Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uusi ”ilmaisen” EU-roamingin aikakausi alkoi – neljälle operaattorille Suomessa poikkeuslupa lisämaksujen jatkamiseen

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

EU-lippu.EU-roamingin uusi aikakausi käynnistyi tänään 15. kesäkuuta. Suomessa uusi aikakausi ei kuitenkaan monilta osin tarkoita ilmaisen EU-roamingin tuloa. Operaattorit ovat saaneet Viestintävirastolta poikkeusluvan periä lisämaksuja asiakkaidensa verkkovierailukäytöstä EU- ja ETA-maissa jatkossakin. Luvan saivat sitä hakeneet DNA, Elisa, Moi Mobiili ja Telia.

DNA, Elisa ja Telia ovat kuitenkin tuoneet myyntiin myös erikseen liittymiä, joissa mukaan sisältyy EU-käyttöä.

Vertailimme EU-roamingin uusia eri operaattoreiden hintoja vanhojen liittymien osalta jo eilen.

Viestintävirasto on myöntänyt DNA:lle, Elisalle, Moi Mobiilille ja Telialle poikkeusluvan periä lisämaksuja, mutta operaattorit päättävät itse, ottavatko ne nämä lisämaksut käyttöön täysimääräisinä, osittain tai lainkaan. Matkapuhelimen käyttö Euroopassa halpenee joka tapauksessa merkittävästi, kertoo Viestintävirasto.

EU:n uudet säännöt roamingista eli verkkovierailusta tulivat voimaan tänään. Lähtökohtana on, että kohtuullisesta roaming-käytöstä ei peritä lisämaksuja kotimaan hinnan lisäksi. Mikäli lisämaksuton roaming uhkaa aiheuttaa operaattorille kohtuuttomia tappioita, se voi hakea poikkeuslupaa lisämaksujen perimiseen.

”Poikkeuslupamenettelyn tarkoituksena on varmistaa, ettei roaming-sääntely vaaranna kotimaan laskutusmallia ja johda esimerkiksi kotimaan hintatason nousuun tai muutoksiin rajattomien datapakettien tarjonnassa”, sanoo lakimies Marko Priiki.

Viestintävirasto korostaa Suomen hintatason olevan kansainvälisesti vertailtuna edullinen ja valtaosan liittymistä sisältävän rajattoman datakäytön. Lisäksi Suomesta matkustetaan enemmän ulkomaille kuin ulkomailta Suomeen. Suomalaisten mobiilidatan käyttömäärät ovat myös maailman kärkeä.

”Nämä tekijät yhdessä aiheuttavat operaattoreille taloudellisesti haastavan tilanteen roaming-maksujen poistuessa”, toteaa apulaisjohtaja Petri Makkonen.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Onko nämä roaming maksut nyt suunnilleen sama kuin operaattoreille kohdistuvat kustannukset roamingista? 🙄

  Ajattelin vaan, että aikaisemmat hinnat on likimain 10-kertaiset, ainakin datan osalta. Hyvin on hilloa tahkonneet ulkomaana datasta, jos näin on.💶

  • Markus Lehtiniitty

   Niin, toki tähän asti myös operaattorien maksut niille ulkomaan operaattoreille ovat olleet suuremmat.

   Roaming on operaattorille tulonlähde sen verkossa roamaavien osalta, ei omien asiakkaiden ulkomaan käytön ja roaming-maksujen kautta.

   Operaattoreiden välinen uusi maksimitukkuhinta on nyt 7,70 € gigatavulta (ilman alvia), kun se tähän asti oli 0,05 € megatavulta (eli reilut 50 € gigalta, tämäkin ilman alvia). Operaattorit voivat tietenkin tehdä – ja ovat tehneet – myös sopimuksia, jossa ne maksavat ulkomaan operaattoreille tätä vähemmän.

   • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    Joo, ok. Tätä mietinkin, että onko myös samalla tukkuhinnat laskeneet. Koska aika poskettomalta kuulostaa 10-kertaiset maksut tukkuhintaan nähden.

 2. jake123

  Telia ilmoitti just tänään, ett mitään roming-maksuja EU-alueella kännyn ei tule… jos viestin vilkaisun oikein jymmärsin

 3. Mika

  Koko touhun lähtökohta on ihan älytön. Operaattorit velvoitetaan lainsäädännöllä myymään roaming-dataa kuluttajille halvemmalla kuin mitä itse siitä maksavat. Ihan kuin jossain kommunistidiktatuurissa, jossa viisas johto määrää hinnat…

Tuoreimmat jutut