”Don’t be an april fool” eli älä mene aprillipäivänä retkuun, hehkuttaa ”Maailman varmuuskopiopäivää” mainostava worldbackupday.com. Sivuston mukaan kansainvälistä varmuuskopiopäivää vietetään 31. maaliskuuta, eli sopivasti aprillipäivän aattona. Tässä siis muistutus, miten onnistuu Android- tai iOS-laitteen varmuuskopiointi, eivätkä esimerkiksi yhteystiedot pääse hukkumaan, jos puhelin hajoaa tai varastetaan.
Android
Android-puhelimen tai -tabletin varmuuskopiointiin on useampiakin vaihtoehtoja. Koska Android-laitteita käytetään Google-tileillä, on yksi luonnollisimpia tapoja varmuuskopioida laitteen tiedot Google-tilille. Lisäksi on olemassa laitevalmistajien omia palveluja sekä sovelluskaupasta löytyviä kolmannen osapuolen vaihtoehtoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Varmuuskopiointi Google-tilille onnistuu, kun laitteen asetusvalikosta etsii kohdan Tilit ja valitsee sieltä käytössä olevan Google-tilin. Kyseisestä valikosta voi määrittää, mitkä Googlen omista sovelluksista synkronoidaan automaattisesti kaikkien laitteiden välillä. Tarjolla on Gmailin kaltaisten sovellusten lisäksi myös kalenteri ja yhteystiedot.
Asetusvalikosta löytyy myös kohta Varmuuskopioi ja palauta. Kyseisestä valikosta löytyy vipu, jota napauttamalla voit asettaa automaattisen varmuuskopioinnin päälle tai pois päältä. Kun asetus on päällä, laitteesta varmuuskopioidaan Google-tilille muun muassa Kalenterin ja Gmailin asetukset, näyttöasetukset, Wi-Fi-verkot salasanoineen sekä kolmannen osapuolen sovellusten asetukset ja tiedot, sovelluksesta riippuen.
Tämä jättää kuitenkin kopioimatta kuvat ja videot. Näiden varmuuskopionnin mahdollistaa Google Kuvat -sovellus. Sovellus kysyy heti ensikäynnistyksellä, haluaako käyttäjä varmuuskopioida kuvat käytetylle Google-tilille. Lisäksi käyttäjä voi valita, suoritetaanko automaattinen synkronointi vain Wi-Fi-yhteyksillä vai myös matkapuhelinverkossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tekstiviestejä Googlen varmuuskopio ei ota talteen, joten niiden osalta on turvauduttava joko laitevalmistajan työkaluihin tai kolmannen osapuolen sovellusten apuun. WhatsApp-viestit voi varmuuskopioida Google Driveen WhatsAppin oman asetusvalikon kautta.
Googlen työkalujen lisäksi useimmat laitevalmistajat tarjoavat oman vaihtoehtonsa varmuuskopiointiin. Laitteen esiasennettujen sovellusten joukosta usein löytyy jonkinlainen Varmuuskopiointi-sovellus, jonka avulla tietonsa voi tallettaa joko verkkoon tai muistikortille. Käyttöliittymät vaihtelevat, mutta useimmiten valmistajan työkalu hoitaa samalla kertaa yhteystiedot, mediatiedostot, viestit ja sovellukset.
iOS
iOS-laitteen voi varmuuskopioida joko iCloud-pilvipalveluun tai tietokoneen iTunes-ohjelmaan. iCloud on vaivattomampi, mutta varmuuskopion palauttaminen esimerkiksi uuteen laitteeseen voi iTunesista onnistua nopeammin.
iCloud-varmuuskopion voi tehdä, kun käytettävissä on langaton lähiverkko, eli WLAN-yhteys. Varmuuskopiointi löytyy asetusvalikon kohdasta iCloud – iCloud-varmuuskopio. iOS 10.3:ssa tuo iCloud on nostettu valikon yläosaan, Apple ID -osioon. iCloud-varmuuskopion voi asettaa automaattiseksi niin, että laite varmuuskopioidaan aina, kun se on latauksessa, WLAN-yhteys on käytössä ja laitteen näyttö on lukittu. Manuaalinen varmuuskopiointi alkaa painamalla ”Varmuuskopioi nyt”, ja WLAN-yhteys on oltava käytettävissä varmuuskopioinnin ajan.
Toinen vaihtoehto on iTunes-varmuuskopio, jonka voi tehdä Windows- tai Mac-tietokoneen iTunes-ohjelmaan. Varmuuskopiointiin pääsee käsiksi, kun yhdistää iOS-laitteen USB-johdolla tietokoneeseen, johon on asennettu riittävän uusi iTunes. Laitteessa olevat sovellukset ja ostetut musiikkikappaleet voi siirtää ensin tietokoneelle valitsemalla iTunesissa kohdan Arkisto – Laitteet – Siirrä ostokset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos iOS-laitteessa on terveys- ja aktiivisuustietoja, jotka halutaan myös tallentaa, varmuuskopio täytyy salata. Se tapahtuu valitsemalla ”Salaa laitteen … varmuuskopio” -ruutu ja luomalla salasana varmuuskopiolle. Salasana kannattaa tallettaa varmaan paikkaan, sillä varmuuskopion palautus ei onnistu ilman sitä. Jos terveys- ja aktiivisuustietoja ei tarvitse tallentaa, voi luoda salaamattoman varmuuskopion.
Kun valmistelut ovat valmiit, voi varmuuskopion aloittaa valitsemalla iTunesissa ”Varmuuskopioi nyt” (Windowsissa Tiedosto – Laitteet – Varmuuskopioi).
Kun varmuuskopiointi on päättynyt, voi sen onnistumisen tarkistaa valitsemalla iTunesissa Asetukset – Laitteet (Windowsilla Muokkaa – Laitteet). Näkyvissä pitäisi olla laitteen nimi sekä päivämäärä ja aika, jolloin varmuuskopio luotiin. Jos varmuuskopio on salattu, laitteen nimen vieressä näkyy lukon kuva.
Toivottavasti näistä vinkeistämme mobiililaitteen käyttöön on apua sinulle. Muut julkaisemamme vinkit löydät ohjesivuiltamme.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »