Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Huomasitko? Googlen hakutulokset mobiiliselaimessa eivät välttämättä aukea vanhaan malliin – näin kierrät AMP-sivut

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Googlen uusi logoMonet älypuhelimien käyttäjät ovat viime aikoina huomanneet erikoisen muutoksen verkkohakujensa kanssa, kun Googlen hakutulokset mobiiliselaimessa saattavat aueta uudessa AMP-muodossa, Googlen alasivuina. Kyse on reilu vuosi sitten julkaistusta projektista, joka on nyt alkanut näkyä monien käyttäjien hakutuloksissa, kun useat isot verkkosivustot ovat AMP-sivuja alkaneet tukea.

AMP eli Accelerated Mobile Pages tarkoittaa pyrkimystä tarjota nopeampaa ja vähemmän mobiilidataa kuluttavaa verkonselausta mobiililaitteiden käyttäjille. Idea vastaa esimerkiksi Facebookin Instant Articles -muotoa, jossa joitain sivun osia, kuten tietyntyyppisiä kommenttiosioita tai muita vastaavia lisäosia on voitu karsia. AMP-sivut esiintyvät vain mobiililaitteilla käytettäessä.

Google AMP

AMP-muotoa tukevat sivut erottaa hakutuloksissa salamakuvakkeesta ja AMP-maininnasta.

Verkkosivustoja AMP:ssa houkuttaa se, että Google voi nostaa hakutuloksissa AMP-sivuja ylemmäksi hakutuloksissa. Käyttäjän kannalta olennaista on, että Googlen hakutuloksista avattaessa sivut eivät avaudu alkuperäisessä osoitteessaan, vaan google.com-alkuisesti. Tällä on merkitystä esimerkiksi silloin, jos tarkoitus on jakaa sivuston osoite muille. Lisäksi nämä AMP-sivut näyttäytyvät selaimessa tavallisesta poikkeavalla tavalla, eli osoitepalkin alla on lisäpalkki, jonka ruksia painamalla verkkosivu sulkeutuu ja käyttäjä palaa Googlen hakutuloksiin. Paluu edelliselle sivulle ei siis tapahdu takaisin-painikkeesta, vaan sulkemalla AMP-sivu tuosta lisäpalkista.

Google AMP

Sivu ei aukea alkuperäisessä osoitteessaan, vaan Googlen alasivuna.

Google AMP

Sivun alkuperäinen osoite löytyy osoitepalkista, kun alusta poistaa Google-lisät.

Jos AMP-sivujen sijaan haluaa katsoa verkkosivuja alkuperäisessä muodossaan ja osoitteessaan, ei Google tarjoa tähän suoraa mahdollisuutta, mutta se onnistuu hakemalla verkkosivusta niin sanottu työpöytäversio, eli tietokoneella katseltava versio. Vaihtoehtoisesti voi osoitepalkista etsiä alkuperäisen verkkosivun osoitteen ja käyttää sitä sivun uudelleen lataamiseen.

Työpöytäversion verkkosivuista voi Applen Safari-selaimessa hakea joko painamalla pitkään uudelleenlatauskuvaketta (ympyränuoli) tai alapalkin lisätoiminnoista valitsemalla ”Pyydä työpöytäversio”.

Google AMP

Android-laitteilla Chrome-selaimessa voi työpöytäversion sivuista pyytää avaamalla oikean yläkulman kuvakkeesta (kolme pistettä) valikon ja laittamalla rastin kohtaan ”Käytä tietokoneversiota”.

Google AMP

Kun työpöytäversio on pyydetty, latautuu sivu uudelleen, ja AMP-version sijaan käytössä on alkuperäinen verkkosivu sisältöineen ja osoitteineen.

Toivottavasti näistä vinkeistämme mobiililaitteen käyttöön on apua sinulle. Muut julkaisemamme vinkit löydät ohjesivuiltamme.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Henrik Henrik Henrik

    Kaikki mobiilisivustot pitäisi kieltää muutenkin ja sitten tulee lisää tällaisia. Samoin selaimiin pitäisi saada mukaan asetus, joka vie AINA työpöytäversioon, ilman että se pitää joka kerta täpätä erikseen. Näiden takia ei oikein huvita kännykällä nettiä pulata.

    Eritysmaininta vielä ipadilla surffatessa Almamedialle, joka jokaisen paikallislehden sivulla yrittää pakottaa asentamaan vain sille lehdelle tarkoitetun appsin, sen sijaan, että käyttäisi yleissovellusta nimeltä nettiselain. Ei jatkoon.

  2. JL

    Olen kyllä täysin samaa mieltä Henrikin kanssa. Mobiiliversiot pitäisi olla erikseen ja haluttaessa päästä helposti työpöytäversioon. Lisäksi Nämä erilliset mobiiliappsit on täyttä p*skaa, miksi asentaisin erikseen jokaisen sivuston appsit kun kaikki näkyy oikein hyvin selaimella.

Tuoreimmat jutut