Xiaomi ei ole aivan tunnetuimpia älypuhelinvalmistajia täällä päin, mutta kiinalaisvalmistaja on kuitenkin koti- ja valituilla kasvumarkkinoillaan suuri tekijä. Lisäksi Xiaomi on parantanut tuotteitaan jatkuvasti ja tarjoaa edelleen erityisesti mukavasti vastinetta rahalle.
Xiaomi Mi 6
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,15" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 835 -piiri
- 3350 mAh akku
Suomessa Xiaomi-puhelin on kuitenkin vielä erikoisuus ja itse asiassa Mi 6 on myös ensimmäinen Xiaomi-laite ikinä Mobiili.fin arvostelussa. Puhelimen meille testiin toimitti GearBest.com-verkkokauppa, joka myy Mi 6:ta artikkelin julkaisuhetkellä 382,69 euron hintaan. Suomeen tilatessa kannattaa huomioida tämän päälle voivan tulla vielä jonkin verran arvonlisävero- ja tullimaksuja.
Kauniisti lasipintainen mutta myös painava
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mi 6 on muotoiltu hyvin elegantisti, mitä testipuhelimemme musta väri vielä korostaa. Puhelimen ulkonäköä voisi kuvailla eleettömyydessään jopa mitäänsanomattomaksi, mutta samanaikaisesti sitä on kuitenkin vaikea myöskään kritisoida: sekä edestä että myös takaa lasipintainen puhelin näyttää hyvältä, joskaan varsinkaan edestä katsoen sitä on vaikea erottaa monista muista.
Takaa Mi 6:n yläkulmasta löytyvät kaksi kameraa sekä kaksois-LED-kuvausvalo. Sormenjälkitunnistimen paikka on edessä kotinäppäimessä. Tunnistin on upotettu muuta lasipintaa hieman alemmaksi. Rinnalla ovat kapasitiiviset, hipaisten toimivat Android-toimintopainikkeet, jotka on merkitty vain yksinkertaisin valopistein. Sormenjälkitunnistus on erittäin nopea ja varmatoiminen.
Käteen Mi 6 istuu mukavasti pyöristettyjen takareunojensa ansiosta. Yllättävin seikka Mi 6:n tuntumassa on paino. Lasirakenteen takia painoa on kertynyt 5,15 tuuman näytöllä varustetulle puhelimelle melko paljon, 168 grammaa, minkä huomaa myös käytännössä. Paksuutta Mi 6:lla on 7,45 millimetriä.
Mistä Mi 6:ssa on tingitty?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mi 6 on varustettu Qualcommin kahdeksanytimisellä 2,45 gigahertsin huippujärjestelmäpiirillä Snapdragon 835:llä sekä testiversiomme 6 gigatavulla nopeaa LPDDR4X-RAM-käyttömuistia, joten suorituskyvyn puolesta asiat ovat paremmin kuin hyvin.
Kuten Android-puhelinten ykköspiiriltä varustetulta puhelimelta sopii odottaakin, toimii Mi 6 todella vikkelästi eikä testin aikana tältä osin tullut vastaan minkäänlaisia ongelmia. Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri on myös varsin virtapihi kevyemmässä käytössä, ja yhdistettynä Mi 6:n 1920×1080 pikselin näyttötarkkuuteen sekä asialliseen 3 350 millimapeeritunnin akkuun, myös akkukesto on hyvä ja sitä voisi arvioida keskivertoa paremmaksi. Mi 6 tukee Qualcommin 18 watin Quick Charge 3.0 -pikalatausta, mutta valitettavasti emme päässeet tätä testaamaan koska puhelimen mukana toimitettiin laturi kiinalaispistokkeella.
5,15 tuuman näytökoolla 1920×1080 pikseliä tarkoittaa 428 pikseliä tuumaa kohti. Käytännössä tarkemmasta näytöstä olisi hyötyä vain käytössä virtuaalitodellisuuslasien kanssa. Mi 6:n LCD-näytöstä on varsin vaikea sanoa sen tarkemmin mitään erityistä: se on ihan hyvä kirkkauden ja katselukulmiensa puolesta, mutta niin sen toki huippupuhelimessa pitääkin olla.
Mi 6:ssa Xiaomi on myös luopunut vanhasta perinteisestä 3,5 millimetrin kuulokeliitännästä, mutta mukana toimitetaan adapteri kuulokkeiden liittämiseksi USB-C-liitäntään. Sen sijaan mukana ovat stereokaiuttimet, joista ääntä piisaa mukavasti. Lisäksi puhelimen yläpäästä löytyy infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön.
Samoin muistikorttipaikkaa ei Mi 6 tarjoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vedenkestävyyden osalta Xiaomi kertoo Mi 6:n olevan roiskekestävä. Upottamista veteen sen ei kuitenkaan kerrota kestävän. Käytännössä esimerkiksi sateessa Mi 6:n käytön pitäisi siis olla turvallista, mutta putoaminen veteen voi päättää puhelimen elämän.
Testipuhelimemme, International-versio Mi 6:sta, tukee 4G LTE -taajuuksia 1, 3, 5, 7, 8, 38, 39, 40 ja 41. Joukosta puuttuvat siis Suomessa tärkeät taajuudet 20 (800 MHz) ja 28 (700 MHz). Suomessa tämä Mi 6 ei siis toimi 4G-verkoissa läheskään yhtä laajalla alueella kuin lähes kaikki täällä laajemmin myytävät puhelimet. Suomessa puhelimen toiminta rajoittuu nykyisin 1 800, 2 100 ja 2 600 megahertsin 4G-verkkoihin.
SIM-korttipaikkoja Mi 6:ssa on kaksi kappaletta, molemmat nano-SIM-kokoa.
MIUI-ohjelmisto on ihan selkeä
Ennakkoon yksi odotetuimpia kokeilukohteita Mi 6:ssa oli MIUI-käyttöliittymä, mutta hyvin nopeasti kävi selväksi senkin olevan nykypäivänä varsin selkeä ja yksinkertainen. MUIU eroaa vakio-Androidista jonkin verran esimerkiksi pika-asetusten ja ilmoituskeskuksen sekä avoinna olevien sovellusten näkymässä, mutta suuri ongelma tämä ei ole. Lisäksi MIUI:ssa ei ole erillistä sovellusvalikkoa, vaan kaikki sovelluskuvakkeet tulee sijoittaa eri kotinäkymiin (ja kansioihin).
Täällä myös Xiaomi-puhelimissa ovat mukana kaikki tutut Google-sovellukset, jotka Kiinassa puhelimista puuttuvat. Suomalaisittain suurin ongelma MIUI:ssa lieneekin useimmille suomen kielen puuttuminen käyttöliittymäkielenä.
Artikkelin julkaisuhetkellä Mi 6:ssa oli Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversio, MIUI Global 8.2 -käyttöliittymäversio sekä myös melko tuore, 1. toukokuuta päivätty Android-turvataso.
MIUI:ssa mainitsemisen arvoisia ekstroja ovat mahdollisuus toiseen tilaan, Second space, joka käytännössä luo toisen täysin toisesta erillisen osion puhelimeen omine kuvineen, tiedostoineen, sovelluksineen ja asetuksineen. Kahden tilan välillä vaihtaminen käy helposti kotinäkymän kuvakkeesta.
Samoin mahdollista on myös saman sovelluksen kaksoisasennus, mikä mahdollistaa helposti esimerkiksi kahden Facebook- tai WhatsApp-tilin käytön.
Erinomainen kamera
Mi 6:ssa on modernisti kaksi kameraa takana. Kamerat ovat samaa tyyliä muun muassa Applen iPhone 7 Plussan ja OnePlus 5:n kanssa, eli tarjoavat Mi 6:n tapauksessa 2x häviöttömän optisen zoomin.
Pääkamera on 27-millinen, tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, 1/2,9 tuuman kennolla ja 1,25 mikronin pikselikoolla. Aukon koon f-arvo on 1,8. Kamerassa on myös 4-akselinen optinen kuvanvakain. Toinen kamera, jolla 2x zoom saavutetaan, on 52-millinen, tarkkuudeltaan myös 12 megapikseliä, mutta pikselikooltaan vain 1,0 mikronia, ei sisällä optista kuvanvakainta ja f-arvoltaan 2,6. Kameroita hämärässä tukee kaksois-LED-kuvausvalo.
Mi 6:n kamerasovellusta on mukava käyttää. 1x- ja 2x-zoom-tilojen välillä vaihtaminen käy helposti yhdellä painalluksella ja digitaalisesti zoomaamista voi kuvanlaadun kustannuksella jatkaa 10x-tasolle asti. Totuttuun tapaan 2x-kamera on heikompi hämärässä pienemmän aukon kokonsa takia, joten myös Mi 6 käyttää hämärässä myös 2x-kuvissa pääkameraa ja optisen sijaan digitaalista zoomausta. Lisäksi Mi 6:ssa 2x-kameraa ei voi käyttää videokuvauksessa.
Kamerassa on muutama mielenkiintoinen lisäkuvaustila tavanomaisten panoraamojen, ajastinten, manuaaliasetusten sekä kaunistusten lisäksi: Audio-tilassa kameran voi laukaista millä tahansa taustaäänestä erottuvalla äänellä tai käskyllä ja GroupShot-tila yhdistää automaattisesti ryhmäkuvissa useista eri kuvista onnistuneen otoksen, jossa kaikki osallistujat esiintyvät edukseen – tätä emme tosin päässeet testaamaan. HDR-asetusta ei Mi 6:ssa ole tarjolla automaattisena, vaan se on valittu joko päälle tai pois.
Luonnollisesti kaksoiskameralle tyypilliseen tapaan mukana on myös erillinen potrettikuvaustila, jossa kuvauskohteen tausta sumentuu (syväterävyyden boke-efekti) automaattisesti. Mainittakoon myös, että kamerasovellukseen on pikkujippona sisäänrakennettu myös kuvattavan henkilön iän ja sukupuolen tunnistus, joka iän osalta toimii hyvin vaihtelevasti.
Kokonaisuutena Mi 6:n kameran kuvanlaatu on hyvä. Kameroihin keskittyvän DPReview’n arvostelussa Mi 6 todettiin myös hyväksi joillakin heikkouksilla tehokäyttäjille (kuten RAW-tuen puute sekä pisin valotusaika vain 1/4 sekuntia).
Etukameran tarkkuus Mi 6:ssa on 8 megapikseliä ja oletuksena käytössä on automaattinen Beautify-kaunistus, jonka parametreja pääsee myös halutessaan säätämään. Mi 6:n kerrotaan myös tukevan reaaliaikaista kaunistusta videopuheluissa.
Alla muutamia onnistuneita otoksia Mi 6:lla. Koska julkaisujärjestelmämme pakkaa kuvia varsin rankasti, voi kuvia tarkastella alkuperäistiedostoina myös tässä Dropbox-kansiossa. Osa kuvista on otettu HDR-asetus päällä.
1x:
1x:
2x:
1x:
1x:
2x:
2x:
1x:
Yhteenveto: Upea puhelin mutta ei kuitenkaan täydellinen
Kokonaisuutena Mi 6:ssa yhdistyvät elegantin tyylikäs muotoilu, huipputason suorituskyky. kelpo näyttö, selkeä ohjelmisto sekä kokonaisuutena erinomainen kamera, joka tarjoaa 2x optisen zoomin.
Joku voi jäädä kaipaamaan perinteistä kuulokeliitäntää tai muistikorttipaikkaa, minkä lisäksi tietenkin täyden vedenkestävyyden puute on nykypäivänä jo selkeä heikkous.
Tässä International-versiossa Mi 6:sta ärsyttämään jäävät myös Suomessa puutteellinen 4G-verkkotuki sekä suomen kielen puute. Samoin laturin voi joutua ostamaan erikseen. Se ei kuitenkaan ole suuri ongelma huomioon ottaen puhelimen edullisen hinnan.
Mi 6:n voi artikkelin julkaisuhetkellä hankkia 382,69 euron hintaan GearBest.comista. Sillä hinnalla kyseessä on ihan hyvä ostos, joka tarjoaa rahalle erinomaista vastinetta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »