Mobiili.fin testipenkkiin pääsi tällä kertaa Microsoftin Ultrabook-läppäri Surface Laptop. Microsoft on aiemmin esitellyt jo liudan Surface Pro -hybridilaitteita ja samaan sarjaan menevän Surface Bookin. Surface Laptop on kuitenkin perinteisempi kannettava tietokone, jossa näyttö ja näppäimistö eivät ole irroitettavissa toisistaan.
Surface Laptopin tekniset ominaisuudet
- 13,5 tuuman PixelSense-kosketusnäyttö 3:2-kuvasuhteella ja 2256 x 1504 pikselin tarkkuudella (201ppi)
- 7. sukupolven Intel Core i5- tai i7-suoritin / Intel HD Graphics 620 tai Intel Iris Plus Graphics 640
- 4, 8 tai 16 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128, 256 tai 512 gigatavua SSD-muistia
- Käyttöjärjestelmä: Windows 10 S / Windows 10 Pro
- Liitännät: USB 3.0, kuulokeliitin, Mini DisplayPort, Surface Connect
- Yhteydet: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
- Mitat: 308,02 mm x 223,20 mm x 14,47 mm
- Paino: 1,25 kilogrammaa
Testilaitteessamme oli Intel Core i5-7200U -suoritin, kahdeksan gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Tällä hetkellä Microsoftin verkkokaupassa kyseinen malli maksaa 1 499 euroa.
Näyttö on tarkka ja laadukas – kosketusnäyttö kiva lisä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Surface Laptopin 13,5 tuuman näyttö on kokonaisuudessaan todella hyvä. Se on tarkka, toistaa värit hyvin ja kirkkauttakin riittää hyvin eri tilanteisiin. 3:2-kuvasuhde sopii mielestäni hyvin tämän kokoiseen läppäriin, vaikka se ei olekaan se yleisin kuvasuhde. Normaalisti kannettavissa tietokoneissa näytön kuvasuhde on monesti 16:9. Surface Laptopin kuvasuhde on ainoastaan elokuvissa hieman ongelmallinen, sillä näytön pinta-alaa ei saada hyödynnettyä hyvin, vaan kuvan ylä- ja alapuolelle jäävät suuret mustat kaistaleet.
Näytön ympärillä on pienet reunukset, joten Surface Laptopin fyysinen koko on saatu pidettyä varsin maltillisena. Laitteessa näyttö tukee myös kosketusta, joten tarvittaessa Laptopia voi ohjata myös kosketuksen kautta. Vaikka kannettavassa tietokoneessa kosketusnäyttö ei mielestäni ole mikään välttämättömyys ja sen käyttö ei aina ole mitenkään näppärää, ei siitä ole haittaakaan ja joissain tilanteissa kosketusnäyttöä on mukava hyödyntää. Plussaa Microsoftille siitä, ettei se ole jättänyt kosketusnäyttöä laitteesta pois.
Surface Laptop näyttää hyvältä ja on laadukkaasti valmistettu
Alumiinisen ulkokuoren ansiosta Surface Laptop tuntuu hyvältä ja arvokkaalta. Laadukkaista materiaaleista valmistettu Surface Laptop myös näyttää hyvältä. Näyttöosan takapuolella komeilee Microsoftin logo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Surface Laptopin erikoisuus löytyy näppäimistöstä. Näppäimiä ja kosketuslevyä lukuun ottamatta näppäimistöosaa peittää Alcantara-pinta, joka on mokkanahkaa muistuttava mikrokuitukangas. Kyseessä on varsin epätavallinen ratkaisu, mutta vastaavaa on nähty jo aiemmin Surface Pron lisänäppäimistöissä. Alcantara-pinta tuntuu mukavalta ja pehmeältä käsissä ja kokonaisuutena ratkaisu on hyvä. Ajan kuluessa pinta saattaa kuitenkin likaantua herkemmin ja pahemmin kuin normaali muovinen tai alumiininen pinta.
Näppäimistö on kauttaaltaan hyvä. Näppäimet ovat tarpeeksi isoja ja kirjoittaminen niillä tuntuu mukavalta. Hämäriä tilanteita varten näppäimistön taustavalo on mukava juttu, vaikkakin valo vuotaa tietyssä kulmassa näppäimien alta. Laptopin kosketuslevy on niin ikään laadukas – ehkäpä jopa paras kosketuslevy, jota olen Windows-laitteessa kokeillut.
Surface Laptop on loppujen lopuksi perinteisempi ultrabook. Sen näyttö ei käänny 360 astetta niin kuin monet kilpailijoiden mallit – eikä käänny 180 astettakaan. Omasta mielestäni näyttö voisi kääntyä enemmän, sillä testijakson aikana tuli muutama tilanne vastaan, joissa suurempaa kulmaa olisi kaivattu.
Mikäli tarvitsee laajasti erilaisia liitäntöjä, ei ultrabookeja yleensä kannata edes miettiä. Surface Laptop ei tee tässä poikkeusta, vaan tarjoaa hyvin rajallisesti liitäntöjä. Yhteensä liitäntöjä on neljä kappaletta: USB 3.0, Mini DisplayPort, kuulokeliitin ja Surface Connect -liitäntä, jota käytetään esimerkiksi laitteen lataamiseen. Ihmettelen Microsoftin ratkaisua jättää laite ilman uudempaa USB Type-C -porttia. Vaikka USB Type-C -liitin tekee vasta tuloaan, yli 1 000 euron laite – tai yleisesti tasokas tietokone – ostetaan yleensä pidempää käyttöä varten ja tilanne on varmasti toinen esimerkiksi kolmen vuoden päästä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuudessaan Surface Laptop on ohut, kevyt ja designiltaan yksinkertainen.
Tehoa riittää mukavasti ja akkukin kestää
Testilaitteenamme toimi ehkäpä Surface Laptoppien yleispätevin vaihtoehto. Sisuksissa hyrrää Intelin Core i5-7200U -järjestelmäpiiri ja Intel HD Graphics 620 -näytönohjain. RAM-muistia on mukavat kahdeksan gigatavua ja 256 gigatavua tallennustilaa riittää varmasti monelle. Surface Laptop on saatavilla myös suuremmilla muisteilla ja paremmilla suorittimilla, mutta niistä saa luonnollisesti myös maksaa reilusti enemmän.
Windows 10 toimii laitteella sulavasti eikä testijakson aikana ongelmia esiintynyt. Kosketusnäyttö on laitteessa tosiaan mukava lisä ja joissain tilanteissa Windows 10:ssä on miellyttävä käyttää kosketuseleitä hiiren tai kosketusalustan sijaan. Surface Laptopin kosketusalusta on varsin laadukas ja toimi ongelmitta. Monikosketuskomentojen opettelun jälkeen käyttö on sujuvaa. Kyseessä on yksi parhaimmista kosketusalustoista, joita olen Windows-tietokoneissa nähnyt.
Surface Laptopissa on myös tuulettimet raskasta käyttöä varten, mutta ne ovat hyvinkin huomaamattomat. Tuulettimet hurahtivat käyntiin vasta, kun laitteella pelattiin vähän raskaampia pelejä tai harrastettiin kuvankäsittelyä. Sitäkin laitteella pystyy tekemään varsin mukavasti, mutta raskaampaa videoiden editointia Laptopilla ei enää juuri kannata tehdä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Surface Laptopin akunkesto on hyvällä mallilla. Microsoft lupaa 14,5 tuntia videoiden katselua yhdellä latauksella, mutta aivan niin pitkää akunkestoa laitteessa emme havainneet. Laitteen akunkesto on kuitenkin hyvä eikä akku päässyt vahingossa loppumaan. Satunnaisella käytöllä (noin pari tuntia päivässä) akku kesti helposti kolmekin päivää. Laite ei kuluta lepotilassa akkua juurikaan, joten kun Surface Laptop on toimettomana, ei akku pääse kulumaan loppuun kovinkaan nopeasti.
Muutama sana Windows 10 S:stä…
Käytin testijakson alussa pelkästään Windows 10 S:ää enkä päivittänyt sitä heti Windows 10 Prohon, vaikka se ilmaista onkin. Opiskelijalle ja varmasti monelle muullekin Windows 10 S voisi riittää hyvin, ellei Microsoft olisi tehnyt paria rajausta. Windows 10 S:ään ei voi tosiaan asentaa sovelluksia ja ohjelmia Windows Storen ulkopuolelta. Kaupasta löytyvät kuitenkin Office-ohjelmat ja monet viihdeohjelmat, kuten Netflix ja Spotify, jotka voivat riittää monelle. Useat ihmiset kuitenkin käyttävät tietokoneissaan vain internet-selainta ja muutamia ohjelmia, kuten Officea.
Itselleni pakollinen Microsoftin Edge-selaimen käyttö ei ollut ongelma sillä kokonaisuudessaan Edge on varsin pätevä selain. Yksi asia kuitenkin ärsytti todella paljon – Bing-hakukoneen pakollinen käyttö. Windows 10:ssa ja Windows 10 Prossa oletushakukoneeksi Edgessä voi vaihtaa Googlen – tai muun haluamansa hakukoneen – mutta Windows 10 S:ssä se on aina väkisin Bing, joka nyt ei vain ole kovinkaan hääppöinen. Pelkästään tämä saa varmasti monet päivittämään Windows 10 S:n Prohon.
Windows 10 S:n päivittäminen Windows 10 Prohon kävi lopulta nopeasti. Päivitys onnistui Windows Storen kautta ja kesti ehkäpä noin 10-15 minuuttia, joten pitkä operaatiosta ei ole kyse. Onneksi Microsoft on tuonut myös tällaisen vaihtoehdon saataville ja ilmaiseksi ensi vuoden vuoden maaliskuun loppuun asti.
Yhteenveto: ultrabookien aatelia
Microsoftin Surface Laptop on kevyiden kannettavien tietokoneiden eli ultrabookien aatelia. Surface Laptop on designiltaan laadukas ja se näyttää hyvältä. 13,5 tuuman kannettava on saatu puristettua järkeviin mittoihin ja painoakaan ei ole mahdottomasti – 1,25 kiloa. Näppäimistö ja kosketusalusta ovat laadukkaita, näyttö on todella hyvä ja tehoakin riittää eri versioissa moniin eri tarpeisiin.
Surface Laptopissa ei monia miinuksia ole, mutta suurin pienistä miinuksista on USB Type-C -portin puute. Toki Windows 10 S:n ”pakkosyöttö” voi ärsyttää joitain käyttäjiä, mutta siitä pääsee sentään nopeasti eroon. Kokonaisuudessaan Surface Laptop on vakuuttava paketti.
Edullisin Surface Laptopin versio maksaa 1 169 euroa ja kallein 3 199 euroa. Testiversiomme hinta on nyt 1 499 euroa. Ovathan Surface Laptopit melko kalliita, mutta hinnalla saa laadukkaan ja hyvin viimeistellyn ultrabook-kannettavan. Mikäli mietit ultrabookin hankintaa, Surface Laptop kannattaa ehdottomasti pitää vaihtoehtona.
Microsoft Surface Laptop on nyt saatavilla Suomessakin kaikissa esitellyissä neljässä värissä. Ne ovat testilaitteemme platinan lisäksi viininpunainen, koboltinsininen ja grafiitinkulta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »