Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen iPhone täyttää 10 vuotta – lopputulos olisi voinut olla jotain aivan muutakin

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Steve Jobs ja alkuperäinen iPhone vuonna 2007

Steve Jobs ja alkuperäinen iPhone tammikuussa 2007. Myyntiin laite saapui 29. kesäkuuta samana vuonna.

Apple esitteli ensimmäisen iPhonen tammikuussa 2007, ja päivälleen kymmenen vuotta sitten, eli 29. kesäkuuta, sen myynti alkoi Yhdysvalloissa. Alkuun iPhonelle saatettiin naureskella (eihän siinä ollut edes multimediaviestejä, terveisiä Nokian takavuosien sankareille), mutta kymmenen vuotta myöhemmin voidaan todeta sen muuttaneen älypuhelimien kehityssuuntaa merkittävästi. Samalla myös käyttäjät ja maailma älypuhelimien ympärillä ovat muuttuneet. iPhone olisi kuitenkin voinut olla aivan toisenlainen, kuin millaisena se 2007 esiteltiin. Applella oli myös kaikenlaisia huolia laitteeseen liittyen. Niistä on Wiredille kertonut ”iPodin isänä” tunnettu Tony Fadell, joka oli mukana iPhonen luomisessa.

iPhonen syntyyn liittyy useita erilaisia tarinoita. Tämä johtuu siitä, että Applella oli työn alla useita erilaisia versioita älypuhelimesta. iPhonen tunnusomaiseksi piirteeksi nousi lopulta kosketusnäyttö, mutta kehitysvaiheessa nähtiin useita erilaisia iPodiin pohjautuvia versioita. Oli esimerkiksi video-iPod isolla kosketusnäytöllä, oli iPod Miniä muistuttava iPod-puhelin, jossa oli ohjauspyörä ja pieni näyttö, sekä iPod-puhelin, jossa ideana oli tehdä puheluja iPodin ja kuulokkeiden avulla. Ongelmana sen kanssa oli, ettei sillä pystynyt kunnolla soittamaan eikä siinä ollut mahdollisuuksia tekstinsyöttöön. Lopulta avainasemaan nousi monen sormen samanaikaisia kosketuksia tunnistava kosketusnäyttö, joka teki laitteen käytöstä helppoa ja mukavaa.

Tuohon aikaan iPod oli hyvin merkittävä tulonlähde Applelle, tuoden puolet yhtiön liikevaihdosta, joten yhtiön sisällä oli huoli siitä, että puhelinmyynti söisi iPod-myyntiä. iPodin musiikkiominaisuudet piti sisällyttää puhelimeen, sillä ihmiset eivät haluisi kantaa mukanaan molempia, soitinta ja puhelinta. Seurauksena syntyi yhdessä Motorolan kanssa kehitetty iTunes-puhelin Motorola Rokr, joka esiteltiin 2005. Fadellin mukaan yhteistyö Motorolan kanssa ei toiminut toivotulla tavalla, eikä puhelimen ohjelmistoa saatu toimimaan tyydyttävästi.

Jo tuolloin Applella myös ymmärrettiin, että musiikin suoratoisto tulisi syrjäyttämään isolla tallennustilalla varustetut iPodit. Isolla muistilla varustetut soittimet olivat yhtiölle hyvä tulonlähde, mutta odotettavissa oli, että mobiiliverkkoyhteyksien parantuessa musiikkia voitaisiin ladata verkosta silmänräpäyksessä. Applella oli huoli, että iPod-kauppa häviäisi tälle ”taivaalla toimivalle jukeboksille”, joka Spotify pohjimmiltaan on.

Kun Steve Jobs tammikuussa 2007 esitteli iPhonen, hän esitteli sen kolmen laitteen yhdistelmänä: laajakuvanäyttöinen iPod kosketusohjauksella, mullistava matkapuhelin ja läpimurron tekevä internet-viestintälaite. Pian ne paljastuivatkin yhdeksi uutuudeksi, iPhoneksi. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin iPhone muodostaa kaksi kolmasosaa Applen liikevaihdosta, ja yhtiön liikevaihto on paljolti iPhonen ansiosta yli kymmenkertaistunut. Huolet iPod-myynnin kärsimisestä olivat turhia.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Maailmassa on muutama laite, joiden voi sanoa muuttaneen maailmaa, ja iPhone on yksi niistä!. 👍

  • Nokia

   Kuten myös NOKIA 3310.

   • Inimg

    👍

  • ...

   👎!.

 2. Vili

  Apple ei ole iPhonen kanssa missään vaiheessa hukannut fokusta ja tulos näkyy.

  Joka vuosi iPhone on valmiimpi ja valmiimpi ja kilpailukykyisempi, joka vuosi Applen ekosysteemi on vahvempi ja sama helppo käytettävyys on pysynyt kaikki nämä vuodet vaikka on tuotu käyttöjärjestelmään ja puhelimeen paljon uutta, edelleen iPhone tuntuu enemmän tai vähemmän samalta kun kaikki nämä vuodet.

  Applen tulevaisuus on kyllä erittäin valoisa, ekosysteemi pyörii isolla vaihteella ja siksi rahaa tulee ovista ja ikkunoista ja käyttäjiä on niin paljon, että joka vuosi puhelimet myy sen pari sataa miljoonaa jos edes neljännes tai kolmannes käyttäjistä päivittää uudempaan vuosittain plus kaikki Android puolelta siirtyvät.

  • Iama Nieger

   Se johtuu aivopesusta. Apple-lampaat ostaisivat vaikka kiviä jos niihin laittaisi omenatarran.

   • Hendriks

    Tuo joidenkin ihmisten Apple -kompleksi on kyllä hämmentävä ilmiö!. 🤔

    • Andi

     Kuin myös HMD Nokia kompleksi???

    • Leukemia

     Minkähän ikäisiä te pojan jullit olette, kun puhelinmerkeistä intätte kuin pikkupojat vuodesta toiseen?Kaikilla voi soittaa,tekstata,ottaa kuvia,kuunnella musiikkia jne. Millisekunneilla ei ole pa*##*n väliä. Onko tämä joku itsetunto-ongelma vai oman kalliin puhelimen omistamisen perusteluja? Elämässä on paljon muutakin kuin elonajan kuluttamiseen tarkoitetut laitteet.

   • Vili

    Miten tämä aivopesu esiintyy? Onko se sitä kun ostaa käytettävyyttä paperispeksien sijaan?

    Tästä voidaan olla eri mieltä, mutta mun mielestä ne on aivopestyjä jotka ostaa isoja speksejä ja luulee, että tuote on automaattisesti parempi. Vähän niinkuin tähän tyyliin https://youtu.be/3ajdZQc3q_8 :)

    Jos nämä Apple-lampaat ostaisivat vaikka kiviä niin miksei mäkit myy kymmeniä miljoonia joka kvartaalilla tai Apple watch, voisitko perustella tämän?

    Ei se ole niin vaikea myöntää, että iPhone on todella hyvä kokonaisuus suurimmalle osalle maailman ihmisistä joilla on varaa se ostaa.

    • Nokia

     No ei kai se nyt ihme ole et 6S on nopeampi ku konkka-Samsungin kökkö S8. S8 on täynnä vaikka mitä turhaa käyttöä hidastavaa, koska siinä ei ole puhdasta Androidia toisin kuin NOKIA:n puhelimissa on.

    • Iama Nieger

     750p näyttö on siis vain paperilla parempi kuin 1440p näyttö? Myöskään RAM muistin määrällä ei ole mitään merkitystä? Kumpiko se TEHOKKAAMPI taas olikaan? Optimointi ei ole oikeaa tehoa.

     • Vili

      Hauska että juuri tulit paljastaneeksi, että sinä oletkin se aivopesty :D

      ”Myöskään RAM muistin määrällä ei ole mitään merkitystä? ”

      No eipä sillä ole vaan se, että miten käyttöjärjestelmä osaa sitä hyödyntää. Ei olisi luullut sultakaan mennyt ohi, että Applen iPhone on markkinoiden paras RAM muistin hallinnassa. IPhone pystyy pitämään ohjelmia ongelmitta 2:lla gigalla taustalla valmiina kun Android laitteet yskii neljällä. Android maailmassa 6gb vastaa iPhonen 2gb, näin kärjistetysti.

      ”Kumpiko se TEHOKKAAMPI taas olikaan?”

      IPhonehan se tehokkaampi on, jälleen kerran mennään aivopesuun, ilmeisesti oletat Android puhelimien olevan ylivoimaisen tehokkaita koska niissä on enemmän ytimiä? väärin taaskin. Applen yksittäiset ytimet on huomattavasti tehokkaampia kuin muilla.

      Hauska miten puhuit Applen käyttäjistä aivopestyinä vaikka olitkin itse mitä parhain esimerkki aivopesusta :D

     • Hendriks

      Hyvä Vili, että jaksat aina servata noita trolleja!. 😊

     • Vili

      Hendriks, taas meni yksi aivopesty Android trolli harvinaisen hiljaiseksi :)

      Se on niin hauska kun tietää ennenkuin edes kirjoittavat, että mitä aikovat kirjoittaa, samat jutut vuodesta toiseen.

 3. Matti#2

  Minulla oli tuo Rokr, siinä oli käsittämätön rajoitus; vain 100 musiikkitiedostoa, vaikka muistia olisi riittänyt enempään. Musiikin tahtiin välkkyvät sivuledit oli supercoolit…

Tuoreimmat jutut