Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Snapdragon 835 esiteltiin kaikessa komeudessaan – tällainen piiri tarjoaa tehoa kevään huippupuhelimille

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Keith Kressin Qualcommilta ja Ben Suh Samsungilta esittelivät Snapdragon 835 -uutuuspiiriä aiemmin.

Keith Kressin Qualcommilta ja Ben Suh Samsungilta esittelivät Snapdragon 835 -uutuuspiiriä marraskuussa.

Piirivalmistaja Qualcomm on viimein esitellyt uuden Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin kaikessa komeudessaan. Piirin mallinimi ja joitain tietoja siitä paljastatettiin jo marraskuussa, mutta nyt yhtiö on esitellyt tarkemmin, mistä uudessa piirissä onkaan kyse.

Snapdragon 835 tulee löytymään monista tänä vuonna esiteltävistä huippuluokan älypuhelimista, ja aiempaan Snapdragon 821 -piiriin verrattuna uusi malli ei tarjoa vain teholisää, vaan mukana on paljon erilaisia uudistuksia laitevalmistajille ja sovelluskehittäjille hyödynnettäviksi.

Kahdeksanytiminen suoritin

Siinä missä aiemmat Snapdragon 820 ja 821 sisälsivät neljää Kryo-ydintä käyttävän suorittimen, palaa 835 aiemmissa huippupiireissä käytettyyn kahdeksanytimiseen ratkaisuun. Suoritin sisältää kaikkiaan kahdeksan Kryo 280 -ydintä, joista neljä toimii 2,45 gigahertsin kellotaajuudella ja neljä 1,9 gigahertsin kellotaajuudella. Ytimet ovat ”semi-custom”, eli ne pohjautuvat ARM:n arkkitehtuuriin, mutta ovat Qualcommin piiriä varten jossain määrin räätälöityjä.

Qualcomm Snapdragon 835

835 tarjoaa noin 20 prosentin tehonlisäyksen aiempaan 820-piiriin verrattuna. Raa’an tehon sijaan uusi piiri hakeekin etupäässä aiempaa parempaa energiatehokkuutta, eli mahdollisuutta toimia pidempään parhaalla suorituskyvyllä sekä pienempää virrankulutusta.

Qualcommin mukaan 835 tarjoaa jopa 2,5 tuntia enemmän akkukestoa vanhempaan 820-piiriin verrattuna, ja vielä vanhempaan 801-piiriin verrattuna virrankulutus on jopa puolittunut. Osittain kiitos kuuluu valmistuksessa käytetylle Samsungin toisen sukupolven 10 nanometrin FinFET-teknologialle. Aiempaan 16 nanometrin teknologiaan verrattuna nykyinen teknologia tarjoaa joko 27 prosenttia enemmän tehoa tai 40 prosenttia pienemmän virrankulutuksen.

835-piirin neljä tehokkaampaa suoritinydintä käyttävät kahden megatavun välimuistia, ja neljä vähävirtaisempaa ydintä on varustettu omalla yhden megatavun välimuistilla. Qualcommin pyrkimyksenä on, että jopa 80 prosenttia kaikesta laskennasta toteutettaisiin vähävirtaisilla suorinytimillä, joten niiden oma, erillinen välimuisti auttaa parantamaan piirin suorituskykyä ja vähentämään virrankulutusta.

Entistä näyttävämpää grafiikkaa

Myös 835-järjestelmäpiirin grafiikkapuolta on uudistettu aiemmista sukupolvista. Grafiikkapiiri kantaa nimeä Adreno 540, ja se pohjautuu samaan arkkitehtuuriin kuin viimevuotinen Adreno 530. Monien parannusten ansiosta se tarjoaa kuitenkin esimerkiksi 25 prosenttia enemmän suorituskykyä 3D-renderöinnissä.

Adreno 540 sisältää tuen monille rajapinnoille. Näitä ovat DirectX 12, OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0, Vulkan sekä Googlen Daydream VR -alusta. Adreno 540 tukee myös 10-bittistä värisyvyyttä, eli tuettujen värien lukumäärä nousee 16,8 miljoonasta 107,4 miljoonaan. Puhelinvalmistajat voivat halutessaan varustaa laitteitaan HDR10-yhteensopivilla näytöillä HDR-videoiden ja kuvien toistoa varten. Adreno 540 tukee 10-bittistä värisyvyyttä 4K-tarkkuudella ja 60 ruudun sekuntinopeudella.

835:n grafiikkapiiri sisältää myös Q-Synciksi kutsutun ominaisuuden. Se vastaa PC-pelaajille tuttuja G-Sync- ja FreeSync-järjestelmiä, eli grafiikkapiiri voi muuttaa näytön virkistystaajuuden vastaamaan  grafiikkapiirin ulos antamaa virkistystaajuutta, mikäli laitteen näyttö vain tukee tätä ominaisuutta. Tällä saadaan ruudunpäivitys sulavammaksi ja mahdolliset nykimiset huomaamattomammaksi, jos grafiikkapiirin virkistystaajuus esimerkiksi raskaissa peleissä tai VR-käytössä hetkellisesti putoaa.

Sovelluskehittäjille ja laitevalmistajille enemmän mahdollisuuksia

Snapdragon 835 sisältää uudistetun Symphony System Manager -ohjausjärjestelmän. Se menee pidemmälle kuin aiemmin moniydinsuorittimissa nähdyt skedulointimahdollisuudet. Niin puhelinvalmistajat kuin kolmannen osapuolen sovelluskehittäjätkin saavat pääsyn Symphonyyn ja voivat sen avulla optimoida ohjelmistojensa suorituskykyä Qualcommin uusimmalle piirimallille. Kehittäjät voivat esimerkiksi aikatauluttaa digitaalista signaaliprosessointia ja muistin kuormittamista sekä määritellä tehtäviä juuri tietyille suorittimen ytimille. Tällä voidaan raskaissa tehtävissä saavuttaa merkittäviä parannuksia suorituskykyyn tai vähentää virrankulutusta.

Qualcomm Snapdragon 835

Yksi avainsana Snapdragon 835:ssä on heterogeeninen laskenta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että toimintoja jaetaan eri osille järjestelmäpiiriä sen sijaan, että kaikki työ tehtäisiin suoraan suorittimella tai grafiikkapiirillä. Myös kuvaprosessori ja digitaalinen signaaliprosessori osallistuvat työskentelyyn esimerkiksi kuvan- tai äänentunnistuksessa, jolloin kuormaa saadaan jaettua eri osille. Tämä auttaa parantamaan piirin hyötysuhdetta, mikä taas tarkoittaa parempaa suorituskykyä ja ennen kaikkea pienempää virrankulutusta.

Snapdragon 835 sisältää monenlaista rautatukea. Piiri tukee LPDDR4X-tyyppistä RAM-muistia kaksikanavaisella muistiohjaimella ja 1866 megahertsin kellotaajuudella. Flash-massamuistin osalta 835 tukee UFS 2.1- ja eMMC 5.1 -väyliä. UFS 2.1:n suurin siirtonopeus on samat 1,2 gigatavua sekunnissa kuin UFS 2.0:lla, mutta se tarjoaa pienempää virrankulutusta ja parempaa datan suojausta piirin ja tallennuslaitteen välillä tapahtuvan salauksen ansiosta.

Parempaa kuvaa ja ääntä

Snapdragon 835 tarjoaa mahdollisuuksia myös aiempaa laadukkaammalle äänentoistolle ja video- ja valokuvaukselle. Qualcommin Aqstic WCD9341 -audiopiirin huippuluokan DA-muunnin sisältää tuen 32-bittiselle äänelle 384 kilohertsin näytteenottotaajuudella, ja langattoman äänentoiston ystäviä saattaa ilahduttaa edelleen mukana oleva tuki aptX- ja aptX HD -koodekeille.

Kamerapuolella tarjotaan vaihtoehtoisia mahdollisuuksia kaksoiskameroille. 835:n Spectra-kuvauspiiri tukee Qualcommin Clear Sight -teknologiaa, joka mahdollistaa sekä monivärisen että monokromaattisen kennon yhdistelmän, ja nyt mukana on myös Optical Zoom -moduuli, joka mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomin ja 10-kertaisen digitaalisen zoomin. Optinen zoom tietysti edellyttää, että laitevalmistaja varustaa laitteen sekä laajakulmalinssillä että telelinssillä. Spectran 14-bittinen kaksoiskuvaprosessori tukee joko kahta 16 megapikselin kamerakennoa tai yhtä 32 megapikselin kennoa.

Qualcomm Snapdragon 835

Uusina ominaisuuksina Snapdragon 835:ssä ovat EIS 3.0 sekä Dual Photodiode Auto-Focus. EIS 3.0 tarjoaa aiempaa vakaampaa elektronista kuvanvakautusta videokuvauksessa ja tukee 4K-videokuvausta. Dual Photodiode Auto-Focus eli 2DP taas tarkoittaa, että jokaiseen kamerakennon pikseliin voidaan sijoittaa vaihetarkennuksessa käytettävä toinen valodiodi sen sijaan, että vaihetarkennus käyttäisi vain viittä prosenttia kennon pikseleistä. Vastaavaa ratkaisua on aiemmin nähty joissain järjestelmäkameroissa sekä esimerkiksi Samsungin toteuttamana Galaxy S7 -malleissa. 2DP tarkoittaa entistä nopeampaa ja tarkempaa automaattista vaihetarkennusta.

Nopeampaa latausta ja tiedonsiirtoa

Snapdragon 835 tukee Qualcommin viimeisintä Quick Charge 4.0 -pikalatausta. 4.0 on taaksepäin yhteensopiva aiempien Quick Charge -järjestelmien kanssa, mutta sen on tarkoitus tukea myös laajaa skaalaa USB-standardiin kuuluvia Power Delivery- eli virransyöttöspesifikaatioita. USB-C-liitännän mahdollistamat eri laitevalmistajien käyttämät monet vaihtoehdot ovat tuoneet esille yhteensopivuusongelmia, joita Quick Charge 4.0:lla pyritään ratkomaan.

Quick Charge 4.0:n on määrä olla noin 20 prosenttia nopeampi kuin edeltävä 3.0-version, ja latausten on määrä tapahtua samalla 30 prosenttia energiatehokkaammin. Qualcomm hehkuttaa, että 4.0 voi tarjota viisi tuntia käyttöaikaa vain viiden minuutin latauksella, mutta tietysti todelliset tulokset tulevat olemaan puhelinkohtaisia. Lisäksi Quick Charge 4.0 sisältää kaapelin laaduntunnistuksen, eli järjestelmä ei syötä isoa virtaa, mikäli mahdollisesti heikkolaatuinen kaapeli ei sitä kestä.

Nopean latauksen lisäksi Snapdragon 835 mahdollistaa myös nopean mobiilidataliikenteen, kiitos uuden X16 LTE -modeemin, joka kykenee latauksissa yhden gigabitin sekuntinopeuteen. Qualcommin mukaan se tarjoaa jopa 5-kertaisen nopeuden kategorian 4 modeemiin verrattuna ja varsinkin kantaman rajamailla pitäisi käytettävissä olla entistä parempi yhteys. 835 on myös ensimmäinen integroidulla 802.11ac-modeemilla varustettu Qualcommin järjestelmäpiiri, mikä vähentää tilantarvetta puhelimen sisällä. Samoin ensimmäistä kertaa mukana on tuki 802.11ad-standardin WLAN-yhteyksille, mikä enteilee lyhyen kantaman suuria siirtonopeuksia 60 gigahertsin WLAN-verkoissa.

Qualcomm Snapdragon 835

Ei vain teholisäystä

Snapdragon 835 on jälleen merkittävä sukupolvenvaihdos ja askel eteenpäin, eikä kyse ole vain lisääntyneestä laskentatehosta. Piirin monet uudistukset tarkoittavat niin parempaa peligrafiikkaa, parempaa kameran kuvanlaatua, parempaa äänenlaatua kuin parantunutta hyötysuhdettakin. Juuri hyötysuhteen parannus ja virrankulutuksen hillitseminen ovatkin merkittäviä asioita mobiilisuorittimille.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Graalin malja

  Tuo DirectX 12 tuki tietää hyvää Windowsille. Luuriin ja tablettiin saadaan työpöytä-Windows puhelin-Windowsin sijaan. Erittäin mielenkiintoista!

  • Vili

   Kuka haluaa käyttää windowssia yhtään enempää kuin on pakko? ihmisethän käyttää nykyään tabletteja ja puhelinta suhteessa paljon enemmän, koska eivät halua koskea tietokoneeseen kuin silloin kun on pakko.

   Itsekin olen hylännyt windowssin nykyään kotona kaikessa muussa kuin musiikin säveltämisessä, kun ei sitä vaan jaksa kun silloin kun on pakko.

   • JiiPee83

    Itse käytän läppäriä suunnilleen päivittäin mm töissä sekä kotona erinäisissä asioissa mm laskujen maksuissa sekä sähköpostissa. Siinä samalla tulee helposti muillakin sivuilla pyörittyä. Tablettia en ole vieläkään saanut itselleni perusteltua hankittavaksi sillä isonäyttöinen puhelin on ajanut mulle saman asian kun tabletti :) Toki luurilla surffailessa on etuna se että on aina lähellä. Ei tarvitse möllöttää koneen ääressä.

    • Vili

     ”sekä kotona erinäisissä asioissa mm laskujen maksuissa sekä sähköpostissa. ”

     Molemmat huomattavasti mukavampaa tabletilla. Laskujen maksu varsinkin erittäin kätevää. Löytyy kamerat viivakoodeja varten, nopeat sisäänkirjaantumiset ym. Se on kyllä nykyään niin helppoa ja nopeaa tuo laskujen maksu! Se vaiva mitä menee tietokoneeseen käynnistämiseen ja pankkiin kirjautumiseen niin mobiilisti homma on jo hoidettu.

     • JiiPee83

      Mulla on kone aina valmiustilassa eli ei tarvitse kun hipaista kosketusalustaa sekä mobiilisovelluksella automaattinen kirjautuminen aina pankkiin niin ihan yhtä kätevää ollut. Ja miksi pitäisi tabletti hankkia jos ennestään ihan toimiva läppäri.?

 2. Henrik1

  Tabletti on itselläni jokapäiväisessä käytössä ja kannettavan käyttö on jäänyt melkein pois käytöstä!.

Tuoreimmat jutut