Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Applen uusi MacBook Pro – onko kohuttu ja parjattu läppäri sittenkin hyvä?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Applen uusi MacBook Pro on varmasti viime vuosien puhuttanein uutuus kannettavien tietokoneiden saralla. On hämmästyttävää, kuinka paljon kohua ja porua se on julkistuksensa ja myyntiintulonsa jälkeen herättänyt – varsinkin, kun loppujen lopuksi MacBook Pro on varsin yllätyksetön ja johdonmukainen uutuus.

Applen MacBook Pron päälinjat ovat ennallaan, mutta samalla kaikki on myös laitettu uusiksi.

Applen MacBook Pron päälinjat ovat ennallaan, mutta samalla kaikki on myös laitettu uusiksi.

Tässä arvosteltava laite on uudella Touch Bar -näyttörivillä varustettu MacBook Pro 13 tuuman koossa edullisempana kahdesta vakioversiostaan. Hintaa koneella on 2 099 euroa. Lisäksi MacBook Pro on saatavilla alkaen 1 749 eurolla ilman Touch Baria ja muutamin muin pienin eroin, sekä suurempana 15 tuuman mallina Touch Barilla varustettuna alkaen 2 299 eurolla.

Tarjolla on kaksi väriä: tuttu hopea ja uusi tähtiharmaa, jollainen tässä arvosteltava laite on.

Muodot elegantimmin kohdallaan

Olen käyttänyt päivittäin vuoden 2012 lopusta asti tuolloin myyntiin tullutta 13 tuuman Retina-käyttöistä MacBook Prota. Jo parin vuoden ajan olisin ollut valmis päivittämään uuteen, mutta vasta nyt syksyllä 2016 Apple uudisti MacBook Protaan merkittävämmin.

Uusi tummempi tähtiharmaa väri on tullut uuden MacBook Pron mallistoon.

Uusi tummempi tähtiharmaa väri on tullut uuden MacBook Pron mallistoon.

Vanhan vuoden 2012 MacBook Pron mitat ovat 31,4 x 21,9 x 1,9 senttimetriä ja paino 1,62 kilogrammaa. Olin kuvitellut sen olevan melko sutjakas. Nyt on kuitenkin on helppo todeta olleensa väärässä.

Uusi 13 tuuman MacBook Pro on huomattavasti pienempi ja kevyempi kuin edeltäjänsä. Eron näkee heti ja se käy ilmi ilmoitetuista luvuistakin, mutta parhaiten ero koossa ja painossa iskee tajuntaan, kun uutta jonkin aikaa käytettyään koskee vanhaan. Ennen melko sutjakkaan tuntuinen kone tuntuu aivan jättiläismäisen kolholta!

Vanha Retina MacBook Pro vuodelta 2012 ja uusi MacBook Pro.

Vanha Retina MacBook Pro vuodelta 2012 ja uusi MacBook Pro.

Mitat uudelle 13 tuuman MacBook Prolle ovat 30,41 x 21,24 x 1,49 senttimetriä ja paino 1,37 kilogrammaa eli reilut 15 prosenttia vähemmän.

Käsissä ja käytössä uusi MacBook Pro tuntuu elegantilta ja äärimmäisen laadukkaalta. Tyylikkyyttä lisää myös uusi näyttösaranaratkaisu, jossa ei ole enää erillistä muoviosaa.

Saranaosakin on nyt täysin metallia uudessa MacBook Prossa.

Saranaosakin on nyt täysin metallia uudessa MacBook Prossa.

Oikeastaan ainoastaan yksi asia on huonosti uuden MacBook Pron designissa: kannen Apple-omenalogon valosta on luovuttu eli se ei enää hehku toisin kuin pitkään on ollut tapana.

Apple-logo ei ole enää valaistu uudessa MacBook Prossa.

Apple-logo ei ole enää valaistu uudessa MacBook Prossa.

Erilainen näppäimistö

Logovalon poistumisen ohella MacBook Pron ohentuminen näkyy myös uudessa näppäimistössä, joka seuraa aiemman 12 tuuman MacBookin mallia: näppäimet on toteutettu niin sanotulla perhostekniikalla ja niiden liike painettaessa on perinteistä ratkaisua selvästi lyhyempi tehden näppäimistöstä selvästi matalamman.

MacBook Pron näppäimistössä on yksi selvä heikkous: se pitää kovaa ääntä. Kirjoitettaessa näppäinten painelusta syntyvä ääni on selvästi voimakkaampi kuin on tyypillistä. Perhosnäppäimistön kolmanteen sukupolveen onkin tässä Applelle selvä kehityskohde. Omaa työskentelyä MacBook Prolla näppäimistön meteli ei juuri haittaa, mutta se voi käydä ärsyttäväksi esimerkiksi avokonttoreissa – ainakin jos uusia MacBook Pro -koneita näpyttelevät samaan aikaan monet.

Näppäimistössä on aiempaa pienemmät välit ja ohjauslevy huomattavasti kookkaampi.

Näppäimistössä on aiempaa pienemmät välit ja ohjauslevy huomattavasti kookkaampi.

Näppäimistön tuntuma eroaa myös huomattavasti perinteisestä – ja esimerkiksi aiemmasta MacBook Prosta. Tältä osin näppäimistöön pätee sama kuin iPhone 7:n uuteen kotipainikkeeseen, joka liikkuvan fyysisen painikkeen sijaan on nyt toteutettu kosketusalueena sekä värinäpalautteena painettaessa: uuteen tottuminen vie hetken, mutta sen jälkeen vanhaan paluu tuntuu suorastaan kivikautiselta.

Kirjoitan todella paljon MacBook Prolla ja mielestäni alkushokin jälkeen uusi näppäimistö on selvästi aiempaa parempi. Näppäimistön hieman pienempi koko ja pienemmät näppäimistövälitkin ovat vain eduksi.

Koko uuden MacBook Pron tavoin uusi näppäimistö antaa huomattavasti aiempaa elegantimman vaikutelman. Osasnsa tässä on myös paremmalla, vähemmän näppäinten reunoista vuotavalla taustavalaistuksella.

Jopa ylikirkas näyttö

Näytön koko 13 tuuman MacBook Prossa on edelleen tarkemmin 13,3 tuumaa ja pikseleitä yhtä paljon kuin jo neljä vuotta aiemmin, 2560×1600, tarkoittaen 227 pikseliä tuumaa kohti.

Kehitystä on kuitenkin tapahtunut muissa aspekteissa.

Uuden MacBook Pron näyttö on selvästi, Applen mukaan 67 prosenttia edeltäjäänsä, kirkkaampi 500 nitin enimmäiskirkkaudellaan. Manuaalisäädöllä uudessa näytössä ei täyttä kirkkautta edes kaipaa normaaleissa käyttöolosuhteissa. Esimerkiksi itselläni näytön kirkkaus on asetettu uutuudessa yleisesti kolme pykälää alle maksimin. Kesällä ulkona kirkkaammassa auringonvalossa suurempi kirkkauskin kuitenkin voi osoittautua hyödylliseksi.

Lisäksi Apple on lisännyt 9,7 tuuman iPad Pron ja sittemmin iPhone 7:n tavoin myös MacBook Pron näyttöön tuen nyt laajemmalle DCI-P3-väriskaalalle. Paremmasta, laajemmasta väritoistosta kaiken irti saamiseksi kuitenkin myös näytöltä katseltavan sisällön pitäisi olla DCI-P3-muodossa.

Jos Retina-näyttö MacBook Prossa vuonna 2012 oli pitkä loikka eteenpäin, on nyt nähty jo valmiiksi hyvän näytön pikkuhyppy paremmaksi.

Touch Bar vielä kysymysmerkki

Paljon mielenkiintoisempi näyttö MacBook Prossa on se nyt mukaan tullut toinen – pitkulainen, näppäimistön ylimmän funktionäppäinten rivin korvannut OLED-näyttö.

Touch Barin idea on sen sisällön mukautumisessa kulloinkin käytettävän sovelluksen tai toiminnon mukaan. Valitettavasti samalla tämä tarkoittaa, että Touch Barin hyödyllisyys on lopulta kiinni sovelluskehittäjien tuesta sille.

Touch Bar Safarissa. Esimerkiksi mahdollisuus vaihtaa välilehteä tai avata uusi.

Touch Bar Safarissa. Esimerkiksi mahdollisuus vaihtaa välilehteä tai avata uusi.

Näin saapuva puhelu näkyy Touch Barissa. Ja luonnollisesti puhelun voi myös puhua Macin kautta.

Näin saapuva puhelu näkyy Touch Barissa. Ja luonnollisesti puhelun voi myös puhua Macin kautta.

Touch Bar Applen Numbers-taulukkolaskennassa mahdollistaa esimerkiksi nopeasti peruskaavat.

Touch Bar Applen Numbers-taulukkolaskennassa mahdollistaa esimerkiksi nopeasti peruskaavat.

Touch Bar laskimessa. Laskutoimitusten nopea näpyttely helpottuu.

Touch Bar laskimessa. Laskutoimitusten nopea näpyttely helpottuu.

Touch Bar Kuvat-sovelluksessa. Kuvia voi selata pyyhkäisemällä.

Touch Bar Kuvat-sovelluksessa. Kuvia voi selata pyyhkäisemällä.

Applen omat sovellukset tukevat jo Touch Baria. Esimerkiksi omasta MacBook Pron käytöstäni suuri osa kuluu kuitenkin muissa kuin Apple-sovelluksissa, kuten Tweetbotissa, Google Chromessa ja Microsoft Excelissä.

Näistä vasta Microsoft on kertonut tuovansa Touch Bar -tuen Office-sovelluksiinsa lähiaikoina. Yksinkertaisemmissa sovelluksissa tuen tuominen ei kuitenkaan ole kehittäjille suuri työ. Touch Bar tuodaan sovelluksiin lisänä, eli se toistaa sovelluksessa muutenkin olevia mahdollisuuksia, mutta voi tuoda ne helpommin käytettäväksi. Esimerkiksi Tweetbotissa voisi mainio mahdollisuus olla vaihtaa helposti eri Twitter-tilien välillä.

Touch Bar on myös laajasti kustomoitavissa – myös yksittäisten sovellusten osalta sille voi valita haluamiaan toimintoja vaihtoehdoista. Touch Barin vasemmassa kulmassa näkyy esc-painike ja oikeassa reunassa laajennettavissa oleva neljän asetus/säätöpainikkeen valikoima, jonka voi myös itse muokata haluamakseen. Esimerkiksi näytön/näppäimistön kirkkautta ja äänenvoimakkuutta voi säätää kätevästi näitä painamalla ja samantien sormea näytöllä liu’uttamalla.

Esimerkkinä yksi hyödyllinen käyttötarkoitus Touch Barille on PDF-asiakirjojen, kuten muistiinpanojen merkintä halutulla korostusvärillä tai alleviivauksella Applen Preview-sovelluksella.

Touch Bar avittaa korostamista PDF-asiakirjoissa.

Touch Bar avittaa korostamista PDF-asiakirjoissa.

Koska toistaiseksi muiden kuin Applen sovellusten tuki Touch Barille on muutaman viikon jälkeen vielä todella niukka, ei Touch Barin todellisesta hyödyllisyydestä pidemmällä aikavälillä voi vielä muodostaa järkevää käsitystä. Tämän takia tähän aiheeseen palataan arvostelun jatko-osan muodossa keväällä ja tuolloin tarkastellaan, miten sovelluksiin on tuotu tukea Touch Barille.

Touch ID tekee elämästä turvallisemman

Jos Touch Barin osalta täytyy vielä odottaa sen hyödyllisyyden käymistä ilmi laajenevan sovellustuen myötä, on Touch ID -sormenjälkitunnistuksen osalta tilanne päinvastoin: se on erittäin hyödyllinen jo tässä ja nyt.

Touch ID:n sisältävä virtapainike erottuu selvästi erillisenä Touch Barin oikeasta päästä.

Touch ID:n sisältävä virtapainike erottuu selvästi erillisenä Touch Barin oikeasta päästä.

Ennen sormenjälkitunnistinten tuloa puhelimiin, en pitänyt puhelintani lukittuna. Sama päti kannettavaankin vielä uuteen MacBook Prohon asti. Salasanan kirjoittaminen joka kerta olisi liian puuduttavaa. Käytännössä Touch ID:n merkitys on siinä, että koneen tiedot pysyvät nyt salassa, vaikka sen esimerkiksi onnistuisi epähuomiossa hukkaamaan.

MacBook Pron Touch ID -sormenjälkitunnistus toimii erittäin nopeasti ja varmasti, jopa iPhonea paremmin. Lepotilasta koneen avaamisen ohella Touch ID:llä onnistuu esimerkiksi joidenkin asetusmuutosten kuittaus ilman salasanan syöttämistä, kuten myös ostokset App Storessa ja muissa Applen sisältökaupoissa. Myös Apple Pay -maksut verkossa Safari-selaimella onnistuisivat MacBook Prolta, jos Apple Pay toimisi suomalaisten pankkien korteilla. Sitä odotellessa…

Jos jotenkin saisin Macin Touch ID -toteutusta parantaa, toisin sen käyttöön laajemmin salasanan korvikkeeksi. Nyt salasanan joutuu vielä joidenkin tiettyjen asetusten muutosten yhteydessä syöttämään, kuten myös jos kirjautuu kokonaan ulos, ja se tuntuu Touch ID:n helppouteen verrattuna varsin turhauttavalta.

Suorituskyky riittävä

Tarkemmat suorituskykyvertailut jäävät muiden tehtäväksi vertailulaitteiden puutteessa. Tämä 13 tuuman MacBook Pro on varustettu 2,9 gigahertsin Intel Core i5 -suorittimella, sen sisältämällä integroidulla Intel Iris Graphics 550 -näytönohjaimella, 8 gigatavulla 2 133 megahertsin LPDDR3-RAM-muistia ja PCIe-pohjaisella 256 gigatavun SSD-tallennusmuistilla.

13 tuuman MacBook Prota ei integroidulla näytönohjaimellaan voi suositella alkuunkaan pelikoneeksi, joten käytännössä raskaimpia tehtäviä voi olla esimerkiksi videonmuokkaus tai muu graafinen työskentely. MacBook Pron hinnalla saa varmasti nopeampiakin Windows-tietokoneita, mutta ei välttämättä samalla vastaavia muilla saroilla, kuten koossa koossa, akunkestossa, designissa ja laatutuntumassa.

Omassa käytössäni MacBook Pro on tuntunut miellyttävän nopealta. Itse asiassa pääsyy, miksi vanhasta koneestani halusin uuteen päivittää, oli sen suorituskyvyn puute. Vuoden 2012 lopun MacBook Pro oli hieman alitehoinen alun alkaenkin Retina-näyttöönsä nähden. Kone hidasteli ja takelteli välillä kevyessäkin tiedosto- ja verkkoselailukäytössä. Uudessa tällaisia ongelmia ei ole tullut vastaan.

Lisäksi on syytä huomata, että suorituskyky koostuu myös muista osa-alueista kuin vain suorittimesta ja näytönohjaimesta. MacBook Pron tallennusmuisti on nopeudeltaan aivan terävintä kärkeä, ellei jopa nopeinta mitä saatavilla on. Ainakin vuoden 2012 MacBook Prohon verrattuna tämän huomaa myös käytössä: tiedostot ja sovellukset avautuvat nopeammin.

15 tuuman MacBook Pro tarjoaa huomattavasti enemmän erityisesti graafista suorituskykyä sisältämiensä erillisten AMD:n näytönohjainten ansiosta.

Liitännöissä askel tulevaisuuteen

Eniten kuohuttava muutos MacBook Prossa on yksinkertainen: aiempi liitäntäkirjo on korvattu vain neljällä myös Thunderbolt 3:a tukevalla USB-C-portilla. Lisäksi mukana on yhä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Liitäntöjen tarve eroaa reilusti eri käyttäjillä. Esimerkiksi itse en ole tainnut milloinkaan käyttää aiemman MacBook Proni Thunderbolt-portteja tai HDMI:tä, joten niiden menetys ei juuri itseäni kirpaise. Joillekin esimerkiksi juuri HDMI taas voi olla erityisen tärkeä ja sen puute tarkoittaa erillisen adapterin ostamista sekä sen jatkuvaa mukana kuljettamista – ja tämän muistamista. HDMI ja vanha USB-A ovat sen verran korkeita liitäntöjä, että niiden kanssa uuden Macbook Pron muotoilua ei olisi voinut toteuttaa samalla tavalla tai ne olisivat pilanneet muuten kauniin designin.

Muistikorttipaikka ja HDMI ovat kipeimmät menetykset MacBook Pron liitännöissä, sillä muuten useimmille riittää vain yksi USB-A/C-adapteri.

Muistikorttipaikka ja HDMI ovat kipeimmät menetykset MacBook Pron liitännöissä, sillä muuten useimmille riittää vain yksi USB-A/C-adapteri.

Sen sijaan kooltaan muistikorttipaikka olisi varmasti saatu sovitettua mukaan ja näin tyydytettyä erityisesti monien valokuvaajien tarpeet. Yhden USB-A/C-adapterin ostaminen MacBook Pron kaveriksi ei ole suuri asia, mutta jos pitää hankkia myös HDMI-adapteri ja muistikortinlukija, ei uusi liitäntätilanne tunnu varmasti enää toistaiseksi mukavalta.

MacBook Prossa ei myöskään ole enää Applen nerokasta magneettisesti kiinnittyvää MagSafe-latausliitäntää. Ennakkoon ajattelin siirtymisen lataamiseen tavallisella USB-C-kaapelilla olevan merkittävä heikennys, mutta nyt mieli on muuttunut. MagSafe-liitännän ainoa etu oli sen turvallinen irtoaminen johtoon kompastuttaessa tai sen muuten tarttuessa kiinni johonkin. Näin käy lopulta melko harvoin.

USB-C-latauksella on toisaalta monta etua: se ei irtoa vahingossa, ladata voi minkä vain MacBook Pron neljän USB-C-portin kautta eli latausjohdon saa kiinnitettyä aina sopivammalle puolelle ja latausjohto on standardi USB-C eli lataus onnistuu myös muulla kuin Apple-kaapelilla eikä mukana tulevakaan USB-C-kaapeli ole kiinteästi kiinni muuntajassa toisin kuin oli vielä MagSafe-aikana. Aiemmin johdon puhki kuluminen tarkoitti koko kalliin (noin 80 euroa) muuntajan uusimistarvetta, kun nyt riittää vain standardin USB-C-kaapelin hankinta.

Muutaman viikon uuden MacBook Pron käyttökokemuksella en enää vaihtaisi takaisin MagSafeen.

Uutta MacBook Prota voi ladata mistä tahansa sen neljästä USB-C-portista, mikä on erinomainen parannus.

Uutta MacBook Prota voi ladata mistä tahansa sen neljästä USB-C-portista, mikä on erinomainen parannus.

MacBook Pron sisältämät neljä USB-C-porttia ovat spekseiltään ensiluokkaiset. Yhdistetty Thunderbolt 3 tarjoaa 40 Gbit/s -nopeuden ja USB 3.1 Gen. 2 puolestaan 10 Gbit/s -nopeuden. MacBook Prossa on näin hyvin tulevaisuuteen valmiit liitännät – nyt muiden laitteiden vain pitäisi seurata nopeasti MacBook Prota tulevaisuuteen.

Kaiuttimet yllättävät positiivisesti

Uuden MacBook Pron näppäimistön sivuilla on kaiutinritilän näköiset aukot, joista ääni ei kuitenkaan todellisuudessa pääosin tule ulos.

Uuden MacBook Pron näppäimistön sivuilla on kaiutinritilän näköiset aukot, joista ääni ei kuitenkaan todellisuudessa pääosin tule ulos.

Yleensä kannettavissa tietokoneissa kaiuttimien äänenlaatua ei juuri kehumaan pääse, eivätkä myöskään MacBook Pron kaiuttimet mitenkään absoluuttista huipputason äänentoistoa tarjoa. Kuten aina, bassosta on yhä puutetta. Silti uuden MacBook Pron kaiuttimet ovat valtava positiivinen yllätys ja suhteellisesti erittäin hyvät verrattuna valtaosaan kannettavista.

Applen mukaan kaiuttimet tuottavat 58 prosenttia aiempaa enemmän ääntä, jopa 2,5 kertaa kovaäänisemmän basson sekä kaksinkertaisen dynaamisen alueen.

Kaiuttimet ovatkin kenties MacBook Pron suurin yllätys. Applen yksi tämän vuoden teemoista näyttää olevan panostaminen kaiuttimiin, kun myös iPhone 7 sai viimein pitkän odotuksen jälkeen stereokaiuttimet.

Akkukesto ihan ok

Kun uusi MacBook Pro on kyseessä, niin totta kai myös akkukestosta on saatu aikaan paljon parran pärinää.

Apple itse lupaa ”jopa 10 tuntia langatonta verkkoselaamista” ja ”jopa 10 tuntia iTunes-elokuvien katselua” ja kertoo, että verkkoselauksen testi mittaa akun kestoa selattaessa langattomasti 25 suosittua verkkosivustoa, kun näytön kirkkaus on asetettu 12 pykälään minimistä tai 75 prosenttiin, ja iTunes-elokuvien toistotesti mittaa akun kestoa toistettaessa 1080p HD-sisältöä, kun näytön kirkkaus on asetettu 12 pykälään minimistä tai 75 prosenttiin.

Osa käyttäjistä on raportoinut yltävänsä omassa käytössään vain 3-4 tunnin toiminta-aikoihin. Applen mukaan mitään ongelmaa ei kuitenkaan ole. macOS Sierra 10.12.2 -päivityksessä se kuitenkin poisti käyttöjärjestelmästään helposti näettävän tiedon ennustetusta jäljellä olevasta toiminta-ajasta.

Näytön kirkkauden ohella akunkestoon vaikuttavat monet muutkin seikat, kuten Wi-Fi-signaalin vahvuus ja ympäristö, eri sovellusten välillä vaihtaminen ja mahdolliset taustalla pyörivät pilvipalvelut.

Itselleni normaali uuden MacBook Pron tarjoama toiminta-aika on 5-6 tuntia, mutta suuri osa käytöstäni on juurikin kevyttä verkkoselailua, kirjoittamista, Twitterin seuraamista Tweetbotilla ja erilaisten tekstitiedostojen ja Exceleiden kanssa kanssa väsertämistä. Näytön ja näppäimistön kirkkauden olen pitänyt 13. pykälässä eli yhden yli Applen käyttämän 75 prosentin.

Akkukesto on aina myös kompromissi laitteen koon kanssa. Apple olisi 13 tuuman MacBook Prossa voinut helposti tarjota pidemmän akunkeston suurentamalla akun kokoa ja tekemällä laitteesta näin paksumman. Ainakaan itse en todellakaan tätä olisi halunnut. 5-6 tunnin akkukesto, jota voi vielä tarvittaessa pidentää esimerkiksi kytkemällä näppäimistövalon kokonaan pois ja laskemalla useamman pykälän näytön kirkkautta, on enemmän kuin riittävä.

13 tuuman MacBook Pro Touch Barilla sisältää pienemmän akun (49,2 Wh vs. 54,5 Wh) kuin ilman Touch Baria varustettu malli. Lisäksi Apple on selvästi pienentänyt akun kokoa verrattuna aiempaan: neljä vuotta aiemmin 13 tuuman MacBook Prossa akun koko oli 74 wattituntia – tästä huolimatta sille verkkoselailuajaksi kerrottiin vain 7 tuntia.

Muutamassa vuodessa kannettavatkin ovat muuttuneet virtapihimmäksi, mikä on osaltaan mahdollistanut niiden keventymisen.

Yhteenveto: erinomainen monella alueella, liitännät kipeä paikka – ja hyvästä joutuu maksamaan

13 tuuman MacBook Pro on kokonaisuutena erinomainen kannettava tietokone. Yksi ehdottomasti parhaista. Tässä arvostelussa ei tätä yhteenvetoa aiemmin ole käsitelty käyttöjärjestelmää, joka luonnollisesti on jopa se tärkein erottava tekijä kilpailijoista. macOS:n ja Windows 10:n välillä kyse on pitkälti näkemyseroista ja osittain tottumuksestakin. Nykyään merkittävä ero järjestelmien välille on muodostunut myös lähestymistavasta kosketukseen: Microsoft suosii kosketusnäyttöä ja Apple puolestaan on nyt valinnut oman tiensä uudessa MacBook Prossa.

Parasta MacBook Prossa ovat sen erinomainen design ja laatutuntuma, uudistunut näppäimistö, Applen MacBookeille tyypilliseen tapaan hyvä kosketuslevy sekä selvästi parantuneet näyttö ja kaiuttimet. Sormenjälkitunnistus on myös vihdoin tullut Macille.

Heikkouksiakin on. Merkittävimmät niistä liittyvät liitännöissä tehtyyn hyppyyn tulevaisuuteen hylkäämällä samalla kertaheitolla menneisyyden vanhat liitännät. Muistikorttipaikan menetys on kipeä isku, joka kenties tapahtui liian aikaisin. Selkeästi huono onnistuminen on muuten hyvän näppäimistön äänekkyys. Touch Bar eli MacBook Pron merkittävin uutuus vaatii vielä aikaa tuen lisääntymiseksi. Ilman Touch Baria varustettu versio kärsii heikommasta suorittimesta ja vähemmistä liitännöistä, joten ”vain” 350 euroa edullisempana se ei välttämättä ole parempi valinta – vaikkei Touch Baria niin kaipaisikaan.

Ja onhan MacBook Pron hinta korkea. Mutta hyvästä kannattaa maksaa? Ainakin jos konetta käyttää työssään paljon.

Hyvää / huonoa uudessa 13 tuuman MacBook Prossa

+ Erinomainen elegantti design ja moitteeton laatutuntuma
+ Touch ID
+ Onnistunut näppäimistö
+ Tyypillisen hyvä kosketuslevy
+ Yhä upeampi näyttö
+ Yllättävän hyvät kaiuttimet
+/- 4 USB-C-porttia hyvä jatkossa, vielä välillä tuskaista
– Muistikorttipaikan puute
– Näppäimistön äänekkyys
– Touch Barin hyödyllisyys vaatii tukea sovelluskehittäjiltä
– Korkea hinta

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. SANDY

  ”Mutta hyvästä kannattaa maksaa? Ainakin jos konetta käyttää työssään paljon.” Tämä koskee myös Windows koneita.

  Hyvä arvostelu.:)

 2. Kairaaja

  Eipä näissä tohon hintaa ole mitää erikoista. Design on ainot mistä pisteet, muut ominaisuudet nyt löytyy windows puolelta ja halvemmalla.

  • Juhannuspukki

   Sama virsi joka kerta. Aina on löytyvinään windows-puolelta halvemmalla. No laitahan linkkiä sitten vastaavaan, jossa funktionäppäimet korvattu kosketusnäytöllä ja usb-c-portteja.

   • Matti#2

    Ja missä on macOs

   • Kairaaja

    No jos usb c pitää olla ni dellin koneist löytyy useempi. Onko se nyt plussaa et on macOs ja vierellä se kuuluisa windows ;)

    • Matti#2

     Kyllä se on plussaa. Ei esim. nettiyhteys katoa päivityksen yhteydessä, kuten windows puolella.

    • Juhannuspukki

     Mutta mitään lisänäyttöä funktionäppäinten paikalla ei ole, eli kone ei ole vastaava. Täysin perusteetonta juttua siis kuten aina.

    • Karjusen setä

     Kyllä se on niin ehdoton plussa että minä en ikinä enää windows-konetta osta. Se on tietenkin asia, jota ei voi ymmärtää ihminen, joka ei ole itse sitä kokenut. Silti voi tietysti aina yrittää väheksyä…

     Ja halpa ei ole koskaan hyvä. Tässä on jatkuvassa työkäytössä 7,5 vuoden ikäinen MacBookPro, joka on kyllä hintansa haukkunut. Ne ovat niin pitkäikäisiä koneita että vastaavaa ei windows-puolelta löydy. Vieressä on asiakkaan puolitoistavuotias delli joka tekisi mieleni viskata mäkeen, jatkuvasti tökkii milloin mikäkin. Ikänä en omia rahojani noihin romuihin käytä, olkoon vaikka timanteista tehty.

     Turha alkaa edes vertailemaan. Jos ei rahat riitä tai ei muuten tykkää, niin pysyy windowsissa. Ei siinä tyhjänpäiväistä Macin mollaamista tarvita.

     • yagan

      Itse myös käyttänyt lukuisia windows koneita, uusiakin. Ja silti aina tämä 5 vuotta vanha MacBook Pro voittaa käytön sulavuudessa ja luotettavuudessa. Varsinkin se uusi Windows 10 on huono kun aina päivitys tuntuu rikkovan jotain.

     • Robob

      Täysin samaa mieltä Karjusen sedän kanssa. Applen väheksyminen on sairasta. Applea ei voi ymmärtää kukaan muu kuin sen jumaluuden kokenut. Sen, että siihen tarvitsee paljon rahaa on vain sivuseikka. Halpa ei ole koskaan hyvää joten rikkailla on aina paremmin asiat kuin köyhillä. Köyhät saisivat hävetä köyhyyttään, koska se on jokaisen oma valinta. MacbookProt eivät vanhene koskaan ja ne eivät töki eikä niissä ole viruksia tai bugeja. En ymmärrä miksi Applea mollaataan. Eivätkö ihmiset vain ymmärrä sen parhautta.

 3. Henrik

  Hyvää / huonoa uudessa 13 tuuman MacBook Prossa
  + Onnistunut näppäimistö – – Näppäimistön äänekkyys
  eli tulos täys nolla.
  Kyllä hyvästä kannatta maksaa…
  ja Juhannuspukki voi aivan vapaasti laulaa Applen virttä,
  kun vaan periaatteesta Apple on mun mieleen.
  Winukka on paras.

  • Juhannuspukki

   Samaan aikaan pelaajat vertailevat kilvan mekaanisia näppäimistöjään joista kuuluu hirveä rapina kirjoittaessa. Minullakin on sellainen. Kaikki kehuvat tuntumaa ja kyllähän pelaajalla nyt mekaaninen näppis on oltava tai muuten ei ole mies eikä mikään. Johtopäätös: näppäimistö voi olla onnistunut ja äänekäs samanaikaisesti.

 4. Robob

  Taisi Markukselta unohtua ”mainos” teksti tästä jutusta?

  • Juhannuspukki

   Entäs jos otettaisiin esille tämmöinen hypoteettinen johtopäätös, että kone on oikeasti aika hyvä. Mitäs Markus sitten kirjoittaisi?

   • Robob

    Sehän riippuu aivan käyttäjästä ja käyttötarkoituksesta. Kai tuolla surffaa, exeliä plärää ja videot pyörii. Mutta eikös 300 euron ämpärimuoviwinukkaviritykselläkin voi tehdä saman? Entäs jos otettaisiin tällainen hypoteettinen johtopäätös, että tuo Macbook Notpro on oikeasti ylihintaista kuraa, jolla jopa monet sen entisen käyttäjät eivät halua/voi tehdä enää töitä. Ostetaan kaikki vaikka lisää dongleja!

 5. Juho

  Aivan mahottoman hyvä laite puutteista huolimatta. :)

 6. Seppo

  Marginaalivehkeitä rahantuhlaajille.

 7. Hannu

  Eihän näillä pro vehkeillä pyöri edes pelit!

  • kk

   Leikkiminen ja työn teko ovat kaksi eri asiaa.

 8. Marko

  Aina kun on kyse Applen tuotteista, niin ihmiskunnan idiootit ja vajakit nousee kellareistaan haukkuun Applea. Kun vaan niiden älykkyys siihen riittäis, että ymmärtäisivät kuinka säälittävää se on.

 9. Pukki...

  Aina samaa puskista huutelua ja itkua kuten vaikkapa Kairaajalta ja Robobilta mutta sitten kun pyytää linkkiä vastaavaan laitteeseen edullisemmalla hinnalla niin ”koko” trolliarmeija hiljenee :)

  Tapahtuisiko taas kerran sama juttu?

  No pojut, löytyykö linkkiä? xD

  • Robob

   Muita yhtä typeria laitteita ei ole jos tarkoitat jotain nonpro konetta, neljää usb-c porttia tai idioottimaista kosketusbaaria. Ostatko donglen?

   • Pukki...

    Niin arvelinkin että teiniuhoa sinulta löytyy mutta mitään faktaa ei :)
    Yrittäisit edes. Kairaaja päästi sentään Dellin verran aivopierua mutta siihen se sitten jäikin.

    • Robob

     Niin mitä faktaa sulle pitäisi löytää? Näitä videoita on netti täynnä. Väitätkö tosiaan, että näistäkin kumpikin valehtelee? Hienoa, että osaat arvostella muita vaikka sinulla itselläsi ei ole mitään faktaa mistään ja olet pelkkä mutua heittelevä fanipoika. Voit ostaa Blade Stealthin, Surfacen, XPS:n, Spectren tai Zenbookin, mutta mikään niistä ei sinulle kelpaa, koska niistä kaikista puuttuu omenalogo ja kosketusbaari. Osta dongle!

     https://youtu.be/mtE4P2v50iU

     https://youtu.be/s1QKW7gzTIs

     • Pukki...

      ”Niin mitä faktaa sulle pitäisi löytää?”

      Tämä löytyy jo tuosta ylempää mutta autan sinua hieman. Pyysin linkkiä vastaavaan laitteeseen edullisemmalla hinnalla. Voin vielä tavuttaa tuon jos se selkeyttää lausetta sinulle.

      Odotan linkkiäsi mielenkiinnolla ;) Jos sattuu menemään pitkään sen linkin kanssa niin Hyvät Joulut sinulle tässä välissä!

     • Robob

      Etkö millään ymmärrä, että sinulle kelpaavaa vastaavaa laitetta ei ole olemassakaan. En voi sitä sinulle linkata vaikka kuinka sitä vaadit. Muut eivät saa valmistaa Applen laitteita. Se ei poista sitä tosiasiaa, että uusi Macbook nopro on bugisin ja haukutuin Apple. Ohessa taas linkki videoon jossa Applen insinööri selittää firman tekemisiä. Osta toinen dongle.

      https://youtu.be/-XSC_UG5_kU

     • Pukki...

      Kovasti sinä nyt yrität karkuun :)

      Ymmärrän että lukeminen ei ole se sinun juttusi mutta en missään kohtaa pyytänyt linkkiä minulle kelpaavasta laitteesta vaan vastaavasta edullisemmalla hinnalla. Tuolla aiemminhan jo hehkutat 300€ winukkamasiinaa. Katsotaan nyt löytyykö sitä katetta jutuille vai käykö niin kuin aina ennenkin xD
      Pistähän faktaa pöytää.

      Ps. Dongle-pakkomielteesi alkaa jo lähennellä omppuvihamissiosi innokkuutta ;)

     • Robob

      Joo kyllä tässä nyt taas käy niinkuin ennenkin En jaksa väitellä uskovaisen kanssa joka ei vaan ymmärrä ja jankuttaa vaan samaa asiaa. Osta vielä yksi dongle?

      https://youtu.be/v0cg3im95Mw

     • Pukki...

      Juu, niin kävi kuin ennenkin, eli tyydyt itkemään kun faktaa ei löydy :)
      Jostain syystä ei yllättänyt tälläkään kertaa. Pisteet kuitenkin uudesta nimimerkistä ja hyvät joulut!

      Pieni kiteytys vielä tästä ”keskustelusta”. Saat tuon Palmerin roolin, ole hyvä xD

      https://www.youtube.com/watch?v=v3qGX3PNphw

      Laitetaan nyt tämäkin kun tuon Surfacen mainitsit

      https://www.youtube.com/watch?v=aSj8GUZDuac

     • Pukki...

      Kommentti odottaa linkkien vuoksi hyväksyntää joten c/p tähän :) Linkit näät todennäköisesti pyhien jälkeen.

      Juu, niin kävi kuin ennenkin, eli tyydyt itkemään kun faktaa ei löydy :)
      Jostain syystä ei yllättänyt tälläkään kertaa. Pisteet kuitenkin uudesta nimimerkistä ja hyvät joulut!

     • Robob

      Kovin oli vanhoja sun linkkis eivätkä liittyneet mitenkään Macbook nopron idioottimaisuuksiin. Toinen kaveri on kuollut ja toinen saanut potkut. Pahaa donglea sullekin!

     • Pukki...

      Ehkäpä saat joululahjaksi lukutreenipaketin ja voit myöhemmin ihan itse lukea mihin kerroin linkkien liittyvän :)
      Antoisaa aattoa!

     • iGod

      Täällähän on taas narsistipukki vaudissa.

     • Robob

      Macpukin myynti romahti!

Tuoreimmat jutut