Odotettu OnePlus 5 on viimein hurjan ennakko-, huhu- ja vuotokierteen jälkeen nyt julkistettu. Myyntiin puhelin tulee Suomessa heti huomenna keskiviikkona 21. kesäkuuta neljän Elisan myymälän kautta Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa järjestettävissä tapahtumissa. Tämän jälkeen myöhemmin toimitukset ja myynti käynnistyvät 27. kesäkuuta.
Lue tästä myös kaikki perusfaktat OnePlus 5:stä sisältävä uutisemme!
OnePlus 5
- 5,5" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 + 20 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 835 -piiri
- 3300 mAh akku
Versioita on kaksi, 499 euron harmaa Slate Gray -värinen 6 gigatavun RAM-käyttö- ja 64 gigatavun tallennusmuistilla ja 559 euron musta Midnight Black -värinen vastaavasti 8 ja 128 gigatavun muisteilla. Näistä jälkimmäinen on ollut testissämme jo vajaan viikon verran.
Paras Android-älypuhelin mitä 500-600 eurolla saa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mitäpä sitä kaartelemaan, vaan suoraan asiaan: OnePlus 5 on kokonaisuutena paras Android-älypuhelin, mitä sen hinnalla kaupasta saa.
OnePlus 5 tuntuu kädessä hyvältä ja laadukkaalta, siinä on hyvä AMOLED-näyttö, useimmissa tilanteissa jopa erinomainen kamera ja sisuksissa viimeisintä ja tehokkainta tekniikkaa Qualcommin huippupiirin Snapdragon 835:n sekä varmasti riittävän 6 tai 8 gigatavun RAM-muistin muodossa. Perinteisesti kotinäppäimeen sijoitettu sormenjälkitunnistin toimii nopeasti ja varmasti. OnePlussan OxygenOS on lähellä puhdasta Androidia ja lisäyksetkin ovat tässä tapauksessa käytännössä poikkeuksetta hyödyllisiä.
Toki ei OnePlus 5:kään täydellinen ole. Joku saattaa kaivata muistikorttipaikkaa. Luokitellun vedenkestävyyden puute on puolestaan selkeä heikkous. Ja toki jos aikoo puhelintaan VR-lasien sisällä käyttää, tarvetta olisi OnePlus 5:n 5,5 tuuman ja 1920×1080 pikseliä tarkemmalle näytölle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus 5:n suorituskyky ilahduttaa, kaikin puolin. OnePlus 3/3T:ssä kritiikkiä saivat vielä viiveet kosketuksen tunnistamisessa, mutta OnePlus 5:ssä tältäkin osin toimintaa kerrotaan parannetun eikä kosketusongelmiin ainakaan testin aikana tullut törmättyä.
Samsungin huippupuhelin Galaxy S8 tarjoaa OnePlussaa näyttävämmän 5,8 tuuman Infinity Display -näytön pienemmillä reunuksilla, mutta hintaa sillä on noin 300 euroa OnePlus 5:tä enemmän. Kova lisähinta varsinkin, kun Galaxy S8 ei juuri muilla osa-alueilla ole OnePlus 5:tä parempi – jopa päinvastoin.
Vielä kesäkuun aikana Suomessa myyntiin ehtii myös Huawein sisarbrändin uusi Honor 9, joka on hinnoiteltu OnePlus 5:n edullisemman version kanssa tismalleen samanhintaiseksi 499 euroon. Komeampi näyttö, paremman zoomin tarjoava kaksoiskamera ja tehokkaampi järjestelmäpiiri kääntävät kuitenkin edun OnePlus 5:lle.
OnePlus 5:n akun kapasiteetti on 3 300 milliampeerituntia, joka on riittävästi. Lyhyellä testirupeamallamme akkukesto oli odotetun hyvä. OnePlussan itsensä mukaan OnePlus 5:n akunkesto on 20 prosenttia aiempaa parempi, missä auttaa erityisesti Snapdragon 835:n virtapihiys.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Akun lataus onnistuu myös yhä vauhdikkaasti. OnePlus 5:ssä on edelleen OnePlussan oma Dash Charge. Testissämme akku latautui täysin tyhjästä ja puhelin sammuksissa 15 minuutissa 29 prosentin, 30 minuutissa 59 prosentin ja 45 minuutissa 83 prosentin varaukseen.
OnePlus 5 näyttää iPhone 7 Plussalta – ja tarjoaa myös samanlaisen zoomin
Julkistusta edeltäneet kuvat OnePlus 5:sta herättivät lähinnä yhden yhtenäisen reaktion: sehän näyttää lähes täysin Applen iPhone 7 Plussalta. Todellisuudessa livenä yhtänäköisyys ei ole aivan niin suuri, kun OnePlus 5:n erilainen reunan kaarevuus tulee paremmin esiin. Silti yhtäläisyydeltä ei voi välttyä: onhan väritys, antennijuovat sekä kaksoiskameran sijoittelu, mukaan lukien viereen sijoitettu LED-kuvausvalo, lähes yksi yhteen iPhonen kanssa.
Mutta mikäs siinä, iPhone 7 Plus on ihan nätti puhelin siinä missä nyt OnePlus 5:kin.
Aluksi OnePlus 5:n kaksoiskamerasta huhuttiin väri- ja monokromikameran yhdistelmää muun muassa Huawei- ja Honor-puhelinten tapaan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan OnePlus 5 yhdistää kaksi eri polttovälin kameraa, joiden avulla voidaan saavuttaa käytännössä optinen zoom käytettävää kameraa kuvatessa vaihtamalla. Tämä on huomattavasti mielenkiintoisempi ratkaisu, sillä 2x häviötön zoom tuo konkreettisen edun kameran käyttöön. Vaihtaminen 1x- ja 2x-tilan välillä käy iPhonen tavoin yhdellä painalluksella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teknisesti OnePlus 5:n pääkamera Sony IMX378 -kennolla on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä f/1,7-aukon koolla. Toinen kamera on varustettu telelinssillä, ja tarkkuus 20 megapikseliä ja aukon koko f/2,6. Optista kuvanvakainta ei kameroista löydy, mutta testien perusteella kovin suurta tarvetta sille ei edes ole. Elektroninen ohjelmistollinen kuvanvakautus toimii hyvin, minkä lisäksi suurempi aukon koko mahdollistaa nopeammat suljinajat pienentäen tarvetta vakautukselle.
Kaksoiskameraa voidaan hyödyntää myös laadukkaaseen boke-efektiin, eli muotokuviin, joissa tarkkana tallentuvan kuvauskohteen tausta on tyylikkäästi sumennettu. Myös OnePlus 5:ssä näille kuville on aivan oma kuvaustilansa kamerasovelluksessa ja muotokuvat otetaan 2x-telelinssikameralla.
Muotokuvien ottaminen OnePlus 5:llä onnistuu varsin kivuttomasti ja tarkennettava kuvauskohde tunnistuu luotettavasti, kunhan tämän saa sijoitettua ohjeistetusti 0,3-2 metrin etäisyydelle.
Asiallisen kuvanlaadun lisäksi OnePlus 5:n kamerassa ilahduttaa myös käytettävyys. Kamerasovellus on onnistunut – ja tarjoaa myös tietenkin manuaalisäädöt niitä kaipaaville. Nopeasti toimiva automaattitarkennus tekee kamerasta mukavan käyttää.
Alla ensimmäisenä boke-efektillinen muotokuva ja sen jälkeen esimerkkikuvia OnePlus 5:llä. Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia varsin rankasti kuvanlaatuun vaikuttaen, joten kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta alkuperäistarkkuudella.
Juttu jatkuu vielä kuvien jälkeen.
OnePlus 5, bokeh:
OnePlus 5, 1x:
OnePlus 5, 1x:
OnePlus 5, 2x:
OnePlus 5, 1x:
OnePlus 5, 2x:
OnePlus 5, 1x:
Alla kuvissa OnePlus 5:n verrokkina on Honor 9.
OnePlus 5, 1x:
Honor 9, 1x:
OnePlus 5, 1x:
Honor 9, 1x:
OnePlus 5, 2x:
Honor 9, 2x:
(viimeisten hämäräkuvien kuvausolosuhde varsin vaikea, eikä oikeastaan kumpikaan, OnePlus tai Honor 9 loista)
Hitti eikä syyttä
Suomi on ollut poikkeuksellinen OnePlus-maa, sillä täällä puhelinta myyvä Elisa-operaattori oli OnePlussan ensimmäinen virallinen jälleenmyyjäkumppani.
OnePlus 3 ja OnePlus 3T ovatkin pitäneet myydyimmän puhelimen valtikkaa Elisalla hallussaan yhtä kuukautta lukuun ottamatta viime kesästä asti. Paljon vastinetta rahalle tarjonneet älypuhelimet ovat vedonneet suomalaisiin.
OnePlus 5:n on helppo ennustaa jatkavan samalla linjalla – sen verran kova kokonaisuus älypuhelimeksi se on, edelleen kilpailukykyiseen hintaan.
Kannattaako vaihtaa OnePlus 3:sta, entä 3T:stä?
Nykypäivänä älypuhelimet ovat jo niin hyviä ettei edes vuosittain kehitystä merkittävällä tavalla enää tapahdu. Silti tällä kertaa myös OnePlus 5 voi olla järkevä päivitys viime vuoden OnePlus 3:n tai OnePlus 3T:n omistajille.
Kaikki riippuu oikeastaan kamerasta: jos arvostaa puhelimessaan kameraa, vaihto OnePlus 5:een miellyttänee. Samalla saa lisää suorituskykyä ja muita pieniä päivityksiä.
Jollei kamera sen sijaan ole ominaisuuksista tärkein, pärjää OnePlus 3:lla ja OnePlus 3T:llä vielä hyvin OnePlus 6:een – tai ainakin mahdolliseen OnePlus 5T:hen asti, jos sellainen tänä vuonna nähdään.
Pikkupäivityksiä OxygenOS-ohjelmistoon
OnePlus 5 tulee tuoreimmalla Android 7.1.1:llä sekä uudella OxygenOS 4.5.0 -versiolla OnePlussan omasta ohjelmistosta. OxygenOS on edelleen varsin kevyesti kustomoitu versio Androidista.
OnePlus 5:n julkistuksen yhteydessä OnePlus kertoo muutamista pikku-uudistuksista OxygenOS:ään:
- Laajennetut kuvankaappaukset: tavallisen kuvankaappauksen jälkeen sitä voi laajentaa helposti pidemmäksi aloittamalla näytön rullauksen alaspäin uudesta painikkeesta
- Lukutila: näyttöä mukavammaksi lukemiseen mukauttava tila muuntaa värit harmaasävyiksi, vähentää sinistä valoa sekä säätää näytön terävyyttä ja kirkkautta valoisuuden tunnistimen avulla – mahdollista kytkeä päälle haluttaessa tai asettaa käyttöön valituissa sovelluksissa
- Automaattinen yötila: näytön sinistä valoa vähentävä ja värilämpötilaa valoisuuden tunnistimen avulla ympäristöön mukauttava tila silmien rasituksen vähentämiseksi voidaan nyt kytkeä päälle ajastetusti tai auringon laskun/nousun mukaisesti
- Lisää elemahdollisuuksia: pimeälle näytölle voi nyt piirtää useampia eri kirjaimia (nyt O, V, S, M ja W) ja jokaisen voi kytkeä haluamaansa toimintoon tai sovellukseen
- Kustomoitava värinä: värinähälytysten voimakkuuden voi valita kolmesta eri tasosta ja valita värinäkuvion viidestä eri vaihtoehdosta eri henkilöiden puheluille
- Pelitila (älä häiritse): Erityinen älä häiritse -tila pelaamiseen piilottaa ilmoitukset sekä poistaa käytöstä laitteen painikkeet virhepainallusten estämiseksi – mahdollista kytkeä päälle haluttaessa tai asettaa käyttöön valituissa sovelluksissa
- Turvalliset tiedostot: Tiedostonhallinnassa voi lukita ja salata tiedostoja, kuvia ja videoita Turvalliset-kansioon, johon pääsee vain 6-numeroisella pääsykoodilla tai sormenjäljellä
Lisäksi sovellusvalikon läpikuultavuutta on lisätty.
OnePlus 5:n tekniset tiedot
- Android 7.1.1 Nougat -käyttöjärjestelmä + OxygenOS -käyttöliittymä
- 5,5 tuuman AMOLED-näyttö 1920×1080 pikselillä ja tuella laajemmalle DCI-P3-väriskaalalle
- Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkitunnistin edessä kotinäppäimessä
- 16 + 20 megapikselin kaksoiskamera takana kaksois-LED-kuvausvalolla
- 16 megapikselin laajakulmalinssinen pääkamera: Sony IMX 398 -kenno, f/1,7-aukko, 1,12 mikronin pikselikoko
- 20 megapikselin telelinssinen toinen kamera: Sony IMX 350 -kenno, f/2,6-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko
- 4K-videokuvaus (30 fps), 1080p (maks. 60 fps), 720p (maks. 120 fps)
- Edessä 16 megapikselin kamera: Sony IMX 371 -kenno, f/2,0-aukko, 1,0 mikronin pikselikoko, videokuvaus 1080p ja 720p (maks. 30 fps)
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (2,45 GHz)
- 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 64 tai 128 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1, kaksilinjainen), ei muistikorttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys laajalla taajuustuella ja 600 megabitin enimmäislataus- ja 150 megabitin -lähetysnopeudella (kategoria 12, 3x CA, myös 256-QAM)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO / Bluetooth 5.0 (aptX + aptX HD) / NFC -yhteydet
- USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- Kiihtyvyysanturi + gyroskooppi + läheisyyden ja valoisuuden tunnistimet + e-kompassi + Hall-anturi
- GPS / GLONASS / BeiDou -paikannus
- 1 kaiutin ja 3 mikrofonia, Dirac HD Sound -äänituki
- 3 300 milliampeeritunnin akku, Dash Charge -pikalataus (5V / 4A = 20W)
- Mitat 154,2 x 74,1 x 7,25 millimetriä
- Paino 153 grammaa
Päivitys 22.6.: Tarkennettu mainintoja zoomista, joka on todellisuudessa korkeintaan 1,6x optista ja loput ohjelmallista, digitaalista zoomia. 2x asti zoom on häviötön.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »