Nyt, kun Nokia-merkkiset älypuhelimet ovat toden teolla tekemässä paluutaan markkinoille suomalaisen HMD Globalin myyminä, on hyvä aika vilkaista nopeasti myös muutaman vuoden taakse.
Tuolloin syntyi kaksi hanketta, jotka eivät kuitenkaan lopulta lähteneet lentoon.
Nokian puhelinten Microsoftille myynnistä kertominen syyskuussa 2013 laukaisi Nokita-hankkeen, jonka tarkoitus oli nokittaa Microsoftin tarjous Nokian puhelimista korkeammalla kauppahinnalla. Nokitaa veti Juhani Parda, joka oli aiemmin työskennellyt Nokialla ja sittemmin myös muissa alan yhtiöissä ja rahoitusalalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Nokian yhtiökokoukseen on aikaa kolmisen viikkoa, joten Nokita vaikuttaisi olevan liikkeellä varsin myöhään keräämässä kiinnostuneita sijoittajia, kun ottaa huomioon että kahdeksisen miljardia on kuitenkin melko suuri summa hankkeelle, jonka onnistumisen todennäköisyyttä lopullisen tuoton osalta on vaikea hyvällä tahdollakaan pitää kovin korkeana”, totesimme jo ensi kertaa Nokitasta kertoessamme.
Ja eihän siitä mitään tullutkaan. ”Kiinnostusta Nokia Mobile Phonesia kohtaan löytyi. Olimme yhteyksissä miljardiluokan rahastojen ja suursijoittajien kanssa Fobesin miljardöörilistalta, mutta aika loppui kesken”, hankkeen järjestelijänä toiminut Juhani Parda kertoi tuolloin Talouselämälle.
Lopulta Nokita-hankkeesta jäi jäljelle vain sen mahtipontinen julkistusvideo YouTubessa. Se tarjoaa viihdettä kiinnostuneille vielä tänäkin päivänä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samoin tarinan mukaan juuri samaisena päivänä, kun Nokia-puhelinten myynnistä Microsoftille 11. syyskuuta 2013 kerrottiin, sai alkunsa Newkia-nimellä tunnettu yritys. Myös Newkian takana olleet tahot suunnittelivat alun perin Nokian ostoa, mutta rahoja ei saatu kasaan.
Newkian, jolla ei suoranaisesti ollut mitään tekemistä itsensä Nokian kanssa, tavoitteena oli tuoda markkinoille Nokian henkeä edustavia Android-älypuhelimia, erityisesti Aasian markkinoille.
Newkian takana oli Aasiassa varsin menestynyt suomalainen liikemies Thomas Zilliacus, joka 90-luvulla työskenteli Nokialla Aasian-Tyynenmeren-alueella johtajana. Lisäksi Newkian toimitusjohtajaksi nousi Urpo Karjalainen, joka toimi 1997-2008 Nokian Kiinan, Kaakkois-Aasian ja Tyynenmeren alueen johtajana ja vuodesta 2008 eteenpäin BlackBerryn Aasian johtajana
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Yhtiö on perustettu Singaporeen, mutta tuotekehityksen keskusta kaavaillaan Suomeen. Ensimmäisen puhelimen julkaisua tavoitellaan vuoden sisällä”, kerroimme syyskuussa 2013.
”Rakennamme sen päälle mitä Nokia teki. Nokia tuki tunnettiin aina hyvästä designista ja helppokäyttöisyydestä”, totesi toimitusjohtaja Karjalainen. Aluksi markkinoille Karjalainen lupasi kaksi puhelinta. ”Ne tulevat olemaan muotoiltu niin, että kun menee kauppaan, huomaa ne”, Karjalainen kertoi.
Sittemmin vuoden 2014 aikana Newkiasta ei enää paljoa kuultu, ja se näyttää vaipuneen unholaan ilman sen suurempia hautajaisia.
Nyt muutamaa vuotta myöhemmin kalenterin näyttäessä jo 2017 ne uudet, ja ensimmäiset varsinaiset Android-Nokia-puhelimet ovat tulossa markkinoille – Kiinassa jo tällä viikolla Nokia 6 ja myöhemmin vuoden alkupuoliskon aikana lisää uutuuksia myös muualla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi HMD Global hankki itselleen Microsoftilta myös Nokia-peruspuhelinten toiminnan, jonka tuotoilla ja sijoittajien varoilla se aikoo sijoittaa kolmen vuoden aikana 500 miljoonaa dollaria uusien Nokia-älypuhelinten markkinointiin.
Se, syntyykö Nokia-puhelinten paluusta menestystarina ja siitä HMD Globalille kestävää liiketoimintaa, tullaan näkemään vasta tulevaisuudessa.
Mutta yksi asia voidaan todeta jo nyt: ovat HMD-hankkeen onnistumisen ennusmerkit ainakin Nokitaa ja Newkiaa paremmat.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »