Natural Cycles on älypuhelinsovellus, joka on juuri hyväksytty viralliseksi ehkäisykeinoksi Euroopassa. Ruotsalaisyhtiön sovellus on kliinisesti tutkittu, ja sen varmuus raskauden ehkäisyssä vastaa kondomia, mikä tarkoittaa, että lääkärit voivat määrätä sen ehkäisykeinoksi naisille.
Sovellus kertoo käyttäjälleen tämän ovulaation ajankohdan ja sen, milloin voi harjoitaa yhdyntää ilman hedelmöittymisen vaaraa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovellus perustuu algoritmeihin, jotka hyödyntävät erillisen elektronisen lämpömittarin mittaamia kehon lämpötilan muutoksia. Ovulaation aikana naisen kehossa erittyvä keltarauhashormoni saa ruumiinlämmön nousemaan noin puolella celsiusasteella, ja näiden lämpötilamuutosten sekä omien algoritmiensa perusteella sovellus kertoo, milloin nainen todennäköisesti ovuloi. Tällöin sovellus suosittelee käytettäväksi muita ehkäisykeinoja, kuten kondomia tai ehkäisypillereitä.
Sovellus voi toimia sekä ehkäisykeinona että hedelmöittymisen apuna, eli vastaavasti lasta toivovat pariskunnat voivat sovelluksen avulla selvittää, milloin hedelmöittyminen todennäköisimmin onnistuu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten muutkaan ehkäisykeinot, myöskään Natural Cycles ei ole sataprosenttisen varma. Ovulaation ajankohdan tarkka ennustaminen on käytännössä mahdotonta, ja sovelluksen varmuus vastaakin kondomin käyttöä, eli seitsemän naista sadasta saattaa tulla raskaaksi sovelluksen suosituksista huolimatta. Ehkäisypillereillä tai kierukalla vastaava määrä on yksi nainen sadasta.
Koska sovelluksen varmuus ei vastaa esimerkiksi pillereitä tai kierukkaa, suositellaan sitä lähinnä vakituisille pariskunnille sekä naisille, jotka eivät voi käyttää muita ehkäisykeinoja. Sanomattakin selvää pitäisi myös olla, että sovelluksesta on apua vain raskauden ehkäisyyn, eikä se suojaa taudeilta.
Aivan ongelmitta ei Natural Cyclesin tie viralliseksi ehkäisykeinoksi ole käynyt, kertoo Engadget. Vuonna 2015 ruotsalaisviranomaiset kielsivät yhtiötä markkinoimasta sovellusta ehkäisykeinona. Sittemmin yhtiö testautti sovelluksen riippumattomalla saksalaisella testausjärjestöllä, TÜV Südillä, ja nyt sovellus on Euroopassa virallisesti ehkäisykeinoksi hyväksytty.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »