Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple sai luvan 5G-verkkotestaukseen – älä odota 5G:tä iPhoneen kuitenkaan vielä hetkeen

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Applelle on myönnetty lupa 5G-verkkojen testaamiseen Yhdysvalloissa. Liittovaltion viestintäviraston FCC:n myöntämä lupa mahdollistaa Applelle uuden sukupolven verkkojen testaamisen millimetriaalloilla.

Apple aikoo suorittaa testausta korkeilla 28 ja 39 gigahertsin taajuusalueilla, joita myös millimetriaalloiksi tässä yhteydessä kutsutaan. 5G-verkot tulevat näillä näkymin koostumaan kolmesta eri taajuuskategoriasta. Korkeiden taajuuksien ohella laajempaa peittoa tavoitellaan noin 3,5 gigahertsin sekä alle yhden gigahertsin, Euroopassa esimerkiksi 700 megahertsin, taajuuksilla.

Vaikka Apple sai nyt luvan 5G-testaukseen, on seuraavan sukupolven verkkojen matka iPhoneen vielä pitkä. 5G-tukea ei kannata odottaa iPhoneen ensi tai sitä seuraavana vuonna eikä se kovin todennäköiseltä vaikuta edes vielä 2020. Ensimmäisten 5G-päätelaitteiden odotetaan olevan älypuhelinten sijaan suurikokoisempia mobiiliverkon jakavia reitittimiä.

Toki viime aikoina 5G-verkkojen laajamittaisemman alun on nähty aikaistuvan aiemmasta arviosta vuodelta 2020-2021 vuodelle 2019. Myös Nokia kommentoi tämänsuuntaisesti eilen tulosjulkistuksensa yhteydessä. Ensimmäisiä vielä esistandardia edustavia 5G-verkkoja odotetaan avattavan rajatusti jo ensi vuoden aikana ympäri maailmaa. Myös Suomessa Nokia ja Telia ovat kertoneet avaavansa ensi vuonna 5G-verkon Helsinkiin.

5G on tuomassa parannuksia niin tiedonsiirtonopeudessa, huomattavasti pienemmissä viiveissä kuin myös verkon tukemassa laitemäärässä nykyisiin 4G LTE -verkkoihin verrattuna. Nopeudet ovat hyvissä olosuhteissa nousemassa gigabitteihin sekunnissa ja viiveet voivat painua lähelle tai jopa alle 1 millisekunnin, kun nykyisissä 4G-verkoissa puhutaan yleensä 20-30 millisekunnin viiveistä.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  En odota, 3G riittää minulle edelleen. Surullista, jos ei pysty ulkona ihminen olemaan ilman supernopeaa yhteyttä!. 🙄

  • Minä

   Voihan sitä nettiä käyttää vaikka sisällä, miksi sen pitäisi rajoittua ulos. Siitä ei ole myöskään haittaa että saat tiedon tarvittaessa nopeammin.

   Ja surullista että sinun pitää käyttää nopeaa 3G:tä, kyllä 2.5G:n pitäisi riittää. Jonkun mielestä voi olla myös surullista, että käytäy puhelinta/tietokonetta, niin ne ajat muuttuvat!

   Ps. Huutomerkin jälkeen ei tule pistettä!

   • Hendriks

    Eri asioita!. Kehitystä tapahtuu aina tiettyyn pisteeseen, jonka jälkeen parannusten hyötyarvo vähenee, eihän nykypuhelinkaan juuri eroa vuoden 2015 tuotoksesta, 2005 v 2008 olikin eri juttu!.

    Samaten kiinteät laajakaistat, kuka kotioloissa tarvitsee satojen gigojen nopeuksia!. Väittäisin kyllä, että 50 riittää vallan mainiosti jopa 4K-materiaalin striimaukselle,.

    Niin ja puhelimella voi käyttää kotona wlania!.

    • Minä

     Niin voi käyttää wlania, mutta meillä sanoi esim. sopimuksensa irti, oli mukava lisä olla 4G vs 3G siihen asti kunnes saatiin uusi boksi.

     Lisäksi mökillämme ei ole wlania, mutta sadepäivänä on mukavaa katsoa vaikka elokuva. 4G:llä paljon selata nettiä, kun asiat hoituu nopeammin.

    • Jonahan

     Ainakin minä tarvitsen. Pelien, käyttiksien ja vaikka kehittäjätyökalujen koot ovat nykyään niin suuria, että mitä nopeampi netti sitä parempi.

     Joillakin voi olla kotona myös useampi käyttäjä siinä samassa laajakaistassa, ja jos ja kun ei striimata samaa kamaa kertautuu vaadittu kaista katsojien lukumäärällä.

 2. Semmosta

  Kyllähän tuolla 4G pärjää pitkään normaalissa käytössä. Ja varmaan ekaksi tuo 5G tulee maksamaan aika perkuleesti. Onhan tuo 5G hyvä joillekin yrityksille tai ihan normi ihmisille jos lataavat suuria tiedostoja ja videoita.

Tuoreimmat jutut