksikönpäällikkö Simo Karppinen.

Visuaalisten turvaelementtien avulla katsoja voi helposti arvioida kortin luotettavuutta. Turvaelementtejä ovat muun muassa animoitu taustakuvio, joka muuttuu näyttöä kosketettaessa, sekä kännykkää käänneltäessä muuttuvat hologrammimaiset kuviot, kuten Trafin tunnus. Lisäksi QR-koodin avulla tuodaan varmennukseen lisäturvaa.

Ajokortin ohella ensimmäisenä ajoneuvopalveluna Autoilijaan tulee Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon teknisten tietojen haku rekisteritunnuksella. Haku on maksuton. Näytettäviä tietoja ovat muun muassa ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot, rengastiedot ja katsastustiedot. Näitä tietoja voi hakea myös tunnistautumatta Autoilijaan.

”Koska rekisteröintitodistuksen teknistä osaa ei tarvitse Suomessa ajettaessa enää pitää ajoneuvossa mukana, löytää sovelluksen kautta näppärästi tiedon esimerkiksi siitä, kuinka raskasta perävaunua ajoneuvolla voi vetää, millaiset renkaat ajoneuvoon soveltuvat tai millä aikavälillä ajoneuvo pitää katsastaa”, kertoo kehityspäällikkö Markku Erkheikki Trafista.

Myöhemmin Autoilijasta voi nähdä ne omat ajoneuvot, joissa on omistajana tai haltijana. Näille ajoneuvoille voi myös tehdä tiettyjä rekisteröinnin ja ajoneuvoverotuksen toimenpiteitä Trafin Oma asiointi -palveluiden tapaan.

Lisäksi Autoilijaan tulee myöhemmin myös erilaisia ajokorttia ja omia ajoneuvoja koskevia ilmoituksia ja muistutuksia. Suunnitteilla on esimerkiksi, että sovellus osaa tulevaisuudessa muistuttaa ajoneuvoverosta, lähestyvästä katsastuksesta tai ajokortin vanhentumisesta. Tulevaisuudessa myös muun muassa ajoneuvoveron voisi maksaa suoraan sovelluksesta.

Monilla ajokortti toimii myös kanta-asiakasetukorttina tai kirjastokorttina, ja Trafin sovellus tukee samoja käyttötarkoituksia kuin perinteinen muovikorttikin. Sovelluksen käyttöönotto edellyttää niin kutsuttua vahvaa tunnistautumista, eli mobiilivarmenteen tai pankkitunnusten avulla kirjautumista.

Alla Autoilijan mobiiliajokorttia esitellään Trafin videolla.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Leon

    Ihan näppärä sovelma. Varsinkin turvamerkinnät heijastuksineen luuria kääntäessä ovat ennennäkemättömiä. Tänään en kuitenkaan onnistunut tunnistautumaan mobiiliajokortilla veripalvelussa. Viivakoodinlukija ei lukenut hetua luurin näytöltä. Tiedä sitten, missä oli vikaa.

Tuoreimmat jutut