Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Jolla esitteli Sailfish X:n: alkaa pian myydä Sailfish-käyttöjärjestelmää Sony Xperia X -älypuhelimelle

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Sailfish-käyttöjärjestelmä Sony Xperia X:ssä.

Sailfish-käyttöjärjestelmä Sony Xperia X:ssä.

Suomalainen Jolla alkaa pian myydä Sailfish OS -käyttöjärjestelmäänsä Sony Xperia X -älypuhelimelle. Jo pitkään kehitteillä olleesta projektista alkaa pikku hiljaa syntyä valmista.

Jolla kutsuu nyt Sailfish OS:ää Xperia X:lle myös Sailfish X -nimellä. Käytännössä kyse on Jolla-puhelimista tutusta Sailfish-käyttöjärjestelmästä, mutta nyt Sonyn keskihintaiseen, noin 300 eurolla Suomessa myytävään, Xperia X -älypuhelimeen sovitettuna ja sen kanssa pääosin yhteensopivana.

Suuria massoja Jolla ei kuitenkaan Sailfish X -projektilla tavoittele. Sen sijaan tähtäimessä ovat kovimmat Sailfish-fanit sekä sovelluskehittäjät, joille Xperia X voi toimia uutena, modernina Sailfish-laitteen pohjana.

Jolla tulee aloittamaan Sailfish X:n myynnin 27. syyskuuta. Hinta on 49,90 euroa sisältäen arvonlisäveron. Tällä hinnalla saa asennettavan Sailfish OS -levykuvan, jonka osalta tavoite julkaisulle on 11. lokakuuta. Android-tuen, ennustavan tekstinsyötön ja Microsoft Exchange -tuen saa ladattua Jollan kaupasta. Hintaan kuuluu myös vuoden verran ohjelmistopäivityksiä sekä Jollan asiakastuki. Sailfish Community Device -ohjelmaan osallistuneille tullaan tarjoamaan alennus.

Sony Xperia X -puhelin pitää ostaa erikseen.

Aluksi Sailfishin asentaminen Xperia X:ään tulee vaatimaan Linux-tietokoneen ja komentorivin käyttöä. Lisäksi toistaiseksi aivan kaikki toiminnot eivät vielä ole tuettuja. Mobiilidata, kamerat, Android-sovellustuki toimivat jo hyvin. Sen sijaan Bluetoothia, uusia antureita (kuten barometri, askellaskuri), sormenjälkitunnistusta ja FM-radiota Sailfish ei Xperia X:ssä vielä tue.

Jollan pääliiketoimintaa on nykyisin Sailfish-käyttöjärjestelmän kehitys ja lisensointi alueellisille kumppaneille erityisesti Venäjällä ja Kiinassa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Mikä järki?.

  • Matti#2

   Nörtteily.

  • Semmosta

   Uutisessahan kerrottiin, että nimenomaan kehittäjille ja tosifaneille. Elä kommentoi ennen kuin luet.

   • Hendriks

    Edelleen: mikä järki?. 😓 Ilmeisesti yritys haluaa lisää velkaa!.

    • jiipee

     ? Tuo kuitenkin julkaistaan rahaa vastaan eikä Jolla ole itse tekemisissä mitenkään itse raudan kanssa, joten ei sen suhteen riskiä.

     Yleisemmin kyllä itseäni ihmetyttää, onko Jollalla muita tuloja kuin Venäjältä tuleva rahoitus.

 2. kode

  ”Jollan pääliiketoimintaa on nykyisin Sailfish-käyttöjärjestelmän kehitys ja lisensointi alueellisille kumppaneille erityisesti Venäjällä ja Kiinassa.”

  Kun Jollasta tehtiin Venäjän valtion virallinen mobiilikäyttöjärjestelmä kävi selväksi, että Jollan taru länsimaissa loppui siihen. Kremlin hakkerit todennäköisesti tuntevat käyttiksen paremmin kuin sen kehittäjät tässä vaiheessa.

 3. Liste

  Jätän tämän väliin, koska käyttöjärjestelmän asentaminen vie puhelimesta takuun. Ominaisuuksista Microsoft Exchange -tuella en tekisi mitään.

  Jään odottelemaan valmista Sailfishilla varustettua puhelinta mikäli sellainen joskus Euroopassa julkaistaan. Tietty odotan myös tabletin ennakkomaksun toisen osan palautusta.

 4. Pyhä-Sylvi

  Todella kätevää: ”Sailfishin asentaminen Xperia X:ään tulee vaatimaan Linux-tietokoneen”.

  • Calileon

   Veikkaisin että suurin osa niistä joita tämänkaltainen homma kiinnostaa, on juurikin niitä joilla koneessaan on Linux. Tässä ei kuitenkaan tavoitella suuria massoja vaan juurikin sitä teknologiaporukkaa jota kiinnostaa modailut ja koodailut ja jotka voivat viedä järjestelmää eteenpäin. Jolla on pienen piirin juttu mutta koska se on suomalainen ja jatkaa Nokian käyttiksen kehittämistä, odotukset ovat täällä aivan liian korkealla.

   • Pyhä-Sylvi

    Joo mutta vähän omituista ettei mistään voi tilata Xperiaa, johon olisi asennettu tuo Sailfish X. Minua tuo kiinnostaa, mutta jää ostamatta, jos edellyttää Linux-tietokonetta.

 5. Rame

  Tämä pitää hankkia. Kakkospuhelimena ja mokkulana palvelevasta alkuperäisestä Jollasta alkaa akku vähitellen hiipua. Tämä käy varmasti ihan ykköspuhelimen rooliin.

  Noista ainaisesta ”Jolla – Venäjä jutuista” voisi sanoa, että toki Venäjänkin turvallisuusviranomaiset tuntevat varmasti läpikotaisin kaikki mobiili- ja tietokonekäyttöjärjestelmät. Linuxiin pohjautuvalla Sailfishillä on etunaan kaikki Linuxin turvaominaisuudet.

  • Hendriks

   ”Linuxiin pohjautuvalla Sailfishillä on etunaan kaikki Linuxin turvaominaisuudet”

   Joita Linuxiin pohjautuva Android on osoittanut kunnialla!. 😂

   • Calileon

    Android on käyttöjärjestelmä massoille. Siksi sille tehdään viruksia ja haittaohjelmia aivan kuten Windowsillekin. SailfishOS on pienen piirin käyttis aivan kuten eri variantit Linuxista. Ketä kiinnostaa käyttää aikaansa ja energiaansa koodatakseen viruksen muutamalle tuhannelle kun samalla vaivalla sen koodaa miljoonille. Sitäpaitsi jostain luin että suurin osa näistä ”hakkereista” käyttää Linuxia. Miksi kusta omiin muroihin?

  • kode

   Puten ja Kremlin tuntien ei ole tuulesta temmattua sellainen ajatus, että heillä on oltava takaovi käyttikseen, ja jotta Jolla on diilit Venäjälle (ja Kiinaan) saanut on se joutunut mahdollisesti sen heille tarjoamaan. Ei kuulosta nimittäin kovin ylevältä olla autoritaaristen maiden hovitoimittaja. Tietty on varmaan totta, että Kremlissä tunnetaan hyvin eri käyttikset, mutta aika todennäköisesti Sailfishiin ollaan tutustuttu erittäin hyvin. Tämän takia Sailfish on itselle samassa asemassa kuin Yota-puhelimet ja Kasperskyn softat: en vain yksinkertaisesti luota siihen.

   Muistaakseni ulkomailla asuvat venäläiset voidaan pakottaa toimimaan Venäjän vakoojina milloin vain, ja eipä paljoa vaadi, että Kreml ryhtyy äkkiä vaatimaan seurannan aloittamisen länsimaisissa kohteissa, joissa on käytössä venäläistä tekniikkaa. Ihmiset Suomessa tuntuvat välillä unohtavan millainen maa Venäjä oikeasti on. Sitä ei kiinnosta rauhallinen yhteiselo muun maailman kanssa, vaan tarkoitus on vain saada valtaa itselle lisää.

   • Hendriks

    Jos on vähänkään seurannut Jollaa ja uutisointia, tietää kyllä että Venäjälle ja Kiinaan on tehty SailfishOS:stä lokalisoidut versiot jotka merkittävästi poikkeavat Jollan ”omasta” versiosta. Eli takaportit Venäjän versiossa ei auta länsimaisessa.

   • Hendriks

    Hovihankkija, ei toimittaja!. 😊

 6. Reima

  SailfishOS on tänä päivänä soveltuva jopa massoille. Hyvin paljon vaihtoehtoja vastaan hyökkääviä trolleja täällä palstalla?

  Luulisi että kyse on valtavirran monopoliaseman käyttiksestä tuolla kommenttitulvalla…

  Linux-yhteydessä ei kannata verrata Androidia ja Sailfishiä; Google muokkaa (pilaa) Linux-ytimen omia tarkoitusperiään varten. Toisekseen Google Android ei sisällä komponentteja jotka perinteisesti ovat tavanomaisessa Linuxissa käytössä. Kuten glibc tai X palvelin Xorg jne.

  Tokihan Android perustuu Linuxiin ja on tämän johdosta (avointa koodia, vapaa) valloittanut maailman. Googlen ei tarvinnut siis kirjoittaa omaa ydintä eli kerneliä joka on kriittisin osa-alue kaikissa käyttöjärjestelmissä.

  Verrokkina voidaan mainita GNU Hurd kerneli, jota ei ole tänä päivänä saatu käyttökelpoiseksi ja sitä on rukattu jo kolmisenkymmentä vuotta.. Täten GNU-porukka käyttää Linuxia ytimenään ja kutsuu tuota kokonaisuutta GNU/Linux muodossa.

  Ei mikään turha veikko tuo stadin kundi Torvalds siis. Asuu nykyään Oregonissa.

  • Hendriks

   Enemmän yankee se on, kuin Stadin kundi!. ☺️

Tuoreimmat jutut