Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tätä tekniikkaa kovin moni tuskin jää kaipaamaan: Flash tulossa tiensä päähän – mutta vasta 2020

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Adobe Flash logo.Adobe ajaa alas ja lopettaa täysin Flashin vuoden 2020 lopussa, yhtiö on tänään kertonut. Flashin merkitys on jatkuvasti vähentynyt viime vuosina uudempien ja parempien tekniikoiden yleistyessä verkkosivuilla.

Flash oli aikanaan tärkeä tekniikka, jolla toteutettiin monia suosittuja interaktiivisia verkkopalveluita. Flash-muotoiset videot sysäsivät vauhtiin myös videopalvelu YouTuben.

Flashissa on kuitenkin aina ollut myös ongelmansa. Sen tietoturva on ollut kuuluisa heikkoudestaan, minkä lisäksi tekniikka oli raskasta ja vaati paljon resursseja – ja sopi tämän takia erityisen huonosti mobiililaitteisiin. Lisäksi kyseessä oli myös suljettu, Adoben omistama ja ohjaama formaatti, eikä avoin standardi.

Applen perustaja Steve Jobs julkaisi jo vuoden 2010 huhtikuussa paljon huomiota herättäneen kirjoituksen Flashista ja selitti, miksei sitä olla iOS-käyttöjärjestelmälle tuomassa. Viimeistään tästä käynnistyi Flashin lopun alku eikä tukea iPhonessa ja iPadissa ikinä nähty.

Flashin korvaajaksi ovat nousseet HTML5-tekniikat sekä myös esimerkiksi WebGL.

Viime aikoina suositut selaimet ovat jo alkaneet suosia ensisijaisesti HTML5-sisältöjä estäen Flash-sisältöjen automaattisen toistumisen. Tänään Adoben ilmoituksen yhteydessä selainkehittäjät ovat myös ilmoittaneet omalta osaltaan Flash-tuen päättymisestä kokonaan vuoden 2020 lopussa. Jo sitä ennen eri vaiheissa tukea aiotaan ajaa alas vaatien esimerkiksi käyttäjän ottavan Flashin erikseen käyttöön selaimessa.

Googlen mukaan Chrome-käyttäjistä 17 prosenttia käy nykyisin päivittäin Flash-sisältöä sisältävällä verkkosivulla, kun kolme vuotta sitten vastaava lukema oli vielä 80 prosenttia.

Adobe aikoo päivittää Flashia muun muassa tietoturvapaikoin vielä vuoden 2020 loppuun asti.

Flashin käyttö on laskenut tasaisesti.

Flashin käyttö on laskenut tasaisesti.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Uskomatonta, mutta vielä nykyisinkin toisinaan eksyy sivuille, jotka eivät toimi ilman Flash -kikkaretta!. 👎

 2. Vili

  Hauska oli seurata sitä porua ja varsinkin sitä kuinka epätietoisia Android käyttäjät olivat muuttuneesta tilanteesta. Muistan aikonaan miten usein sai oikoa väärinkäsityksiä kun Android käyttäjät kuvitteli, että kun tämä ja tämä video nyt vaatii Flashin niin se ei sinun iOS laitteessa toimi. Vaikka todellisuudessa se video samalla paikkaa pyöri ihan moitteetta se vaan ajo samaan paikkaan html5 koodia ja näytti sen videon html5 muodossa, tai Flash sivut toimi ilman Flashia jne.

  iPhone ilman Flashia ei vielä ollut kuolinisku flashille, mutta kun Apple toi iPadin ilman Flashia niin se oli sitten siinä, ei kauaa mennyt kun Flash materiaali netistä enimmäkseen katosi tai siirtyi toiseksi vaihtoehdoksi html5 ym tekniikoiden vierelle.

  • Kairaaja

   Kyllähän näitä sivuja on vieläki vaikka kuinka mitkä ei toimi ilman flashia, muutenki tää sun teksti on ihan saissea.

   • Vili

    Kyllä erittäin harvassa ovat sivut. En edes muista koska viimeksi olisin törmännyt en vuoteen pari varmaan. Voitko maininta muutamia?

    Mikä tekstissä oli saissea? Voitko perustella, multa löytyy data kaikkeen.

    • Hendriks

     Ei noille trolleille kannata Vili edes vastata, nimimerkistä voi jo päätellä ihmisen kypsyydestä!.

  • Ifööni

   Kyllä tuo flässi olis samassa tilanteessa vaikka koko Applea ei olisi.

   • Vili

    Voi olla voi olla, että ei, fakta on kuitenkin että Apple laittoi asioihin aikalailla vauhtia ja sai muutoksen tapahtumaan salamannopeasti. Nyt puhuttiin kuitenkin ajasta jolloin iso osa internettiä toimi flashilla.

    iPhone ilman Flashia oli vielä suht huomaamaton, mutta iPad isolla näytöllä tarjoten full web kokemuksen millä kuitenkaan isojen yritysten kuten vaikka Nike tai Adidaksen sivut ei toimineet, niin kyllähän siinä isot firmat pisti vauhtia, että sivut alko pelaamaan. kun saatiin isot firmat liikkeelle pikkufirmat seurasi perässä.

    Jos kattoo netistä graafia mihin aikaan flashin näkyminen webissä alkoi se ajoittuu juurikin iPadin julkaisun kohdalle ja siitä eteenpäin jyrkkänä alamäkenä. iPad oli kovin juttu ja valtava hitti ja firmat halusi sisältönsä tottakai näkymään iPadilla.

   • Jonahan

    Olisi, mutta viiveellä. Symbian ja Androidvalmistajat uskoivat kovasti flashiin mobiilissa. Jos Apple ei olisi näyttänyt, että sen tukematta jättämisestä on hyötyjä ja että sivustojen tekijät haluavat antaa kontentin, tyypillisesti videot, eri tavalla mobiililaitteille, kunhan käyttäjien demografia on sopiva, olisi Flashin asema ollut paljon vahvempi.

    Tästä olisi seurannut html videon kehityksen hidastuminen, mahdollisesti myös kovempi kisa Microsoftin Silverlightin kanssa ja pidempi aika Flashin ikeessä. Varmasti jossakin vaiheessa todellisuuteen olisi herätty.

Tuoreimmat jutut