Näkyvin uudistus uusissa puhelimissa ovat varmasti niiden näytöt, jotka ovat aiempaa suurikokoisempia kuvasuhteen venyttyä tavanomaisesta 16:9:stä 18.5:9:ään. Tärkeä muutos on myös luopuminen näytön alapuolisista näppäimistä, kun myös Samsung siirtyy nyt näytöltä löytyviin painikkeisiin.
Samsung Galaxy S8
- 5,8" Super AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana Iirisskanneri
- 12 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 8895 Octa -piiri
- 3000 mAh akku
Suuremmat, etupuolesta enemmän täyttävät näytöt eivät kuitenkaan tarjoa Samsungille pitkäaikaista kilpailuetua, sillä oikeastaan kaikkien tärkeimpien kilpailijoiden odotetaan tekevän saman tämän vuoden aikana. Osa vie näytön vieläkin lähemmäs reunoja kuin Samsung.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttöjä lukuun ottamatta Galaxy S8 -puhelinten tekniset uudistukset ovat yllättävän vähäisiä. Toki järjestelmäpiiri on päivitetty tämän vuoden malliin, mutta muuta ei sopinut odottaakaan – ja kaikki muut tulevat myös pian perästä. Uudet järjestelmäpiirit tuovat lisää suorituskykyä, myös verkkoyhteyksissä, jotka nyt nousevat gigabittiluokan valmiuteen.
Strategisessa mielessä suhteessa kilpailijoihin suurin Galaxy S8 -uudistus onkin sen yhteydessä esiteltävä Samsungin Bixby-virtuaaliavustaja – haastaja Applen Sirille, Googlen Assistantille, Microsoftin Cortanalle ja niin edelleen. Samsung osti loppuvuodesta Sirin alkuperäisten kehittäjien uuden yrityksen Viv Labsin, mutta tietojen mukaan yritysosto olisi tapahtunut liian myöhään, jotta sillä olisi ehtinyt olla merkittävää vaikutusta vielä Bixbyyn. Samsung onkin kehittänyt Bixbyn siis itse, mitä ei voi pitää kovin hyvänä ennusmerkkinä – Samsungia kun ei varsinaisesti tunneta juurikaan ohjelmistojen saati palvelujen osaajana. Ja jos Bixby olisi niin erinomainen, miksi käyttää paljon rahaa Vivin ostoon vielä viime syksynä.
Bixbyn eroina ennakkoon muista on toitotettu sen integroitumista osaksi lukuisia esiasennettuja sovelluksia. Käytännössä nähtäväksi jää, miten hyvin kokonaisuus toimii. Arviot tulevat kertomaan nopeasti, onko Bixby hitti vai huti Samsungilta. Suomessa tosin joka tapauksessa Bixbyn rooli jäänee marginaaliseksi – toistaiseksihan pääasiassa ääniohjattava avustaja tukee vasta englannin lisäksi vain Samsungin kotimaan kieltä koreaa.MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toinen ohjelmistopuolen uutuus Galaxy S8 -puhelimissa on DeX, desktop extender. Yhdistämällä Galaxy S8 erikseen myytävällä DeX Station -telakalla näyttöön, näppäimistöön ja hiireen, muuntuu Galaxy S8 pöytätietokoneen keskusyksiköksi. Idea on tuttu Microsoftin Windows Mobilen Continuumista.
Muuten kuin yrityskäytössä DeXissä on vaikea nähdä laajaa houkutusta: kovin monella ei ainakaan enää nykypäivänä ole lojumassa nurkissa vain ylimääräistä näyttöä ja ohjainvälineitä. Jos sellaiset löytyvät, löytyy niille sitten useimmiten jo se tietokonekin, joka kuitenkin voi edelleen olla tehokkaampi ja sisältää paremman käyttöliittymän ja laajemman työpöytäkäyttöön tehtyjen sovellusten tuen. 150 euron maksaminen DeXistä tuskin silloin houkuttaa. DeXkään ei pysty taikatemppuihin ja tee Android-laitteesta saman tien täysveristä PC:tä.
Samsungille Galaxy S8 -puhelimet ovat erityisen tärkeitä viime vuoden Galaxy Note7 -fiaskon jälkeen. Ainakaan mitään vastaavaa ei saisi Galaxy S8:n kanssa tapahtua – kovin paljon huonomminhan ei voisi mennä. Tosin älypuhelimiahan kärähtää eri syistä ajoittain aivan yleisesti – valmistajasta ja mallista riippumattta. Vääjäämättä tulossa oleva ensimmäinen Galaxy S8:n kärähdys kuitenkin varmasti herättää heti paljon kysymyksiä. Sitä maineen menettäminen teettää. Tuskin Note7:llä kuitenkaan kovin merkittävää vaikutusta Galaxy S8:n myyntiin on. Ihmiset unohtavat nopeasti.
Tässä tilanteessa kuitenkin hieman yllättäviä ovatkin Galaxy S8 -puhelinten kovat hinnat. 829 euroa Galaxy S8:sta ja 929 euroa Galaxy S8+:sta ei ole vähän. Tosin tallennusmuistia on nyt tarjolla 64 gigatavua, minkä lisäksi hintoihin täällä voi vaikuttaa nyt erikoistekijänä myös euron heikkous. Tarjolla on kuitenkin paljon hyviä vaihtoehtoja Huaweilta, Honorilta ja OnePlussalta huomattavastikin edullisempaan hintaan. LG:n G6 ja Sonyn Xperia XZ Premium -huippu-uutuuuksien hinnat ovat jo lähempänä Samsungia. Ja eikä Samsung ainoana hintaa ylöspäin hilaa: myös Applen syksyn huippu-iPhonen hinnan odotetaan lähtevän yli 1 000 eurosta – ja hinta voisi näin suuremmalla muistilla kohota jo jopa lähelle 1 500 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainittujen ohella huippuälypuhelinten markkinoita myllertävät myös Googlen omat Pixel-puhelimet. Kaiken kaikkiaan Galaxy S8:t näyttävät vievän jälleen eteenpäin Samsungin ja Googlen välistä vastakkain asettelua: Samsung tuo oman avustajansa eikä Google Assistantia. Näytön alareunan toimintopainikkeetkin Samsung on toteuttanut omalla tavallaan Androidin oletuksista piittaamatta. Pixel-puhelimet ovat nähtävästi myyneet hyvin siellä, missä ne myynnissä ovat. Jos myynti toisen sukupolven myötä laajenisi, voisi se jo vaikuttaa kaikkien kilpailijoiden huippupuhelinten myyntilukuihin.
Eikä erityisesti Suomessa sovi unohtaa myöskään Nokia-älypuhelinten paluuta. Kyllä sieltäkin se huippupuhelin vielä tänä vuonna tulee. Suomessa huippupuhelinmarkkinoista käydäänkin todennäköisesti tänä vuonna tiukkenevaa taistoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »