Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nettineutraliteetti on mennyttä Yhdysvalloissa – erityisesti videopalvelut voivat kärsiä ja kallistua

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

FCC.

Yhdysvaltojen telehallintovirasto FCC äänesti eilen 14. joulukuuta ja kumosi nettineutraliteetin Yhdysvalloissa.

Nettineutraliteetti säilyi vielä Barack Obaman hallinnon aikakaudella, mutta nyt Trumpin FCC:n johtajaksi nimittämä Ajit Pai ajoi sen poistamista.

Nettineutraliteetissa on kyse operaattoreiden vallasta hallita ja käsitellä verkkoliikennettä. Kun nettineutraliteetti on nyt Yhdysvalloissa kumottu, voivat operaattorit siellä esimerkiksi estää asiakkaidensa pääsyn haluamiinsa palveluihin, hidastaa tiettyjen palvelujen toimintaa tai vaatia näiltä palveluntarjoajilta maksua liikenteen suosimisesta. Koska videosisältö muodostaa suurimman rasituksen verkolle, uskotaan nettineutraliteetin vaikuttavan tulevaisuudessa ennen kaikkea erilaisiin verkon videopalveluihin. Niiden käyttö voi hidastua, jos palveluntarjoajat eivät maksa operaattoreille. Ja lopulta viime kädessä maksajiksi tulevat tietenkin kuluttajat. Voittajia nettineutraliteetin kumoamisessa ovat puolestaan operaattorit.

Lisäksi pidemmällä aikavälillä nettineutraliteetin kumoaminen voi suosia suuria, jo asemansa vakiinnuttaineita yrityksiä. Facebookilla, Googlella ja myls Netflixillä on kyllä varaa maksaa operaattoreille, mutta ei välttämättä uusilla aloittelevilla yrityksillä.

Suoraan Yhdysvaltojen nettineutraliteetin kumoaminen ei toistaiseksi Euroopassa ja Suomessa vaikuta. Epäsuorat vaikutukset tulevat mahdollisten uusien palveluiden kasvun hidastuessa, innovaation näin kärsiessä ja mahdollisesti jatkossa myös nettineutraliteetin ajautumisessa uhatuksi, jos lainsäädännössä myös täällä otetaan ajan myötä mallia Yhdysvalloista.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Trump on täysi pelle, 👎👎👎. Ei muuta kuin kaista pois Trumpin twitter-sivulta!.

 2. YrittäjäX

  Kaikki palvelut, jotka pitävät serverinsä vielä jenkkilässä ovat nyt valmiina nostamaan asiakasmaksujaan. Yrittäjänä katson tarkkaan että palveluntarjoajani pitää koneensa Suomessa. Jenkkilä perustuu rahaan, joten sosialismiutopialle ei alennuksia anneta.

 3. Antti Neutraliteetti

  MIelestäni hyvä asia, että nettineutraliteetti kumottiin. Erilaiset videopalvelut hidastavat verkon hyötypalvelujen toimivuutta. Ihan oikein, että niiden käytöstä joutuu maksamaan enemmän. Silloin kaistaa riittää enemmän hyötyjuttuihin.

  • Henrik1

   Ja uusien yritysten saapumista markkinoille estetään!. Tai pitää maksaa operaattorille ”suojelurahaa”, ettei yhteydet hidastune!.

  • Henrik1

   PS., Kiinassa (Huawei) ei ole näitäkään ongelmia. 🤗.

 4. Tomm

  Isoimmille yrityksille ei ole nyt niin väliä, on varaa maksaa :D

 5. pyärämiäs

  Suomi kun muutenkin matkii yenkkilää, niin saattahan sibyllä tuan ideoida tännekin. Lobbareita kyllä löytyy asian taakse.

 6. Hemmo, joka tiesi liikaa

  Älkää nyt kannustako nettineutraliteettin kumoamista, vaan sen saamista takaisin, vaikkei se vaikuttaisikaan Suomeen. Mm. monet jenkkipohjaiset fandomit voivat kärsiä, eikä niiden piireihin pääsisi edes suomalaisetkaan. Viisainta on haluta nettineutraliteetti takaisin vaikka joku kuolisi sen eteen.

Tuoreimmat jutut