Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applen tulos ei häikäissyt – toimitti 50,8 miljoonaa iPhonea alkuvuonna

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Applen toimitusjohtaja Tim Cook

Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Apple toimitti alkuvuonna tammi-maaliskuussa 50,8 miljoonaa iPhonea, kun vuotta aiemmin iPhone-toimitukset olivat 51,2 miljoonaa.

iPhone 7 -puhelimet ovat pääosin menestyneet markkinoilla edeltäviä iPhone 6s -puhelimia paremmin. Applelle heikko paikka on kuitenkin yhä Kiina, joka vielä hetki sitten oli sen suurin kasvun ajuri.

Nytkin Kiinassa Applen liikevaihto laski 14 prosenttia vuotta aiemmasta, kun Amerikoissa ja Euroopassa myynti kasvoi 10-11 prosenttia, Japanissa 5 prosenttia ja Kiinan ulkopuolisen Aasian-Tyynenmeren alueella 20 prosenttia.

iPhonen osuus Applen liiketoiminnasta on erittäin merkittävä: alkuvuonna 63 prosenttia liikevaihdosta tuli suoraan iPhonesta. Välillisesti iPhonen merkitys on vielä tätä huomattavasti merkittävämpi.

iPadeja Apple toimitti nyt 8,9 miljonaa, kun vuotta aiemmin Apple ylsi 10,25 miljoonaan iPadiin. Erityisesti iPad minin myynti on ollut edelleen jatkuvassa laskusuunnassa. Liikevaihtoa palveluistaan Apple kasvatti edelleen vahvasti. Palveluliikevaihto nousi 7,0 miljardiin dollariin 18 prosentin kasvulla vuotta aiemmasta.

”Olemme ylpeitä raportoidessamme vahvan maaliskuun neljänneksen, liikevaihdon kasvun kiihdyttyä jouluneljännekseltä sekä iPhone 7 Plussan kysynnän jatkuessa vankkana”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook. ”Olemme nähneet loistavan asiakkaiden vastaanoton kumpaankin iPhone 7 (PRODUCT)RED Special Edition -malliin ja olemme innoissamme palveluliiketoimintamme vahvasta momentumista, johtaen korkeimpaan liikevaihtoomme ikinä 13-viikkoisella neljänneksellä. Eteenpäin katsoessa olemme innoissamme vastaanottamaan osallistujat ympäri maailmaa vuotuiseen Worldwide Developers Conferenceen ensi kuussa San Josessa.”

Kokonaisuutena alkuvuonna Applen liikevaihto oli 52,9 miljardia dollaria (+5 &), liikevoitto 14,1 miljardia (+1 %) ja nettotulos 11,0 miljardia dollaria (+5 %). iPhonen liikevaihto säilyi lähes ennallaan (+1 %), iPadien laski 12 prosenttia ja Macien puolestaan kasvoi vahvat 14 prosenttia. Muut tuotteet -kategorian liikevaihto pomppasi 31 prosenttia. Merkittävimpiä tuotteita kategoriassa ovat Apple Watch, Apple TV sekä Apple AirPods -kuulokkeet. Tulosjulkistuksen jälkeisessä analyytikkopuhelussa toimitusjohtaja Tim Cook totesi Apple Watchin myynnin lähes tuplaantuneen vuotta aiemmasta alkuvuonna.

Viime vuonna Applen liikevaihto laski kaikilla paitsi jouluneljänneksellä. Tämä vuosi alkoi Applelta tässä mielessä paremmin hienoisen kasvun merkeissä.

Kuluvalle neljännekselle Apple ohjeistaa 43,5-45,5 miljardin dollarin liikevaihtoa, mikä osui lähes markkinaodotuksiin.

Apple kertoi myös kasvattavansa pääoman palautusohjelmaansa 50 miljardilla dollarilla ja nostavansa neljännesvuosittain jaettavaa osinkoaan 10,5 prosentilla. ”Kehitimme vahvan 12,5 miljardin dollarin liiketoiminnan kassavirran ja palautimme yli 10 miljardia dollaria sijoittajile maaliskuun neljänneksellä”, kommentoi Applen talousjohtaja Luca Maestri.

Applella oli neljänneksen lopussa kassa- ja sijoitusvaroja 256,8 miljardia dollaria. Korollisilla veloilla vähennetty nettokassa ylsi 158,3 miljardiin dollariin.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Pentti

  Ihmeellinen tulkinta Lehtiniityltä. Oikeastihan Applen tulos (eli liiketoiminnasta muodostunut voitto) häikäisi.

 2. Hendriks

  Puhelinten myynti tulee hidastumaan kehittyneillä markkinoilla!. Käy kuten tietokoneille!.

  • Jonahan

   Ai niinkuin että Apple tuleeno olemaan ainoa joka tekee rahaa? Tapahtunut jo.

   • herrahoo

    Väitätkö, että Samsung, Intel, MS ja miksei myös Google eivät tee rahaa tietokoneilla?

    • Jonahan

     Googlesta en tiedä, mutta Intel ei tee tietokoneita, MS myy aivan minimaalisesti, Samsung aivan minimaalisilla katteella joten eivät juuri tee. Apple ottaa muutaman prosentin kappalemyynnillä puolet alan voitoista.

     • Kairaaja

      Tosin intel on just se kuka ne koneet tekee ja tekee hyvin rahaaki. Ms nyt takoo tietokoneilla mukavasti rahaa…

     • Hendriks

      Ohjelmistolla (Windows,)!.

 3. Hannu Heikkinen

  En pidä otsikointia tässä uutisessa kovinkaan onnistuneena. :)

Tuoreimmat jutut