Älypuhelimia on kaupoissa tarjolla monenmoisia. Yksi haara tarjonnassa ovat tavallista selvästi kestävämmät puhelimet, jotka on vahvistettu veden ja pölyn ohella myös iskuja vastaan.
Suomessa kestäviä puhelimia on nähty viime aikoina ennen kaikkea Cat-brändillä. Nyt toinen työkoneista ponnistava brändi, DeWalt, on myös tullut mukaan puhelinmarkkinoille. DeWalt-puhelinten takana on varsin tuntematon Global Mobile Communications Limited, joka on lisensoinut Dewalt-brändin käyttöönsä puhelimissa. Lisäksi taustalla vaikuttaa kestävistä puhelimista tunnettu RugGear.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa ensimmäistä DeWalt-puhelinta, mallinimeltään MD501, myyvät Verkkokauppa.com ja Dustin.
Kestävyys kunnossa
Myös DeWaltin tunnusvärit ovat musta ja keltainen, joten ulkoisesti DeWalt-puhelin muistuttaakin varsin paljon jo edellä mainittuja Cat-puhelimia, jotka ovat uutuuden pahimpia kilpailijoita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DeWalt MD501 on suurikokoinen älypuhelin suhteessa 5 tuuman näyttöönsä. Mitat ovat 156 x 82 x 14 millimetriä ja paino jämäkät 245 grammaa. Koon hahmottamiseksi todettakoon, että DeWalt-puhelin on esimerkiksi 5,2 tuuman näytöllä varustettua suosittua Honor 8 -puhelinta noin sentin pidempi ja leveämpi sekä paksuudeltaan noin tuplat. Painoakin on lähes sata grammaa enemmän.
Kokoa tuo reunoja ja kulmia kiertävä kumikerros, jonka ansiosta DeWalt-puhelimen pitäisi kestää tavanomaista älypuhelinta paremmin myös pudotuksia – lisäksi kumi materiaalina on toki vähemmän herkästi haavoittuva jo itsessään kuin kiiltävä metalli tai lasi.
Kestävyydeltään DeWalt MD501 on MIL-STD 801G ja IP68-luokiteltu. Sen pitäisi näin kestää pudotukset 2 metrin korkeudesta betonille sekä upotus veteen 2 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, valmistaja kertoo sivuillaan. Lisäksi toimintalämpötila ulottuu -20 asteesta +60 asteeseen.
Nykypäivänä monet ”tavallisetkin” älypuhelimet on jo suojattu IP67- tai IP68-luokitellusti vedeltä ja pölyltä. DeWaltissa suojausta avittavat Micro-USB-liitännän ja kuulokeliitännän peittäminen avattavilla läppäluukuilla, mikä kuitenkin vaikeuttaa käyttöä eikä ole enää välttämätöntä nykypäivänä. DeWalt-puhelimen suurikokoisen kumipehmustetun rungon etu jää näin pitkälti pudotuskestävyyteen.
Kestävyydeltään heikoin kohta myös DeWalt-puhelimessa on näyttölasi, joka on Gorilla Glass 3. Näyttölasiin osuvalta terävältä iskulta ei tämäkään puhelin ole suojattu.
Todella vanha Android
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DeWalt MD501:n uusin käyttöjärjestelmäversio on yhä Android 5.1 Lollipop. Päivityksen uudempaan Android 6.0 Marshmallowiin on luvattu olevan tulossa, mutta vielä päivitystä ei ole näkynyt eikä kuulunut. Tuorein merkittävä Android-versio, 7.0 Nougat, julkaistiin jo elokuun lopulla. Selvää on, että DeWalt-puhelin tulee päivityksissä laahaamaan hurjasti perässä, jos se niitä ylipäätään saa.
Päivitysten puute näkyy myös Android-tietoturvakorjausten puutteessa. DeWalt MD501:n Android-tietoturvataso on päivätty 2015-12-01 eli reilusti yli vuoden taakse tämän arvostelun julkaisuhetkestä.
Päivittämättömyys tarkoittaa, ettei DeWalt-puhelimella pääse nauttimaan viimeisimmästä Android-toiminnoista eikä puhelimen tietoturva myöskään ole asianmukaisella tasolla.
Myös käyttöliittymän suomen kielen käännös ontuu joissakin kohdin pahoin.
Androidin päälle DeWalt-puhelimeen on lisätty turvatoiminto, joka voi hälyttää apua näppäimen painalluksella sekä sisältää myös automaattisen putoamisen tunnistuksen esimerkiksi rakennustelineiltä, jota emme kuitenkaan ymmärrettävistä syistä testanneet käytännössä. Mukana esiasennettuna on myös MorseCode-sovellus, joka mahdollistaa viestien kirjoittamisen ja lähettämisen kuvausvaloa vilkuttaen morse-aakkosina.
Vasemmalla puolella DeWalt-puhelimessa on keltainen painike, jonka toiminto on valittavissa.
Korkeintaan keskinkertaista tekniikkaa
Ensimmäinen DeWalt-puhelin ei häikäise teknisellä perustallaan – ennemminkin sisuksista löytyy keskinkertaista tai jopa täysin vanhentuneeksi tuomittavaa tekniikkaa, ainakin puhelimen hintaluokassa.
5 tuuman näytön tarkkuus on nykypäivänä varsin vaatimaton 1280×720 pikseliä, eivätkä väritoisto tai katsekukulmatkaan aiheuta hurraa-huutoja. Käsinekäytön tuki on hyvä pakkassäässä ulkona.
MediaTekin MT6735-järjestelmäpiiri on aivan halvimpien älypuhelinten tasoa ja 2 gigatavun RAM-muisti vaatimaton. Yhtään raskaammassa käytössä suorituskyvyn rajat tulevat vastaan – tosin eipä tätä puhelinta varmasti pelikoneeksi olekaan tarkoitettu.
Hyvä asia DeWalt-puhelimessa on tuki kahdelle SIM-kortille. Monet näistä puhelimista voivat päätyä esimerkiksi työmaakäyttöön, jolloin on kätevää saada samaan puhelimeen oma henkilökohtainen sekä työliitttymä. Hyvää on myös 4G LTE -verkkojen kolmen Suomi-taajuuden tuki.
Kamerat ovat odotetusti asiansa ajavat, mutta mitään erityistä niissä ei ole. Erityisesti hämärämmissä olosuhteissa valovoima jää kuvista vajaaksi. Lisäksi kameroiden tarkennus toimii nykypäivän mittapuulla hitaasti ja kuvatessa kameran etsinkuva näytöllä puuroutuu liikkeessä.
Teknisesti akkukesto lienee positiivisin yllätys, sillä suurikokoisen puhelimen sisälle on mahtunut 3 950 milliampeeritunnin akku. DeWalt-puhelimella pärjää pari päivää normaalissa käytössä ennen lataustarvetta.
DeWalt MD501:n tekniset ominaisuudet:
- 5 tuuman näyttö 1280×720 pikselillä
- MediaTek MT6735 -järjestelmäpiiri (4x 1,3 GHz Cortex-A53)
- 2 gigatavua RAM-muistia
- 16 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
- microSD-muistikorttipaikka, ilmoitettu tuki 64 gigatavun korteille
- 13 megapikselin takakamera
- 5 megapikselin etukamera
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (Micro-SIM)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys, tuki Suomi-taajuuksille 800 / 1800 / 2600 MHz
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- FM-radio
- 3 950 milliampeeritunnin akku
- Tuki langattomalle Qi-lataukselle
Kova hinta
DeWalt MD501:n suurin ongelma on sen hintalappu. Vajaat 550 euroa, jolla puhelinta arvostelun julkaisuhetkellä Suomessa myydään, on yksinkertaisesti liikaa suhteessa DeWalt-puhelimen tarjoamiin etuihin paremmassa kestävyydessä sekä valituissa erikoistoiminnoissa – varsinkin, kun muistetaan puhelimen muuten perin vaatimattomat tekniset ominaisuudet ja päivityksiltään perässä laahaava Android-ohjelmisto.
DeWalt-puhelimen hinnoittelu sijoittuu kilpailevista Cat-puhelimista S40- ja S60-mallien väliin. Reilun viiden kympin lisäpanostuksella saa jo Cat S60:n, jossa on sentään jo Androidin Marshmallow -versio sekä mielenkiintoisena ekstrana lämpökamera.
Tällaisenaan DeWalt MD501:n pitäisi olla reilusti, 150-200 euroa, edullisempi ja silti näin vanhaa Androidia olisi vaikea antaa anteeksi.
+ Kestävyys
+ Katu-uskottavuus
– Hinta
– Android-ohjelmiston auttamaton vanhuus
– Vaatimaton suorituskyky ja muu tekniikka
– Suuri koko
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »