Otimme Mobiili.fissä vertailuun kolmen eri valmistajan on-ear -malliset vastamelukuulokkeet. Vertailun laitteet olivat Bose QuietComfort 35, Plantronics BackBeat Pro 2 ja Sennheiser PXC550. Tässä vertailussa keskitymme enemmän kuulokkeiden vastameluominaisuuksiin ja yhteistoimintaan puhelimien tai muiden mobiililaitteiden kanssa.
Käytön aloitus
Kaikilla laitteilla käytön aloittaminen on varsin helppoa. Bosen ja Plantronicsin kuulokkeet kytketään päälle perinteisestä kytkimestä, kun taas Sennheiserin PXC550 -kuulokkeet käynnistyvät automaattisesti, kun ne laitetaan päähän ja sammuvat, kun ne otetaan pois päästä. Välillä kuulokkeet käynnistyivät, vaikkei niitä laittanut päähän.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
QuietComfort 35- ja PXC550-kuulokkeet tukevat Bluetoothin lisäksi NFC:tä, minkä avulla puhelimen ja kuulokkeiden paritus on – tai ainakin pitäisi olla – helppoa. Kun puhelimessa NFC on päällä, täytyy sillä napauttaa kuulokkeita. Bosen kuulokkeilla tämä onnistui ensimmäisellä kerralla, mutta Sennheiserin kuulokkeilla se ei samantien onnistunut.
Plantronicsin BackBeat Pro 2 -kuulokkeiden Special-versiossa mukana NFC, mutta perusversiossa ei. Testikappaleessamme ei ollut NFC:tä, joten yhdistäminen onnistui perinteisesti Bluetooth-asetuksien kautta. Sitä kautta voi luonnollisesti myös QuietComfort 35- ja PXC550-kuulokkeet liittää puhelimen.
Kuulokkeiden toiminnat musiikin toistossa
Mikäli sen hetkinen kappale ei miellytä tai äänenvoimakkuuta haluaa laskea, ei puhelinta tarvitse kaivaa esille ja avata lukitusta. Kaikilla kuulokkeilla voi tehdä perustoimintoja kuten hypätä seuraavaan kappaleeseen, muuttaa äänenvoimakkuutta tai vastata puheluun. On sikäli mielenkiintoista, että jokainen valmistaja on toteuttanut omalla tavallaan nämä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bose QuietComfort 35
Bosen kuulokkeissa äänenvoimakkuuden säätämiseen kaksi omaa painiketta, joten voimakkuuden nostaminen ja laskeminen käy helposti. Näiden painikkeiden välissä on monitoimipainike, joka hoitaa sitten kaiken muun. Yhdellä painalluksella musiikin voi joko keskeyttää tai käynnistää, kahdella painalluksella hypätään seuraavaan kappaleeseen ja kolmella hypätään edelliseen kappaleeseen. Monitoimipainikkeella voi vastata ja lopettaa puhelun. Kahden sekunnin painalluskella voi hylätä saapuvan puhelun.
Kokonaisuudessaan toiminnot oppii varsin nopeasti eikä erillisiä painikkeita välttämättä tarvita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sennheiser PXC550
Sennheiser ei ole laittanut toimintoja ollenkaan painikkeisiin, vaan oikeassa kuulokkeessa on kosketuslevy, jonka kautta toimintoja voi käyttää. Eleet ovat varsin loogisia ja moni saattaa ne arvata jo ennen käyttöä. Napauttamalla kosketuslevyä voi keskeyttää tai käynnistää musiikin, sipaisemalla eteen- tai taaksepäin voi vaihtaa kappaletta ja äänenvoimakkuutta voi säätää sipaisemalla ylös- tai alaspäin.
Plantronics BackBeat Pro 2
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Plantronicsin toteutus on hieman ”perinteisempi”. Jokaiselle toiminnolle on oma painikkeensa. Vasemmassa kuulokkeessa on käynnistä/keskeytä -painike, seuraava/edellinen kappale -painike ja eräänlainen kiekko, jonka avulla säädetään äänenvoimakkuutta. Oikeassa kuulokkeessa on vain yksi painike, jolla puheluihin vastataan tai ne lopetetaan.
Plantronicsin toteutus on kolmikosta yksinkertaisin ja kuvakkeiden ansiosta selkein. Käytettävyydessä ei juuri suuria eroja ole, mutta Sennheiserin ja Plantronicsin ratkaisut ovat mielestäni Bosen ratkaisua hieman parempia. Kaikissa kuulokkeissa perustoiminnot ovat kuitenkin helppo omaksua ja toimivat varsin varmasti.
Vastameluominaisuudet – Bose edellä, muut perässä
Bosen vastamelutekniikka on saanut viime vuosien aikana paljon kehuja – ei suotta. Kolmikon parhaat vastameluominaisuudet ovat Bosen QuietComfort 35 -kuulokkeissa, mutta ero ei ole kuitenkaan järin suuri kilpailijoihin nähden.
Vastamelukuulokkeiden pitäisi suodattaa häiritsevät taustaäänet, kuten lentokoneen turbiineista tuleva voimakas humina. Sain testattua Bosen ja Plantronicsin kuulokkeita lentokoneessa ja turbiinien humina katosi lähes kokonaan molemmilla kuulokkeilla. Bosen kuulokkeilla humina vaimeni hieman, ei paljoa, mutta hieman enemmän kuin BackBeat Pro 2:lla.
Molempia kuulokkeita voi hyvin käyttää pelkästään taustamelun vaimentamiseen, mutta mikäli katselee elokuvaa tai kuuntelee musiikkia, taustahuminat ovat poistuneet oikeastaan kokonaan.
Valitettavasti Sennheiserin kuulokkeita en päässyt kokeilemaan lentokoneessa, mutta testasin kaikkia kuulokkeita autossa, jossa rengasmelu on varsin voimakas. Rengasmelu katoaa kuulokkeilla hyvin, mutta mikäli kuulokkeita käyttää pelkästään taustamelun vaimentamiseen, jää Sennheiserin kuulokkeet hieman Bosen ja Plantronicsin taakse.
Vastameluominaisuudet vaimentavat mukavasti häiritsevät taustaäänet, mutta kuulosuojaimina ne eivät kuitenkaan toimi, sillä ne eivät vaimenna kovia ääniä ja yhtäkkisiä kolauksia tai pamauksia.
Yhteenvetona: Bosen QuietComfort 35 -kuulokkeissa on kolmikon parhaat vastameluominaisuudet, mutta Sennheiserin PXC550- ja Plantronicsin BackBeat Pro 2 -kuulokkeet eivät jää kauaksi. Eron huomaa, mutta se on varsin pieni.
Äänenlaatu ja akunkesto
Äänenlaatu kaikissa testatuissa kuulokkeissa oli varsin hyvä. Sennheiser PXC550 -kuulokkeissa oli mielestäni kolmikosta paras ja tasapainoisin. Matalat äänet toistuivat mukavasti ja korkeat äänet kirkkaasti.
BackBeat Pro 2 -kuulokkeissa ääni on jonkun verran tasapaksumpi kuin muissa vertailun laitteissa ja matalat taajuudet toistuvat Sennheiserin ja Bosen kuulokkeita voimakkaammin.
Bose QuietComfort 35:n äänenlaatu on niin ikään hyvä. Matalat ja korkeat taajuudet ovat hyvin tasapainossa ja korkeat taajuudet toistuvat kirkkaasti. Sennheiserin PXC550-kuulokkeissa oli kolmikon paras äänenlaatu ja BackBeat Pro 2:ssa huonoin. Erot ovat kuitenkin hyvin pieniä ja kaikkien kuulokkeiden äänenlaatu on hyvällä mallilla.
Valmistajat lupaavat kuulokkeilleen käyttöaikaa noin 20 tuntia. BackBeat Pro 2:n kohdalla käyttöaikaa luvataan 24 tuntia. Bosen QuietComfort 35 -kuulokkeissa akku kesti noin 16 tuntia hajanaisella käytöllä. Plantronicsin BackBeat Pro 2:lla pääsin vajaan 20 tunnin käyttöaikaan ja PXC550:n kohdalla noin 16 tuntiin. Valmistajien lupaukset pitävät siis varsin hyvin paikkaansa ja laitteiden akunkestoissa ei ole valittamista – akku tuskin pääsee loppumaan kesken.
Myyntipakkaus ja tekniset tiedot
Kaikkien kuulokkeiden mukana tulee niiden säilytystä varten oma kassi tai laatikko, latausjohto ja AUX-johto. Bosen ja Sennheiserin kuulokkeiden mukana tuleva AUX-johto ei ole kuitenkaan tavallinen, vaan se on malli 2,5 mm – 3,5 mm. Kuulokkeisiin ei siis käy normaali 3,5 millimetrin AUX-johto niin kuin Plantronicsin kuulokkeisiin.
Bose ja Sennheiser toimittavat kuulokkeiden mukana myös lentokonesovittimen ja Sennheiserin myyntipakkauksesta löytyy myös 3,5 mm -> 6,3 mm -sovitin.
Kaikki valmistajat tuovat kuulokkeilleen omat säilytyspaketit. Plantronicsin kohdalla kyseessä on kankainen pussi, Sennheiserin kohdalla pehmustettu kotelo ja Bose myy kuulokkeet jämäkämmän laatikon kanssa.
Bose QuietComfort 35
- Paino: 234 grammaa
- Akunkesto: 20 tuntia (Bluetooth), 40 tuntia AUX + vastamelu
- Hinta: alkaen 300 euroa
Sennheiser PXC550
- Paino: 227 grammaa
- Akunkesto: 20 tuntia (Bluetooth), 30 tuntia AUX + vastamelu
- Taajuusvaste: 17 – 20 000 hertsiä
- Hinta: alkaen 330 euroa
Plantronics BackBeat Pro 2
- Paino: 289 grammaa
- Akunkesto: 24 tuntia (Bluetooth)
- Hinta: alkaen 250 euroa
EXTRA: Sony MDR-100ABN
Toimittajakollegani Janne Laakso testasi Sonyn edullisempia vastamelukuulokkeita, jotka ovat varmasti myös hyvä vaihtoehto vastamelukuulokkeita mielivälle. Reilun 200 euron hintaiset kuulokkeet sijoittuvat Sonyn On-ear -vastamelukuulokkeiden keskikastiin. Yhtiöltä löytyy siis sekä kalliimpia että halvempia malleja.
Sonyn MDR-100ABN -kuulokkeet tukevat NFC-lähilukutekniikkaa, joten paritus onnistuu näppärästi sen kautta. Yhdistäminen onnistui ensimmäisellä yrityksellä. Äänenvoimakkuuden säätö onnistuu keinukytkimellä, ja vastamelutoiminnolle on oma kytkimensä. Seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen siirtyminen onnistuu liukukytkimellä, jota painamalla voi myös vastata puheluun tai käynnistää/keskeyttää kappaleen.
Vastameluominaisuudet ovat Sonyn kuulokkeissa hyvällä mallilla, vaikka taustakohinaa voi välillä tullakin läpi. ”Äänenlaatu kuulokkeissa on ihan hyvä, mutta ei pärjää esimerkiksi Bosen QuietComfort 35 -kuulokkeille. Äänessä ei ehkä ole sellaista luonnollisuutta ja läsnäolon tuntua, kuin kalliimman luokan kuulokkeissa. Bassot voi hieman korostua ja kuulostaa aavistuksen kumisevilta. Pääosin kuitenkin ihan mukavat kuunnella”, Janne Laakso kommentoi kuulokkeiden äänenlaatua.
Akkukestoksi Sony ilmoittaa kuulokkeille 20 tuntia, mutta kesto vaihtelee varmasti käytön mukaan. Kuulokkeita voi käyttää langallisina, langattomina ja meluntoistolla tai ilman.
Sonyn MDR-100ABN -kuulokkeet ovat myynnissä viidessä eri värissä. Myyntipakkauksessa tulee mukana USB-latausjohto, äänipiuha ja pehmeäpintainen suojakotelo. ”Istuvuus on mukava, sopivat hyvin ja kohtuullisen tukevasti päähän, mutta eivät paina tai purista liikaa”, Laakso kommentoi.
”Hinnasta saa melko hyvän kuvan kuulokkeista. Sonyn MDR-100ABN -kuulokkeet eivät ole huippuluokkaa, mutta ihan hyvät. Kun sijoittaa reilun satasen ekstraa, saa vielä parempaa äänenlaatua ja melunvaimennusta”, Laakso kertoo loppukaneetiksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »