Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Greenpeace nimesi Applen ympäristöystävällisimmäksi IT-yritykseksi kolmatta vuotta putkeen

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Greenpeace Clicking Clean

Greenpeace on julkaissut Clicking Clean -raporttinsa, jossa vertaillaan maailman suurimpien IT-alan yritysten ympäristöystävällisyyttä. Kärkisijalla patsastelee jo kolmatta vuotta putkeen Apple.

Apple saa kiitosta uusiutuvien luonnonvarojen käytöstä sen datakeskuksissa, ja yhtiö on myös kuuluvasti rummuttanut tähtäävänsä 100-prosenttisesti uusiutuvan energian käyttöön kaikissa sen toiminnoissa. Yhtiön puhtaan energian indeksi Greenpeacen vertailussa on 83 prosenttia ja neljässä viidestä kategoriasta Apple sai arvosanan A.

Greenpeace kehuu Applen säännöllistä raportointia ja läpinäkyvyyttä sen datakeskusten hiilijalanjälkien kanssa. Myös Google ja Facebook saavat kiitosta toimintansa ympäristöystävällisyydestä ja uusiutuvien energialähteiden käytöstä.

Greenpeacen vertailussa on arvioitu myös eri alojen palveluja, kuten videon ja musiikin suoratoistopalveluja sekä viestimispalveluja, jotka kaikki käyttävät suuria datakeskuksia.

Videopalveluista Googlen omistama YouTube erottuu selvästi edukseen, sen puhtaan energian indeksin ollessa 56 prosenttia ja yleisarvosana A. Esimerkiksi Netflix käyttää runsaasti kaasua ja hiiltä energialähteinä ja sillä vastaavat arvosanat ovat 17 prosenttia ja D. Myös HBO saa yhteisarvosanaksi heikon D:n.

Musiikkipalveluista kärkeen yltään Applen iTunes, joka saa ainoana arvosanaksi A:n. Spotify saa yhteisarvosanaksi huonon D:n, eikä yhtiö ole julkisuudessa osoittanut mitään mielenkiintoa energiatehokkuutta kohtaan. Muut vertailun suoratoistopalvelut saavat kuitenkin hylätystä kertovan arvosanan F, ja Spotifyn ainoa pelastus Greenpeacen raportissa on, että se käyttää Googlen energiatehokkaita datakeskuksia.

Viestipalveluista A-arvosanan saivat Applen iMessage sekä WhatsApp. WhatsAppin puhtaan energian indeksi on 67 prosenttia. Skype sai yhteisarvosanaksi B:n.

Greenpeacen raportti löytyy kokonaisuudessaan pdf-muodossa täältä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Vili

  Kyllä kelpaa näin hienoa yritystä tukea

 2. Kairaaja

  Greenpeace on siitä tunnettu firma, että ottaa lahjuksia vastaa. Sietäs hävittää koko puljun. Sitä en kiellä etteikö aplella jotain oikeasti ympäristön etee tehtäs.

 3. Hendrik

  Missä Samsung?. 🙄🤔

  • Kairaaja

   Jossain kaukana takana. Muutenki ei tälläses listas oo mitää järkeä, nää tälläset isot firmat ei tosiaa tee ympäristölle mitää hyvää. Tekopyhää pask…

   • Hendrik

    Ei kai kukaan väittänytkään, että suuressa kuvassa tekisivät hyvää ympäristölle, tuskin yksikään yritys tekee, mutta!. tuhojaan voi pyrkiä minimoimaan, mistä tässä onkin nyt kyse!. 😊

  • Jokke85

   Ei päässy greenpeace nuuskimaan korean konttorille.

 4. Ademeion

  ”Greenpeace nimesi Applen ympäristöystävällisimmäksi IT-yritykseksi kolmatta vuotta putkeen”

  Ei nimennyt. Apple pärjäsi niukasti parhaiten omassa ryhmässään, mutta kaikkien tutkittujen yhtiöiden ykkönen on Switch, joka ainoana yhtiönä sai täydet pisteet jokaisesta arviointiperusteesta. Apple, Facebook ja Google tulevat perässä lähes samalla tasolla keskenään.

  Tutkimuksessa ei myöskään tutkittu kaikkia IT-yrityksiä, vaan vain sellaisia, joiden liiketoiminnan keskiössä ovat suuret datakeskukset.

  Kolmantena korjauksena, tutkimuksen kohteena oli vain yritysten datakeskusten energiankäyttö, ei ympäristöystävällisyys yleensä. Esimerkiksi mukana olevien yritysten mahdollisesti valmistamien tietotekniikkalaitteiden ympäristöystävällisyyttä ei huomioitu lainkaan.

  Mielestäni juttua olisi hyvä korjata vastaamaan paremmin tutkimusta ja sen tuloksia.

 5. Hulivilipoika

  Eipä siinä oikein muuta voi tehdä, kun yrittävät raukat päteä omilla iLuureillaan. Kun ekosysteemin vaihtaminen on (muka) vaikeaa, laitetaan Apple ykköseksi, niin ei tarvii hävetä.

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Siis hetkinen. Väitätkö, että koska ekosysteemin vaihtaminen on vaikeaa, Greenpeace laittaa Applen ympäristöystävällisemmäksi IT-yritykseksi?

   Olisi mielenkiintoista tietää, millaisen ajatuksen juoksun kautta tähän päätelmään lopulta päädyit.

   • Jonahan

    Se lienee aika selvää. Jos premisseinä on se, että Apple ja sen tuotteet ovat kaikin tavoin huonoja ja että Greenpeacen tyyppejä kiinnostaa iPhone-käyttäjien häpeäntunteen määrä on lopputulos varsin luonnollinen. 😊

Tuoreimmat jutut