Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Samsung Gear S3 – ihan hyvä älykello sellaista kaipaavalle

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Gear S3

Samsungin syyskuussa esittelemä ja joulukuun alussa Suomeen tuoma Gear S3 on parin viikon testin perusteella yksinkertaisesti hyvä älykello. Tuota seikkaa miettiessä täytyy kuitenkin ottaa huomioon se, että isolle yleisölle älykellot eivät edelleenkään ole erityisen houkuttelevia.

Muutamat muut valmistajat ehtivät älykelloineen markkinoille jo ennen Applea, mutta viimeistään Apple Watch nosti älykellot myös tavallisten kuluttajien tietoisuuteen. Parin vuoden aikana älykellot ovat tietyllä tavalla löytäneet paikkansa, mutta suurta läpimurtoa ne eivät ole tehneet. Syynä on hyvin pitkälti se, etteivät älykellot tarjoa paljoakaan sellaista, mikä ei muilla laitteilla onnistuisi.

Satojen eurojen hintaisen älykellon hankinta voi monille olla vaikeasti perusteltavissa, mutta jos älykello tuntuu tarpeelliselta ja taskussa on jo yhteensopiva älypuhelin, esimerkiksi Samsung Galaxy S7 tai S7 edge, on Gear S3 varsin pätevä kello.

Gear S3

Aloitetaan perusasioista. Gear S3 on tarjolla kahtena versiona, Classicina ja Frontierina. Classic kiiltävine teräsrunkoineen muistuttaa perinteistä aikarautaa, kun taas Frontier näyttää enemmän aktiiviseen elämänmenoon soveltuvalta digilaitteelta. Molemmat tarjoavat kuitenkin samat ominaisuudet ja toiminnot, eli valinnan voi tehdä puhtaasti oman maun pohjalta.

Samsung Gear S3:

 • 1,0 gigahertsin dual core -suoritin
 • Pyöreä 1,3 tuuman Super AMOLED-näyttö (360 x 360 pikseliä)
 • Full Color Always On Display -tekniikka
 • Corning Gorilla Glass SR + -lasi näytön suojana
 • OS Tizen Wearables 2.3.2 -käyttöjärjestelmä
 • Rannekkeen leveys 22 millimetriä
 • 768 megatavua RAM-muistia, 4 gigatavua tallennustilaa
 • Bluetooth 4.2 LTE, Wi-Fi b / g / n, NFC, MST, GPS / GLONASS
 • Mitat: 46 x 49 x 12,9 millimetriä, paino 62 grammaa (S3 Frontier), 57 grammaa (S3 Classic)
 • 380 milliampeeritunnin akku, langaton lataus
 • Valmistajan ilmoittama akkukesto 4–5 päivää
 • Anturit: Kiihtyvyysmittari, Gyroskooppi, sykemittari ja valoisuusmittarit
 • Yhdistetyn puhelimen laitteistovaatimukset: Android 4.4 tai uudemmat ja vähintään 1,5 gigatavua RAM-muistia.

Gear S3 muistuttaa edeltäjäänsä Gear S2 -mallia pyöritettävine kehyksineen, mutta on selkeästi isompi. Kellon iso koko sai minut pakettia avatessa innostumaan, kun vastaan tuli oikeasti isolta, tyylikkäältä rannekellolta näyttävä älykello. Iso koko ei kuitenkaan sovellu kaikille, sillä pienille käsille S3 saattaa olla jo turhan suuri. Muotoilun osalta S3 on mielestäni varsin hyvin onnistunut, ja erityisesti testaamani Classic-versio näytti ja tuntui hienolta rannekellolta. Nämä ovat tietysti makuasioita.

Gear S3

Laatutuntuma Gear S3:ssa oli kohdallaan ja viimeistely kunnossa. Erittäin positiivista Gear S3 -malleissa on, että ne käyttävät tavallisia 22 millimetrin rannekkeita, ja Samsungin omien vaihtorannekkeiden lisäksi niihin voi sovittaa minkä tahansa internetistä tai kellokaupasta löytyvän 22 millimetriä leveän kellorannekkeen. Laadukkaat rannekkeet maksavat 20–30 euroa ja kellon ilmettä saa helposti muokattua omaan makuun paremmin sopivaksi. Myös Classicin oma, yksinkertainen nahkaranneke tuntui ja näytti hyvältä.

Gear S3

Gear S3:n ominaisuudet ovat vakuuttavat, sillä laite on esimerkiksi IP68-luokiteltu, eli vedenkestävä (makeassa vedessä, eikä sielläkään sukeltelemaan ei kannata lähteä) ja löytyy GPS:ää, ilmapuntaria ja ties mitä. Lisäksi Gear S2:sta periytyvä käyttöliittymä on edelleen pääosin mukava käyttää. Käyttöliittymä yhdistää kosketusnäytön, pyöritettävän kehyksen sekä kaksi painiketta. Käyttöönoton yhteydessä kello kertoi mitä kehys ja painikkeet tekevät, ja sen jälkeen käyttö olikin kohtuullisen luontevaa.

Oikeastaan ainoa isompi kauneusvirhe, jonka kellosta löysin, oli ranteen noston tunnistus. Kellon on määrä tunnistaa, milloin käyttäjä nostaa kätensä katsellakseen kelloa, mutta Gear S3:n kohdalla piti ikään kuin opetella oikeanlainen heilautus, että ominaisuus toimi kunnolla.

Gear S3

Gear S3 tarjoaa paljon ominaisuuksia ja toimintoja sellaisia arvostavalle. Silti täytyy pitää mielessä, että pohjimmiltaan kyseessä on pieni älylaite, jonka laskentateho ei pärjää esimerkiksi nykyaikaiselle älypuhelimelle, joten sovelluksiltakaan ei voi odottaa ihmeitä. Laskentatehon lisäksi rajoittavia tekijöitä ovat myös akkukesto ja näytön koko. Suurin osa sovelluksista onkin pieniä lisiä sovelluksille, joita muuten tulisi lähinnä käytettyä puhelimessa. Älykellossa vain osa toiminnoista on nopeammin saavutettavissa ja käytettävissä, kun kello kulkee ranteessa eikä puhelinta tarvitse kaivaa taskusta.

Gear S3

Akkukesto Gear S3:ssa oli positiivinen yllätys. Peruskäytössä ja oletusasetuksilla akku kesti vaivatta kolme tai neljä päivää. Kun otin käyttöön Always On Display -toiminnon, kesti akku silti peruskäytössä mukavasti pari päivää. Always On Display tarkoittaa, että kellon näytöllä näkyy jatkuvasti kellotaulu ja aika käden asennosta riippumatta. Edellinen testaamani Samsungin älykello oli kaksi vuotta sitten esitelty ensimmäinen Gear S, jossa vastaava toiminto näytti yksinkertaisesti vain kellonajan mustalla taustalla, ja kyseisessä kellossa toiminto söi akun tyhjäksi alle päivässä. Tässä on siis otettu varsin reippaita edistysaskelia.

Gear S3

Gear S3 on yhteensopiva monien Android-puhelimien kanssa, mutta ennen ostopäätöstä kannattaa varmistaa yhteensopivuus oman puhelimen kanssa. Samsungin viimeisimpien huippuluurien kanssa tietysti toimivat kaikki pelit ja rensselit, mutta esimerkiksi hands free -puhelut kellon kautta edellyttävät, että puhelinvalmistaja on avannut puhelurajapinnan Gear S3:n käytettäväksi. Lisäksi iPhone-omistajien ei ainakaan vielä kannata edes miettiä Gear S3:n ostoa, mutta tuki myös iOS-puhelimille on jossain vaiheessa tulossa.

Gear S3

Gear S3:sta löytyy tuttuja älykellojuttuja, kuten kuntoilu- ja aktiivisuusseurantaa, ja puhelimeen saapuvia ilmoituksia ja viestejä on kätevä tarkastaa kellosta. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi muutamia uutissovelluksia, jotka voivat näyttää otsikoita ja mahdollisesti pienen palan artikkelia suoraan kellolle, mutta varsinaisia ”pakkohankintoja” sovellusrintamalla on aika vähän. Tästä ei käy syyttäminen Samsungia tai Gear S3:a, vaan tilanne on sama kaikkien älykellojen kohdalla.

Gear S3

Kun Samsungin omaa sovelluskauppaa katsoo, on huomattava määrä tarjolla olevista ja myydyimmistä sovelluksista erilaisia kellotauluja, jotka maksavat vajaat pari euroa. ”Oikeita” sovelluksia tuntui olevan vähemmän, ja osa niistäkin oli lähinnä harrastelijakoodareiden tekemiä räpellyksiä, kuten yksinkertaisia laskimia tai muuta vastaavaa tauhkaa.

Gear S3

Kaikkinensa Gear S3 on, kuten jo alussa tuli mainittua, varsin hyvä älykello. Olen viimeisen vuoden aikana oppinut arvostamaan älykelloa ranteessani. Saan sen verran paljon ilmoituksia puhelimeeni, että esimerkiksi autoillessa tai töitä tehdessä on kätevää tarkistaa ilmoitukset suoraan ranteesta. Lisäksi tallennan kuntoilujani kellolla ja on mukavaa, että kello myös potkii persuksille, jos olen istunut paikoillani liian pitkään. Tällaisiin ja muutamiin muihin käyttötarkoituksiin älykellot ovat hyviä, ja sellaista kaipaavalle Gear S3:a voi helposti suositella.

Gear S3

Hintaa Gear S3:lla on lähes 400 euroa, eli aivan halpa hankinta ei ole kyseessä. Jos älykello tuntuu hauskalta tai hyödylliseltä, on S3 hyvä valinta, mutta mitään sellaista siinä ei ole, että sitä voisi kenellekään sanoa pakolliseksi hankinnaksi.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Henrik1

  Toimiiko tämä yhteen myös Samsung Galaxy S5 Neo mallin kanssa,jossa on (jo vanha…) Android 5.1.1 versio?. =/

  • Henrik1

   Kyseinen kello kyllä kiinnostaisi ostaa.

   • Erno Konttinen

    http://www.samsung.com/global/galaxy/gear-s3/device-compatibility/

    Tuolta näet kaikki laitteet, joiden kanssa Gear S3 toimii. Vaatimuksina siis Android 4.4 ja 1,5 gigatavua RAM-muistia – eli siis Galaxy S5 Neon kanssa laitteen pitäisi toimia.

    • Henrik1

     Kiitos Eero. ☺

     • Henrik1

      Siis Erno Konttinen.

 2. Karmabook

  Paksuhan tuo laite on kun sitä kaupassa vähän katsoin.

  • Henrik1

   Ok. 12.9mm on…😧 aika paljon. 😕

   • Henrik1

    Onko valikkojen kielivalikoimassa myös suomi?.

    • Henrik1

     On onneksi. ☺

 3. Tala

  Kokemuksey parin vuorokauden käytön jälkeen ovat myönteiset.
  Kaupassa en katsellut, vaan tilasin postitse.
  Koon pelkäsin olevan iso, mutta istuu kyllä hyvin vähän kapeampaankin ranteeseen.

  Erilaisia kellotauluvaihtoehtoja on paljon, mutta juuri sitä sopivaa ei heti tunnu löytyvän. Tämän artikkelin 1. kuvan taulu vaikuttaa hyvältä, mutta en sitä ole onnistunut löytämään.

  Vanha kelloni on Samsung Gear 2 noin 2,5 vuoden takaa (sinällään edelleen hyvin toimiva laite). Sen hihnat ovat täysin yhteensopivat. Ovat vakio 22 mm hihnoja nekin! Tuolloin Samsung ei vain mitenkään tuonut asiaa esille, kuten nyt.

Tuoreimmat jutut